Nekdanji vodilni v Mipu obsojeni na zaporne kazni, napovedujejo pritožbe na višje sodišče

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so po dveletnem sojenju izrekli sodbo proti nekdanjim vodilnim v Mipu. Vojteh Volk je dobil šest let, njegov sin Marko Volk in zet Martin Kovač pa po dve leti in pol zapora. Tožilka je z razpletom zadovoljna. Obramba trojice obsojenih pa že napoveduje pritožbe na višje sodišče.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vojteh Volk

Vojteh Volk je dobil kazen šest let zapora. (Foto: Kanal A)

Dveletno sojenje nekdanjim vodilnim v Mipu se je danes sklenilo z obsodilnimi sodbami. Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Jasmina Javornik jim je izrekla zaporne kazni. Nekdanjemu vodilnemu v družbi Vojtehu Volku je prisodila šest let, nekdanjemu vodji Pomurke Martinu Kovaču in nekdanjemu direktorju Mipa Marku Volku pa dve leti in pol zapora.

Po oceni sodišča so bila dokazana vsa očitana kazniva dejanja. Obtoženi sicer na današnji narok niso prišli.

Tožilka s sodbo zadovoljna

Tožilka Mateja Gončin je z razpletom zadovoljna. "Mislim, da bomo v prihodnje s preprečevanjem takšnih kaznivih dejanj vsi prispevali k boljšemu gospodarstvu naše države in bomo vsi državljani živeli v večji blaginji," je sodbo po izreku komentirala državna tožilka Gončinova.

S sodbo je zadovoljna tako po vsebinski utemeljenosti kot tudi po višini izrečenih kazni, ki po njenih besedah bistveno ne odstopajo od tožilskega predloga. "Menim, da ima današnja sodba širši pomen za celo Slovenijo in je jasen pokazatelj naše države, da ne toleriramo kaznivih dejanj na škodo gospodarstva," je izpostavila.

Tožilka bo zdaj preučila sodbo in se odločila, ali se bo pritožila na to, da sodišče trojici ni izreklo tudi denarnih kazni in odvzema premoženja. To, da jih na sodišče danes ni bilo, je ni presenetilo, je pa izrazila upanje, da bodo vsi trije odslužili kazen, če bo ta pravnomočna. Tožilka je še izrazila prepričanje, da bodo banke odslej bolj previdne pri podeljevanju kreditov.

Martin Kovač in Marko Volk

Martin Kovač in Marko Volk (Foto: POP TV)

Obramba napoveduje pritožbe

Sodba pa je presenetila Kovačevega odvetnika Mitjo Jeleniča Novaka, saj je dokazni postopek po njegovem mnenju zelo prepričljivo dokazal, da so banke natančno vedele, kakšno je finančno stanje Mipa, in niso bile z ničemer zavedene glede stanja v podjetju. Sodnica je očitno stvar videla drugače, zato se je treba po njegovih besedah s to odločitvijo zdaj sprijazniti, se bodo pa nanjo pritožili.

Kovača sicer ni bilo na sodišče, ker je po besedah njegovega odvetnika na službeni poti v ZDA. Zavrnil je namige, da bi bila njegova stranka na begu, in izpostavil, da je bil Kovač odsoten tudi med sojenjem, pri čemer je sodnica izostanek vedno sprejela. Če bi ocenjevala, da je njegova navzočnost nujna, bi se obravnav udeležil, je dodal.

Tudi zagovornik Marka Volka Uroš Keber je pojasnil, da na izreku sodbe prisotnost obtoženih ni potrebna in dodal, da je stranka po njegovih predvidevanjih zadržana.

Kot je dodal, je treba zdaj počakati, da prejmejo še pisno argumentirano sodbo, jo preučiti, nato pa, kot je dejal, si glede na stališče svoje stranke težko predstavlja, da se ne bi pritožili.

Česa jih je bremenilo tožilstvo?

Obtožnica je nekdanjega vodilnega v Mipu Vojteha Volka bremenila kaznivega dejanja zlorabe položaja in preslepitve bank pri pridobitvi posojila, zato je zanj sicer tožilka predlagala sedem let zapora. Sodnica mu je odredila nižjo kazen – šest let zapora.

Preslepitve bank sta bila obtožena tudi nekdanji vodja Pomurke Martin Kovač in nekdanji direktor Mipa Marko Volk – zanju je tožilka Mateja Gončin predlagala triletno zaporno kazen. Za vse tri je predlagala tudi stransko denarno kazen in večletno prepoved opravljanja vodstvenih funkcij, medtem ko so njihovi odvetniki zahtevali oprostilno sodbo.

Bankam posredovali prirejene bilance, da so jim dale nova posojila

Tožilstvo je sicer Vojtehu Volku očitalo, da je zlorabil položaj, ko naj bi prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi. Poleg tega je vsem trem očitalo, da so namenoma preslepili pet bank in jih oškodovali za približno šest milijonov evrov. Bankam naj bi posredovali prirejene bilance, da so dobili nova posojila, podjetje pa je šlo kljub temu leta 2009 v stečaj.

Vsi trije obtoženi so tekom sojenja, ki se je začelo spomladi 2015, večkrat zavrnili tožilkine očitke, proti njim pa v Slovenije tečejo še trije postopki.

Ovadbe zoper omenjeno trojico so leta 2010 podali novogoriški kriminalisti, ki so eno leto preiskovali stečaj družbe. Preiskavo so začeli na podlagi več kazenskih ovadb proti več fizičnim in pravnim osebam, prvo pa je marca 2009 podala SID banka.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 224
 
LLLEPI 19.02.2017 13:17:30
Posteni davkoplacevalci potrebno bo placat se odskodnino tem postenjakom
LLLEPI 19.02.2017 13:18:59
Zakaj ker je zacetek in konec zgodbe v parlamentu kjer se vedno igrajo postenje nasi politiki ki so bili vsepovsod glavni pri tajkunskih poslih
Več komentarjev