'V primeru Tovšakove ni šlo za zavestno ravnanje v njeno korist'

Vodja specializiranega tožilstva je v poročilu o primeru Hilde Tovšak zanikal navedbe, da bi kdo na tožilstvu namerno ravnal v njeno korist. Prepričan je, da bi lahko sodišče o njenem priporu odločalo takoj, ko je pripor zaradi procesne napake moralo odpraviti. SDS pa je vložil zahtevo za sklic izredne seje DZ.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je o primeru Hilde Tovšak spisal pet strani dolgo poročilo, ki ga je že dobil minister za pravosodje Senko Pličanič. Po prvih podatkih je poročilo nepopolno in ne daje vseh informacij o tem, kaj se je zgodilo.

Harij Furlan

Harij Furlan (Foto: Aljoša Kravanja)

V poročilu je opisano, kako je potekal postopek na podlagi kazenske ovadbe zaradi korupcijskega kaznivega dejanja zoper Tovšakovo in druge. V njem Furlan Pličaniču med drugim pojasnjuje, da je bilo treba na podlagi proučitve zbranega dokaznega gradiva kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril prekvalificirati v milejšo obliko, zaradi česar lahko pripor pred vložitvijo obtožnice traja le 15 dni.

V tem času večina zasežene dokumentacije zaradi velike količine elektronskih podatkov ni bila pregledana, niti še niso bila izvedena druga predlagana preiskovalna dejanja, zato obtožbe še ni bilo mogoče napisati, pojasnjuje Furlan. Čeprav preiskava formalno še ni bila končana, je Furlan 17. maja zoper Tovšakovo in nekaj drugih oseb vseeno vložil obtožnico. Sočasno je, kot navaja, predlagal tudi podaljšanje pripora, čemur je senat Okrožnega sodišča v Mariboru dan pozneje tudi sledil.

A pred tem je senat mariborskega okrožnega sodišča 17. maja Tovšakovi pripor odpravil. Furlan sicer v poročilu Pličaniču navaja, da je obtožba s predlagano ponovno odreditvijo pripora po njegovih informacijah na sodišče prispela, preden je bila Tovšakova izpuščena iz pripora, saj je kurir dokumente na sodišče prinesel ob 13.40, Tovšakova pa je bila izpuščena ob 14.15. Na obtožbi je bila štampiljka "Nujno pripor", sodišče pa je imelo glede odreditve pripora možnost odločiti takoj, je prepričan Furlan.

O prejemu sklepa o odpravi pripora Tovšakovi Furlan v svojem poročilu ne govori. Preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča naj bi sklep o odpravi pripora specializiranemu državnemu tožilstvu po faksu poslala 17. maja ob 13.15, Tovšakovi pa je bil po besedah predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani Antona Panjana vročen ob 13.51. Od takrat naprej je bila Tovšakova tudi svobodna, čeprav se je potem še nekaj časa nahajala v prostorih pripora.

Furlan sicer v poročilu tudi zanika očitke iz medijev, da naj bi šlo za zavestno ravnanje v korist Tovšakove. Kot pojasnjuje, je bil eden od tožilcev, ki je usmerjal predkazenski postopek v zadevi Čista lopata in že takrat je bil zoper Tovšakovo predlagan pripor.

Masleša poročilo sodišč še čaka

Po Pličaničevih besedah sicer vse kaže, da se je napaka zgodila v okviru državnega tožilstva, ali se je tudi v sklopu sodstva, pa bodo pokazali rezultati službenih nadzorov.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša v ponedeljek pričakuje tudi poročilo višjih sodišč v Mariboru in Ljubljani. Gre za pregled poslovanja v postopkih za primer Čista lopata in glede delavcev na gradbišču Teš 6 z vidika možnih kršitev pravil o vrstnem redu reševanja zadev, zakonskih rokov za izdelavo sodnih odločb in drugih pravil procesnega vodstva, so pojasnili na vrhovnem sodišču.

V poročilu Masleši mora Višje sodišče v Mariboru tudi poročati, ali držijo navedbe, da je iz spisa, povezanega z delavci na gradbišču Teš 6, izginilo več kot 150 listin.

Hilda Tovšak

Hilda Tovšak je bila v petek zvečer prepeljana v zapor na Igu, kjer prestaja zaporno kazen. (Foto: POP TV)

SDS zahteva izredno sejo

Poslanska skupina SDS je v petek vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ glede stanja v pravosodju. Kot so zapisali, je stanje v slovenskem pravosodju v širšem pomenu besede, torej na sodiščih in tožilstvih, več kot skrb vzbujajoče.

Za odločanje v državnem zboru predlagajo več sklepov – med drugim, da državni zbor državnotožilskemu svetu predlaga, da začne s postopki ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, sodnemu svetu pa, da se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Kot so zapisali, sodstvo ne deluje dovolj učinkovito in transparentno, zlasti pa ne dovolj hitro. S predolgim čakanjem na odločitve sodišč pa v kriznih razmerah največ izgublja zlasti gospodarstvo.

Temu, da je stanje v pravosodju skrb vzbujajoče, po njihovih navedbah pritrjuje tudi dokument Evropske komisije z naslovom Pregled stanja na področju pravosodja, ki Slovenijo "uvršča na eno zadnjih mest v trajanju civilnih in gospodarskih zadev z vidika trajanja sojenja". Iz omenjenega dokumenta pa je, dodajajo v SDS, mogoče ugotoviti, tudi da imamo v Sloveniji daleč največje število sodnikov in sodnega osebja na število prebivalcev.

Poslanci SDS ob tem opozarjajo, da je vprašanje neodvisnosti sodstva in sodnikov v Sloveniji zelo pogosto zlorabljeno vprašanje in da "sodniki in tožilci pod krinko neodvisnosti sodstva pogosto branijo v preteklosti pridobljene lastne privilegije, skrivajo svoje slabo delo ali celo nedelo, skrivajo svoje napake pri sprejemanju odločitev in podobno, kar nima prav nič z njihovo neodvisnostjo".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 253
Terezinka 29.05.2013 11:27:16
Na tožilstvu in sodišču so se zgodile napake ali se je zgodila napaka.
Najbolj pomembno pa je, da se sedaj ne vrši postopek obsodbe tožilca ali sodnice ampak postopek proti lopovom.
Trenutno se namreč s pomočjo politike preusmerja vso pozornost na sodišče in tožilstvo.
Kar pšozabili smo, da obravnavajo skupine več lopovskih tolp, ki so kot mafija kradli po Sloveniji več kot 20 let.
Za njimi stoji več 10 odvetniških hiš, ki brez omejitve v denarju branijo.
Bodimo vsaj malo pametni in ne skrbimo, da se godi krivica ubogi Hildi. Ona bo z odvetniki vse poskrbela.
To ni opravičilo sodišču ali tožilstvu in policiji za malomarnost, je le poziv, da vemo kdo naj bi zastopal nas in kdo tiste, ki so nas okradli.
 
ančka30 28.05.2013 09:59:24
Vse je prepleteno,so sami med seboj prepleteni in se ščitijo in zato ni noben obsojen.Sej si talajo naš denr ki so vodilni itd.....
MICLA 27.05.2013 08:46:05
vse vodilne na tožilstvu sodstvu in policiji je treba odstraniti ker so popolnoma nesposobni bedaki ali pa pdkupljeni v glavnem to sodstvo so spravili na dno in taka pravna džava kot je slovenija pljunem nanjo samo zaradi takih bedakov.
 
kapetan09 27.05.2013 06:46:25
Torej gre za nesposobnost tožilstva in sodstva - hvala na razlagi - zdaj vemo.
opazovalec_ 27.05.2013 06:48:08
+++
 
sportko47 27.05.2013 06:30:47
Tocno tako nc ni blo narejeno v korist Tovsakove, vse je blo v korist odpuscenih delavcev Vegrada ki so bili ob tej novici se v dodatnem soku! En teden so se sprasevali , kako je mozno
kawboy 27.05.2013 06:34:57
Pri nas je vse možno, če imaš veze in poznanstva in če si v kakšni stranki, ostali pa teh privilegijev nimamo.
 
tantadruj1 27.05.2013 06:01:18
kot ponavadi. najprej vsi o tem. potem pa nič. v sloveniji nihče za nič ne odgovarja. jaz ne maram te države, pa če si pahor izmisli 2kilometrsko zastavo in 4 kilometrsko stražo. pa zlato ribico pobarva v rdeče belo plavo z zvezdicami.
 
F12 27.05.2013 05:15:46
''Poslanska skupina SDS je v petek vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ glede stanja v pravosodju. Kot so zapisali, je stanje v slovenskem pravosodju v širšem pomenu besede, torej na sodiščih in tožilstvih, več kot skrb vzbujajoče''

janez pa tut ni nek zgled, a ne?
Koroška 27.05.2013 02:33:02
slovenija je ŽAL mafijska oaza
tantadruj1 27.05.2013 06:01:28
++++++++++++++
 
24.kur 27.05.2013 01:04:49
Takoj odpustite VSE!!!
 
oknelej 26.05.2013 23:44:38
Očitno bo morala res trojka iz EU naredit red, če ga sami ne zmoremo
Več komentarjev