Slovenija

FOTO: Odpadek, ki ga odvržete v školjko, čeprav tja ne sodi, mora namesto vas odstraniti nekdo drug

Ljubljana, 22. 03. 2017 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Letošnji svetovni dan voda je posvečen odpadni vodi. Na Slovenskem društvu za zaščito voda poudarjajo, da še vedno proizvedemo preveč odpadne vode, predvsem pa te ne znamo ponovno uporabiti. Problem so tudi stvari, ki jih odmetavamo v školjko, in snovi, ki jih v odtoke spuščamo na primer pri pomivanju posode.

Svetovni dan voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, je letos posvečen temi odpadne vode. Glavni poudarek velja zmanjšanju količine odpadne vode in njeni ponovni uporabi, so sporočili iz Slovenskega društva za zaščito voda. "Rešitev, povezanih z odpadno vodo, je veliko," je poudarila predsednica tega društva Marjeta Levstek.

V svetu se več kot 80 odstotkov odpadne vode, ki jo ustvarimo kot družba, vrne v ekosistem brez obdelave ali ponovne uporabe, opozarjajo v društvu. Hkrati pa je 663 milijonov ljudi še vedno brez ustreznih virov pitne vode, neustrezna pitna voda ter slabe sanitarne in higienske razmere pa vsako leto povzročijo okoli 842.000 smrti.

Palčke za ušesa, damski vložki in zobne nitke v kanalizacijo ne sodijo, saj v procesu čiščenja povzročajo motnje

V postopku mehanskega predčiščenja se iz odpadne vode odstrani veliko mehanskih odpadkov, ki v kanalizacijo ne sodijo, ker jih je pametneje reciklirati ali pa v procesu čiščenja povzročajo motnje. Takšni odpadki so na primer ostanki hrane in gospodinjskih olj, uporabljeni higienski pripomočki (palčke za čiščenje ušes, čistilni robčki, otroške krpice, damski vložki, zobne nitke), tekstilni izdelki (čistilne krpe, kosi oblačil) in plastična embalaža.

"Ti odpadki lahko ob večjih količinah povzročajo mašenje naprav na čistilnih napravah. Še več, na čistilni napravi jih v procesu kasneje več ni mogoče ločiti po frakcijah, ki bi jih lahko ponovno koristno predelali kot surovine," opozarjajo v mariborskem podjetju Aquasistems.

Odpadki v kanalizaciji povzročajo zamašitve

V Ljubljani v odtoke letno odplaknemo 1300 ton odpadkov, kar negativno vpliva na procese odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter povzroča, da nevarne snovi prehajajo v okolje, pa so sporočili iz Javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija, kjer v ta namen pričenjajo z ozaveščevalno kampanjo Stranišče ni smetišče. "Z njo želimo spodbuditi k odgovornejšemu vedenju in zmanjšati količine odpadkov v kanalizacijskih odtokih," so še sporočili s komunale.

V ta namen so danes ob 11. uri pred ljubljansko Mestno hišo postavili posebno inštalacijo, s katero so želeli prikazati, kateri odpadki ne sodijo v straniščno školjko. ”V straniščno školjko odvržena hrana predstavlja hrano za glodavce, ki kanalizacijski sistem izkoriščajo za svoje transportne poti,” je razložil Nebojša Matijevič, delovodja na vzdrževanju kanalizacijskega sistema v podjetju JP Vodovod-Kanalizacija, ki nadzira več kot 1150 kilometrov kanalizacijskih cevi, kolikor jih je speljano pod Ljubljano. ”Odpadki v kanalizaciji povzročajo zamašitve in poškodbe kanalizacijskega sistema, otežujejo pa tudi procese odvajanja in čiščenja. Odpadek, ki ga odvržete na neprimeren način, mora namesto vas odstraniti nekdo drug,” je dejal Matijevič.

Čistilne naprave dajejo rezultate, ne delajo pa čudežev

V preteklem letu so očistili več kot 27 milijonov kubičnih metrov odpadne vode, so sporočili z JP Vodovod-Kanalizacija. "Ob tem smo prevzeli ter na čistilni napravi prečistili tudi preko 20.000 kubičnih metrov gošč in blata iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav uporabnikov," so še povedali.

V procesu čiščenja je bilo izločenih 1.300 ton grobih odpadkov, ki po večini ne sodijo v kanalizacijo in negativno vplivajo na proces odvajanja in čiščenja odpadne vode ter povzročajo nepotrebne posege tako na javni kanalizaciji kot interni napeljavi uporabnikov. "Nevidni odpadki so lahko še bolj nevarni za okolje, kakor vidni, saj jih v procesu čiščenja iz odpadne vode ne moremo odstraniti v celoti. Med nevidne odpadke sodijo ostanki farmacevtskih in fitofarmacevtskih sredstev, preparatov za čiščenje, kozmetike, topil, barv in mikroplastike. Odgovornost vseh nas je, da z zmerno rabo naštetih snovi varujemo okolje tudi za prihodnje generacije," je razmišljanje zaključil Boštjan Mišmaš, direktor sektorja Kanalizacija v JP Vodovod-Kanalizacija.

Stanje se izboljšuje

"Možnosti za izkoriščanje odpadne vode kot vira so ogromne," zagotavljajo ob tem. Odpadna voda je ob varnem ravnanju cenovno dostopna in trajnosten vir vode, energije, hranilnih in drugih snovi za predelavo. Stroški ravnanja z odpadno vodo pa medtem znatno odtehtajo koristi pri zdravju ljudi, gospodarskem razvoju in okoljski trajnosti.

V zadnjih 10 letih se je vsako leto prečistilo več odpadne vode, kar kaže, da se stanje izboljšuje. Zelo pomembni sta tudi obnavljanje infrastrukture in vlaganje vanjo. Kanalizacijski sistemi so del infrastrukture vsakega mesta in naselja. Zato je izredno pomembno, da se sistemi, zastareli zaradi dotrajanih cevi, obnavljajo, pa medtem opozarjajo na statističnem uradu.

Pomembno vprašanje ob letošnjem svetovnem dnevu voda je, kako odpadno vodo ponovno uporabiti.

Iz odpadne vode s pomočjo toplotnih izmenjevalcev dobimo toplotno energijo. Odpadna voda je tudi bogat vir dušikovih in fosfornih spojin, ki so vir hranil za rastline. V komunalni odpadni vodi je ob tem veliko celuloze, ki bi jo v čistilnih napravah lahko izločili in koristno uporabili za druge namene. In še in še ...

Na Primorskem in Notranjskem prečistili vso odpadno vodo, v Podravju le dobri dve tretjini

V Sloveniji je bilo v letu 2015 iz javne kanalizacije odvedenih 162,5 milijona kubičnih metrov odpadnih voda različnega izvora. Približno 53 odstotkov izpuščene odpadne vode je izviralo iz kmetijstva, industrijskih dejavnosti, drugih dejavnosti in iz gospodinjstev, preostalih 47 odstotkov pa so bile druge odpadne vode - padavinska voda, zaledne in druge vode.

Količina teh voda je bila v letu 2015 za 18 odstotkov manjša kot v letu 2014, predvsem zaradi sušnega obdobja in posledično manjše količine meteornih voda.

Pri tem je bilo 89 odstotkov oziroma 76,2 milijona kubičnih metrov vseh odpadnih voda, izpuščenih iz kanalizacijskih sistemov, pred izpustom prečiščenih v čistilnih napravah. Največ odpadne vode so prečistili v primorsko-notranjski statistični regiji, kar 100 odstotkov, najmanj pa v podravski statistični regiji, in sicer 71,5 odstotka.

V desetletju med letoma 2005 in 2015 se je količina iz javne kanalizacije izpuščene odpadne vode povečala za 13,4 odstotka, še dodajajo na statističnem uradu.

Rešitev, povezanih z odpadno vodo, je veliko, so pa vezane na določeno situacijo – in ravno v tem je priložnost vseh nas, da to prepoznamo in izkoristimo, poudarjajo v društvu za zaščito voda.
Rešitev, povezanih z odpadno vodo, je veliko, so pa vezane na določeno situacijo – in ravno v tem je priložnost vseh nas, da to prepoznamo in izkoristimo, poudarjajo v društvu za zaščito voda. FOTO: iStock

Od odpadne vode do toplotne energije

"Pomembno vprašanje ob letošnjem svetovnem dnevu voda je, kako količine odpadne vode zmanjšati in kako odpadno vodo ponovno uporabiti. Odgovore in optimalne rešitve bo morala zagotovo najprej ponuditi stroka," je v sporočilu za javnost poudarila Levstekova.

Kot je spomnila, lahko iz odpadne vode s pomočjo toplotnih izmenjevalcev dobimo toplotno energijo. Odpadna voda je tudi bogat vir dušikovih in fosfornih spojin, ki so vir hranil za rastline. V komunalni odpadni vodi je ob tem veliko celuloze, ki bi jo v čistilnih napravah lahko izločili in koristno uporabili za druge namene.

V Slovenskem društvu za zaščito voda se zavzemajo za zmanjšanje količine odpadnih voda.
V Slovenskem društvu za zaščito voda se zavzemajo za zmanjšanje količine odpadnih voda. FOTO: POP TV

V prehrambni industriji lahko s premišljenimi postopki ločevanja iz vode izločimo koncentrirane organske snovi, ki predstavljajo surovino za prehrano živali ali koncentrat za proizvodnjo bioplina. Za proizvodnjo biodizelskega goriva ali bioplina bi lahko porabili tudi odpadno jedilno olje, ki še vedno prepogosto konča v kanalizaciji.

Pravilno zajeta deževnica lahko predstavlja dober nadomestek za splakovanje stranišč in zalivanje vrta. Prav tako pa se moramo pogovarjati tudi o vsem, kar izlivamo ali mečemo v straniščne školjke, naštevajo v društvu za zaščito voda.

"Rešitev, povezanih z odpadno vodo, je veliko, so pa vezane na določeno situacijo – in ravno v tem je priložnost vseh nas, da to prepoznamo in izkoristimo," je poudarila Levstekova.

Cerar: Zaščita vode – tekočega zlata 21. stoletja – je ključna tema prihodnosti

"Voda je izvir življenja, je nenadomestljiva strateška naravna dobrina, brez katere življenje na našem planetu ni mogoče. Zaščita kakovostne vode – tekočega zlata 21.stoletja – je zato ključna tema prihodnosti," pa je ob svetovnem dnevu vode prepričan predsednik vlade Miro Cerar.

Premier dodaja, da naraščanje svetovnega prebivalstva, podnebne spremembe in vedno večji pritiski korporacij, od nas terjajo zaščito slovenske vode in slovenskih vodnih virov na najvišji možni pravni ravni. Slovenija je tako novembra 2016 za Slovaško kot druga država članica Evropske unije pravico do pitne vode zapisala v ustavo.

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodelujem
23. 03. 2017 19.24
Hej da ni to diskriminacja,večino navedenega uporablja ena vrsta ljudi,ki imajo spol na a,tlačijo nas pa povsod vse skup. Drgač pa saj so plačan.!Predobro.! Pa spet ne tisti,ki čisti.!
anonimus23
23. 03. 2017 13.16
+1
ko bi vsaj to k mi vrzemo v skoljko pobral nekdo iz parlamenta
Transformerji
23. 03. 2017 12.52
+3
Za krajo bank, državnih podjetij je tudi plačal tisti folk, ki ga sedaj učite, kako skrbeti za naravo, da ne bo še v večjem dreku!
pizzamargerita
23. 03. 2017 10.02
+3
kako "ni pitna"?! A ni zoki ob odprtju čistilne nazdravu s kozarčkom vode iz čistilne in jo spil na dušek ?!
Darko32
23. 03. 2017 08.44
+5
Ko prebiram številke mi nikakor ne gredo matematično skupaj. Se vidi da podjetja z oskrbo z vodo goljufajo in vse naprtijo ljudem na pleče ter tako opravičijo položnice. Če pa gledamo kaj naj bi se nahajalo vse v kanalizaciji se ne čudim. Pred leti smo brali, da je prišlo v Ljubljani do velikih poplav, kjer je bil vzrok kanalizacija. Tukaj so v veliki meri krivi sami, saj delajo eno cevno kanalizacijo, kjer napeljejo vse živo v njo. Potem pa se ne smemo čuditi, če pride vse v kanal. Sedaj pa njihovo malomarno delo krivijo kar ljudi.
UaikiUaiki
23. 03. 2017 10.29
+0
Nam boš predstavil številke po katerih si prišel do svojih ugotovitev?
hotchilipoper
23. 03. 2017 08.22
+3
a drek se še lahko komentira?
SirNoxy
22. 03. 2017 21.25
+14
Od kar so začeli z ločevanjem odpadkov, mečem vse u WC...
lotkolba
22. 03. 2017 21.23
+3
kolikor stane komunala morajo sami popiti vse to in kar ne spada tja, izpljuvati nazaj
LLLEPI
22. 03. 2017 20.14
+6
Predlagam dodatni eko davek 100 everckov mesecno po gospodinstvu.Katerega si lahko razdelijo nasi politiki za svoje privatne zadeve
sodelujem
22. 03. 2017 19.10
+8
Ja,čemu se potem gradijo čistilne naprave??? Čemu so potem "komunale"??Plačamo jim vsako kapljo vode,omrežnine in kar si izmislijo, spotoma si zmišljujejo kaj gre v smeti,kako jih zapakirati,prebrati-da bi imeli čimmanj dela za velik denar.! Stalno so pripravljeni,usposobljeni itd. najbolje pa če vse narediš sam,le plačaj.!
UaikiUaiki
22. 03. 2017 20.11
+7
Če imamo čistilne naprave to še ne pomeni da lahko mečeš v wc kar ti paše...
Darko32
23. 03. 2017 08.48
+3
UaikiUaiki Tukaj gre za zavajanje. Čistilne naprave so največkrat narejene nestrokovno in posledice sedaj poizkušajo prevaliti na druge. Motor jogi ne more priti do motorja, če je narejeno tako kot treba. Problem pa je, ker so vmes preveč denarja spravili v svoje žepe in je zmanjkalo za temeljito delo. Slika je sedaj vidna.
UaikiUaiki
23. 03. 2017 10.28
-1
Kalymero
22. 03. 2017 19.03
+6
Take školjke bi morali namestiti v parlament za poslance, da nam nebi več srali po glavah.
LLLEPI
22. 03. 2017 20.16
+3
Pa tako bi morale bit velike da bi lahko odplaknile tudi poslance oziroma posrance
dr.dare
22. 03. 2017 16.54
-2
lahko bi tudi kmetijski inšpektorji hodili okoli po vrtih in flance šteli ter pisali davke in kazni če jih je preveč!
dr.dare
22. 03. 2017 16.55
-3
pač trošarine kot za vino in žganje... 3 koli stročjega fižola po osebi so dovoljeni kar je več trošarina!
jonbonslon
22. 03. 2017 16.47
+4
v Sloveniji bo čiščenje voda,recikliranje odpadkov,prepoved kurjenja na odprtem,itd trajalo vsaj še 200 let ob vseh teh bedakih
dr.dare
22. 03. 2017 16.29
-3
jaz predlagam da na školjke in odtoke od umivalnikov damo števce in merilce energije!!
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.39
+10
dr.dare
22. 03. 2017 16.42
-5
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.45
+7
Vseeno pojdi na pregled k psihiatru... mogoče ti bo znal pomagati.
jonbonslon
22. 03. 2017 16.49
+0
dr.dare,nerazumem.števce na odtoke in umivalnike zakaj?
dr.dare
22. 03. 2017 16.53
-1
da se imeri koliko umazanije spustite v kanalizacijo in se vam dodatno obdavči, očitno si te nore predpise in restrikcije želite
UaikiUaiki
22. 03. 2017 18.27
+1
Zate je metanje plastke v wc nekaj normalnega ?
gripson
22. 03. 2017 16.23
+1
Moje školjke sem jaz gospodar.
bodi
22. 03. 2017 19.18
-2
dr.dare
22. 03. 2017 16.10
+2
že eno uro traja napad v londonu vi pa še nič o tem 24 ur?
tedoVV2HCmedo
22. 03. 2017 16.21
+2
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.31
+0
Tudi na 24 ur je že nekaj časa članek o tem...
sodelujem
22. 03. 2017 19.11
+2
dajno
22. 03. 2017 16.00
+3
Mogoče ilegalci.... Aja, dr., Inženirji so, ki nas vsak na mesec stane 2000€. In preden se oglasi kdo od ljubiteljev le-teh, mu naj povem, da gre tudi za moj denar
denissi
22. 03. 2017 15.58
+8
Kakši kre..eni so eni tukaj gor ......... bog odpust jim sej ne vedo kaj delajo in govorijo.......... pač je veliko egoističnih kre...ov na tej naši zemlji sej zato pa mamo kar imamo. Odgovori sej je mojo školka bom pa že jst metal vanjo kar bom hotu ali pa sej plačujem za to .... to je živi ido..zem .... sam za svojo rit gledajo .........
dr.dare
22. 03. 2017 16.01
-5
a hočeš rečt da bom jaz v školjko svojo metal kar boš ti hotel?
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.03
+4
Dej dare, zresni se. Saj nisi 7 leten mulc....
dr.dare
22. 03. 2017 16.11
-2
zakaj ne odgovorita na vprašanje če sta tako pametna in odrasla?
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.37
+4
Če bi bil ti odgovoren človek, potem nebi postavljal takih butastih vprašanj...
dr.dare
22. 03. 2017 16.43
-6
a če bi bil odgovoren bi moral tebe poslušati kaj naj v školjko mečem?
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.46
+2
Če bi bil odgovoren, bi sam vedel kaj je prav in kaj ni.
dr.dare
22. 03. 2017 16.55
-3
in od kod ti sklepaš da jaz ne vem kaj je prav in kaj ni?
SirNoxy
22. 03. 2017 21.23
-2
Uporabnik113089
22. 03. 2017 15.12
+7
Zgražate se nad metanjem palčk za ušesa v školjko.... Kaj pa pravite na vložke? Pa ne tiste zidne....
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.04
+4
Tudi to ne sodi v wc školjko. Nobena plastika ne gre v wc....
113113
22. 03. 2017 14.56
+3
Še malo pa pride položnica za CO2 na osebo..pa merjenje koliko si "sral" v školko, itd......
UaikiUaiki
22. 03. 2017 16.05
+0

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.