Slovenija

Pogačnik si bo osebno ogledal škodo

Ljubljana, 18. 06. 2009 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijski minister si bo osebno prišel pogledat nekatere kraje, ki jih je torkovo neurje hudo prizadelo. Medtem v SLS vlado pozivajo, naj okrepi obrambo proti toči in priskoči na pomoč ljudem.

Žerjav poziva vlado, naj okrepi ukrepe proti toči.
Žerjav poziva vlado, naj okrepi ukrepe proti toči. FOTO: Jani Dolinšek

 

Rdeči križ je za pomoč tistim, ki jih je prizadelo neurje, pri SKB odprl tekoči račun z imenom NEURJE 2009: 03100-11111-222 - 96, sklic 937013. Karitas pa prispevke zbira na tekočem računu 0214-0015556761, namen: TOČA, sklic 8400.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je vlado pozval, naj nemudoma začne z aktivnostmi pri vzpostavitvi aktivne zaščite proti toči. "Ne mislim le na poskuse v Mariboru z enim letalom, temveč se moramo obrambe proti toči lotiti sistemsko," je dejal ter izrazil bojazen, da bo Slovenijo tudi letos podobno kot lani prizadelo več hudih neurij.

Ob tem v SLS ne sprejemajo argumentov, da ukrepi za obrambo pred točo nimajo nobenega učinka. Če teh učinkov res ne bi bilo, potem v sosednji Avstriji takšne obrambe ne bi izvajali, je dejal Žerjav.

Predvsem pa naj vlada na severovzhod Slovenije takoj pošlje finančno pomoč. Potem ko so številni prebivalci severovzhodne Slovenije so že v neurju sredi lanskega poletja izgubili vse pridelke in streho nad glavo, se je nekaterim to minuli torek zgodilo že drugič, je dejal Žerjav. Tem ljudem je treba pomagati takoj, je pozval.

Ker so mreže za zaščito kmetijskih površin pred točo v Sloveniji izredno drage, v SLS ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozivajo, naj razmisli, kako bi kmetom pomagali pri tovrstni investiciji. Kmetje pravijo, da si postavitve zaščitnih mrež ne morejo privoščiti, je dejal Žerjav.

Minister na najbolj prizadeta območja

Toča ob torkovem neurju je naredila veliko škode v severovzhodni Sloveniji.
Toča ob torkovem neurju je naredila veliko škode v severovzhodni Sloveniji. FOTO: Mojca Halabarec

V petek si bo v torkovem neurju najbolj prizadete predele ogledal tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik, ki se bo srečal tudi z župani najbolj prizadetih občin in vodstvom Kmetijsko-gozdarske zbornice. Minister si
bo skupaj z njimi ogledal prizadete sadovnjake in vinograde v Svečini pri Mariboru in poškodovana kmetijska zemljišča z vrtninami in poljščinami v Murski Soboti in okolici.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 06. 2009 21.37
Spet nov izpad komunistične bande, pošteni Slovenci niso nikoli blodili na takšnih območjih, ampak so ztakoj zbtrali denar in konkretno pomagali, Najbolj se spominjam Podobnika, ki se je razdajal ob priliki katastrof pod Ma0gartom! Takih ni več! Vse so uredili, nekaj miliončkov je pač šlo v Nigerijo, ampakj to so malenkosti. BOvčani so še danes globoko hvaležni prejšnji vladi, verjetno so enakih mislih tudi v Selški dolini. Bravo Janša!! Podobnik je car, današpnji funkcionarji pa se lahko skrijejo pred njimi, saj ej šlo za profesionalce, poštenjake....!
Buena Vita
18. 06. 2009 21.17
mah,kolk pametujete kmetje so nastradali,pa niso nič krivi,sedaj udrihate po njih,pomagal jim bodo kaj ali pa nič--in preživeti morajo, kar je pa bplj žalostno,vsak zigojner dobi polno malho keša,poštenemu delovnemu človeku pa je treba kožo ogulit na tem področju bodite bolj konstruktivni ,in zahtevajmo popravo teh krivic
Gox Digweed
18. 06. 2009 17.39
"Potem ko so številni prebivalci severovzhodne Slovenije so že v neurju sredi lanskega poletja izgubili vse pridelke in streho nad glavo, se je nekaterim to minuli torek zgodilo že drugič, je dejal Žerjav. Tem ljudem je treba pomagati takoj, je pozval. " Koga je pozval ? Narod k je že tko brez keša ? Valjda k vlada ga nima za to, ga ma za raznorazne druge traparije. Pa najraj hodjo gledat pa pametovat, banda. Sej se ve za kaj gre in bi lahko že en kufer keša sabo prnesl, banda. Veliko kmetov pa namesto da bi vlagal v obrambo se morjo napenat z največjimi in najnovejšimi traktorji in stroji. Važn da si glavn na vasi. Vse skupej je en velik bulšit. Žal mi je samo navadnih ljudi k nasrkajo.
Vladimir Štuhec
18. 06. 2009 17.15
denar pošiljamo v Darfur,denar dajemo za oklepnike, po drugi strani pa rdeči križ objavla račun kam naj ljudje nakazujejo , za pomoč prizadetim v ujmi.JA, če bi res ta denar prišel tja kamor je namenjen, samo kaj ko ga za tiste ostane bolj malo.
Tonček Balonček
18. 06. 2009 17.13
To so počeli še v Jugoslaviji, pa so tiste črnogorske rakete zadevale razne senike in druga poslopja! Ta "abramba" je seveda dober posel, javni razpisi itd., potem se pa še par let kregajo, kam je izginil denar, ker je škoda na terenu običajno manjša od cene "borbe", projektov, mnenj, srečanj, simpozijev, študijskih potovanj itd. na to temo.
Buena Vita
18. 06. 2009 17.11
spammer01 mislijo na pajkove mreže ki jih plete golobič počaki ko bodo lačni in plačevali golobičeve iztržke
Tonček Balonček
18. 06. 2009 17.10
Ta teater z politiki, ko hodijo na izlete in si ogledujejo razne katastrofe in ensreče, je prav morbiden!
Buena Vita
18. 06. 2009 17.09
spammer01 bravo,,,golobe bodo lovili in zajčjo deteljo v gozdu nabiral---pa še to je preveč za nekatere oslovske buče
jozejoze1
18. 06. 2009 17.06
RAKETE PROTI TOČI, ŠKROFIT OBLAKE Z SREBROVIM JODIDOM...........to je rešitev...In ker bomo delno rešili en problem,lahko zdaj malo manj pazimo na naravo Drugače pa......vse v življenju je posledica........
anjerd
18. 06. 2009 16.06
Izbrisani bi morali dobiti nov naziv, lahko bi bili PREBRISANI.
Xspot
18. 06. 2009 15.59
Da jim ne bo toča še stolkla ceste... Državo in Zavarovalnice bi stalo precej manj, če bi pred leti postavila parkirne hiše, kot obvezen del urbanističnega načtovanja. Mrežice in večplastne prevleke si lahko spretni kmetje izdelajo sami, proti vremenu pa tudi to ne bo kaj dosti pomagalo. Zdaj smo deležni opozorilnih strelov, če pa se ne bomo spametovali, prihajajo kugle v velikosti pomaranč in grejpfrutov, poleg drugih dodatkov.
Inspire
18. 06. 2009 15.24
Vlada raje daje denar prevarantskim "IZBRISANIM" kot bi poskrbela za obrambo pred točo . Kaj je trojčku za nas SLOVENCE ? N I Č !
est
18. 06. 2009 15.21
Ne pozivat, zavihat rokave in se spopasti s problemom. Govorjenja je jalovo delo.
katja95
18. 06. 2009 15.21
čenimaš vsaj 30 glav govedi odviso sčim se baviš delaš pod zgubo
katja95
18. 06. 2009 15.18
nevem ljudje kaj se grete če neveste kako je na kmetih. kmet dela od zore do mraka potem pa mu v pićlih 15minutah uniči vse brez sodobnih strojev pa danes nemoreš biti kmet ker te čas povozi
spammer01
18. 06. 2009 15.13
kadulja: Absiolutno ...omg...z traktorjem 60 KM in enobraznim plugom ker več ne zmore vlečti ...lahko začnem orati januarja in bom končal z oranjem malo pred žetvijo ...kaj je z vami ljudje?
spammer01
18. 06. 2009 15.11
Tonček Balonček: Si za to da zamenjava eno sezono ti k meni na kmetijo jaz k tebi tja kjer pač si(seveda če nisi kmet)in videl boš komu več ostane meni ali tebi povrh tega še moram delati takrat ko ti mirno spiš ,se zabavaš in še kaj .....glede subvencij....prekleto moram izvajati ukrepe ki mi jih predpisuje država če ne- jih ne dobim.... Mehanizacija koliko stane ? malo boljši trosilec za gnoj 25K€ ,če te vzamem kot povprečnega slovenca -TVOJA 2 NOVA AVTOMOBILA....samo o subvencijah mi ne govori ...ker sem zadolžen do konca življenja če hočem opravljati "POKLIC" kmeta!!
kadulja
18. 06. 2009 15.07
spammer01 18.06.2009, 14:55 Zate velja edina rešitev, da pridelek zavaruješ pri zavarovalnici! ali pa nabaviš manjši traktor, tudi to sem že videl da veliko zemlje obdeluje kmet z traktorjem ki ima borih 50-60 km.
spammer01
18. 06. 2009 14.55
matevzz: ...lepo te prosim no ne govori neumnosti.....malokateri kmet si privošči pokriti 1 samcat Ha z mrežo ker je investicija tako draga da sam tega ne zmore -žal....ni to Avstrija kjer ti država ponuja mreže in material....(btw tu so betonski stebri,napenjalna žica ,napenjalci in še en kup stvari ....vse mora biti statično postavljeno ...)-potem ...kako bom prišel na njivo z traktorjem škropit orat itd a naj vozim slalom med stebri?mreženje je učinkovito kvečjemu SADJARJEM in vinogradnikom ....kateri delajo z TOMO VINKOVIČI ....jaz pa delam z traktorjem ki ima 120 KM in je gromozanski ....kako naj pridem na polje ....?težko bi zmogel zamrežiti že 2 Ha zemlje kako je naj zamrežim 30 ali recimo 80? povej mi recept -jutri začnem ....če hočeš ti naredim izračun mreženja za 1 Ha površine ....samo prej se vsedi na stol da neboš padel na tla !!!
Ro-Zy-YoZi
18. 06. 2009 14.55
SLS je bil 4 leta na oblasti pa niste v tem obdobju niti enkrat toče omenili gospodje...Koga imate za norce, tiste ljudi, ki so v zadnjih neurjih izgubili še tisto malo kar imajo kajne? Toča ni stranski produkt vremena zadnjih 8 mesecev, če se prav spomnim je močno klestila tudi po teh koncih že dlje kot zadnja 4 leta. BRUH!