Gospodarstvo

V Sloveniji se na veliko 'fuša'

Ljubljana, 12. 06. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija sodi v sam evropski vrh, ko gre za delo na črno, saj to predstavlja kar 27,3 odstotka BDP. Italijani ''fušajo'' za štiri odstoke manj, Avstrijci pa vsega skupaj zgolj za devet odstotkov BDP.

V Sloveniji delo na črno predstavlja 27,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v Italiji 23,2 odstotka, v Belgiji 19 odstotkov, na Danskem 16,7 odstotka, na Irskem 14,1 odstotka, v Avstriji pa samo 9 odstotkov. Take razlike – na primer med Slovenijo in Avstrijo – naj bi med drugim izhajale iz različnega obsega nadzora nad trgom dela, nadzorom nad delom nezakonitih priseljencev, davčnih okoliščin, administrativnih postopkov in fleksibilnosti dela.

V Sloveniji delo na črno predstavlja 27,3 odstotka BDP.
V Sloveniji delo na črno predstavlja 27,3 odstotka BDP. FOTO: POP TV
Kot je na posvetu o delu na črno povedala vodja pravne službe Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Nina Globočnik, v Avstriji izvajajo povečan nadzor na trgu dela in so vzpostavili posebne skupine za nadzor dela nelegalnih priseljencev. Delo na črno odpravljajo z davčno reformo, poenostavili so administrativne postopke, povečali fleksibilnost dela.

Kaj ugaja delu na črno?

Tako kot vsi drugi pojavi tudi delo na črno več in bolje ''uspeva'' v določenih pogojih. Za tovrstno goljufanje države so ugodni pogoji po navedbah Metke Penko Natlačen iz pravne službe GZS na primer dolgi odpovedni roki, nadomestila za brezposelnost in drugi instituti delovnega in socialnega prava, pa tudi gospodarska kriza. Delo na črno pa po njenem prepričanju ustvarjata dumping delovne sile ter nelojalna konkurenca, zaskrbljujoče pa so tudi poškodbe pri delu in zaposlovanju na črno.

Siva ekonomija je lahko tudi pozitivna

Vendar, kot je povedal Ivo Lavrač iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, je siva ekonomija v času krize blažilec krize, je inkubator za podjetniške začetke in je signal državi in pristojnim institucijam, da so davčni prispevki previsoki in da je trebaodpraviti administrativne ovire. Opozoril je tudi na odnos do pojava sive ekonomije in dela ter zaposlitve na črno – je nezaželeno, vendar dopustno v tolikšnem delu, ki je potreben za preživetje, nedopustno pa je za goljufanje države in bogatenje. Pravi, da popolna ukinitev sive ekonomije ni izvedljiva in da so potrebni splošni ekonomski predlogi, ne zgolj strožja regulativa.

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar pa je poudaril, da ima zaposlovanje na črno predvsem negativne posledice, te so nelojalna konkurenca in tatvina vseh državljanov, ki zaradi manj pobranih davkov, čutimo posledice v zdravstvu, šolstvu, pokojninah. Predvsem pa vidi težavo v kulturi slovenskih državljanov, ki imajo še zmeraj posluh za delo na črno. Največ kršitev zaznavajo v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu, povzročajo pa jih osebe z rednim delovnim razmerjem in neregistrirani brezposelni. Za razširjenost tega pojava pa krivi predvsem premajhno število inšpektorjev in preblage kazni za kršitelje.

Durs v boj z delom na črno

Na Dursu bi radi odpravili čim več sive ekonomije.
Na Dursu bi radi odpravili čim več sive ekonomije. FOTO: Kanal A

Davčni urad RS (Durs) bo sicer letos izvajal projekt ''Siva ekonomija'', s katerim želijo zavarovati javni interes s preprečevanjem dela in zaposlitve na črno ter preprečevati davčne utaje na področju DDV. Z nadzorom in medijskimi objavami želijo davčne zavezance spodbuditi k uporabi instituta samoprijave preko anonimnega telefona 080 30 60, k registraciji in legalizaciji opravljanja dejavnosti ter k dvigu davčne morale in ozaveščenosti. Nadzor vršijo tudi nad podjetji, ki imajo registrirano dejavnost, vendar se izogibajo plačevanju dajatev, so na posvetu povedali predstavniki Durs.

GZS predlaga sistematičen nadzor

Na GZS za reševanje tega problema predlagajo sistematičen nadzor nad delom in zaposlitvijo na črno s strani inšpekcij. Po besedah Alenke Avberšek, izvršne direktorice za zakonodajo in politike na GZS, pa je največji problem v družbenem sprejetju dela na črno. Povečati je treba število inšpektorjev ter izvesti nujne spremembe davčne zakonodaje, ki ne bo vzpodbujala dela na črno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vi.smit.s
06. 10. 2010 21.12
+1
najboljša tajkunska izjava: vse kar imam sem nakradu,samo šolo in ispit za avto sem pa kupil
SLOVENIASTAN
15. 06. 2009 19.45
oooo ,nove afere na vidiku ajde 24 ur mal zacnite snofat bote kakega tajkuna na kakem domacem gradbiscu odkrili
miha_321
15. 06. 2009 12.08
Vedno se je fušalo, vedno se bo. Čedalje več bo samostojnih podjetnikov ki ponujajo kvalitetne storitve, konkurenca se bo povečala.
Buena Vita
14. 06. 2009 16.27
TA VLADA DAVI SLOVENIJO
Buena Vita
14. 06. 2009 16.26
DELA JE VEČ KOT PREVEČ,NAREJENO MORA BITI,IN ČE ŽE PAHORJEVI PUDLJI DAJEJO TAK VZGLED KO SKRIVAJO IMETJE V OAZAH,NI TREBA PLAČEVAT DAVKA ZA KRISTA SVETEGA,,,KAJ SO DRŽAVLJANI BOLJ NEUMNI,IN BODO PLAČEVALI DAVKE NO,V TEM JIH PODPIRAM;;,DRŽAVLJANE,ONI VSAJ DELAJO PODPIRAM SIVO EKONOMIJO...ČLOVEK MORA PREŽIVETI,ČE TE VLADA DAVI,DEJ SI SAM SNAMI ŠTRIK
.eu.
14. 06. 2009 10.01
Pejd ti iz pisarne delat mal . Seveda se fuša pa še bl se bo če bodo tako obdavčene plače da ti ostane na koncu en prdec
luciluk
14. 06. 2009 10.01
Ta država je Banana. In ne bo dočakala 50 rojstenga dne. Verjemite.
zupancicevajama@email.si
14. 06. 2009 09.54
Hvala bogu, da to drzi! Bojim se,da bo juzna drhal spremenila nacin dela v Sloveniji. "Snadji se"!pomeni kradi, lazi ,varaj, buco321 14.06.2009, 05:11 3 Vsaj nekje da smo pri vrhu,pridni,marljivi,pošteni,študirani.....,skratk... odlični slovenci.
zupancicevajama@email.si
14. 06. 2009 09.52
Joj kaksne neumnosti!!! Ce bi te "statisticne" neumnosti drzale, bi pomenilo, da moramo vso davcno upravo odpustit in jih poslat na sodisce, saj dobivajo place za nekaj kar ne delajo? Mogoce pa drzi? Ce en 25 letnik,brez redne zaposlitve voz BMW vreden 80.000,00€ in ga nihce ne vprasa od kje mu denar?
buco321
14. 06. 2009 05.11
Vsaj nekje da smo pri vrhu,pridni,marljivi,pošteni,študirani.....,skratk... odlični slovenci.
luciluk
13. 06. 2009 22.28
Ja pa kaj so naši uradniki res sami hlodi. Ljudje vsakodnevno spremljamo poročila o tajkunih, o managerskih odkupih preko nezavarovanih kreditov, o tožbah ki zastarajo, o priviligirani kasti opredeljenih posameznikih, ki lahko javno in pravno kradejo državi zgolj in samo zaradi prijateljskih vez z politiko!!!! Po vsem te se naj DURS ne sprašuje zakaj folk noče plačat DDV-ja, ker s plačilom priznaš da si slabič, bednik, nesposobnež in pi**in dim, ki ga lahko vsak na suho nategne! Dokler bo kasta priviligirancev dobila 500 miljonov EUR nezavarovanih kreditov samo preko NLB NKBM, to je državnih bank, ima ta država preveč denarja ztorej ji ni potrebno plačati DDV. Sam vsakega obrtnika ali ponudnika turistične storitve vedno vprašam če se da brez računa. Tako pač je be živiš v državi Bananas, ki samo misli da je pravna, vendar ni. Če bom kdaj zrastev do 1.kaste potem mogoče plačam še davek, ampak dvomim :)) Ta država s trenutno politično smetano v parlamentu je smešna in je podobna pica bureku. V bistvu ni ne pica in ne burek!
Plače dvignit na spodobno raven ,porihtati plačilni sistem in fuš bo čudežno izginil.
Leandra
13. 06. 2009 20.11
Popoldan se kvalitetno dela, O fušu govorijo za nič uporabni ter tist,i ki se jih cela evropa in svet otepa to so družboslovci ali tisti, ki kot Kosovarji letajo okoli z neko diplomo in postanejo celo življenje nekomu breme in na puklju. Družboslovci v svojem nekoristnem in zajedalskem življenju samo zijajo sosede pasejo hinavščinoter si grizejo prste od faušije kako si z trudom in delom uszvarjajo premoženje.
mori007
13. 06. 2009 18.50
Kaj pa je to takega???? Se sodnica mi je rekla naj fušam da bom lahka prezivnino plačeval!!!! LP
delavec99
13. 06. 2009 18.01
delo na črno-siva ekonomija..to je tapravo ,ni treba plačat davkov :ne oddajo dohodnine...če se mu kakšen mesec ne da delat gre pa na socialo po pomoč..lol nedelo-je hudičeva delavnica...
manco-capac
13. 06. 2009 17.10
Izogibanje plačilu davkov s pomočjo slamnatih podjetij v davčnih oazah tu verjetno ni upoštevano?
Nowotny
13. 06. 2009 12.56
ja draga vlada. Slepi ste kot kure, sprejemate neumne odločitve. Če bi imel interes bi že porihtal ves nered. res da bi folk mal križem gledal na začetku ampak do konca mandata bi se izšlo. Sam nimate jajc in ne znanja. Za besedo fleksibilnost pa itaq še niste slišal. Slovenci fušamo zato da nam kaj še ostane v žepu. Drgač bi šlo še tisto vam v žep. Ko boste pa sprejeli Avstrijski sistem zaposlovanja in dela, bo pa tut dela na črno manj, pa več možnosti za delo. In trmu se bo potem reklo FLEKSIBILNO. Žal pa je da vidite pred sabo samo svoje korito, ki se ga oklepate ko pijanec plota, lezete drug drugemu v r.., od spodaj navzgor, in spletkarite. Vaši uradniki pa namest da bi jih nagnal delat, celi dan ob kavici diskutirajo kako bi mogli kaj spremenit in nardit, kar se pa naslednji dan ponovi itd... pa lep pozdrav.
Nowotny
13. 06. 2009 12.55
ja draga vlada. Slepi ste kot kure, sprejemate neumne odločitve. Če bi imel interes bi že porihtal ves nered. res da bi folk mal križem gledal na začetku ampak do konca mandata bi se izšlo. Sam nimate jajc in ne znanja. Za besedo fleksibilnost pa itaq še niste slišal. Slovenci fušamo zato da nam kaj še ostane v žepu. Drgač bi šlo še tisto vam v žep. Ko boste pa sprejeli Avstrijski sistem zaposlovanja in dela, bo pa tut dela na črno manj, pa več možnosti za delo. In trmu se bo potem reklo FLEKSIBILNO. Žal pa je da vidite pred sabo samo svoje korito, ki se ga oklepate ko pijanec plota, lezete drug drugemu v r.., od spodaj navzgor, in spletkarite. Vaši uradniki pa namest da bi jih nagnal delat, celi dan ob kavici diskutirajo kako bi mogli kaj spremenit in nardit, kar se pa naslednji dan ponovi itd...
Buena Vita
13. 06. 2009 12.30
če ,čebula nebi imela če bi bila bula
Buena Vita
13. 06. 2009 12.29
DAVČNA POLICIJA JE ZARES UČINKOVITA bila v predvolilnem času INŠPEKCIJE DELAJO Z TRISTO NA URO,,, prejemajo podkupnine POLICIJA PREGANJA EMIGRANTE z kovertami pod mizo SODSTVO KAZNUJE NEDONOŠENČKE ker se ne morejo brant