Slovenija

V SD so pripravili program za pravičnejše davke in razbremenitev srednjega razreda

Maribor, 28. 11. 2015 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladna SD se je na seji strankine konference zavzela za pravičnejše davke in razbremenitev srednjega razreda, ki bo hkrati delodajalce spodbudil k zaposlovanju. Program predvideva zvišanje obdavčitve dobička in reformo dohodninskih razredov. Svoj predlog razumejo kot možnost za razpravo.

Kot je povedal predsednik SD Dejan Židan, bo stranka koaliciji predstavila svoj predlog davčnega prestrukturiranja.
Kot je povedal predsednik SD Dejan Židan, bo stranka koaliciji predstavila svoj predlog davčnega prestrukturiranja. FOTO: Damjan Žibert

Vladna SD se je na današnji seji strankine konference v Mariboru z novim ekonomskim programom zavzela za pravičnejše davke in razbremenitev srednjega razreda, ki bo hkrati delodajalce spodbudil k zaposlovanju. Program, ki ga sestavlja sedem predlogov, predvideva zvišanje obdavčitve dobička in reformo dohodninskih razredov.

Kot je povedal predsednik SD Dejan Židan, bo stranka s tem koaliciji predstavila svoj predlog davčnega prestrukturiranja. Ob tem je poudaril, da svojega predloga ne razumejo kot vsiljevanje, pač pa kot možnost za razpravo v letu 2016, saj se zavedajo, da je treba okoli tega vprašanja doseči družbeni konsenz.

"Takšen konsenz mora vključevati tudi sindikate in gospodarstvo, glede na danes povedano pa verjamem, da smo temu zelo blizu," je dejal Židan in kot primer izpostavil njihov predlog olajšav pri izplačilu 13. in 14. plače, ki morajo biti takšne, da podjetjem sploh omogoči izplačilo, po drugi strani pa ne sme poslabšati dohodkovnega položaja zaradi vpliva na dohodnino.

Židan si v naslednjem letu želi več pogovorov na to temo za zaprtimi vrati in brez pritiska, da mora iz njih nekdo oditi kot zmagovalec. Rezultat tega bi moral biti po njegovem skupni dogovor, kar so znali narediti tudi v nekaterih drugih državah.

Med sedmimi njihovimi predlogi je operativno najhitreje po njegovem mogoče izvesti prav omenjene spremembe pri obdavčitvi 13. in 14. plače, prav tako bi se lahko hitro dogovorili glede posega v dohodninske razrede in s tem razbremenitve ljudi, kar bi pripeljalo do večjega trošenja in posledično do več pobranih davkov.

Prvi mož SD je še dodal, da ne obljubljajo stvari, ki se jih ne da uresničiti in bi povzročile še večjo proračunsko luknjo, moti pa jih, da so pri obdavčitvi dobička prišli celo tako daleč, da se približujejo statusu davčne oaze.

Tudi po besedah predsednika strankinega sveta za finance in gospodarski razvoj Marjana Podgorška nekateri njihovi predlogi omogočajo prilive v proračun, nekateri jih zmanjšujejo. Med slednjimi je gotovo dohodnina, za katero Podgoršek potrjuje, da bi to pomenilo od 160 do 170 milijonov evrov manj denarja, ki bi ga pokrili s povečano obdavčitvijo dobička.

'Plusa morajo biti deležni tako delavci kot gospodarstvo'

Današnjega posveta so se udeležili tudi predstavniki delodajalcev in sindikatov. Po besedah predsednika Kluba slovenskih podjetnikov Marjana Batagelja gre za zelo različne predloge, med katerimi bi nekatere lahko hitro podprli, recimo glede 13. in 14. plače, ko pa gre za obdavčitev dobička, Batagelj opozarja, da gre za samo eno od davščin, ki jo plačuje gospodarstvo.

"Kakršnikoli predlogi se pripravljajo, morajo imeti predlagatelji pod črto izračunano tako, da bodo plusa deležni tako delavci kot gospodarstvo. Če bo šlo v škodo slednjega, bomo še naprej nekonkurenčni," je dejal Batagelj, ki se boji, da bi v primeru poslabševanja gospodarskega okolja v Sloveniji podjetja začela zapuščati državo.

Glede uvajanja dodatnega dohodninskega razreda Batagelj meni, da predlog ni napačen, saj je bistvo tega programa razbremenitev srednjega razreda in stroškov dela, a vse skupaj je tudi stvar izračunavanj, ki so na tem področju vselej mogoča.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so s predlogi večinoma zadovoljni, po besedah izvršne sekretarke Andreje Poje so nekateri zelo podobni tistim, ki so jih pripravljali že v sindikatu in jih zahtevajo že vsaj sedem let. Eden od teh je sprememba dohodninske lestvice, ki bi uvedla dodatni razred med 27 in 41 odstotki, pri čemer v ZSSS zahtevajo še razbremenitev tistih z najnižjimi plačami po vzoru Avstrije. Sindikat zagovarja tudi sodelovanje delavcev pri dobičku.

Po razpravi konference SD, ki predstavlja najvišji organ stranke v obdobju med obema kongresoma, so člani soglasno sprejeli sklep o sprejemu izhodišč za ekonomski program, s katerim želijo v Sloveniji naslednje leto oblikovati konsenz o ukrepih na področju davčne in gospodarske politike.

Ob tem so še sklenili, da želijo s tem predlogom sprožiti tudi široko javno razpravo, v katero bodo povabili vse zainteresirane, ter na podlagi njihovih predlogov oblikovali konkretne ukrepe, pozneje pa še v letu 2016 tudi zakonodajne rešitve. V primeru večjih vsebinskih sprememb in dopolnitev stališč v času javne razprave bo omenjeni organ o dokumentu odločal znova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
30. 11. 2015 12.02
Židan se je lotil zelo občutlive teme..Za SD pa je znano, da na tem podričju ni ravno dobro podkovana v znanju ter delajo večje napake. Znano je tudi, da se je Irska izjemno hitro rešila iz primeža gospodarske krize predvsem zaradi nizke (najnižje) obdavčitve dobička z 12,5%. Na to temo delajo tudi druge države EU in sploh ni jasnega dogovora, pravzaprav gre za prikrit spopad. Pred kratkim se je zgodil prevezem dveh farmacevtskih velikanov na Irskem seveda, ker je to davčno ugodno in seveda ima celotna Irska od tega nesramno velike koristi..Kot bi zadeli na loto..Kdo si tega ne želi? Kar hočem priporočiti je zelo velika previdnost s tem davkom..Slovenija ima lahko od nizke stopnje izjemne koristi in morali bi biti zelo pragmatični. Ko nas bodo v dvig prisili v EU (kar se bo prej ali slej zgodilo, že sedaj jim gremo v nos). Prej rajši ne..V tem globalno povezanem in internacionaliziranem gospodarstvu bi bil dvig davka na dobiček lahko zelo neumno dejanje. Mogoče bi bilo bolj pametno resno delati na mehanizmih kako preprečiti odlive kapitala izven iz naše države preko transfernih cen "internega" poslovanja korporacij.
zulj001
30. 11. 2015 08.33
+0
Koliko škode so naredili v sedemdesetih letih,da bi jim morali prepovedati približevanje vladi in parlamentu.....
gongash
29. 11. 2015 18.09
+1
Veste kaj men so pa SDS-ovi volivci prou simpatični, vsak teden imajo crazy četrtke pred sodiščem, ki glede na to, da pretepajo sodnike z dežniki izgledajo dokaj zabavni :D Na vsakem posnetku zgledajo jezni in užaljeni kot, da jim je nekdo ukradel čokoladico. Imajo obredne gollumske plese okrog janše, kjer morajo vsi govoriti ...janez my precious....sicer letijo ven iz stranke in razne igre z vžigalniki in svečkami, pa še matoz jim gate prnese če obtičijo v zaporu. Le vprašanje časa je kdaj bo nekdo posnel neko parodijo oz. dokumentarni film.
Kapitol
29. 11. 2015 20.47
+5
Razlika med Švico in Slovenijo je tudi na primer v tem, da v švici sposobnejši pridejo v ospredje ( pozitivna selekcija), ter posledično sposobnejši dajejo delo manj sposobnim, ter vsi skupaj bogatijo svojo družbo kot celoto. Pri nas je obratno saj so manj sposobni s prevaro prevzeli oblast po WW2, tudi na volitvah "s kroglicami" uveljavili negativno selekcijo, tar na ta ali oni način pospravili svojo konkurenco, to je sposobnejše. Od tedaj ta tradicija še kar teče, manj sposobni upravljajo vse nivoje države in družbe, zatirajo bolj sposobne (npr podjetnike in ogromno mlajših produktivnih izobraženih, ki so se prisiljeni izseljevati),. Razlika je tudi v minimalni plači, ki je v Švici okoli petkrat večja, kot v SLO. Da ne govorimo o ostalem, pa tudi mentalni revščini teh majn sposobnih na položajih, ki jim niso kos, kar vidimo po stanju v državi na vsakem koraku, pa tudi po takšnih komentarjih.....
rogia
29. 11. 2015 18.09
+6
Odkar smo osamosvojeni so pri korit, pa je iz dneva v dan slabše. Lotijo naj se raje svojega čimprejšnega odhoda z oblasti, da bomo Slovenci zadihali ne pa da nas dušijo s svojimi pogruntavšnami ki ne vodijo nikamor.
ONniON
29. 11. 2015 18.26
+1
leta 2009 je revščino tvegalo 11,3 % prebivalstva , socialno izključenih pa 17 %
ONniON
29. 11. 2015 17.25
+1
tudi v sosednji avstriji navadni ljudje ne živijo več tako dobro kot pred letom 2008 jih pa drugo leto čaka davčna reforma ki jim bo med drugim zvišala netto plače in obdavčila visoko najbogatejše , ter zvišali bodo spodnji mejo DDV iz 10 na 13 %
ONniON
29. 11. 2015 17.11
+6
pod pragom revščine je lani živelo 290.000 slovencev ali 14,5 % , 20,4 % socialno izključenih kar je najslabši rezultat po osamosvojitvi, znižajte davke pa bomo živeli boljše , stroški življenja pa naraščajo povsod po svetu, socialni demokrati so v sloveniji na oblasti že 6 let , kar ste izvolili to imate
LazVRde?em
29. 11. 2015 17.05
+4
SD pripravlja program :)) Ne se hecat. ŠD je v vladi, SD lahko spremeni zakone in uredi zadeve. Zakaj jih ne ?
Netajkun
29. 11. 2015 16.03
+7
Predloge SD - ja je potrebno vzeti nadvse resno ! . . . in z vsem spoštovanjem . Le poglejte projekt Državnega lesnega podjetja , uvedba vrednotnic ( ob zagonskih stroških nad 500.000 € , izplen 75.000 € v letošnjem letu ) , odpis dolgov najrevnejšim ( v višini 50 € ? in porazno zanimanje ) , štipendije za deficitarne poklice - kdor prej pride , prej melje ( ljudje so jemali dopuste , da so prišli v LJ . . nekateri celo dvakrat , razpis razveljavljen in vmes še spremenjeni pogoji . Na koncu niso dobili štipendij najhitrejši , pač pa dijaki 1.letnikov ki so oddali vlogo ob 9.00 in imeli v zadnjem letu povprečno oceno vsaj 3.32 . Zdaj se bodo pa še davkov lotili ?
VSEZNALECno1
29. 11. 2015 16.20
+3
avtodizel1900
29. 11. 2015 16.37
-2
a bojo tudi toti cerkveni lopovi placwevali davek
NoviceResnice
29. 11. 2015 17.11
+2
Ja, in bodo rešili... A to je problem.... Zresnte se že enkrat.....
daf3
29. 11. 2015 15.33
+3
hehe uredijo naj zakonodajo pa država naj začne delovati kot je treba in ljudem je treba dati plačo kot si jo zaslužijo pa bo vse uredu
xes
29. 11. 2015 13.14
+7
Srednjega razreda ni več, rešujejo nekaj kar več ne obstaja in to ravno po zaslugi politike SD.
wolfterier
29. 11. 2015 16.06
+4
Oni so že dostikrat razbremenili srednji razred,še posebno,ko so njihovi stari prišli na oblast.Popolna razbremenitev,hehehe!
cmer?ek5
29. 11. 2015 12.07
+8
Kam pa potem spada "spodji razred",,,da po vaše ni vprašljiv lopo--vi Sdejevski,---!????
LOPOVEpredZID
29. 11. 2015 11.35
+16
Bom danes še enkrat natipkal: KAKŠEN SREDNJI RAZRED? MISLITE NA JAVNO UPRAVO?
GoodByeSLO
29. 11. 2015 11.54
+6
CestniKolesar370Wattov
29. 11. 2015 11.57
+1
Tipičen srednji razred: Delavec v IT, s.p. podizvajalec v storitvenih dejavnostih... Plača 1300€+, 8 let kredita za novi BMW/Audi/Mercedez. Ko ga vidiš, misliš, da je višji sloj. Al se pa noč in dan pritožuje nad situacijo in misliš, da je revež.
SBM1
29. 11. 2015 12.30
+4
dober srednji razred. počasi bo treba še za nas reveže kaj naredit, državna uprava-sistemski administrator VI- 21.razred-700€-14 let delovne dobe
Uporabnik113089
29. 11. 2015 10.58
+7
Dejan Židan: "Če nisva enakega mnenja, nisi nič drugega kot desni radikalec!" Luka Mesec je imel dobrega mentorja....
cmer?ek5
29. 11. 2015 12.03
+5
Miliš na malega Kučka,,,,,,ali pogrebca slo......!
avtodizel1900
29. 11. 2015 16.38
+1
fulas belcek hahhahaha cerkev je okradla drzavu za 2 milijardice
brabusednet
29. 11. 2015 10.55
+12
Židan je totalno nesposoben minister.Še refoška ne zna zaščitit.Rad bi pa Hrvatom speljal Varaždinsko zelje.Že na pogled kaže,da rad hodi drugemu v zelje.Kmetistvo je pa vedno v slabšem položaju.Govori o samooskrbi dela pa čisto kontra.
SBM1
29. 11. 2015 10.39
+7
Kje pa je srednji razred v € me zanima
cmer?ek5
29. 11. 2015 12.05
+6
Mene pa zanima,--kam pa spadajo ti nesposobneži na zgor.....sliki,,?????
si.
29. 11. 2015 09.58
+10
SD...........ko vam bo jasno kaj pomeni poštenje in boj za malega človeka, vas bom definitivno volil.....samo glede na vaše primerke v stranki, je zaenkrat totalno nemogoče da bi vas volil........sami koritniki......zajedalci in gobezdači.
MrtvoPijan
29. 11. 2015 09.46
+6
Koliko je meni znano se plača dobi za mesečno opravljeno delo in leto ima 12 mesecev. Kakšna 13. in 14 plača? 13. in 14. plača so rezultat profita podjetja, ki so ga prispevali v večini primerov državljani, torej tudi državljanom po tem takem je treba dati 13. in 14. socialno podporo, pokojnino itn. Kdaj boste začeli kontrolirati račune, ki jih kmeti prikazujejo za uveljavitev subvencij kot strošek vlaganja. Računi kmečkega strojnega krožka - farsa izmišljeni in lažni. Država (minister Židan) odobri sredstva. Kdaj se boste vprašali, če je kaj rodilo na obnovljenem nasadu, vinogradu za katerega je država dala finačna sredstva. Pridelek se proda za gotovino, brez računa, na črno, ni davka ...
brabusednet
29. 11. 2015 09.39
+9
Spet kujejo zakone sebi v prid,kot vsi do sedaj.Potem jih lahko kršijo po zakonu.Ne vem zakaj spet toliko razprav in pametovanja.Enostavno prepisat Avstrijski zakon in konc debate,če funkcjonira tam,mora tudi pri nas.To pa nočejo zato,da se lahko prerekajo in se delajo,kako so pametni.Zmanjšat je treba poslance za polovico in tudi ministerstva ter ukinit vse te agencije.
Sisoje
29. 11. 2015 09.30
+12
A sploh se obstaja srednji rszred ? Naj raje razbremenijo nizji razred a visji max obdavcijo
cmer?ek5
29. 11. 2015 09.26
+14
SD,&,SMC,najbolj skorumpirani stranki..---Škodljici za Slovenijo...!!!