'Krška nuklearka ni vir radioaktivnega joda'

Potem ko so v Evropi zaznali nizke stopnje radioaktivnega joda, se je pojavil sum, da bi vir lahko bila krška nuklearka. Na upravi za jedrsko varnost so opravili neodvisne meritve in zagotavljajo, da pri nas v zraku ni radioaktivnega joda.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

nuklearka Krško

Kot kažejo podatki, vir radioaktivnosti ni krška nuklearka. (Foto: POP TV)

Potem ko so na Češkem in še v nekaterih drugih evropskih državah v zadnjih dneh zaznali manjše količine radioaktivnega izotopa joda 131, ki ga običajno ni v ozračju, so se pojavili sumi, da bi lahko bila eden od možnih virov tudi Jedrska elektrarna Krško.

Z Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV) so sporočili, da meritve v Sloveniji ne kažejo povišanih ali neobičajnih koncentracij joda niti katerih koli drugih radioaktivnih izotopov. Prav tako vsi jedrski objekti in naprave z radioaktivnimi snovmi v državi obratujejo normalno, so še zagotovili.

V sporočilu za javnost so zapisali, da ima URSJV tri postaje za merjenje koncentracije radioaktivnih delcev v ozračju in da meritve potekajo avtomatično, rezultati pa se zbirajo, shranjujejo in analizirajo v Ljubljani. "V skladu z dogovorom med državami EU rezultate sproti pošiljamo v evropski zbirni center v Ispro v Italiji v podatkovno bazo EURDEP. Tam se zbirajo podatki tudi iz drugih držav in so sproti objavljeni tudi na njihovi spletni strani. V zadnjih dneh je na podlagi podatkov, objavljenih v Ispri, v javnost prišla informacija, da so v Sloveniji izmerjene povišane vrednosti koncentracije radioaktivnega joda (I-131)," so zapisali.

Tudi v Jedrski elektrarni Krško so potrdili, da v Sloveniji v zraku ni radioaktivnega joda.

Koncentracije joda v Sloveniji so tako nizke, da sploh niso merljive z avtomatskimi merilnimi postajami. "Domnevamo, da je nekdo narobe razumel naše podatke, saj je očitno upošteval podatek o spodnji meji detekcije kot podatek o izmerjeni vrednosti," so razložili. URSJV je neodvisne meritve radioaktivnosti zraka v Ljubljani naročila v petek.

Sicer so po Evropi izmerjene koncentracije joda 131 daleč pod dopustnimi mejami in niso zdravju škodljive. Ta izotop nastaja v jedrskih reaktorjih in se lahko sprosti v ozračje v primeru nesreče. Toda v takem primeru bi v ozračju hkrati zaznali tudi druge radioaktivne izotope, o čemer pa iz drugih držav ne poročajo. Jod 131 pa se uporablja tudi v medicini predvsem za zdravljenje rakavih obolenj. Izotop jod 131 je kratkoživ, saj ima razpolovno dobo okoli osem dni. To pomeni, da bo v nekaj tednih praktično izginil iz okolja sam od sebe, še dodajajo na upravi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 20
Samos75 15.11.2011 12:34:46
To ni smešno, videti je, kot da iščejo evropsko žrtveno jagnje, ...čeprav je znano, da je to prišlo iz Japonske, ...
ljudje še vedno preveč verjamejo uradni propagandi, medijem, ...
Dejan Zajebancije 14.11.2011 17:48:12
Levaki, če je od nuklearke, potem je končno tudi do nas prineslo material iz Fukušime. Sicer pa so po nesreči v Fukušimi na novo nastavili "sevanje iz naravnega okolja", tako kot po nesreči v Černobilu.

Sedaj je pač to novo normalno stanje, -+...

Ali so to novico spravili ven mogoče avstrijski zeleni ali Greenpeace?
 
radioactiveEU 14.11.2011 17:22:24
EURDEP (EUropean Radiological Data Exchange Platform) software kaze vecje povecanje vecih nukleidov vključno z cezijem na področju Slovenije.

Uradno stalisce NEk in pa agencije za jedrsko varnost je, da gre za administrativno napako.

V direktni komunikaciji z osebjem EURDEP pa sem izvedel, da v primeru, da nukleid ni zaznan, podatki o njem tudi niso na voljo v programu.

Program kaze na povisane vrednosti cs-134, cs-137, I-131, I-132 in Co-60 na področju Krškega in Ljubljane.

Če je administrativna napaka je prekleto resna, saj slednje kaže čez obdobje več kot enega meseca.

*
 
zlobniCO2 14.11.2011 17:19:48
nek2 takoj razumete
Osvald 14.11.2011 17:09:14
Svet bi rad videl da zapremo krško, potem bi morali od njih kupovati elektriko.
 
tinetone 14.11.2011 16:36:04
@Geronemo a ti je res jasno? ker do zlitja jeder vskakor ne more priti na tak način kot ti to omenjš...
 
zlobniCO2 14.11.2011 16:05:38
jst to jem za zajtrk sam to sm samo jst
 
igicza 14.11.2011 15:36:21
Ah briga nas...sedaj je važna politika, gospodarstvo in finance....koga briga radioaktiven jod.
 
Adolph 14.11.2011 15:35:02
Ja ,radioaktivni jod. . .
Jaz mislim da se proizvaja pri trgatvi hmelja. . . . ..
 
Gojcic 14.11.2011 15:30:40
In kaj, ce je vse res?
Več komentarjev