Slovenija

Lahko bomo legalno jedli slovenske tartufe

Ljubljana, 14. 07. 2011 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po novem lahko nabiramo in prodajamo tartufe iz slovenske Istre. Po mnenju poslanca Marijana Križmana, ki je bil pobudnik spremembe, lahko nabiralec nabere dovolj za dober zaslužek.

Doslej je bilo nabiranje tartufov v Sloveniji prepovedano.
Doslej je bilo nabiranje tartufov v Sloveniji prepovedano. FOTO: Reuters

Kmetijsko in okoljsko ministrstvo sta pripravili novo Uredbo o zavarovanih prostoživečih vrstah gliv, v kateri tartufi niso več zavarovana vrsta. Uredba določa, katere vrste gliv ni dovoljeno nabirati v Sloveniji, razen v znanstvene in izobraževalne namene. Na seznamu so vrste z rdečega seznama ogroženih vrst gliv, ki so ogrožene zaradi nabiranja.

Ena od novosti je, da na seznamu zavarovanih vrst ni več gomoljik, ker so strokovne ocene utemeljile, da je vrsto možno trajnostno izkoriščati in popolno zavarovanje ni potrebno. Glive, ki niso v uredbi, je dovoljeno nabirati, kot to urejajo predpisi s področja gozdarstva. Ti omejujejo rekreativno nabiranja na dva kilograma gliv na osebo na dan.

"Slovenija je bila doslej uvrščena na seznam držav, ki ni dovoljevala nabiranje tartufov, kar je nerazumno, če pomislimo, da našo Istro turistično oživljamo, gostje pa odhajajo na tartufe v sosednji Hrvaško in Italijo. Tartufi so priljubljena jed, saj velja, da so afrodiziak, in ravno to je najboljša reklama za gostince v slovenski Istri. Poudariti je treba, da določeno število ljudi živi od nabiranja in trgovanja z omenjeno glivo, saj jih lahko spreten nabiralec z izurjenim psom nabere dovolj za dober zaslužek. Če se je to do sedaj počelo ilegalno, pa bo ta dejavnost odslej zakonsko regulirana," je sporočil poslanec SD Marijan Križman, ki je bil pobudnik nove uredbe.

Uredba o zavarovanih prosto živečih vrstah gliv
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alexiya
25. 07. 2011 21.55
nabiranje že, gojenje pa ne :)
titovka
14. 07. 2011 18.20
kdo nam bo pa dal dnar????še za kruh nimamo a ne za tartufe!!!!!
Nad.oblaki
14. 07. 2011 17.46
Še ena traparija, kakor tista z ukinitvijo kosovnega odvoza...res ADIJO PAMET!
GSG-9
14. 07. 2011 15.47
Trume Italjanov bodo pobrale tartufe in jih pobrale v Italiji...way to go vlada...
wsharky
14. 07. 2011 15.22
... s cim se ukvarjajo ... gospodarstvo pa propada ...