Slovenija

V SDS predstavili predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije

Celje, 11. 09. 2019 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
8

Vodstvo stranke SDS je tako z zainteresirano javnostjo pripravilo predlog resolucije, od vlade pa pričakuje, da jo uvrsti med prioritete pri slovenskemu predsedovanju Svetu EU leta 2021, je na novinarski konferenci povedal prvak SDS Janez Janša. Komentiral pa je tudi resor, ki ga je nova predsednica Evropske komisije dodelila Janezu Lenarčiču, ter ga označil za najbolj nehvaležnega.

Stranka SDS je danes na sejmu Mos v Celju predstavila predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, s katero želijo Slovenijo postaviti v osrčje razvoja digitalizacije. Med drugim slovenski vladi priporočajo, da med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v letu 2021 na podlagi Strateške agende EU za obdobje 2019–2024 vključi tudi digitalizacijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nova predsednica Evropske komisije je Janezu Lenarčiču podelila resor za krizno upravljanje.
Nova predsednica Evropske komisije je Janezu Lenarčiču podelila resor za krizno upravljanje. FOTO: Damjan Žibert

Janša je tudi spomnil, da je Slovenija leta 2016 sprejela strategijo Digitalna Slovenija 2020, ki pa je bila lani dopolnjena z dodatkom k načrtu uvajanja omrežij naslednje generacije do leta 2020. Toda bistveno dalje od strateških dokumentov se nam ni uspelo premakniti, je dejal.

To po njegovih besedah potrjujejo tudi ugotovitve Evropske komisije v okviru Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe. Kazalniki kažejo, da se Slovenija nenehno uvršča nekoliko pod povprečje EU, nazadnje na 16. mesto.

Po oceni Janše je vlada za predsedovanje Svetu EU določila preveč splošne teme.
Po oceni Janše je vlada za predsedovanje Svetu EU določila preveč splošne teme. FOTO: POP TV

Vodja skupine za pripravo omenjene resolucije Franc Breznik pa je vlado pozval k ustanovitvi ministrstva za digitalizacijo, ki bo nosilec blockchain strategije in digitalne preobrazbe kot osrednjega koncepta inovativne digitalne Slovenije. Prav tako je vlado pozval, da v program razvoja Slovenije vključi enotno digitalno identiteto in poenoten osebni dokument.

Breznik od vlade pričakuje, da prepozna nujnost razvoja ustreznega in varnega okolja za inovacije in podjetništvo v povezavi s tehnologijo blockchain, na podlagi katerega bodo lahko deležniki delovali in poslovali na temeljih zaupanja, preglednosti, odgovornosti, konkurenčnosti in inovativnosti.

Dodal je še, da lahko uvedba tehnologije veriženja podatkovnih blokov prispeva tehnološke izboljšave ter posledično bistveno optimizacijo poslovanja ter javnega upravljanja. Za blockchain tehnologijo je sicer značilna široka uporabnost, od kmetijstva, prek sistema celostnega ravnanja z odpadki do financ in zdravstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
12. 09. 2019 11.56
+4
BRAVO! Sedaj je opozicija konstruktivna. Vidite da ni vse tako slabo.
ina5785
11. 09. 2019 20.29
+1
Ta majhna država ima dosti PREVEČ ministrstev!!! A sedaj naj bi odprli še eno??? JJ je v svojem mandatu hotel ukinit ministr.za kulturo, sedaj bi pa SDS imela še več ministrstev. . . . . . . ??? Kdo v SLO pa bo hranil tako obsežno javno upravo???
srebrnibreg
11. 09. 2019 20.18
+1
Glede tega resorja so se včeraj janšisti lepo osramotili, ko so Lenrčiča pljuvali in Hrvatico in Hrvaško tako na veliko hvalili. Namreč Hrvatica je postala neki brezvezni podpredsednik v skupini petih za glavno in tremi izvršnimi. Dobila je neko področje odgovorno za demokracijo v EU. Menim, da ima čisstilka tam več veljave in pomebnosti kot to mesto Hrvatice.
poneumljanje
11. 09. 2019 20.08
+3
Nekaj se pa le obrača, ni rekel, da je resor nepomemben !
el capitano
11. 09. 2019 19.44
+3
Ojej aleluja..
resslovenka
11. 09. 2019 18.49
+3
Še eno ministrstvo? 🤔 Pa kolk novih pokrajin in spremljajočih pozicij v njih? Blagor nam. 🙄
Chopper
11. 09. 2019 18.45
+8
Daj, spelji se ze enkrat v penzijo ker itak te samo pescica slovecev obozuje!!!!
ina5785
11. 09. 2019 20.31
+1
Chopper - Ja HLAPCI ga obožujejo. Sedaj je prišel ven z neko novo tezo, ki NE pije vodo, ker vidi da je že globoko v močvirju. Nobeden NORMALEN ga več NE akceptira. PM pa mu je tako že zablokiral twiter. . . . . . . . . . Pa pa ivan