Gospodarstvo

V prihodnjem letu od 10 do 15 tisoč več brezposelnih

Ljubljana, 15. 12. 2008 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
12

Manj dela bo v gradbeništvu, medtem ko ga bo v turizmu, gostinstvu in informatiki še vedno dovolj, so povedali na zavodu za zaposlovanje. Brezposelnost naj bi se povišala za tri odstotke.

Direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Marija Poglajen
Direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Marija Poglajen FOTO: Kanal A

Kot je povedala direktorica Zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen, so tudi na zavodu že zaznali "izrazito hitro povečevanje števila brezposelnih oseb". Tako se je v treh mesecih brezposelnost povečala z okoli 59.000 oseb na 63.000, konec leta pa jih pričakujejo približno 65.000. Gre predvsem za zaposlene za določen čas, ki se jim iztečejo pogodbe, za iskalce prve zaposlitve in za presežne delavce. Povečevanje brezposelnosti je predvsem posledica zmanjšanega odliva iz zavoda za zaposlovanje, je še pojasnila Poglajenova na današnji novinarski konferenci.

Tako je trenutna brezposelnost okoli 6,5-odstotna, konec leta pa naj bi bila nekaj manj kot 7-odstotna. Tudi v prihodnjem letu, predvsem v prvih mesecih, pričakujejo na zavodu velik naval brezposelnih. Po projekcijah zavoda naj bi bilo konec leta 2009 od 75 od 80 tisoč ljudi brez dela. To pomeni, da bi bila brezposelnost 10-odstotna.

Manj dela v gradbeništvu, dovolj v gostinstvu, turizmu, informatiki

Na Zavodu za zaposlovanje so prenovili spletne strani in dodali nekaj novih možnosti za iskanje zaposlitve.
Na Zavodu za zaposlovanje so prenovili spletne strani in dodali nekaj novih možnosti za iskanje zaposlitve. FOTO: Kanal A

Kot je napovedala direktorica zavoda za zaposlovanje, bo edino Ljubljana z okolico varna pred valom brezposlenosti. V Ljubljani je namreč še vedno veliko priložnosti. Najbolj pa naj bi bila na udaru mariborska regija. Tudi v Novem mestu se bo brezposelnost povišala, velik vpliv na to bo imel Revoz. Kranj bo zaznamoval Skimar, v Murski Soboti in okolici pa ni pričakovati večjih sprememb.

Manj dela bo v gradbeni industriji in podobnih poklicih. Letos je zavod za potrebe gradbene industrije izdal 78.000 dovoljenj za tuje delavce, prihodnje leto pa jih bo vsaj pol manj – tudi to bo eden izmed ukrepov za blažitev težav brezposelnosti. Še vedno pa je dovolj povpraševanja predvsem v gostinstvu, turizmu, medicinskih poklicih in informatiki. V ta namen izvaja zavod tudi prekvalifikacije v te poklice.

'Računamo predvsem na srednja in mala podjetja'

Na zavodu za zaposlovanje pripravljajo v sodelovanju z ministrstvom za delo in drugimi institucijami kar nekaj ukrepov, ki bi pomagali prebroditi svetovno finančno krizo in recesijo. Krizo bodo reševala predvsem mala in srednja podjetja, je povedala Poglajenova. Ta podjetja se hitreje prilagajajo, zato lahko lahko hitreje sprejemajo razne ukrepe.

V času rasti bi podjetja lahko varčevala v "skladih dela".
V času rasti bi podjetja lahko varčevala v "skladih dela". FOTO: Reuters

Ukrepi, ki jih pripravljajo na zavodu, so usmerjeni predvsem v zgodnje ukrepanje – da bi delavcem že v času odpovednega roka poskušali poiskati drugo zaposlitev. Za ublažitev posledic krize pa bo zavod nudil pomoč tudi delodajalcem pri reševanju presežnih delavcev in pri ohranjanju delovnih mest. Poleg tega so tu še standardni ukrepi, kot so izobraževanje za deficitarne poklice, svetovanje in pomoč pri iskanju zaposlitve, spodbujanju samozaposlovanja in povečevanje socialne vključenosti. Za ta namen bo v letu 2009 na voljo 76 milijonov evrov. Poleg ukrepov bo zavod brezposelnim še naprej nudil denarno pomoč, ki pa mora biti hitra.

Med novostmi zavoda je Poglajenova izpostavila elektronsko svetovanje na spletni strani zavoda (www.ess.gov.si), otvoritev klicnega centra in elektronske prijave potreb po delavcih.

Na zavodu bodo oblikovali tudi mobilne ekipe, ki bodo na terenu podjetjem svetovale ter zbirale podatke o potrebah po zaposlenih. Predlagati nameravajo tudi nekatere spremembe zakonodaje, predvsem to, da bi pod svoje okrilje vzeli vse iskalce zaposlitve in ne samo tistih, ki jih sedaj določa zakon. Napovedujejo tudi možno reaktivacijo skladov dela. Slednji pomenijo, da bi delodajalec v času gospodarske rasti v sklade plačeval neko vsoto, ko pa bi bila situacija slabša, bi namesto odpuščanja delavcev denar nekaj časa črpal iz teh skladov. Med ukrepi države je tudi povečanje javnih del.

Prihodnost je v fleksibilnem zaposlovanju

Finančna pomoč brezposelnim mora biti hitra, pravi direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen.
Finančna pomoč brezposelnim mora biti hitra, pravi direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen. FOTO: Reuters

Leta 2009 se bo gospodarstvo počasi začelo krepiti, vendar je tudi za leto 2010 napoved "bolj skeptična", pravi Poglajenova. Rdečo nit bodo predstavljali fleksibilno zaposlovanje – torej zaposlovanje za določen čas – in "part time" zaposlitve. Več bo prehajanja med zaposlitvami. Zato se Evropska komisija sedaj, po besedah Poglajenove, ukvarja s "prožno varnostjo". Ker bodo zaradi fleksibilnosti zaposlitve manj varne – v to smer bodo šle najverjetneje tudi zakonske spremembe –, bo morala za večjo socialno varnost poskrbeti država.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djimi
17. 12. 2008 00.05
še mal pa bomo djal stara mama a si dobila penzijo
darjafrank
16. 12. 2008 17.25
darjafrank
16. 12. 2008 17.25
zogby
15. 12. 2008 20.43
SE STRINJAM POPOLNOMA, PA ŠE POŠILJAJO TE SM PA TJA(DOKUMENTI TO ,UNO,TRETJE,...),ČE PA ČLOVEK NIMA DENARJA ZA AVTOBUS,BENCIN,...
kriss714@amis.net
15. 12. 2008 20.29
Blebetanje, važnojim je le, da oni svoje riti grejejo in vlečejo dobre plače iz proračuna.
renee1971
15. 12. 2008 20.22
Te svetovalke na zavodu za zaposlovanje,bi morale biti zamenjane-vsaj polovica-lepo uživajo-vsakih nekaj minut gredo na kavico-klepetajo na privat tel.številkah-bluzijo o tem kako bi naj en mlad človek vsaj vsakih 5 let menjal službo.... Kako to,da si one ne omislijo novih služb?-preveč lepo vam gre,ne!!! Oblačijo se po zadnji modi-kako pa naj sicer zapravijo denar? Na koncu pa itak svojim strankam nič pametnega ne najdejo-ljudje prej obupaj-pa delajo na črno-tu pa jih te kobile samo čakajo,da bi mogoče dobile kakšno informacijo;ampak človek se je tu samo trudil preživet sebe in družino!!!!!!!!
hrcekmuri
15. 12. 2008 19.32
TA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE JE VRHUNSKA BARABIJA BILO BI GA POTREBNO UKINITI,ZAPUŠČINA SOCIALIZMAL,VEDNO TE POŠLJEJO V PROPADLE FIRME-KDOR JE V TOTALNI KRIZI MORA SPREJETI NAJSLABŠE FIRME KI JIH ONI PRIPOROČAJO,OČITNO VLEČEJO PROVIZIJO.KAR MI JE UREDIL SLUŽB ZZPS JE BIL TOTALEN PROPAD.DELODAJALCI NISO PLAČEVALI,ČE ME ŠE KDO KAJ VPRAŠA VAM BO KAR NAPISAL FIRME, ZAVOD PA SIGURNO DOBRO ŽIVI. VZETI BI JIM MORALI VSA POOBLASSTILA,PRAVIJO KLIENTALIZEM ,NAVADNE LOPOVSKE IGRE
zogby
15. 12. 2008 16.06
Posledica Janševe vladavine(dobr da je vladal sam 4 leta!)
pinko
15. 12. 2008 15.55
precej več delavcev bo rabil tudi zavod za zaposlovanje,saj bo tam vsak dan večja gužva.naj povedo koliko delavcev je izgubilo zaposlitev samo v novembru in decembru ,vključno s tistimi ki niso prišli na zavod,ne pa da računajo koliko nas bo brezposelnih čez eno leto
iztok-ateist
15. 12. 2008 15.10
jaz sem podoben Haiderju in imam isto mišlenje kot on-
BananaPoslanec
15. 12. 2008 15.04
Ljudstvo bi moralo vzeti stvari v svoje roke.Na ulice pa skenslat sistem.Ne da se vsak po svoje obremenjuje doma kak ni dnarja in sluzb.Ne rabimo mi tovarn in vsega tega kar proizvajajo.Človek rabi osnovno vodo in hrano ne pa mobitela pa dolce gabana hlač.Zasadit zelene povrsine kjer bo vsak obdeloval nekaj in gojil neki za prezivetje.Slisi se čudno ampak ko bo zemlja zafilana z industrijo te moznosti ne bo več.Če nebi bilo teh stvari s kerimi se razvajamo sploh denarja nebi potrebovali. :)))))))))))
hribovka
15. 12. 2008 14.04
Ma kako fleksibilno zaposlovanje - sej se zdej vidi kako je s tem. Tisti, ki so zaposleni za določen čas so zmeraj prvi na udaru. Ker je pač slovenska zakonodaja in način razmišljanja tak, da nekoga, ki dela npr. 10 let ne smeš odpustit oziroma moraš prej odpustit nekoga, ki mu že dve leti podaljšuješ pogodbo. Pa čeprav je lahko prvi len ko fuks in samo dnar vleče, drug pa sposoben. Preden se bo uvajala t.i. fleksibilna zposlitev se mora najprej spremeniti zakonodaja, ne pa da so zdaj eni zaščiteni ko kočevski medvedi, drugi pa odletijo ob vsakem pišu vetra. Najslabši sistem je mešanica socializma (doživljenjska zaposlitev, kjer se ti ne more nič zgodit, razen če ne gre firma cela v stečja) in kapitalizma (kjer se ravno na račun teh prvih doživljenjskih služb lahko službo ne glede na sposobnost zgubi čez noč).