Slovenija

V Siriji umrli Slovenec nekoč katolik, celo ministrant, islam 'odkril' v službi

Ljubljana, 01. 10. 2014 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi dogajanja okoli samooklicane Islamske države, za katero naj bi se borili tudi Slovenci, so se na odboru za obrambo zbrali tudi poslanci. Ugotovili so, da so v Sloveniji zadeve pod kontrolo. Medtem pa na dan prihajajo nove podrobnosti o slovenski žrtvi v Siriji.

Jure Korelec, prva žrtev med Slovenci v Siriji, je umrl že aprila letos. Zanj naj bi bila usodna eksplozija bombe, so poročali v oddaji SVET. Izvedeli so še, da je 29-letni Jure islam sprejem pred kakšnim letom dni, pred tem pa je bil katolik z zakramenti in v mladih letih celo ministrant.

Borec samooklicane Islamske države.
Borec samooklicane Islamske države. FOTO: Reuters

Z islamom naj bi se spoznal v službi in si v tem času nadel tudi muslimansko ime Jusuf. Oktobra lani je odšel za en teden na dopust, a se nikoli ni vrnil. Boril naj bi se v Siriji na strani upornikov proti režimu Bašarja al Asada. Jure naj bi si že kot 18-letnik želel v vojsko, a je padel na zdravniškem pregledu. Kasneje je to priložnost očitno našel v islamu, govoril je, da gre v sveto vojno in da se ne bo vrnil nikoli več. In to se je tudi zgodilo, so še poročali v Svetu.

'Ni se boril za IS, ampak proti sirskemu režimu'

O Korelcu pa je za oddajo 24UR spregovoril tudi slovenski salafist Alim Hasanagič, ki je pokojnega poznal. Kot je dejal, je bil Jure povsem neopazen fant, potrdil pa je, da je v vojno odšel, da bi se boril proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. O ostalih štirih Slovencih, ki so se znašli na seznamu tujih obveščevalnih služb, pa pravi, da nihče od njih ni terorist, in vztraja, da se je eden od njih na seznamu obveščevalcev znašel celo le zato, ker se je spreobrnil v islam, pa čeprav v Siriji ni nikoli bil. Hasanagić še trdi, da Slovencev ni nihče novačil za borce IS, prav tako se niso urili v Bosni in Hercegovini v Bužinu pri Bilalu Bosniću.

Vilfan: Pristojni organi imajo zadeve pod kontrolo

Sicer pa se je danes na temo islamskih skrajnežev in dogodkov, povezanih z Islamsko državo, sestal odbor državnega zbora za obrambo. Predsednik odbora Peter Vilfan je po seji povedal, da so od pristojnih dobili dokaj izčrpne informacije. "Lahko rečem, da vse te službe, organi, institucije delujejo dobro, delujejo aktivno že dolgo časa in stvari zaenkrat dobro nadzorujejo". Poudaril pa je, da se je treba zavedati, da se situacija iz dneva v dan spreminja, saj Slovenija ni izolirana oaza.

Na novinarsko vprašanje, ali je Sova vedela za slovenskega državljana, ki je umrl v Siriji in ali ve za vse morebitne borce v Sloveniji in koliko jih je, je Vilfan dejal, da konkretnih podatkov ne more dati, saj je šlo za zaprto sejo. Ponovil je, da vsi pristojni organi delajo aktivno, dobro, da so zadeve pod kontrolo in tudi, "če pridejo v javnost informacije, da s tem naša policija, obveščevalna služba niso seznanjeni, to bolj ali manj ne drži".

Seje sta se sicer med drugimi udeležila načelnik generalštaba SV, generalmajor Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

"Nadzor poteka konstantno, potekal je v preteklosti, poteka v tem trenutku in bo potekal še bolj intenzivno tudi v prihodnjih dnevnih," je dodal. Poudaril je, da je v tem trenutku ogroženost varnosti "minimalna", se pa "ničesar seveda ne da povsem izključiti". Kar zadeva ogroženost pripadnikov Slovenske vojske na misijah v tujini, pa je morda za kakšno stopnjo višja, ne pa visoka.

Na vprašanje, ali so slovenski varnostni organi pojasnili, zakaj slovenska javnost ni bila obveščena o posameznikih, ki so odšli v Sirijo, je ponovil, da "slovenski varnostni organi zelo dobro poznajo razmere" in da "so poznali tudi ta imena", da pa "podatki, ki so prišli v javnost, niso ušli v Sloveniji, ampak nekje drugje", na kar pa varnostni organi v Sloveniji oziroma agencije niso imele vpliva.

Še posebej je izpostavil, "da ne gre nikakor povezovati islamske skupnosti v Sloveniji, v Evropi in po svetu s tem, kar se dogaja v Siriji in Iraku". "Islamska skupnost se je tudi sama večkrat ogradila od tega in bilo bi napačno, če bi kdorkoli razmišljal, da so pripadniki te skupnosti povezani s to zgodbo," je dodal.

Po besedah Vilfana so na seji govorili tudi o spremembi zakonodaje, saj med drugim zadnja resolucija VS ZN zahteva od članic ZN, da ukrepajo proti skrajnežem. Kot je dejal, so dobili zagotovila, da glede tega preučujejo slovensko zakonodajo in da v primeru, da bodo potrebne spremembe, verjame, da gre v kratkem pričakovati, da bodo v postopek v DZ dobili predloge za te spremembe.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tonim69
01. 10. 2014 20.32
+21
Kar je iskal, to je dobil. Upam, da ni uspel naredit kakšne škode drugim.
User792410
01. 10. 2014 20.31
+29
Vsi mladi,ki iz Evrope odhajajo v Sirijo in Irak,da bi se borili na strani IS,bi se morali zavedati,da jih tamkajšni voditelji potrebujejo samo za dve stvari in sicer za upravlanje umazanih poslov,kot je npr. ubijanje nedolžnih talcev in pa za "kanon futer" ! Slednje še posebno velja za tiste,ki niso rojeni muslimani,ampak so se v islam spreobrnili !!!
AlternativeFacts
01. 10. 2014 20.49
+7
kdo pa je rojen musliman, ali pa katolik, budist itd? Vsak otrok je rojen "čist" , brez spon verskih fanatizmov, te jim vcepijio starši in družba. Prvi zato, ker v svoji majhnosti slepo sledijo tradiciji, drugi pa zato, ker je to najcenejša varianta šamponiranja glav.
Plejadanec
01. 10. 2014 20.27
+21
In zdaj je pri alahu !
fiftgear
01. 10. 2014 21.01
+4
yep in sedaj ima 90 devic ali koliko že ;)
Frilancer
01. 10. 2014 21.14
+1
Kritik19
01. 10. 2014 21.27
triglav15
01. 10. 2014 20.19
+2
Ka pa mislis
01. 10. 2014 20.19
+4
Ka ste dosadni z njimi. V francoski legiji je blo vec kot 50 slovencev pa nikomur nic. Rezultat je pa enak
HThief
01. 10. 2014 20.26
+8
tujska legija = IS predvidevam, da si musliman, ki ne more obsodit IS, ker je potem cel islam kao omadezavan?
Verbena
01. 10. 2014 20.31
+1
vaška
01. 10. 2014 21.08
-1
Verbena
01. 10. 2014 20.17
+5
Njegova izbira in njegova odločitev !!!....
Cisto na hitro
01. 10. 2014 20.17
-4
Pred približno 80 leti so tudi slovenski komunisti novačili slovenske fante da so šli podpirat v Španijo komuniste....to so bili takoimenovani španski borci. Že takrat so pobijali in klali v imenu komunizma v tujini. To je bil začetek mednarodnega terorizma. Njihovi potomci nam zdaj še vedno vladajo in imajo podobna načela. Ubogi Slovenceljni Danes pa par fantov kao da si šli v Sirijo...pa so že mednarodni terorirsti.... svasta.
AlternativeFacts
01. 10. 2014 20.20
+3
lobby@ Daj pojdi komuniste sanjat. Ali pa se vsaj malo izobrazi...pač kar ti je lažje....
batteryman
01. 10. 2014 20.15
+12
Nobeden jih ni ni prepričeval,jim pridigal in pral možganov da je borba in vera v Alaha taprava stvar.Sredi mokrih sanj se jih je prikazal Alah in jim ukazal:idi se borit za mene in pobijaj nevernike.Pa ja seveda ,pravljice lahko musličem talajo.
dreko123
01. 10. 2014 20.12
+21
enkrat ovca in opran človek, vedno ovca, labilen in naiven... enkrat katolik, drugič musliman... - vere za lahko vodljive labilne ljudi... takim lahko prodaš vse živo...
FAUSTOS1
01. 10. 2014 20.02
+10
NAŠA SOVA JE VSE TO IZVEDELA IZ ČASOPISOV KOT VSI OSTALI DA TI SLOVENCI BIJEJO BITKO ZA ISLAM-KAJTI ŽE PRED MESECI SO ANGLEŠKI ĆASOPISI PISALI DA SE V TUJINI BORIJO TUDI SLOVENCI
aerocvast
01. 10. 2014 20.08
+1
StrikeOne
01. 10. 2014 19.59
+37
Moskva - Ni čudno, da je označen z strani Forbes-a kot najmočnejša oseba na svetu! Putin prvo varuje nacionalne interese Rusije, šele nato pa razmišlja o drugih problemih. To je točno to, kar je trn v peti vladarjem sveta in prepreka njihovi absolutni prevladi, tako močna oseba in voditelj kot je močan Putin in močna Rusija. Vodje držav morajo posvetiti ustrezno pozornost nasvetom Vladimirja Putina. In ne samo voditelji, ampak tudi vsak državljan naj bo pozoren na njegov nasvet. Ruski predsednik Vladimir Putin je 4. avgusta 2013, naslovil Dumo (ruski parlament), in je imel govor o napetostih med manjšinami v Rusiji. Zdaj pa bodite pozorni, da je to govor, ki je poslal sporočilo Vladarjem sveta, da bo Rusija za njih nepremagljiva trdnjava. "V Rusiji se živi na ruski način. Vse manjšine, ne glede na to, od kod prihajajo, če hočejo živeti v Rusiji, jesti in delati v Rusiji, morajo govoriti z ruskim jezikom in spoštovati ruske zakone. Če vam je ljubše šeriatsko pravo in želite živeti kot muslimani, potem vam svetujemo, da greste tja kjer je to državni zakon. Rusija ne potrebuje muslimansko manjšino. Manjšine potrebujejo Rusijo, in ne bomo jim zagotovili posebne privilegije, ali spremenili svoje zakone, da zadovoljimo njihove želje, ne glede na to, kako glasno jokajo "diskriminacija". Ne bomo dopuščali nespoštovanje ruske kulture. Moramo se Učiti iz samomorov držav, kot so Amerika, Anglija, Nizozemska in Francija, če želimo preživeti kot narod. Muslimani prevzemajo te države, vendar ne bodo prevzeli Rusijo. Ruski običaji in navade, niso združljivi s pomanjkanjem kulture ali primitivnimi načini šeriatskega prava in muslimanov. Ko tole častno zakonodajno telo razmišlja o ustvarjanju novih zakonov, mora vedno najprej upoštevati nacionalne interese Rusije, ne muslimanske, saj muslimanska manjšina, niso Rusi." Politiki v dumi so pet minut stali in ploskali Putinu.
nitro557
01. 10. 2014 20.05
-11
pejt živet v rusijo da vidim če ti bo tako všeč...
Maffia
01. 10. 2014 20.05
+21
edini ki imajo jajca s srbi vret!! pa da nebo kdo mislo da so mi simpatični.
StrikeOne
01. 10. 2014 20.05
+20
Muslimani kaj dajate minuse, če pa ima človek 110% prav!
StrikeOne
01. 10. 2014 20.08
+4
Čuješ nitro Rusi so tolk polni denarja, da si vsi manejo roke, ko pridejo Rusi. Moskva je eno izmed treh najdražjih mest na svetu, plače tam so 5 kratne kot v SLo. Si bil kaj v rogaški tam vse piše v Ruščini vse ker sami Rusi dopustujejo tam vsi polni denarja, ki si to slišal za Slovence? A veš da so Rusi dan nazaj odkrili največje zaloge nafte na svetu še večje kot S. arabija sedaj bodo šele bogati.. o čem ti bluziš nekem stereotipu zion propagande kako nimajo nič!
triglav15
01. 10. 2014 20.15
+0
dreko123
01. 10. 2014 20.16
+10
StrikeOne pust ti te forumaške oprane hlapce... za hlapce rojene za hlapce vzgojene... Rusija je bila razprodana in bankrotirana dežela, dokler je ni v dobrih 10 letih Putin postavil nazaj na noge in zopet vodilno silo... nobenem voditelju še ni uspelo kaj takega... tukaj na forumu pa malikujejo samo tiste ki pufajo države in spravljajo na kant in ki lezejo zionistom v rit oz. so njihovi hlapci
Sirius.2
01. 10. 2014 20.19
+0
srebrnibreg
01. 10. 2014 19.58
+10
Kateri je za denar pripravljen ubijati tudi sam ni vreden drugega.
AlternativeFacts
01. 10. 2014 19.58
+5
Jap islam odkriješ čisto po naključju. Eni ga v službi, ko dobijo v menzi svinjino iz leta 1950, drugi na javnih straniščih, ko si morajo namesto z wc papirjem, z vodo ritko očistiti, tretji ko dobijo zanič pripravljene kalamare...nekateri pa v knjižnici, ko iščejo kuharsko knjigo j.oliverja, ker bi si radi pripravili purana po angleško....
Ka pa mislis
01. 10. 2014 20.18
-8
In ti mislis da je wc papir bolj higienicen?
AlternativeFacts
01. 10. 2014 20.27
+2
hordezla@ pač ne razumeš, tako kot vsak 3 katoliban...bomo pa spet islam po naključju odkrili, mogoče nam bo tokrat na kahlcah spodrsnilo.....
jutri bolje bo
01. 10. 2014 19.57
+5
A to, da je umrl en avanturist je sedaj problem. Žal se dogajajo tudi take stvari. Svojcem sožalje...
HThief
01. 10. 2014 20.24
+1
jutri bolje bo
01. 10. 2014 21.16
omega _v6
01. 10. 2014 19.53
+25
Pazite, da ne napišete kaj proti tem 5. islamistom, ker boste izbrisani!! Ampak jaz še vedno trdim, da pobijanje ljudi v imenu vere ni častno dejanje!! Pa mi je čisto vseeno, če me tudi sedaj izbrišeš!
mkug5g
01. 10. 2014 19.52
+13
hasanagić je pa na tekočem, kaj vse se dogaja z omenjenimi opranoglavci
HThief
01. 10. 2014 19.51
+8
pieteta do terorista, o joj, ljudje se ocitno bojijo teh psihopatov
drdra
01. 10. 2014 19.48
+5
novinarji si bodo nadeli črn trak
Fuck the system
01. 10. 2014 19.48
+16
Vera je samo en business!
betboys
01. 10. 2014 19.37
+71
vsem 5 bi odvzel državljanstvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RožleX
01. 10. 2014 19.42
-17