Slovenija

V ponedeljek bo zazvonil šolski zvonec. Znajo vaši otroci varno priti do šole?

Ljubljana, 29. 08. 2014 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
16

Pet smrtnih žrtev med otroki vsako leto je tragedija, pravijo pristojni, ki pozivajo starše indruge, da ob pričetku novega šolskega leta naredijo vse, da bi malčke zaščitili pred najhujšim. V ponedeljek bo ob šolah mrgolelo policistov, malčke bodo spremljali tudi gasilci in prostovoljci.

Šolska pot - 2
Šolska pot - 2 FOTO: Miro Majcen

Šolski zvonec bo v ponedeljek znova pozdravil šolarje. Brezskrbni otroci bodo spet zasedli učne klopi, mrgolelo pa jih bo gotovo tudi na igriščih, ulicah in pločnikih. Ker znajo v svoji razposajenosti pozabiti na nevarnosti v okolici, je prav, da jih na te večkrat opozorimo in jim zagotovimo varno pot v šolo. Na Javni agenciji RS za varnost prometa so staršem in tudi vsem ostalim pripravili nekaj napotkov, na katere nikakor ne smemo pozabiti, za varnost otrok pa bodo v prvih šolskih dneh skrbeli tudi številni policisti in prostovoljci.

Najprej nekaj statistike:

- vsako leto na naših cestah v povprečju umre pet otrok, od tega trije mlajši od 15 let

- vsako leto je v nesrečah poškodovanih okoli 60 otrok
v prometnih nesrečah otroci utrpijo najhujše poškodbe

- kar 68 odstotkov nesreč, v katerih nastradajo otroci, se zgodi v naseljih

- za več kot 50 odstotkov nesreč smo krivi odrasli

- večina prometnih nesreč se zgodi v popoldanskih urah, ko razposajeni otroci odhajajo domov

Statistika jasno kaže, da naši otroci na poti v šolo niso varni. Na vseh odraslih je, da se trudimo to spremeniti, pravi Mateja Markl, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Kot pravi, imamo pogosto napačno oceno o razsodnosti naših malih brihtnežev. Kljub temu, da so pri svojih sedmih ali desetih letih že zelo dojemljivi, ne smemo pozabiti, da še niso odrasli. "Imajo ožje vidno polje, so še vedno nižji, ne predvidevajo še tako dobro in pogosto naredijo napako, ki jo moramo ostali udeleženci opaziti, sicer lahko pride do tragedije," pravi Marklova.

Šolarčki - 1
Šolarčki - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Sicer že 10 let opažajo, da so v več kot 50 odstotkih udeleženi v nesrečah, ki jih zakrivimo odrasli. "To moramo spremeniti. Otrok mora biti pripet na vsaki vožnji, mora biti ustrezno zavarovan v ustreznem varnostnem sedežu, saj drugače varnostni pas ne deluje dobro. Tako mora biti tudi na kratkih poteh, četudi se peljemo le nekaj metrov do šole, trgovine, babice ali kam drugam," pravi.

Da bi zagotovili varnost otrok, že od sredine avgusta potekajo pregledi varnih šolskih poti, pregleduje se prometna signalizacija, opravljajo pa se tudi inšpekcijski nadzori. Delijo plakate, brošure in ostala gradiva z navodili. Varovanje otrok bo potekalo v bližini večine slovenskih osnovnih šol poleg policistov pa bodo sodelovali tako prostovoljci, kot tudi gasilci, bivši policisti in ostali.

Varno na poti v šolo
Varno na poti v šolo FOTO: Policija

Vozniki, previdno in počasi!

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, bodo njihovi možje zlasti v prvih šolskih dneh prisotni v okolici šol in vrtcev, po varnih poteh pa bodo spremljali tudi prvošolčke. V nadzorih, ki se bodo izvajali predvsem v času, ko otroci prihajajo v šolo ali se iz nje vračajo domov, bodo policisti merili hitrost, umirjali promet in preverjali, če otroci nosijo rumene rutice in kresničke.

Pregledovali bodo tudi kolesa in mopede, s katerimi se prevažajo mladoletniki, sem ter tja pa lahko pokukajo tudi na zadnje sedeže vaših avtomobilov, če ste ustrezno poskrbeli za varnost otrok. Budno bodo pazili tudi na pravilno parkiranje v okolici šol in vrtcev. Pomembno je namreč tudi to, da otroci vstopajo in izstopajo na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa. Mlajšega otroka morajo starši iz vozila vzeti sami.

Veste, na katere napotke starši ne smete pozabiti?

Odgovornost je na vseh udeležencih v prometu, a daleč največjo  nosijo starših. "V policiji svetujemo, naj otroke seznanjajo z osnovnimi prometnimi pravili, jim pokažejo, kako pravilno in varno prečkati cesto, jih opozorijo na nevarna mesta in situacije, zlasti pa s svojim zgledom poskrbijo za to, da bodo otroci znali pravilno ravnati v prometu," pravijo.

Šola
Šola FOTO: Miro Majcen

Mlajši otroci morajo imeti spremstvo polnoletne osebe ali pa drugega otroka, starejšega od 10 let. Slednje je dovoljeno le ob privolitvi njegovih staršev. "Otrok naj svojo pot v šolo in nazaj domov pozna na pamet!" je naslednje navodilo policistov. Za varno udeležbo v prometu mora otrok poznati barve na semaforju, se vedno ustaviti na robu ceste, se pred prečkanjem ceste prepričati, da ima prosto pot in jo prečkati na prehodu za pešce. Vedeti mora, da najkrajša pot ni vedno najvarnejša, zato naj na svoji poti izbira označene ali semaforizirane prehode za pešce. Dopovedati jim je potrebno, da morajo pravilno hoditi po pločniku ali ob robu ceste, če tega ni.

Če bodo uporabljali kolo, pa morajo uporabljati kolesarsko čelado. Vedeti morajo, da so pločniki namenjeni pešcem, kolesarske poti in steze kolesarjem, cesta pa voznikom motornih vozil.

Če se nameravajo voziti z rolerji, skiroji ali rolkami, morajo vedeti, da te lahko uporabljajo na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh in v območjih umirjenega prometa, a le tako, da ne ovirajo ali ogrožajo pešcev in kolesarjev, pri tem pa ne smejo biti hitrejši od pešcev. Obvezno naj si nadenejo čelado in ščitnike, saj jim lahko to v primeru nesreče reši življenje.

Ali veste, da bo otroka, ki ni ustrezno zavarovan, pri zaviranju v sili odneslo do prve ovire? Že ob manjši nesreči se lahko zgodi tragedija. Preberite, kako morate poskrbeti za varnost svojih otrok v vozilu!

Na prvi šolski dan bo prvošolčke obiskal tudi predsednik države

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo ob prvem šolskem dnevu, v ponedeljek, 1. septembra 2014, ob 10.30 obiskal Osnovno šolo Poljane, kjer bo prvošolce pospremil v novo šolsko leto.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel in v.d. direktor AVP Igor Velov bosta na prvi šolski dan obiskala novomeške osnovnošolce na OŠ Bršljin ter učence pospremila v novo šolsko leto.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo bo ob 7. uri obiskal Srednjo zdravstveno šolo v Ljubljani. Tam se bo minister najprej srečal z vodstvom šole, ki mu bo predstavilo delovanje šole, nato pa mu bodo skupina dijakinj in dijakov ter učiteljica v specialni učilnici prikazali kako poteka praktični del izobraževanja.

V prvošolske klopi prihaja največja generacija v zadnjih letih

Na novinarski konferenci, ki jo je ministrstvo sklicalo pred začetkom novega šolskega leta, je Pikalo izrazil zadovoljstvo, da v šolo prihaja največja generacija v zadnjih nekaj letih. V šolske klopi bo namreč v ponedeljek prvič sedlo 21.886 osnovnošolcev, kar je za 1300 več kot v preteklem šolskem letu.

V šolske klopi bo sicer letos skupaj sedlo 167.752 osnovnošolcev in 67.827 srednješolcev. Število slednjih bo po predvidevanjih ministrstva še nekoliko višje, in sicer jih bo okoli 75.500, saj je mogoč še naknaden vpis.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maajde
01. 09. 2015 22.33
Ne gre za vprašanje ali zna otrok varno do šole. Gre za vprašanje ali so poti do šole varno projektirane.
donat323
31. 08. 2014 13.23
+0
spet en izgovor policajem, da bodo kasiral, radar varianta, če boš vozu 5 km preveč.
bilokoji
30. 08. 2014 01.19
+5
Jaz sem vcasih sam iz vrtca hodil Sam domov, pa rabutal cesnje,pa slive pa,....pa znal sem narediti piscalko iz veje. sedaj je pa tipkovnica TA GLAVNA,...???
dugi159
31. 08. 2014 01.08
periot22
29. 08. 2014 22.05
+4
Večina otrok po novem sploh ne ve kaj je šolska pot ker jih starši vozijo od vrat do vrat in jih s tem delajo ne samostojne v prometu!
Ramzess
29. 08. 2014 21.12
Vse lepo in prav, če ni mesto eno veliko gradbišče, vsake kvatre nekaj, ... primer je Ptuj.
tedoXG9FJNKN63medo
29. 08. 2014 16.29
+11
Prvi dan mora biti veliko policajev pri šolah zaradi veliko kamer in medijske pozornosti. Naslednji dan jih je pa toliko kot 1. avgusta.
gorgoroth
29. 08. 2014 17.07
+3
Na zalost, pa tudi pes patrulje nisem videl ze nekje od leta 1975
windmaster
30. 08. 2014 07.34
Mal še počakaj da jim zmanjka denarja....
janezpodre
29. 08. 2014 16.08
+2
Nema problema. Jes sm ga opremu z garminom, sprejem in mal trave, da bo lohka v miru preživu prvi dan.
07Kriko07
29. 08. 2014 16.43
+4
gorgoroth
29. 08. 2014 15.35
+3
Ne ker jih v solo vozimo ker je od leta 91 po ulicah porast agresije,pedofilov in drugih plusov demokracije.
frang00
29. 08. 2014 18.15
+0
zelena_travica
29. 08. 2014 15.32
+10
PROSIM VSE VOZNIKE NAJ BODO PREVIDNI ...MAMICA
periot22
29. 08. 2014 17.13
+5
windmaster
30. 08. 2014 07.35
+1
Mamice se spodobno oblecite pa bo pol manj nesreč.... :)