Slovenija

SDS z vsemi zakonitimi sredstvi nad vrh pravosodja. Klemenčič vztraja pri svojem

Ljubljana, 05. 05. 2015 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SDS bo zaradi razpleta v primeru Patria zoper vodstvo vrhovnega državnega tožilstva, vrhovnega sodišča in ministrstva za pravosodje uporabila vsa pravna sredstva. Minister Klemenčič pa je dejal, da se slovenska pravna država ne more lomiti na plečih enega človeka.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pravosodje
    01:59
    Iz SVETA: Pravosodje
  • Iz SVETA: Minister Goran Klemenčič v studiu
    05:56
    Iz SVETA: Minister Goran Klemenčič v studiu
  • Iz 24UR: Zaščita sodnikov?
    03:07
    Iz 24UR: Zaščita sodnikov?
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje poslancev NSi in ZaAB
    09:10
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje poslancev NSi in ZaAB
Ustavno sodišče je razveljavilo obsodilne sodbe Janše, Krkoviča in Črnkoviča v zadevi Patria.
Ustavno sodišče je razveljavilo obsodilne sodbe Janše, Krkoviča in Črnkoviča v zadevi Patria. FOTO: Reuters

Po besedah poslanca Vinka Gorenaka SDS napoveduje, da bodo zaradi razpleta zadeve Patria zoper predstojnike vrhovnega državnega tožilstva, vrhovnega sodišča in ministrstva uporabili "vsa pravna sredstva".

Poslanka SMC Jasna Murgel je v izjavi za medije v DZ poudarila, da se z ministrom za pravosodje Klemenčičem strinja, da ni razloga za razrešitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. O zadevi Patria je namreč odločil celoten senat vrhovnega sodišča, ki ga sestavljajo vrhunski sodniki, je pojasnila.

Tudi sicer si Murglova ne more predstavljati, da bi zaradi enega posamičnega primera predsednik vrhovnega sodišča moral odstopiti. Hkrati pa verjame, da so sodniki odločali po najboljši vesti in prepričani, da odločajo skladno s pravom.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je v izjavi novinarjem ocenil, da v tem primeru ne gre le za Klemenčiča in Maslešo, pač pa tudi za premierja Mira Cerarja. "Gre za trojico velikih, ki zaokrožujejo sistem in zakonodajo tako, da ščitijo eden drugega. V tem primeru tako Cerar kot Klemenčič ščitita Maslešo," je prepričan Gorenak.

Ustavno sodišče je zaradi nezadostne konkretizacije zakonskih znakov kaznivih dejanj v četrtek soglasno razveljavilo obsodilne sodbe Janše, Krkoviča in Črnkoviča v zadevi Patria. Primer je vrnilo na prvo stopnjo v vnovično odločanje.

Tako napoveduje, da bo SDS proti Klemenčiču, Masleši in generalnem državnem tožilcu Zvonku Fišerju uporabila vsa zakonita sredstva. S tem odgovarja tudi na vprašanje, ali to vključuje interpelacijo zoper Klemenčiča. "Poslanska skupina bo sproti dozirala in odločala, kaj bo storila," je dodal.

Minister Klemenčič pravi, da ne ščiti Masleše, pač pa slovenski pravosodni sistem

Klemenčič trdi, da ni indicev, da bi predsednik vrhovnega sodišča kršil naloge pravosodne uprave.
Klemenčič trdi, da ni indicev, da bi predsednik vrhovnega sodišča kršil naloge pravosodne uprave. FOTO: Damjan Žibert

Pravosodni minister Goran Klemenčič je o odločitvi, da ne predlaga razrešitve predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše danes povedal, da z njo ne ščiti Masleše, pač pa slovenski pravosodni sistem. "Slovenska pravna država se ne more lomiti na plečih enega človeka, politika, ki je v kazenskem postopku," je poudaril minister.

Klemenčič je v izjavi za medije v DZ poudaril, da je treba ločiti presojo predsednika vrhovnega sodišča in njegovih sodelavcev o tem, ali bodo odstopili ali ne, od zakonske možnosti politične razrešitve predsednika vrhovnega sodišča. To možnost zakon sicer dopušča, vendar pa morajo za to biti izpolnjeni pogoji, je pojasnil.

Da tega ne stori, pa se je Klemenčič odločil, ker ti zakonski pogoji po njegovi oceni niso izpolnjeni. Dejal je, da namreč v ničemer ni izkazano, da bi predsednik vrhovnega sodišča kršil naloge pravosodne uprave, o čemer govori zakon.

Poleg tega ustavno sodišče po njegovih besedah predsednika vrhovnega sodišča ni obtožilo velike malomarnosti ali naklepnega dejanja, pač pa je odločilo v enem od mnogih primerov, v katerih je razveljavilo sodbo vrhovnega sodišča.

Obenem Klemenčič ne želi biti "prvi minister v samostojni Sloveniji, ki bi predstojnika pravosodne veje oblasti zaradi enega procesa vrgel na dno političnega odločanja v DZ". Za to namreč, kot je dejal, nima pristojnosti, hkrati pa bi s tem potegnil potezo, ki bi po njegovem mnenju še dodatno ohromila že tako neoptimalno zaupanje v slovensko pravno državo.

Klemenčič je še poudaril, da s svojim ravnanjem ne ščiti Masleše, ampak slovenski pravosodni sistem. "Treba je stopiti korak nazaj in se posvetiti tistim sistemskim problemom, ki so dejanski," je pojasnil in naštel vprašanja kakovosti, hitrosti in transparentnosti sodnih postopkov.

O napovedi SDS glede uporabe zakonitih sredstev zoper vrh pravosodja in pravosodnega ministrstva je Klemenčič dejal, da se temu najbrž ne bo mogoče izogniti. Kot je poudaril, je v vsakem trenutku pripravljen na bitko za krepitev neodvisnost sodne veje oblasti, toda na pravi način. Besede o uporabi vseh pravnih in siceršnjih sredstev so po njegovi oceni "prazne politične besede".

Na vprašanje o njegovih pristojnostih v odnosu do pristojnosti državnotožilskega sveta v primeru generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja je Klemenčič dejal, da verjame, da se svet zaveda svoje odgovornosti. Kakršno koli odločitev bo sprejel, bo morala biti zelo dobro utemeljena, je pojasnil.

Tudi za omenjeno vprašanje pristojnosti pa po njegovih besedah velja, da ne bi bilo prav, da bi se do njega opredeljevali "izključno preko političnih bitk". Če bi šli v spremembo zakonodaje, bi se Klemenčič, kot je dejal, zavzemal, da se uveljavi z naslednjim mandatom. "Nevaren precendens je, da bi se spreminjala zakonodaja zato, da se politično razreši enega človeka, četudi za to obstajajo razlogi," je še poudaril Klemenčič.

SDS pravi, da se bodo proti vrhu pravosodja borili z vsemi sredstvi.
SDS pravi, da se bodo proti vrhu pravosodja borili z vsemi sredstvi. FOTO: Miro Majcen

Različni odzivi politike

Predsednica NSi Ljudmila Novak je prepričana, da bi Masleša moral prevzeti odgovornost in odstopiti ali pa bi moral njegovo razrešitev predlagati pravosodni minister. Nenazadnje mora nekdo prevzeti odgovornost za stroške, ki jih bo verjetno imela država pri plačevanju odškodnin, je pojasnila. Če razrešitve res ne bo predlagal, pa bi bila po oceni NSi primerna tudi interpelacija Klemenčiča.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa si, kot je dejal, kot politik ne bi dovolil, da bi začel odstavljati sodnike oz. predstavnike druge veje oblasti. Izrazil je upanje, da bosta Fišer in Masleša kljub očitkom delala kakovostno. Kaj je dobro za njuno kakovostno delo, pa morata po njegovih besedah razčistiti sama pri sebi. "Jaz pa nisem tisti, ki bi ga pozival k odstopu," je pojasnil.

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa je dejala, da se je minister odločil, tako kot se je. Spomnila je na to, da določeni organi bdijo nad delom sodnikov in tožilcev, in ti morajo po njenem mnenju najprej opraviti svoje delo. "Ni naloga politikov, da kar vse povprek pozivajo k odstopanju," je dejala.

V ZL se v odločitev pravosodnega ministra ne bodo vmešavali, je povedal vodja poslancev Luka Mesec. O morebitni podpori razrešitvi Masleše pa se bodo v ZL odločali, če bo tak predlog prišel v DZ.

V DeSUS Klemenčičeve odločitve, da ne predlaga razrešitve Masleše, za zdaj še niso komentirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pingosok
06. 05. 2015 21.05
-7
A so lažnivci,kot so masleša,klemenčič in taki že začeli pisat odstopne izjave ?Muc-ti si bolj pri teh lopovih !
srebrnibreg
06. 05. 2015 22.02
+7
Lažnivci so tisti kateri ne vedo pojasniti porekla svojega premoženja in kateri sestrične izkoriščajo za pranje denarja ne pa tisti, ki takšne obsodijo. Niso vsi po načelu pogoltnega Janeza.
batom@pinkponk.com
06. 05. 2015 20.13
+4
Poptv se je zgleda spajdasu z sds. Ne objavla vec nevzpodbudnih novic o njih. Raamsakova, kovacic,...
batom@pinkponk.com
06. 05. 2015 20.14
+3
batom@pinkponk.com
06. 05. 2015 20.14
+4
BULDOH
06. 05. 2015 17.07
-4
Kaj ta Klemo ima spolirano glavo....
sinhron
06. 05. 2015 17.13
+5
srebrnibreg
06. 05. 2015 17.16
+4
On ima na glavi več pameti kot vi janšisti v glavi.
slovenskidelavec
06. 05. 2015 17.26
-5
BULDOH
06. 05. 2015 16.35
-7
Zdaj imajo sodniki priliko, da razrešijo Maslešo in si povrnejo ugled-v nasprotnem premeru ga bojo še tisto malo izgubili....
srebrnibreg
06. 05. 2015 17.17
+3
Mnenje vas desetine v državi nima veljave pri nas ostali poštenih in normalnih vključno s sodniki razen ustavnih.
proletarec1
06. 05. 2015 16.17
+3
DESNI EXSREMISTI BI RADI OBVLADOVALI TUDI PRAVOSODJE,DA BI LAHKO DRŽAVLJANE ŠE BOLJ OKRADLI!!!!UPAM, DA SO TO SAMO NJIHOVE MOKRE SANJE.
slovenskidelavec
06. 05. 2015 16.35
+1
Ko prebiram sodbo imam tudi jaz dvom v poštenje in sposobnost našega pravosodja in nebi dal roke v ogen da sodijo po poštenju in zakoni.Vem pa da me to veliko stane(finančno)
Transformerji
06. 05. 2015 15.38
+2
Če odmislimo začasno sodstvo - ste gledali Kovačiča in njegov zagovor, ker si je dopisoval z lastnikom banke NKBM - ta lastnik je bil J. Janša, kot predsednik države je predstavljal lastnika. Ampak ni si dopisoval samo z njim, tudi s Pahorjem, pa Drnovškom - z vsemi lastniki je kontaktiral. Lastniki , ki istočasno predstavljajo državo in predsednika, so vse zafurali! Dajmo ukiniti besedo - zaupno, pri takih svinjarijah ne more biti zaupno. Potem bi bili tudi novinarji tisti, ki bi vse izvohali, potem bi mi vedeli, koga ne smemo voliti, ker krade kot lasnik države, potem ne bi potrebovali tistega zakona o kaznovanju politikov za zasedbo mesta v politiki - ja , ČE BI DRŽAVLJANI že prej vedeli, kdo vse krade, jih ne bi volili - zato pa tudi sodišča ne potrebujemo, vsaj takega, političnega NE!
Transformerji
06. 05. 2015 15.41
+0
Popravek - govorim o predsednikih vlade ...., da pa postanejo potem še predsedniki države, je pa kriva beseda TAJNO!
Transformerji
06. 05. 2015 16.12
-1
Da nadaljujem: če predsednik vlade predstavlja tudi lastnika državnega premoženja, potem nu čudno, da ne bi eni ne bi prodali, saj se v imenu mafijske naveze lahko krade (no, banke so že), drugi bi pa prodali, ker nimamo čistega tožilstva in sodstva, ki bi lahko razbil mafijsko navezo .......
TheMafiaDon
06. 05. 2015 15.23
+8
vse kar ni po volji SDS je nezakonito? a so zmešani kot vladar sekte? najbrž...
ROMELS
06. 05. 2015 14.51
-5
Minister se je odločil, kot se je (zarotniško). Zato pa smo, kjer smo .V javni upravi to menda sploh ni pomembno, samo da se odločiš in da s tem, kot zgleda kar tekmujejo, kako narediti največ škode delovnemu ljudstvu.
Transformerji
06. 05. 2015 13.59
+9
Ne smešite se SDS, ker je bil Janša obsojen in v zaporu. Obnašate se tako, kot da je Bog za neumneže! Kaj, ko bi sešteli in preverili čisto vse, ki smatrajo, da so bili po krivem obsojeni, pa po dolgih letih izpuščeni zaradi nepravičnega sojenja??? A mislite, da tisti, manj od Janše še niso ugotovili, da je naš pravosodni sistem pokvarjen???
Transformerji
06. 05. 2015 14.02
+4
Če bi sodniki imeli omejen mandat, bi tudi dobro premislili, kako bodo sodili, pri nas se vlade neprestato menjajo! Izpade pa tako, da je sodišče izključno politično, ne pa neodvisno!
Transformerji
06. 05. 2015 14.07
+3
Za sodnike bi morali sprejeti enak zakon, kot za župane!
01xxy
06. 05. 2015 13.47
+7
Ustavni sodniki gredo samo še na stadion, da prisežejo. To imamo v Sloveniji.
JApajaDAja
06. 05. 2015 13.40
+0
tako je prav 24 ur-severina in janževec dnevna tema!
ivan.z Doba
06. 05. 2015 13.37
+7
Je ivan rekel, da bo odstopil kot poslanec in predsednik stranke, če Masleša in Fišer takoj ne odstopita? Odstop mu lahko prepreči le zadostno število prižganih sveč in ustavno sodišče? S tem bo delovanje opozicije močno okrnjeno.....
VSEZNALECno1
06. 05. 2015 14.07
+3
slovenc001
06. 05. 2015 12.05
-19
Vrana vrani ne izkljuje oči. Pokvarjeni Klemenčič je lutka v rokah murgelskega palčka. Skupaj z maslešo in fišerjem so ustvaril slovensko krivosodje, ki brutalno obračunava s političnimi nasprotniki in njim drugače mislečimi slovenci. Ne gre za en primer, gre za masovno produciranje krivic slovencem. Pa tudi, če bi bi bil samo posamezni primer bi se vsi omenjeni morali takoj umakniti s svojih funkcij in za povzročene krivice odgovarjati. Temu pa očitno nasprotuje tudi murgelski cmerar in nadaljuje vlado srpa in kladiva v Sloveniji. Do kdaj še???
zaenotnost
06. 05. 2015 12.26
+18
...kdo je plačeval račune preko sestrične? Ali je to prav, da predsednik vlade 2004-2006 opere svoj denar na tak način.
sinhron
06. 05. 2015 13.01
+20
Pa smo res čudni Janša prekupčuje z orožjem odtujuje dokumente , sprejema podkupnine , .... SDS pa ponareja dokumente in fotografije , potvarjajo resnice ... , KO JIH SPREGLEDAJO IN DOBIJO PRI DEJANJIH , PA JIH LJUDJE OBSOJAMO , NAMESTO , DA BI GRAJALI TISTE , KI SO JIH ODKRILI IN IN KAZNOVALI , SAJ TO RES NI PRAV UBOGI SDS IN jANŠA !
slovenc59
06. 05. 2015 11.42
+12
sds in pa sodstvo v stečaj.....
nnanna
06. 05. 2015 12.31
+7
ivan.z Doba
06. 05. 2015 13.38
+1
JApajaDAja
06. 05. 2015 13.42
+2
v likvidacijo, da ne ostane nič v "stečajni masi"!
sinhron
06. 05. 2015 10.55
+31
Kjer koli kaj zadiši po kriminalu ali korupciji je v ozadju Janša in SDS !
nnanna
06. 05. 2015 16.04
+2
neverjetno, kajne? pa takooo je nedolžen!
User768643
06. 05. 2015 10.47
+13
Vse sodnike nagnati, če ne zmorejo niti ene sodbe do pravnomočnosti spravit. Pa naj narod sodi.
batom@pinkponk.com
06. 05. 2015 12.24
+1
ficfiric 1
06. 05. 2015 10.21
+2
Jst bi tud hotu osamosvojitev ce bi bil pri koritu....zakaj pa ne....potem me noben ne bi nadziral....najvecji zavovorniki demokracije so glih tisti ki najvec pokradejo....pridem nazaj v slo pa vas resim rdecih...se se enkrat osamosvojimo...pa bom jst tisti ki je prvi pri zaklju....in verjemte mi da bom podpiral osamosvojitev...
SDS_je_poden
06. 05. 2015 10.33
-1
slovenskidelavec
06. 05. 2015 10.02
+6
ODGOVORNOST ODGOVORNOST ODGOVORNOST ODGOVORNOST
FoglTunek
06. 05. 2015 09.28
+4
Ste vidli...ne smemo več komentirat o gradnji džamije... Gdo jih ščiti???? GDO???
FoglTunek
06. 05. 2015 09.29
+6
radar10
06. 05. 2015 09.17
+6
Zdaj se pa še stem ukvarjajo ,namesto da bi patrijo do konca speljali,ker bo potem res zastarala!!Cerar ,Klemenčič pa še bi lahko naštevali so velika zmota in sramota v Sloveniji ,ene so obljube druga so dejanja !!!