Slovenija

V predsedniški boj tudi koprski župan Boris Popovič

Ljubljana, 04. 09. 2017 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Seznam izzivalcev Boruta Pahorja za mesto predsednika države se je podaljšal še za eno ime. V predsedniško tekmo je namreč vstopil koprski župan Boris Popovič.

Koprski župan Boris Popovič je napovedal kandidaturo za predsednika republike. Za Primorske novice je potrdil, da bo danes začel zbirati 3000 podpisov volivcev, potrebnih za podporo kandidaturi, ki jo bo vložil kot kandidat svoje izvenparlamentarne stranke Slovenija za vedno.

Kaj je prispevalo k njegovi odločitvi za kandidaturo, v nedeljo še ni želel razkriti. Napoveduje, da bo več znanega v prihodnjih dneh. Tudi na občini informacij o županovi nameri, da se poda v predsedniško tekmo, čez vikend niso podali.

Popovič je sicer tudi v preteklih letih večkrat kandidiral za državne funkcije, s svojo stranko pa je nastopal v koalicijah ali samostojno na parlamentarnih volitvah. V zadnjih dveh mandatih pa je tudi zasedal položaj člana državnega sveta, navaja časnik.

Seznam predsedniških kandidatov oziroma tistih, ki si to želijo biti, se tako še podaljšuje. Danes je začel z zbiranjem podpisov tudi aktualni predsednik Borut Pahor, ki bo šel v boj za nov mandat kot neodvisni kandidat s podporo volivcev, mu je pa podporo izrekla SD.

Novakova bo kandidaturo vložila konec tedna

NSi je v tekmo poslala svojo predsednico Ljudmilo Novak. "Kot predsednica se želim zavzemati, da bo Slovenija pravična, uspešna in boljša domovina," je dejala Novakova. Kandidaturo bo vložila v petek, kandidirala pa bo s podpisi poslancev.

Novakova je napovedala, da bo kampanja temeljila predvsem na srečanjih z ljudmi. "Ker že imam nekaj življenjskih in političnih izkušenj ter imam rada ljudi, življenje in domovino Slovenijo, sem prepričana, da sem lahko dobra predsednica," je dejala Novakova.

V volilno tekmo se je podalo precej kandidatk. "Čas bi že bil, da bi bila na najpomembnejših političnih funkcijah v Sloveniji tudi kakšna ženska, ker si slovenske ženske to zaslužijo," je ocenila Novakova.

Novakova zaradi velikega števila kandidatov za predsednika republike pričakuje dva kroga. "Prizadevali si bomo za čim boljši rezultat in uvrstitev v drugi krog," je dejala.

Veliko število kandidatov sicer ocenjuje kot dobro. "Državljani bodo imeli možnost večje izbire, kar je seveda dobro. Na koncu se bodo odločili za tistega, za katerega bodo menili, da je pravi in je moralna ter politična avtoriteta. In ki bo odlično in dobro zastopal Slovenijo," je pojasnila ob robu seje sveta stranke.

SMC bo o kandidatu odločila sredi tega tedna, kandidat druge največje parlamentarne stranke SDS pa bo znan predvidoma v soboto. V Zavezništvu svojega kandidata ne bodo imeli, odločitev parlamentarnih strank Levica in DeSUS bodisi glede kandidata bodisi glede podpore kateremu drugemu pa še ni znana.

Podpise za kandidaturo sta sicer že zbrala kamniški župan in neodvisni kandidat Marjan Šarec in, kot je zatrdil, tudi Jožef Jarh, sicer kandidat zunajparlamentarne stranke Naprej Slovenija, pospešeno jih zbirata tudi veleposlanik v Skopju Milan Jazbec in kulturnik Andrej Rozman - Roza. Kako kaže s kandidaturami drugih, manj znanih obrazov, še ni jasno.

Popovič je sicer tudi v preteklih letih večkrat kandidiral za državne funkcije, s svojo stranko pa je nastopal v koalicijah ali samostojno na parlamentarnih volitvah.
Popovič je sicer tudi v preteklih letih večkrat kandidiral za državne funkcije, s svojo stranko pa je nastopal v koalicijah ali samostojno na parlamentarnih volitvah. FOTO: Damjan Žibert

Na stojnicah že pestro

Na stojnicah kandidatov, ki zbirajo podpise podpore, je medtem že živahno. V Ljubljani blizu Tromostovja ena ob drugi stojijo stojnice Boruta Pahorja, Marjana Šarca ter Andreja Rozmana Roze.

Pahor je podpise začel zbirati danes zjutraj. Na stojnico so mu podporo prišli izkazati nekateri vidni člani stranke SD, partnerica Tanja Pečar in sin Luka Pahor, pa tudi nekaj državljanov. Kot je dejal Pahor, v kampanji uživa in čuti, da ima potrebno podporo.

Tudi kulturnik Andrej Rozman Roza je danes poudaril, da bi predsednik republike kot neposredno voljen "moral biti predstavnik družbe, ne pa strank". A so stranke funkcijo predsednika republike po njegovem prepričanju ugrabile.

Podporo pod svojo kandidaturo aktivno zbira tudi veleposlanik v Skopju Milan Jazbec. V njegovem volilnem štabu so danes pojasnili, da zbiranje podpisov podpore njegovi kandidaturi poteka po načrtih. Stojnice, na katerih zbirajo podpise, imajo postavljene na različnih koncih Slovenije, v tem tednu pa bodo prisotni bolj na Gorenjskem in Štajerskem.

Podpise podpore svoji kandidaturi zbira tudi zagovornica uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji, sociologinja Valerija Korošec. Njeno kandidaturo so najavili julija na mednarodni konferenci o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD) za Evropo, ki je v Ljubljani potekal v organizaciji inštituta Novum.

Podpise za kandidaturo sta sicer že zbrala kamniški župan in neodvisni kandidat Marjan Šarec in, kot je zatrdil, tudi Jožef Jarh, sicer kandidat zunajparlamentarne stranke Naprej Slovenija.

Borut Pahor je zbiral podpise svojih volivcev.
Borut Pahor je zbiral podpise svojih volivcev. FOTO: POP TV

Volivci, ki bodo 22. oktobra začasno v tujini, lahko obvestila o načinu glasovanja oddajo tudi elektronsko

Volivci, ki bodo na dan predsedniških volitev, 22. oktobra, začasno v tujini in bi želeli oddati svoj glas, morajo najpozneje 21. septembra Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu. Željo lahko prvič sporočijo po elektronski poti, prek portala e-uprava.

Kot so danes sporočili z DVK, so namreč na portalu e-uprava vzpostavili nov informacijski sistem e-obvestila volivcev. Ob volivcih s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini in bi želeli glasovati po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu, bodo po elektronski poti obvestila lahko oddali še tisti volivci, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji, a tu nimajo stalnega prebivališča. Prek sistema e-obvestila lahko sporočijo, da želijo glasovati izven okraja stalnega prebivanja oziroma na t. i. volišču OMNIA.

Po navedbah DVK je informacijski sistem e-obvestila vključen v obstoječe ogrodje portala e-uprava in omogoča elektronski zajem vlog ter elektronsko obdelavo prejetih vlog. Sistem omogoča oddajanje vlog oziroma obvestil na dva načina, in sicer elektronsko z digitalnim kvalificiranim potrdilom ter elektronsko brez digitalnega potrdila. Vzpostavljen je tudi spletni pripomoček - vodič, ki volivca vodi čez postopke.

DVK ob tem napoveduje, da bo sistem e-obvestil do izvedbe volitev v državni zbor leta 2018 nadgrajen in bo veljal za vse oblike glasovanja na drug način, tudi za obveščanje okrajnih volilnih komisij.

Kot so ob tem navedli, želijo z novim sistemom volivkam in volivcem poenostaviti obveščanje volilnih organov, da nameravajo glasovati na volitvah na drug način (gre za t. i. posebne oblike glasovanja: na diplomatsko konzularnem predstavništvu Slovenije ali po pošti v tujini, izven okraja stalnega prebivališča, po pošti v Sloveniji, na domu itd.). Nov informacijski sistem pa bo pripomogel tudi k racionalizaciji in večji učinkovitosti dela volilnih organov.

Kot so zapisali na DVK, pa bodo volivci še vedno lahko obvestili volilne organe o tem, da želijo glasovati na drug način, tudi po pošti ali faksu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
05. 09. 2017 20.18
-1
vsi tisti ki zmerjate druge skozi nacionalno poreklo,raje poskrbite za svoje skozi DNK analizo.
KlaraIstranka
05. 09. 2017 11.44
+0
Kakšna nestrpnost se širi med komentatorji. Vi to resno? Srb, srbski potomec? Človeka odlikujejo njegovi doseženi uspehi, te mu moramo priznati. Pred leti je bil Koper sivo mestece, po katerem ponoči ni bilo za hodit - poglejte ga danes. Vsekakor dobrodošla prevetritev že znanih obrazov!
bus303
05. 09. 2017 09.59
+9
Naj že končno uvedejo zakon, da kriminalci ne morejo kandidirati za noben javni položaj ..
RedRocket
05. 09. 2017 09.52
+3
Če bo volilna udeležba enaka kot lani 30%, ima tale barabin veliko možnost za zmago. Čisto vsak srb in srbski potomec bo glasoval za Popoviča. Ne glede na to ali je dober, slab, pošten ali kradljivec. Srbom je samo važno da zmaga srb.
brezcasni
06. 09. 2017 09.12
to je sicer res,a Popovič je dovolj mlad,dovolj uglajen in dovolj prebrisan da bi lahko bil uspešen tudi na tem položaju.....
Šiptarkiller
05. 09. 2017 09.18
-2
Zihr je iz murgl prišla direktiva za kandidaturo
murinar
05. 09. 2017 08.55
+1
Kje je 2× gašpar mišić ? Ali se ne bo prijavil?
murinar
05. 09. 2017 08.54
-1
Je še kakšen sl@venac ?
nikhrast
05. 09. 2017 08.49
+2
Še zdaj ne vem zakaj toliko zanimanja za to protokolarno funkcijo, politično nobenga vpliva, mogoče je plača dobra.
deathbite
05. 09. 2017 09.29
proofreader
05. 09. 2017 08.16
+4
Ne vem, kaj se matrajo. Itak bo Šarec zmagal.
felix58
04. 09. 2017 22.08
jos bi tuji bija presednik...gi se te moreš prjaviti
trdovrat
05. 09. 2017 11.01
nebel
04. 09. 2017 22.00
+1
A to mu je Cerar obljubil, če prestopi v tabor navijačev za drugi tir?
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.43
+6
Danes sem slišal, da bi se naj tudi komunistka Gelca Likovička odločila za kandidaturo pa ne vem, če je res.
murate
04. 09. 2017 21.03
+6
zbor slovenskih narcisov in humoristov
toukr
04. 09. 2017 20.43
VSEZNALECno1
04. 09. 2017 20.21
+14
No sej svašta smo že vidl, ampak čistga mafijaša pa še nismo imeli za predsednika...... precednika....predsednike imajo drugje.......
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 20.37
-2
felix58
04. 09. 2017 22.03
+1
to se pa ne more zgoditi...ker če se, potem je z sekto konec....z njim pa je že itak zdavnaj konec
leond1
04. 09. 2017 20.19
+5
zdaj zbira podpise tudi mirela lapanović
bandit1
04. 09. 2017 20.02
+16
Ma sej bi tud jaz kandidiral, 3000 podpisov bi zbral, edino še nisem bil v kazenskem postopku, le tu je problem, ne vem kako naj to zrihtam.
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.20
+5
Enostavno. V trgovini ukradi pašteto pa boš takoj eden večjih kriminalcev. Vsaj pri nas.
KlaraIstranka
05. 09. 2017 11.48
-1
Biti v kazenskem postopku še ne pomeni biti kriminalec! Pozanimaj se malo
samuray1
04. 09. 2017 19.53
-16
Popovič je vsekakor pravi kandidat za to funkcijo. Veliko uspeha mu želim.
yurife
04. 09. 2017 19.55
+6
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 19.52
+13
Če postane Popovič predsednik lahko sam sebe oprosti. Sedaj razumem zakaj si tako želi to funkcijo. :)
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 19.50
-5
Nima ene ledvice, če vas zanima. Nima ene vranice, če vas zanima. Na dveh mestih ima zlomljeno hrbtenico, štiri rebra zlomljena in potisnjena v pljuča, udarjeno ima srce ... hočete še več? Še kakšen dokaz treba, zakaj ima zdravniška opravičila glede izostastanka sojenja? (Izjava dne: 30.5.2017)
samuray1
04. 09. 2017 19.55
+1
ti sve našteto imaš,toda možganov ...nimaš.
yurife
04. 09. 2017 20.01
+9
a za kandidiranje pa je dovolj zdrav? a roke še ima, da bo lahko dalje kradel?
bandit1
04. 09. 2017 20.03
+2
NiVzdevka76
04. 09. 2017 20.16
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 20.36
+2
Nihče ne razume, da sem ga citiral. Aja, Navednice sem pozabil. Bila pa je to njegova izjava, podana na 24ur.