Slovenija

V primeru Sova brez dokazov

Ljubljana, 21. 06. 2008 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Gantar je glede primera Sova dejal, da nimajo obremenilnih dokazov.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v zvezi s primerom Sova ni prišla do obremenilnih dokazov in jih zato ne more posredovati, je v odgovoru na vprašanje Jožeta Tanka (SDS), zakaj je zavrnil zaprosilo policije za predajo obremenilnih dokumentov, ki kažejo na sume obremenilnih dejanj o Sovi, zapisal predsednik komisije Pavel Gantar.

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: POP TV

"Res pa je, da smo 11. marca 2008 dobili zahtevo Uprave kriminalistične policije (UKP) za izročitev magnetogramov sej komisije od 1. februarja 2007 do 30. maja 2007. Sam sem presodil, da gre za izredno občutljivo zadevo, ki celo posega v ustavnopravna razmerja med izvršno in zakonodajno oblastjo," je v pisnem odgovoru Tanku zapisal predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Po njegovih besedah bi to pomenilo, da lahko UKP "kadar koli na podlagi domnevnega suma kaznivega dejanja zahteva magnetograme sej komisije in s tem seveda obstruira njeno zakonsko opredeljeno funkcijo". "Komisija bi se iz telesa, ki nadzoruje, spremenila v telo, ki je nadzorovano. Zato sem s soglasjem članov komisije sklenil, da pridobim pravno mnenje dveh strokovnjakov, ki ga pričakujem do 10. julija 2008, nakar se bom po seznanitvi komisije tudi odločil o predaji teh dokumentov." je še poudaril Gantar.

Gantar: Neresnične predpostavke

Slednje velja po njegovih besedah tudi za zahtevo po predaji magnetograma pogovora Iztoka Podbregarja s člani komisije na seji 4. septembra 2007. Gantar je prepričan, da Tankovo vprašanje "temelji na neresnični predpostavki, zato pričakujem, da ga bo poslanec umaknil in se opravičil". Obenem odgovarja, da komisija poročilo v zvezi z dogajanjem v Sovi že obravnava in ga bo po njegovih pričakovanjih tudi sprejela.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v petek Gantarja kot predsednika komisije v dopisu vprašal, zakaj je zavrnil zaprosilo policije za predajo obremenilnih dokumentov, "ki kažejo na sume kaznivih dejanj v Sovi". Tanko je vprašal tudi, kdaj bo komisija obravnavala poročilo o Sovi.

"Ob tem, da komisija do junija 2008 še vedno ni sprejela poročila v zvezi z dogajanjem v Sovi, čeprav je bilo napisano že decembra 2007, nas utemeljeno napeljuje na razmišljanje, da namerno odlašate s sprejemom poročila o ugotovitvah dogajanj v Sovi," je poudaril Tanko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
23. 06. 2008 09.35
Naslov zgornjega prispevka bi bil boljši, če bi se glasil: Rop iz Pahorjeve stranke SD se je zlagal!
hakihak
22. 06. 2008 23.49
titovka- a bi ti sam sebi v skledo pljunil?
titovka
22. 06. 2008 18.29
kaj mislite, da janševe oprode so zastonj hodile NA SOVU...PA ŠE ME ZANIMA ZAKAJ JE VSE TIHO OKROG -----ROPAA SKBANKE??????????????????
baltbaltazar@email.si
22. 06. 2008 12.21
Gantar se izmotava na tak način, da vsak lahko opazi kako pri vsej stvari smrdi. Gantar očitno zavlačuje. Upam, da bo pri ostalih članih toliko politične volje, da bodo vztrajali pri objavi poročila v zvezi z dogajanjem v Sovi. To so dolžni državljanom!!!!
FUKONJA
22. 06. 2008 12.05
Laži in konstrukti lažnivcev počasi a zanesljivo prihajajo na dan. Pred volitvami resnica nikakor ne sme ugledati luč sveta. Kaj tožba proti Ropu bo zastarala?
endvatrilovi
22. 06. 2008 10.03
Ja, zanimivo. V Sovi imajo menda obremnilne dokaze, ki pa jih nočejo predati pristojnim organom (pri nas je to policija in tožilstvo). Poročilo bo pa sprejeto po volitvah... :-) In grem stavit (1:10) gajbo piva, da ne bo nobenih dokazov. "TA ČLOVEK JE BARABA" --- ti reče neznanec o prodajalcu avtov, ki si ga ogleduješ. Ga boš kupil? NE --- to so mediji!!!