Slovenija

V sistem nujne medicinske pomoči se vrača eden od policijskih helikopterjev

Ljubljana, 28. 05. 2016 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je bil v zadnjih mesecih prizemljen, se v sistem nujne medicinske pomoči vrača eden izmed policijskih helikopterjev. Od novembra lani so bili sicer prizemljeni trije policijski helikopterji, njihove naloge pa je morala prevzeti Slovenska vojska.

Z današnjim dnem bo v dežurstvo za opravljanje nalog prevozov v sistemu nujne medicinske pomoči ponovno vključen eden od policijskih helikopterjev, ki je bil v zadnjih mesecih prizemljen. Na dveh od šestih policijskih helikopterjev še potekajo vzdrževalna dela in se bosta v operativno letenje vrnila v juliju, so za STA pojasnili na policiji.

Od novembra lani so bili prizemljeni trije policijski helikopterji, njihove naloge pa je morala prevzeti Slovenska vojska. Pri dveh plovilih so po poročanju TV Slovenija odkrili napake pri rednih pregledih, enega pa so oktobra lani poškodovali med vzletom v megli na letališču v Cerkljah ob Krki.

Policiji so ostali trije precej manjši helikopterji, dva šolska in eden za nadzor meje, ki pa niso primerni za prevoz poškodovanih, reševanje v gorah in za del nalog, ki zahtevajo hitro premestitev večjega moštva. Tako policija zaradi izpada transportnega dela flote od 18. novembra ni izvajala nalog nujne helikopterske pomoči, prevoza bolnikov in inkubatorjev.

Na policiji so pred dnevi za STA pojasnili, da so za helikopter A 109 E power, ki je bil poškodovan v omenjeni manjši nesreči v Cerkljah, popravila zaključena in je vključen v operativno letenje. Po opravljenih obveznih letih za obnovo licenc posadk bo helikopter z današnjim dnem ponovno vključen v dnevno dežurstvo za opravljanje nalog prevozov v sistemu nujne medicinske pomoči, so zapisali.

Na helikopterjih AB 212 in AB 412 pa še potekajo vzdrževalna dela in se bosta v operativno letenje predvidoma vrnila v mesecu juliju, so še navedli na policiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tequila 6969
28. 05. 2016 21.12
+6
........Res zalostno,da slovenski politiki razmetavajo take kolicine denarja za privat zabave in vse ostale neumnosti.....kot pa da bi namenili denar za nujne stvari ..da bi lahko drzavljanom lahko resevali zivljenja ion da Bi Koncno Drzava sluzila drzavljanom in ne drzavljani bili hlapci Drzavi.....Pred letom dni sem mel tezko prometno nesreco( v tujini) in sama sreca da je bil tam helikopter ...v 25 minutah po nesreci sem bil v operacijski sobi.....in to me je resilo zivljenje...Da bi se to zgodilo v Slo....ne bi bil vec danes tu...Na zalost Slovenska drzava uporablja slovenske drzavljane kot suznje......pa naj bo to kucan,jansa,cerar,erjavec........Vsak on nasih gosposkih politikov si nabira samo zase in za svoje otroke...za vse ostale jim je en k...vseeno
BŠK
28. 05. 2016 11.00
-1
Koga spet zavajate? A v gatah rotorji opletajo?
Vostro
28. 05. 2016 09.54
+2
Kako to, da javnost ni bila obveščena o poškodbi helikopterja - policijskega?
Vostro
28. 05. 2016 16.39
+2
Če so helikopter razbili iz takih in drugačnih razlogov pričakujem pojasnilo in obvestilo tako kot če jaz zapeljem iz ceste se tudi jaz znajdem v seznamu črne kronike, katero objavi 113 vsak dan na PRVEM programu ob 6:15 uri!!! Glede olja me pa ne zanima čisto nič, tudi jaz nobenega ne obveščam če menjam olje...
mijavci
28. 05. 2016 08.35
+9
1,7 milijona za servis Falcona bi raje namenil za servis teh helikopterjev bi bilo bolj pametno.