Slovenija

V Piranskem zalivu prvo 'srečanje' hrvaških ribičev in slovenske policije, večjih incidentov te dni sicer ni pričakovati

Ljubljana / Piran, 29. 12. 2017 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.I. / STA / Ti.Š.
Komentarji
1153

Izteka se šestmesečni rok za implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je svoj del naloge opravila, Hrvaška pa arbitražno razsodbo še naprej zavrača. Medtem ko se politiki vsak na svojem 'bregu' borijo za svoj prav, pa se prebivalci obeh strani meje ne želijo vmešavati v kakršnekoli konflikte.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hrvaški ribiči: Naša policija bo vedno tu za nas
    02:24
    Iz 24UR: Hrvaški ribiči: Naša policija bo vedno tu za nas
  • Iz 24UR: Hrvaška politika zapletov na meji ne komentira
    02:08
    Iz 24UR: Hrvaška politika zapletov na meji ne komentira
  • Iz 24UR: Slovenija je po novem manjša
    01:41
    Iz 24UR: Slovenija je po novem manjša
  • Iz 24UR: Željo po selitvi v Slovenijo izrazilo 12 družin
    03:18
    Iz 24UR: Željo po selitvi v Slovenijo izrazilo 12 družin
  • Iz SVETA: Do danes se stališča Hrvaške niso spremenila niti za milimeter
    02:54
    Iz SVETA: Do danes se stališča Hrvaške niso spremenila niti za milimeter
  • Iz SVETA: Kako je s tožbami in Evropsko pomočjo?
    08:26
    Iz SVETA: Kako je s tožbami in Evropsko pomočjo?

Izteka se šestmesečni rok, v katerem sta morali Slovenija in Hrvaška sprejeti vse potrebne ukrepe za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo potek meje med državama. Slovenija je svoj del naloge opravila, Hrvaška pa arbitražno razsodbo še naprej zavrača.

Kot poroča N1 je v Piranskem zalivu ob šesti uri zjutraj že prišlo do srečanja hrvaških ribičev ter policistov in slovenskih policistov.

V petek ob 7.07 so slovenski policisti na morju izrekli opozorilo posadki hrvaškega policijskega patruljnega čolna in posadkama hrvaških ribiških plovil, saj so se nahajali v območju slovenskega morja. Po izrečenem opozorilu so zapustili slovensko moje.

Slovenski policijski čoln je hrvaške ribiče, ki so izpluli ob četrti uri zjutraj, opozoril, da se nahajajo v slovenskem morju, nato je med njih zaplul hrvaški policijski čoln. Slovenski policisti so ribiče opozorili, da se nahajajo v slovenskih teritorialnih vodah, a se ti za opozorilo niso zmenili. Slovenci so potem zapustili sporni del Piranskega zaliva.

Policisti so se prav tako odzvali na navedbe hrvaškega ribiča, da so slovenski policisti "provocirali, ko so z brzostrelkami skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev". Kot so poudarili, to "vsekakor ne drži". "Slovenski policisti se pri izvajanju svojih dosedanjih postopkov niso nasilno poskušali vkrcati na plovilo kateregakoli hrvaškega ribiča," so poudarili.

Ker je bilo morje zaradi slabega vremena oziroma močne burje dokaj razburkano, novih srečanj v Piranskem zalivu nato več ni bilo, se bo pa 'živčna vojna' najverjetneje nadaljevala prihodnje dni, ko naj bi slovenski policisti ribičem, ki bodo kršili mednarodni sporazum, izdajali globe. Hrvaški ribiči so za N1 sicer izjavili, da v soboto najverjetneje ne bodo pluli proti mejni črti, temveč na jug, saj je v Piranskem zalivu zmanjkalo rib.

Policijski čolni so že v preteklosti spremljali hrvaške ribiče.
Policijski čolni so že v preteklosti spremljali hrvaške ribiče. FOTO: POP TV

Slovenska policija v Piranskem zalivu izvaja običajne naloge

Slovenska policija bo ob sobotni uveljavitvi arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško v Piranskem zalivu sicer še naprej, tako kot do sedaj, izvajala naloge v območju slovenskega morja. Pri tem bo dosledno evidentirala in dokumentirala kršitve, v letu 2018 pa bo lahko stopnjevala svoje ukrepe, so povedali na generalni policijski upravi.

Po sprejetju vseh zakonskih in podzakonskih podlag po koncu letošnjega leta bo namreč policija lahko še stopnjevala svoje ukrepe v skladu z veljavnimi zakoni in ne bo več zgolj opozarjala na prekrške. Pri tem bo še pomembnejše sodelovanje in koordinacija vseh pristojnih služb na morju, so poudarili.

Dodali so, da pa policija ni pristojna za sankcioniranje prekrškov s področja nedovoljenega ribolova.

Od objave sodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško do 25. decembra je policija obravnavala skupaj 1122 dogodkov - mejnih incidentov na morju, v katerih je bilo udeleženih 1658 hrvaških plovil, od tega 956 hrvaških ribiških plovil.

Vlada je nato 21. decembra potrdila še zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in naložila evidentiranje meje. Sprejela je tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo slučajno žrtev hrvaških organov pri njihovem delu.
Vlada je nato 21. decembra potrdila še zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in naložila evidentiranje meje. Sprejela je tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo slučajno žrtev hrvaških organov pri njihovem delu. FOTO: Damjan Žibert

Notranji minister: Hrvaška se bo odzvala na vsako kršitev mejne črte

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović pa je medtem v Zagrebu povedal, da hrvaška policija ne izvaja nobenih posebnih ukrepov v zvezi z iztekom šestmesečnega roka za pripravo implementacije arbitražne sodbe. Poudaril je, da se bodo hrvaški policisti odzvali na vsako kršitev obstoječe mejne črte med Hrvaško in Slovenijo.

Božinović je izrazil upanje, da ne bo nobenih enostranskih slovenskih potez, ki bi kršile obstoječi režim na hrvaško-slovenski meji.

"Kot notranje ministrstvo smo usmerjeni in osredotočeni na svojo z zakonom določeno nalogo. To je zaščita hrvaške integritete, suverenosti in interesov. Konkretno v Piranskem zalivu to pomeni tudi zaščito interesov hrvaških ribičev," je Božinović povedal na novinarski konferenci, ki je bila posvečena uvedbi nove storitve e-potni list. Dodal je, da vsi opravljajo svoje delo kot doslej in da bo tako tudi v prihodnje.

Zanikal je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je policija na srečanju z ribiči v četrtek v Umagu svetovala ribičem, naj ne izzivajo in ne plujejo do mejne črte v Piranskem zalivu.

Predstavil je tudi postopke hrvaške policije v primeru kršitve državne meje. Dejal je, da hrvaški policisti opozorijo na kršitev meje, nakar vsakogar, ki je nelegalno vstopil na Hrvaško, vrnejo čez mejo.

Pojasnil je tudi bližnje srečanje slovenske policije ter hrvaških policistov in ribičev, ki se je po njegovih besedah zgodilo okrog 6.30 v Piranskem zalivu.

"Hrvaške policijske ladje so bile ob hrvaških ribiških ladjah. Priplula je slovenska policijska ladja, ki je vstopila v hrvaško teritorialno morje. Po opozorilu, da je v hrvaškem morju, je slovenska ladja zapustila hrvaško teritorialno morje, hrvaški policisti in ribiči pa so ostali tam, kjer so bili," je opisal Božinović. Dodal je, da tega ne bi označil za "nov incident", ker so se podobni dogodki v Piranskem zalivu že zgodili.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če slovenska policija po opozorilu ne bo zapustila hrvaškega ozemlja, je odgovoril, da gre za hipotetično vprašanje, in poudaril, da še ni bilo primera, da nekdo ne bi poslušal opozoril hrvaške policije. Dodal je, da je hrvaška policija pripravljena v vsakem trenutku posredovati v skladu s hrvaškimi zakoni.

Prav tako je izjavil, da ni nobenih okrepljenih policijskih enot v Piranskem zalivu. Kot je dejal, je policija mobilna, posebej pa pomorska policija, ki pluje v in iz Piranskega zaliva. Ob tem ni želel razkriti, koliko hrvaških policistov je ob morski meji s Slovenijo, temveč je dejal, da "imajo vedno zadostno število policijskih sil na katerikoli meji".

Hrvaška policija je v četrtek hrvaškim ribičem na srečanju v Umagu sicer svetovala, naj nadaljujejo običajno delo ter lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu.

Vsako izplutje hrvaških ribičev iz zaliva pospremi hrvaški policijski čoln

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija tekom dneva Hrvaški poslala diplomatsko noto s podrobnim načrtom za sestavo mešane komisije, ki bi poskrbela za mejno razmejitev. 

Zagrebški časnik Jutarnji list pa sicer ponuja odgovor britanskega odvetnika in profesorja prava Stefana Talmona, ki pojasnjuje, da je nasilno izvajanje ali nalaganje odločitve sodišča v nasprotju z mednarodnim pravom.

Nekdanji hrvaški veleposlanik v Ljubljani Ivica Maštruko je sodržavljanom dejal: "Obnašate se kot noj, ki tišči glavo v pesek. Arbitražna sodba, ne glede na to, kaj si Hrvati mislijo o njej, je dejstvo. Obstaja in ne da se ji več ubežati."

Talmon dodaja, da lahko ena stran drugo prepriča v sprejetje odločitve le z nenasilnimi protiukrepi ali javnim pritiskom. Takšen pritisk se kaže tudi v slovenskem vetu na hrvaško članstvo v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) kot tudi z grožnjami, da bo Hrvaško tožila na Sodišču EU zaradi kršitve evropskega prava.

Prebivalci z obeh strani meje nočejo žice in konfliktov

Medtem ko se politiki vsak na svojem 'bregu' borijo za svoj prav, pa se prebivalci obeh strani meje ne želijo vmešavati v kakršnekoli konflikte.

Dnevnik.hr tako poroča, da so ljudje sicer resda nekoliko zaskrbljeni zaradi napovedanega poostrenega režima na meji, a jih to ne bo razdvojilo.

Višnja Šprem, ki prebiva na hrvaški strani Kupe, upa, da se bo vse dobro končalo. Enako tudi Uroš Jelenović s slovenske strani meje: "Ta situacija vpliva na ljudi, absolutno smo proti kakršnimkoli oviram in jih ne želimo v naši bližini. Tu so vedno v miru in složno živeli prebivalci obeh držav, delili so dobro in slabo in želimo, da tako tudi ostane."

Zlatko Mihelčić pravi, da jih nobena žica ne bo ustavila. "Tu prevladuje dobro in želimo, da tako tudi ostane."

Slovenci in Hrvati z obeh strani meje menijo, da uradna Ljubljana in Zagreb na njih pozabljata. "Nobena žica, nobena politična nota ne more zaustaviti složnosti med obema narodoma, ki že od nekdaj živita v slogi," je dejal Davorin Klobučar.

Rok za implementacijo arbitražne razsodbe se izteka.
Rok za implementacijo arbitražne razsodbe se izteka. FOTO: POP TV

'Implementacija mednarodna obveznost obeh držav'

Kot je v sredo poudaril premier Miro Cerar, je implementacija arbitražne razsodbe mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in ne nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo udejanjili ali ne.

Slovenija pred začetkom implementacije arbitražne razsodbe poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju. Premier Cerar je v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. "Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati," je dejal.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek ponovil, da razsodbe ni mogoče uresničevati brez soglasja obeh držav. Izrazil je pričakovanje, da Slovenija ne bo izvajala enostranskih potez ter da se bosta državi izognili morebitnim incidentom. Podobno je v diplomatski noti, ki so jo poslali slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, opozorilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo.

Slovenska poslanca v Evropskem parlamentu, Lojze Peterle in Ivo Vajgl, sta dejala, da mora Slovenija čim prej rešiti spor s Hrvaško in pri tem obdržati politično enotnost. Peterle je dodal, da ne bi bilo dobro, če bi se vprašanje o meji zavleklo v čas kampanje pred parlamentarnimi volitvami.

Slovenija je po 29. juniju, ko je arbitražno sodišče objavilo dolgo pričakovano razsodbo, ustrezno prilagodila zakonodajo, da bi lahko začela uveljavljati odločitev. DZ je konec novembra v ta namen potrdil zakonodajni paket, v katerem so zakoni o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu ter tako imenovani interventni zakon.
Slovenija je po 29. juniju, ko je arbitražno sodišče objavilo dolgo pričakovano razsodbo, ustrezno prilagodila zakonodajo, da bi lahko začela uveljavljati odločitev. DZ je konec novembra v ta namen potrdil zakonodajni paket, v katerem so zakoni o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu ter tako imenovani interventni zakon. FOTO: Damjan Žibert

V uradnem listu sklep o evidentiranju z arbitražo določene meje

V uradnem listu je bil danes že objavljen sklep vlade, v skladu s katerim je meja s Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče, evidentirana v evidenci državne meje. Sklep bo začel veljati v soboto, še piše v uradnem listu. V petek se je sicer iztekel tudi rok za pripravo vseh potrebnih ukrepov za implementacijo arbitražne odločbe.

Omenjene uredbe so že objavljene v uradnem listu, veljati pa bodo začele v soboto, ko bo Slovenija začela uveljavljati arbitražno razsodbo.

Zakon o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško je državni zbor skupaj z zakonoma o zemljiški knjigi in morskem ribištvu ter tako imenovanim interventnim zakonom potrdil konec novembra. Vlada je 21. decembra naložila še evidentiranje meje in potrdila zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče.

Sprejela je tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo slučajno žrtev hrvaških organov pri njihovem delu.

Šest mesecev po tistem, ko je arbitražno sodišče objavilo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, bo Ljubljana v soboto začela z njeno implementacijo. Zagreb medtem razsodbo še naprej zavrača in je ne namerava izvajati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

optimist11
30. 12. 2017 22.36
Večerni list forum- vsi tolćejo po Slovencih. 24 ur.com forum- slovenci se bodo poklali med seboj ali pa jaz nimam smisla za črni humor.
?akula
30. 12. 2017 13.25
+1
Ne se sekirat preveč. Kmalu bodo Madžari lastniki luškega ozemlja, pa nas bodo oni branili pred Hrvati.
violeta12
30. 12. 2017 09.37
+0
mednarodne operacije in misije-taki sestanki v politiki niso rešili nič,kot samo šetanje stare ženske v kratkem krilu ,ki gleda za lepotcem....v družbi samih moških bljak....
violeta12
30. 12. 2017 09.38
+0
zarjevele trobente prihod-vendar ne miss sveta
sinhron
30. 12. 2017 09.24
+1
Država Hrvaška zahteva od svojih državljanov , da kršijo mejne črte , da bi lahko izzvali incidente in potem okrivili Slovenijo ! Razumem , da so že ob podpisu sporazuma o arbitraži držali figo v žepu , ker so to morali podpisati , sicer bi se ( kljub pritiskom od zunaj !) zavleklo njihovo sprejemanje v evropske integracije in že takrat so vedeli , da bodo z vsemi sredstvi nasprotovali vsakršni arbitražni rešitvi , ki na bi bila absolutno v njihovo korist in to sedaj izvajajo ! Podla politika od podlega naroda !
DAEMONIUM
30. 12. 2017 09.27
+1
Ni v nihovo koristnv najbolj vaznek.m delu, izgubili so nadzor nad slovenijo kaj pripljuje v slovenijo,to jih boli
DAEMONIUM
30. 12. 2017 09.22
-1
Vceraj so hrvatje na TV povedali da bodo izpluli ob 6tih zjutraj da izvlecejo mreze. Torej? Izreceno 1545 opozorilo? Ali se je gumenjak predrl pa niste mogli niti izpluti? Pravijo da hrvaska policija s svojimi tapravimi colni, te nase smesne gumenjake kar zrinejo na naso stran saj gumenjak nima vgreza in se lahek je proti tapravemu colnu. Bog ve kaksna se korupcija skriva za temi gumenjaki da so jih sli nabavljati?
staridida
30. 12. 2017 09.22
+0
Vsaka čast Hrvatom, so složni vsi kot eden, kadar branijo ljepu njihovu-Vse drugo je pa v Sloveniji-pol Slovencev bi še zdaj rado živelo v Yugi...
DAEMONIUM
30. 12. 2017 09.25
+0
Ja zato ker ni bilo taprave vojne, samo zaradi tega je to. Plus tega zmagale so stare sile, ki spoloh niso bile za osamosvojitev, zato pa je popacena vsa zgodovina in smo ostali kot edina komunisticna drzava v Evropi.
bakiras
30. 12. 2017 09.08
-1
Kaj pa se danes dogaja doli? O tem pa ne smete pisat?
bakiras
30. 12. 2017 09.09
-1
bakiras
30. 12. 2017 09.22
-1
Sem preveril se nekaj drugih casopisov. Noben niti besedice o danasnjem dogajanju. Ocitno je v slo zaukazan medijski molk.
Mogočnež
30. 12. 2017 09.00
+1
Slovenija je podprla v ZN da Jeruzalem ki je 3000 let Izraelski in ki ga je zgradil Izraelski kralj David pripada muslimanom, Hrvati so se vzdržali, zato bodo Amerikanci podprli Hrvate, da bodo dobili piranski zaliv... pa, pa naše morje in možgani slovenskih politikov!
kurva2
30. 12. 2017 08.54
+2
Dol mi visi meja, važno je da se ljudje razumemo, vse ostalo so kvazi desničarska posla.
Dabon
30. 12. 2017 08.52
+0
JA CMERAR IN HRJAVC a zdaj se boste pa lovili po Piranskem zalivu mi POLISE ČAMAC Hrvati pa POLICE GLISERJI HEEEE to bi lahko naredli kak SLO FILMČEK ampak gor morjo bit oba ministra na sosednji strani pa PLENKOVIČ z ministrok ko če biti brži greste se prave norčke že ..... le pište kazni sami sebi ko to vse skup gledaš si lahko samo misliš KAKI KLOVNI SO NAŠI POLITIKI..... IN SPET NABIRANJE TOČK PRED 2018 VOLITVAMI A MISLITE DA SMO TOLK ČORAV NAROD sramota ......svet se nam že smeji z te burleske.....
staridida
30. 12. 2017 09.34
+0
Korle bo najprej branu svojo vikendico v Umagu-ne piranski zaliv...
Stritar
30. 12. 2017 08.38
+1
pa zlodja.kako da noben politik in tud novinarji ne omenijo tisti 300 metrski pas morja. ki ga je imela hrvaška leta 91
violeta12
30. 12. 2017 08.22
-1
nikoli mi ni bio jasno zakaj poleg bivšega manekena Pahorja ni raje zraven lepša mlajša sexi sekretarka,saj telesni čuvaj je tudi hot-ona pa ni nič zapeljiva.....sramota za politiko našo
violeta12
30. 12. 2017 08.25
-1
še sin Luka ima hudo dober okus za punco-Ema je meni neverjetno lepa plavolaska....
violeta12
30. 12. 2017 08.10
+0
tako je ja ,kot pravi Veronika Podgoršek-stare babe norijo za mlajšimi lepšimi dedami fuuuj-mislijo da imajo denar,da bodo dobile najboljšega bakice
violeta12
30. 12. 2017 08.07
-2
če pa smo že pri tem-pa so v politiki na Hrvaškem veliko lepše in bolj atraktivne ženske,kot pa zraven Pahorja-živa žalost,da se šeta babica naka sekretara bogata ki gleda za mlajšim-ki je popoln od nje,vendar denar ni vse....
violeta12
30. 12. 2017 08.08
-1
že Kolinda je milionkrat lepša od Nataše
violeta12
30. 12. 2017 08.08
-2
krtofl
30. 12. 2017 08.11
+4
si zaljubljen v kakšno kockasto....preseli se....boš gasil in ribe lovil...in stregel v sezoni....
violeta12
30. 12. 2017 08.12
-1
ta ženska je očitno pozabila na dan suberenosti ....
violeta12
30. 12. 2017 08.13
-1
tako je ja-še kulice nikjer-pa je zato vročina nekje ne.....fujjj
violeta12
30. 12. 2017 08.16
-1
ima pa res samozavest ta človek star do višav...take še nima niti miss sveta
RealBoži?ek
29. 12. 2017 23.54
+7
Hrvaška je kot tašča v družini- ne more brez drame
povanpireni
30. 12. 2017 08.07
+0
Pojdi gasit v Murglje brez drame ne gre, pa na smučarijo!!!!!!!!!
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.53
+1
35 Slovencev na hrvaški strani, radi bi nazaj v Slovenijo............samo, da dokažem kako oni bluzač laže o preselitvi nekaterih Slovencev iz Hrvaške. Celo 35 jih hoče v Slovenijo brez plačila le omogočiti jim to moramo. Zaman neprestano lepi tisto laž, da nekdo za denar noče sem. Tisti je dejansko eden barabin, ker je v Sloveniji počel barabije zato noče sem in takšnih tudi ne rabimo in nočemo.
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.36
+3
Kdor bi rad vedel kako lepo je na hrvatiji naj pogleda en njihov portal koliko se jih vsak dan odseli iz hrvatije po svetu. Še dve leti pa bo s takim tempom hrvatija prazna. Samo še Slovenci in Nemci bodo tasm imeli vikende.
povanpireni
30. 12. 2017 08.10
-1
Čez dve leti bo Slovenija Shoiperij, že danes jih je čez 50% za to se brigaj, ne pa za Hrvaško...
Kollerik
30. 12. 2017 09.19
AlternativeFacts
29. 12. 2017 22.14
+7
Hrvatje ne bodo nikoli, ampak res nikoli priznali, za njih, severne meje na Kolpi ali Piranskem zalivu..Namreč ta v vseh pogledih patološki narod ima povsem identični problem, kot ga imajo Srbi...Sanjajo o veliki Hrvaški, ki bi se raztezala od Graza do Makedonije....žal taki so. Mi pa po drugi strani nimamo politike, oziroma imamo politike, ki niti ne vedo, ali so v službi Slovenije/Slovencev ali hrvaške, zato pa gledamo komedije, ko se recimo slo politika zavzema za hrvaškega pevca U-šlagerjev, ali pa ko se slo politika drži za rokice in trobezlja o nekih hrvaških prijateljih, malo da ne bratih, ali celo od slo politike poslušamo, kako nikdar nismo bili v vojaškem konfliktu, pa čeprav vsak, ki je vsaj enkrat odprl kakšno knjigo o zgodovini, ve, da so bili oni 1 od okupatorjev za časa ww2....skratka katastrofa....n še enkrat, če hrvatje pravijo da memorandum ne pomeni nič v mednarodnih odnosih, potem jim je potrebno povedati, da sta Kardelj in Bakarić podpisala memorandum o meji v Istri. Torej naj se umaknejo do reke Mirne, kjer je meja potekala pred podpisom memoranduma....Nevem zakaj tako trmasto vstrajamo pri arbitraži,če so nam pa Hrvatje sami podarili polovico Istre....Vstrajajmo na tezi ki jo je Milanović razvil v primeru memoranuma o LB/NLB....
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.13
+7
Mi bi tudi lahko imeli bolj opremljeno vojsko, če denar ne bi končal pri Riedlu in Zagožnu katerega dediči si ga ne morejo razdeliti.
direstraits
29. 12. 2017 22.21
-1
Misliš pri Zidarju, Bavčarju, Turnšku, Kordežu, Klemenčiču, Kučanu, pri penzijah oficirjev okupatorske vojske, Rigelniku, ......pa naštevam ti lahko do polnoči, da ti ne pišem o Jankoviću ali pa kdo je glavni mafijaš pri nabavi opreme za Slo zdravstvo. ... Enkrat privilegiran pri koritu. je večno... Levaki plus bivši LDS..
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.24
+3
Jaz sem tebi napisal kaj so Avstrijska sodišča dokazala ne pa pravljice made in Trstenjakova.
ooResnicA
29. 12. 2017 22.07
-1
Na vojaško letališče Zemunik v Zadru je v soboto prispelo prvih pet helikopterjev tipa Kiowa Warrior OH-58D, ki so jih poslale ZDA v okviru vojaške pomoči zaveznicam. Preostalih enajst ameriških helikopterjev bo iz ZDA na Hrvaško prispelo
ooResnicA
29. 12. 2017 22.09
+1
v naslednjem letu dni. S tem bo Hrvaška znova vzpostavila eskadriljo bojnih helikopterjev. Američani so z velikanskim vojaškim transportnim letalom
direstraits
29. 12. 2017 22.12
-1
Ja, naši pa čakajo v Lendavi, da prevzamejo od Rusov 50vozil znamke NIVA letnik 79 Ker za kaj boljšega ni denarja, ga je pokasirala kasta levih Ferrari privilegiranih rdečkarjev.
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.12
+5
Bomo poklicali Srbe, da jih sklatijo, če so nevidni avion sklatili bodo tudi te *zrakomlate*.
Brakedirt
29. 12. 2017 22.14
+1
pozdrav srebrni, vidim da bi se komunisticna partija sds sla malo vojno, nocejo mi pa odgovoriti zakaj niso uspeli resiti vprasanja meje med svojo diktaturo ,ce menijo da so vsi ostali nesposobni.
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.16
+0
Brake pozdrav. Si videl to svečkarija. Lažejo, manipulirajo in si ponarejajo pluse kot, da bi s tem kaj dosegli razen, da kažejo svojo norost. Takoj ti prilepim spet en post naj se ve kdo ni bil sposoben rešiti mejo.
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.17
+1
»Doseženo je neformalno načelno soglasje, da vprašanje meje na morju predamo v reševanje mednarodnemu sodišču v Haagu, predmet presoje pa bodo tudi tisti deli kopenske meje, o katerih se državi ne strinjata. Druga odprta vprašanja bodo urejali na bilateralni ravni,« je povedal premier Janša in dodal, da problemov ne bodo reševali v »paketu«. »Že to, da smo se v reševanje vprašanja meje odločili vključiti tretjo stran, znatno zbližuje stališča, nismo pa še na koncu poti.«
Brakedirt
29. 12. 2017 22.20
+1
hahahaha, vec kot minusa niso sposobni skupaj spraviti
srebrnibreg
29. 12. 2017 22.21
+2