Črna kronika

V Libanonu čakajo poročilo o smrti 55-letnika, policija trdi: Bili smo v stiku s svojci

Bejrut, Ljubljana, 16. 11. 2018 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
2

Libanonsko zunanje ministrstvo je konec oktobra slovenske pristojne organe zaprosilo za pomoč pri razjasnitvi okoliščin smrti 55-letnega Libanonca, ki naj bi v Sloveniji "skrivnostno izginil in umrl v sumljivih okoliščinah". Uradno poročilo še vedno čakajo, policija pa trdi, da gre za truplo, ki so ga na območju Ilirske Bistrice našli že junija.

Zakaj se je libanonski državljan zadrževal v Sloveniji, za zdaj ni znano.
Zakaj se je libanonski državljan zadrževal v Sloveniji, za zdaj ni znano. FOTO: Thinkstock

Libanonski mediji so konec oktobra poročali, da je v Sloveniji skrivnostno izginil in v sumljivih okoliščinah umrl njihov državljan Mohamed Rashid Harb. Njegovo truplo so 29. oktobra pripeljali iz Slovenije, na letališču v Bejrutu so ga prevzeli svojci umrlega in generalni sekretar libanonske Komisije za reševanje, general major Mohamed Khair. Kot so še zapisali libanonski mediji, je Khair po naročilu libanonskega predsednika vlade Saada Haririja zaprosil slovenske pristojne organe, da pomagajo pri razjasnitvi okoliščin smrti Libanonca.

Informacijo smo preverili na obeh zunanjih ministrstvih. "Še vedno čakamo na uradno poročilo o smrti našega državljana, za katerega smo zaprosili slovenske pristojne organe," nam je sporočil načelnik službe za konzularne zadeve na libanonskem ministrstvu Georges Abou ZeidI. Truplo Libanonca naj bi našli v gozdu. Poudaril je, da vsa njihova komunikacija poteka prek libanonskega veleposlaništva na Dunaju, saj v Ljubljani svojega predstavnika nimajo. Na vprašanje, ali je bil Harb dlje časa v Sloveniji ali je našo državo le prečkal, pa je odgovoril: "Zakaj se je naš državljan zadrževal v Sloveniji, ne vemo."

Policija: Gre za truplo, ki ga je delavec cestnega podjetja našel že junija

Za več informacij smo se obrnili na slovensko zunanje ministrstvo, kjer so nam potrdili, da so seznanjeni s smrtjo Libanonca. Sporočili so, da so zadevo predali naprej policiji, ta pa se je v zvezi s primerom povezala z Interpolom.

S policije pa so nam nekoliko kasneje sporočili, da gre v resnici za truplo, ki ga je našel delavec cestnega podjetja že konec junija v gozdu na območju Ilirske Bistrice.

"V  policijski preiskavi je bila ugotovljena identiteta moškega in sicer gre za  libanonskega državljana, s sodno obdukcijo pa, da je vzrok smrti podhladitev. Tuja krivda za smrt je izključena, prav tako s preiskavo niso bile potrjene nikakršne sumljive okoliščine," je sporočil predstavnik policije Drago Menegalija.

Policisti so konec junija ob najdbi trupla, ki je bilo že delno razpadlo, zapisali, da domnevajo, da je šlo za prebežnika, ki se je prebijal proti Italiji. Pri Hrušici naj bi obnemogel ter se ulegel v zaraščeno dolino deset metrov od glavne ceste. Moški naj bi domnevno umrl pozimi ali zgodaj spomladi.

"V postopku smo bili v stiku le z libanonskimi varnostnimi organi, ne pa tudi z njihovim ministrstvom"

Na libanonskem zunanjem ministrstvu so nam povedali, da so v stiku s pokojnikovo sestro, ki prav tako še vedno čaka poročilo o smrti svojega brata. Ostaja torej vprašanje, zakaj jim ga slovenski pristojni organi še vedno niso predali.

"V postopku smo bili v stiku le z libanonskimi varnostnimi organi, ne pa tudi z njihovim ministrstvom. Policija namreč komunicira s policijo, ministrstvo pa z ministrstvom," nam je na to odgovoril Menegalija in dodal, da je slovenska policija sicer bila v stiku s svojci in sicer ob prevzemu trupla in da so jim takrat predali vse informacije v zvezi s smrtjo pokojnika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja