Slovenija

VIDEO: 'V Sloveniji že doglo ni več komunizma'

Ljubljana, 15. 12. 2009 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Türk je izrazil začudenje nad nedavnimi izjavami Evropske ljudske stranke (EPP) o odlikovanju Ertla. Stranka EPP bi morala vedeti, da v Sloveniji ni več komunizma, še meni.

Predsednik Slovenije Danilo Türk se je odzval na kritike ob podelitvi odlikovanja Tomažu Ertlu. Izrazil je tudi začudenje nad nedavnimi izjavami Evropske ljudske stranke o odlikovanju.

Po mnenju predsednika so reakcije na odlikovanje Ertla čustvene in ostre.
Po mnenju predsednika so reakcije na odlikovanje Ertla čustvene in ostre. FOTO: Blaž Garbajs

"Slovenski predsednik zato želi opozoriti, da je bil g. Ertl odlikovan ob 20. obletnici akcije Sever, ki jo je slovenska policija izvedla jeseni 1989. Z akcijo se je Sloveniji uspelo zaščititi pred množičnim nasilnim zborovanjem, ki so ga organizirali srbski nacionalistični skrajneži pod vodstvom Slobodana Miloševića".

V sporočilu za javnost še dodajajo, da je bila policijska operacija velik podvig, v katerem je sodelovalo več kot 6.000 policistov in drugo osebje. S svojim posegom niso zaščitili le varnosti prebivalcev Slovenije, pač pa tudi njen prehod v demokracijo, ki pa je bila v tistem času še vedno krhka in nezmožna ubraniti se pred nasiljem. Akcija Sever se v Sloveniji šteje za enega velikih prispevkov k miru in demokraciji v naši državi.

V SDS so še poudarili so še poudarili, da je predsednikova izjava o nekredibilnosti Evropske ljudske stranke izraz nezaslišane arogance in podcenjevanje vrednot, na katerih je utemeljena Evropska unija.

Predsednik še poudarja, da je Ertla za podelitev odlikovanja predlagala organizacija vojnih veteranov policije, ki so upravičeno ponosni na svoj prispevek k neodvisnosti, blaginji in demokratični preobrazbi Slovenije. Ertla so odlikovali ob dvajseti obletnici uspešne akcije s Srebrnim redom za zasluge, ki se podeljuje zgolj za zasluge na področju obrambe in varnosti. Zgoraj omenjena dejstva so bila v nujni resoluciji o totalitarnih komunističnih režimih in tudi izjavi poslanca Evropskega parlamenta in vodjo poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) prezrta.

V demokratični državi so na voljo vsi ustavni in demokratični postopki, vprašanje pa je, koliko so smiselni, je o morebitni ustavni obtožbi zaradi odlikovanja Ertla dejal Türk. Prav tako predsednika republike preseneča pomanjkanje pripravljenosti priznati povsem realne zasluge. To odlikovanje je bilo dano ljudem za konkretno akcijo, ne pa za življenjsko delo, je še pojasnil.

Primerjave so popolnoma zgrešene

Ertla so odlikovali ob dvajseti obletnici uspešne akcije s Srebrnim redom za zasluge, ki se podeljuje zgolj za zasluge na področju obrambe in varnosti.
Ertla so odlikovali ob dvajseti obletnici uspešne akcije s Srebrnim redom za zasluge, ki se podeljuje zgolj za zasluge na področju obrambe in varnosti. FOTO: POP TV

Izjave se namreč nanašajo na dejstvo, da je bil Ertl pred tem ''vodja tajne komunistične policije – udbe'', kar daje napačen vtis o razlogih za odlikovanje. Omenjena resolucija tudi primerja udbo s Stasijem v Vzhodni Nemčiji ali Securitate v Romuniji. Čeprav so bile med temi organizacijami morebitne podobnosti v bolj oddaljeni preteklosti, o čemer naj razpravljajo zgodovinarji, pa tega ne moremo reči za leto 1989, ko je policija v Sloveniji zavarovala deželo in njeno demokratično preoblikovanje brez prelivanja krvi. Ta primerjava je zato povsem zgrešena, še poudarjajo v uradu predsednika.

EPP in njenemu predsedniku, vodji poslanske skupine EPP, bo morebiti zabavno izvedeti, da so se stranke, ki so opozorile EPP na odlikovanje Ertla, prejšnje leto strinjale, da Ertl postane častni občan Jesenic, še poudarja predsednik.

"V splošnem pa bi poslanska skupina EPP morala vedeti, da v Sloveniji komunizma že dolgo ni več in da vsiljevanje razprave o njegovem domnevnem obnavljanju danes nima prav nobenega smisla. Predsednik razume, da bi bilo lahko za nekatere slovenske opozicijske stranke vabljivo, da bi spodbudile tako razpravo, vendar pa je že kratek premislek dovolj, da postane jasno, da je tak predlog enostavno nesmiseln," še poudarja predsednik v pismu.

Stališča Evropske ljudske stranke selektivna

Türk je še dejal, da so stališča Evropske ljudkse stranke (EPP) selektivna. To po njegovih besedah niti ne preseneča, "ker politične stranke načeloma niso zelo kredibilen dejavnik zgodovinske resnice ali celovite in objektivne obravnave človekovih pravic".

Kot je poudaril, imajo politične stranke "svoje politične cilje, svoje politične prijatelje. In to se vidi v izjavah političnih strank, tudi pri Evropski ljudski stranki".
 

Kršitev človekovih pravic

SDS obžaluje, da predsednik Danilo Türk vztraja pri svojem protiustavnem ravnanju, saj je z državnim odlikovanjem nagradil osebo, ki je odgovorna za teroristična dejanja v tujini in ki je dokazano kršila večino temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki jih v členih od 14 do 65 varuje II. poglavje ustave RS.

Če bi Danilo Türk res želel dostojno počastiti spomin na akcijo Sever pred 20 leti, potem bi odlikovanje podelil bodisi Slovenski policiji bodisi veteranskemu združenju Sever, ki združuje neposredne udeležence akcije”, menijo v SDS.

Predsednikova poteza bo imela dolgoročne negativne posledice za Slovenijo, meni Janša.
Predsednikova poteza bo imela dolgoročne negativne posledice za Slovenijo, meni Janša. FOTO: Dare Čekeliš

Podelitev državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije oz. Udbe je posmeh celotni slovenski in evropski demokratični javnosti. Ertl je leta 1979 neposredno vodil teroristično akcijo v Avstriji, v kateri je slovenska Udba nastavila bombo v muzeju v Velikovcu. Samo naključju se lahko zahvalimo, da v času eksplozije v muzeju ni bilo skupine otrok oziroma drugih nedolžnih obiskovalcev”, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Janša kritičen do predsednika

Kot je še dejal Janša, je predsednik republike podelil državno odlikovanje osebi, ki je dokazljivo kršila večino človekovih pravic, ki jih varuje 2. poglavje Ustave RS, in je zaradi naštetih dejstev neposredno kršil tudi ustavo.

Predsednik SDS Janez Janša je v ponedeljek slovenskega predsednika obtožil, da je s podelitvijo odlikovanja Ertlu, "simbolu kršenja človekovih pravic" neposredno kršil slovensko ustavo. Napovedal je "resno razpravo v parlamentu" in določene konkretne korake. Katere, ni želel povedati. Je pa dejal, da so "odprte vse možnosti". Predsednik republike je z odlikovanjem osebi, ki predstavlja simbol kršenja človekovih pravic, prekoračil Rubikon. Njegova poteza bo imela dolgoročne negativne posledice za Slovenijo," je v ponedeljek opozoril Janša.

"V SDS obžalujemo, da potem, ko je bil predsednik pozvan, da spremeni odločitev, tega ni storil, ampak je cinično dejal, da je bila ta odločitev dobro premišljena. To njegovo dejanje predstavlja dejanje simbolnega zaničevanja človekovih pravic, predstavlja negativno sporočilo državljanom Slovenije in predvsem mladim generacijam in izdatno škodi mednarodnemu ugledu Slovenije," je poudaril Janša.

Predsedniku države je treba pustiti, da v okviru svojih pristojnosti odloča po svoji vesti, je na poslansko vprašanje o podelitvi odlikovanja Tomažu Ertlu v državnem zboru dejal premier Borut Pahor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tilus@email.si
16. 12. 2009 10.46
kleopatra-1, 15.12.2009, 19:41 Nikakor nisem pristaš kapitalizma slovenskega tipa, ker je to naslabši, roparski in izkoriščevalski kapitalizem. Sicer pa edino pravi napredni kapitalizem zagotavlja napredek in razvoj družbe. Glede Marksa ti pa svetujem, da ga bolj proučiš. Tega izgleda ne veš, da je ravno Marks prvi zapisal idejo, da je treba iztrebiti Žide, Srbe in mislim, da tudi Slovane - ne vem, če sem vse naštel. To njegovo idejo so kasneje uveljavljali v nekoliko spremenjeni obliki Lenin, Stalin in najbolj izpopolnil Hitler. Osebe, ki imajo takšne zločinske ideje so lahko vzor le njim enako mislečim ljudem. Potrudi se prebrati več o tem Marksu.
tilus@email.si
16. 12. 2009 08.40
Ob sedanji Janševi izjavi so se Tuerk in njegovi privrženci tako vznemirili. Ko je pa Tuerk bil izvoljen in po dveh ali treh mesecih hujskal ljudi in zatrjeval, da bo tudi sam šel na demonstracije, ki so jih takrat organizirali proti takratni vladi, je bilo pa vse prav. Takrat je to bilo v imenu demokracije. Ko se pa to danes dogaja vladi in Tuerku je pa prevratništvo. Veste predsednik Tuerk vaše ravnanje in stališča so diletantska.
tilus@email.si
16. 12. 2009 08.10
Uradno res ni več komunizma v Sloveniji, prikrito smo pa še najgloblje v komunizmu od vseh evropskih držav,
Buena Vita
16. 12. 2009 05.22
HENDIKEP--NEHI NO,KAK PREDSEDNIK JE TO KO JE BIL TOLIKO ČASA V TAKO POMEMBNI ORGANIZACIJI KOT SO ZDRUŽENI NARODI,,KJE SO SEDAJ NJEGOVE VEZE-PRIJATELJSTVA,KJE SO DELEGACIJE KI PRIHAJAJO V SLOVENIJO OD NJEGOVIH TOLIKOLETNIH SODELOVCEV...KAJ NI SAM KLOFTRAL KOLIKO IMA IZKUŠENJ vsi se slovenije v velikem loku izogibajo,ker vse kar leze in gre prezira komuniste,vse kar malo misli in dela demokratično
Buena Vita
16. 12. 2009 05.18
današnji učitelji sledijo natančne uke svojih komunjarskih staršev ki so jih učili da ni treba delati vsaka druga beseda je bila-uči se ,neboš rabil delati IN KAJ---KDO BO DELAL ČE STE JIM POLNILI GLAVE O BREZDELJU KOLIKO KRAT SEM ZNALA REČI,TO BOMO ŠE PLAČEVALI--BREZDELJE VODI SAMO NA KRIVA POTA-IN KAJ IMAMO DANES
hendikep
16. 12. 2009 01.07
predsednik države ima pravico odločati sam saj je na volitva izvoljen z voljo večine ljudstva neJanez Janša ne SDS niti bilo kateri drugi politik ili politična stranka nemate pravice se mešati vdelo predsednika države še posebaj pase nemajo kaj mešati tuji politiki aili stranke SDS je svojo gonjo in destabilizacijo resora predsednika države žačela že včasu pokojnoga predsednika Drnovšeka .firer in njegovi sledbenici so se odločili da bojo vsakega ki ne piha z njimi v isti rog odstranili na tak ali drugačen način zato upam da bo predsednik države ostao nepristranski neomajan in pokončne drže kljub blatenju in pljuvanju če bomo začeli plesati kakor bo Janša špilo kmalu bomo imeli konclogore.
kleopatra-1
15. 12. 2009 21.26
pajtlerblanka15.12.2009, 20:441 klepatra nehi no nakladat,v vseh srednjih šolah smo imeli osnovne temelje marxizma in leninizma,in kako so nam nakladali,vsako nalogo si moral imeti najmanj devet točk,drgače si letnik cepnil,,in veš koliko nalog si imel v letniku dej se pozanimi koliko so nas učili gospodarsko poslovanje,prfoksa celo leto sploh ni bilo v šolo k pouku Draga Pajtlerca, v gimnazijo sem hodila še pod komunizmom, pa nisem imela nobenih težav ne pri STM ne pri drugih predmetih, pa ne spadam ravno med piflarje! In kolikor sem svojim otrokom uspela slediti skozi šolanje - v tem us ranem sistemu jih nihče več ne uči ne etike ne morale, učitelji delajo za plačo in jih en k briga, kaj je z njihovimi učenci... 10 let je imela moja hči, ko je potrebovala učiteljico tik po koncu pouka in dobila je odgovor dobesedno - jaz delam samo do dveh! V naših časih se kaj takega ni moglo zgoditi, učitelji so bili učitelji z dušo!
kozarc1
15. 12. 2009 21.22
Janša je bil ali je še komunist, kateri so zagovarjali totalitarni sistem in kršili človekove pravice, kaj pa zdaj?
weber1
15. 12. 2009 20.54
Najbolj žalostno pr usem tem je , da bi moral biti naš predsednik Turek prvo kot prvo , nepristranski , nebi smel biti usmerjen ne levo , ne desno , tako pa vidmo , da je še vedno komunist po duši in po obnašanju .. Sramota za njega , žal pa tudi za vse nas , saj smo ga sami izbrali ...Verjamem pa , če bi ga prej dober poznali , sigurno nebi bil danes na oblasti in se nebi delal norcev iz vseh nas , tako kot sedaj počne ....Žalostno , toda resnično ....
Buena Vita
15. 12. 2009 20.44
klepatra nehi no nakladat,v vseh srednjih šolah smo imeli osnovne temelje marxizma in leninizma,in kako so nam nakladali,vsako nalogo si moral imeti najmanj devet točk,drgače si letnik cepnil,,in veš koliko nalog si imel v letniku dej se pozanimi koliko so nas učili gospodarsko poslovanje,prfoksa celo leto sploh ni bilo v šolo k pouku
K_K
15. 12. 2009 20.40
Ne moreš verjet kakšen oslarije gobca Tuerk. "Glede Evropske ljudske stranke, ki je tudi izrazila zaskrbljenost zaradi odlikovanja nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla, je Türk dejal, da so njena stališča selektivna. " To po njegovih besedah niti ne preseneča, "ker politične stranke načeloma niso zelo kredibilen dejavnik zgodovinske resnice ali celovite in objektivne obravnave človekovih pravic". Kot je poudaril, imajo politične stranke "svoje politične cilje, svoje politične prijatelje. In to se vidi v izjavah političnih strank, tudi pri Evropski ljudski stranki". Kretenko Turek, v EPP je nemška kanclerka Angela Merkel. Gospa je živela v DDR, vzhodna Nemčija, kjer je do padca berlinskega zidu lahko na lastni koži doživela ne spoštovanje človekovih pravic in delovanje politične policije Stasi, sesterske organizacije naše UDBE. Očitat Angeli Merkel selektivno in nekredibilno delovanje lahko izusti le bebec, ki mu je na suho prihajalo v SZDL ob prenašanju kufrov Vide Tomšič.
Buena Vita
15. 12. 2009 20.39
komunizem smo skozi vrata zbrcali,prišel je pa skozi okno,in šele sedaj je hudoben
OrodniK
15. 12. 2009 20.35
Gospod precednik Turek: SAMO SPRENEVEDANJE VAS JE!!! POZABLJATE DA STE ŠE PRED LETOM DNI TUDI SAMI ISKALI PODPORO PRI SVOJIH EVROPSKIH STRANKAH IN TAKRAT JE BILO NJIHOVO MNENJE IZREDNO KREDIBILNO. VI STE PA ZELO KREDIBILEN DEJAVNIK RESNICE....IN PRAV VI BOSTE GOVORILI O CELOVITEM OBRAVNAVANJU ČLOVEKOVIH PRAVIC, KO STE VEDNO ZNALI NAJBOLJE IZKORISTITI IN VZETI IZ KONTEKSTA KATERO OD STVARI IN JO UPORABITI PROTI SVOJIM POLITIČNIM NASPROTNIKOM!!! SAMO BLEBETANJE, ZAMEGLJEVANJE, SPREVRAČANJE BESED VAS JE. ČE VAS SLUČAJNO DOBIJO NA SPONTANI NEPREMIŠLJENI IZJAVI, KJER POKAŽETE SVOJ PRAVI OBRAZ, JE TO PAČ- OB ZGRAŽANJU VEČINE JAVNOSTI- ZGOLJ NAPAKA. ŠE PRED 20 LETI STE TEKMOVALI IN SE RINILI KDO JE BOLJ KOMUNIST- DANES PA ZATRJUJETE DA KOMUNIZMA PRI NAS NIKOLI NI BILO. VEDNO SO VAS BILA POLNA USTA, KAKO STE POLITIK DIALOGA IN KONSENZA, PA KAKO STE ZNALI BIVŠEMU PREMIJEJU OČITATI AVTORITARNOST!! SEDAJ SAMI POČNETE RAVNO TO!! TRDNO V SEDLU, SEDAJ SI PA UPAMO POKAZATI ZOBE! TUREK, ZRELI STE ZA ODSTOP.
N001
15. 12. 2009 20.26
Druže TITO mi ti se kunemo da sa tvoga puta NIKAD ne skrenemo.
weber1
15. 12. 2009 20.02
Turek je živi dokaz komunizma in njegovih privržencev ...Kaj pa je Pahor ? Kakšna je sedajšnja vlada , če ni komunistična? Že po tem , da ti vsak admin. briše komentarje lahko vidiš , da vlada cenzura kot v komunizmu . Kje je demokracija ? Kje je svoboda govora ? Ma ne mi rečt , da v Sloveniji ni več komunizma !
zahod.west
15. 12. 2009 20.01
dokler je kućanov klan tako močan... je komunizem v sloveniji še ZELO živ
zahod.west
15. 12. 2009 19.58
nacizem=komunizem
Bogdan Kova?i? 1
15. 12. 2009 19.53
Mislim,da se je brez predmetno prepirat,s komerkoli,ki v jugoslovanskem socijalizmu ni živel,lahko smo šli kamorkoli,obiskali vse države sveta in bili lepo sprejeti,če smo le povedali od kod smo,včasih je zadostovala samo besedica TITO,z razliko od vzhodnega bloka,kjer si lahko videl,žice,stražne stolpe in podobne represivne objekte.
dimci
15. 12. 2009 19.49
Ob razpadu SFRJ je skupni zunanji dolg bil 21 milijard dolarjev - za celo skupno državo. Lepo prosim da mi nekdo pove koliko ga ima Slovenija trenutno v tem zlatem kapitalizmu!! Zdaj ga je 39 milijard evrov pa nas je 4 krat manj kot v SFRJ!! Kako to?? A mogoče kdo gradi vile na luni????
bodalo
15. 12. 2009 19.43
Turk se spreneveda, krši ustavo?! Je Janša izključil vse svoje svetnike na Jesenicah, ki so lani glasovali za gromek slavospev Ertlu in ga imenovali za častnega občana? NI! Vidiš, to je sprenevadanje, dvojna morala, pregovorna janševistična pokvarjenost in gniloba do dna