Čas za Zemljo

V slovenskih gospodinjstvih nastane desetina vseh odpadkov

Ljubljana, 19. 11. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Statistični urad je objavil, kakšno je stanje na področju zmanjševanja, ponovne uporabe in reciklaže odpadkov. Med drugim ugotavlja, da smo Slovenci v lanskem letu prozvedli skoraj 5,5 milijona ton odpadkov. Stopnja reciklaže komunalnih odpadkov pa je v Sloveniji višja od povprečja v celotni EU.

Od 18. do 26. novembra 2017 že deveto leto poteka evropski teden zmanjševanja odpadkov, letos pod sloganom 'Ponovno uporabi in popravi: omogoči jim novo življenje!'. Namen evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je ozaveščati in spodbujati k trajnostnim ukrepom za preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadkov.

V gospodinjstvih nastane desetina vseh odpadkov.
V gospodinjstvih nastane desetina vseh odpadkov. FOTO: iStock

Ob tej priložnosti je Statistični urad RS pripravil pregled podatkov o tem, kakšno je stanje na področju zmanjševanja, ponovne uporabe in reciklaže odpadkov.

Stopnja reciklaže komunalnih odpadkov v Sloveniji višja od povprečja v celotni EU

Od odpadkov, ki so lani nastali v Sloveniji, jih je 46 odstotkov izviralo iz proizvodnih dejavnosti, 44 odstotkov iz storitvenih dejavnosti in 10 odstotkov iz gospodinjstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V gospodinjstvih je nastalo več kot 335.000 odpadkov. Kar 69 odstotkov od teh so predstavljali mešani komunalni odpadki.

Gospodinjstva pa so povzročila tudi za 111.000 ton živalskih in rastlinskih odpadkov.

Poleg odpadkov, ki so lansko leto nastali v Sloveniji, se je 992.000 ton odpadkov v Slovenijo uvozilo za predelavo. Od tega je bilo največ kovinskih odpadkov, najmanj pa plastičnih.  

Skoraj 884.000 ton odpadkov, največ kovinskih in mešanih, pa je Slovenija izvozila.  

Skoraj milijon ton odpadkov uvozimo, manj jih izvozimo.
Skoraj milijon ton odpadkov uvozimo, manj jih izvozimo. FOTO: iStock

V Sloveniji se je recikliralo največ rastlinskih in živalskih odpadkov, zavržene elektronske opreme ter kovinskih odpadkov. Najmanj pozornosti pa smo namenili reciklaži stekla in tekstila.

Za pridobivanje energije pa se je uporabilo kar 62 odstotkov odpadkov iz lesa.

Po podatkih Eurostata za leto 2015 je bila stopnja reciklaže komunalnih odpadkov v Sloveniji 54 odstotna, kar je 9 odstotnih točk več kot v EU. 

Kljub temu je možnosti za izboljšave na področju ravnanja z odpadki še veliko. Prav neodgovorno ravnanje vpliva na okolje, podnebne spremembe in kakovost življenja. 
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
19. 11. 2017 09.24
+4
Za večina odpatkov so krivi proizvajalci.Včasih so v trgovino hodili z cekerji, mrežami,nahrbtniki in to mnogi peš.Danes pa z avtomobili in brez stvari s katerimi bi kupljeno odnesli do avta ali doma.Skoraj nihče več ne nosi steklene ambalaže za pivo,mineralno vodo,vino in ostalo.Seveda,če je vse v plastenkah in pločevinkah.Če tega ne bi bilo, bi bilo treba po starem pa sem prepričan,da bi funkcjoniralo.Bolj se je treba obrnt na papirno embalažo.Me kar zmrazi,ko mi v lekarni ponudi plastično vrečko za zdravila.
korintos23
19. 11. 2017 10.52
+1
brabus.., o odpadkih hrane se tu bolj gre, preveč nakupujemo ker imamo denar! Da denarja ne bi bilo tudi tako polnih vozičkov ne bi bilo. Kar se pa plastike tiče, za kapitalista je dosti cenejša in ima večji zasluže, in vedno bo tako.
korintos23
19. 11. 2017 08.58
+1
Koliko ton dobre hrane zavržemo, to je greh!