Slovenija

Erjavec: Uporaba zakona o tujcih v primeru Šami bi bila sporna, lahko bi padla vlada

Ljubljana, 20. 11. 2017 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zunanji minister Erjavec obžaluje, da se je politika vtaknila v primer Ahmad Šami. Minister je zanikal, da bi grozil z izhodom iz koalicije, je pa posvaril, da bi v primeru uporabe 51. člena zakona o tujcih v primeru Šamija lahko padla vlada, saj da bi šlo za zlorabo tega člena in nezakonito rešitev, ki bi jo predlagal premier Miro Cerar. Brglez pa je izrazil upanje, da bodo glede na spremenjene okoliščine pristojni za Šamija našli rešitev.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stranke na primeru Šami obračunavajo znotraj lastnih vrst
    06:44
    Iz SVETA: Stranke na primeru Šami obračunavajo znotraj lastnih vrst
  • Iz 24UR: Je politika v primeru Šamija izgubila kompas?
    03:14
    Iz 24UR: Je politika v primeru Šamija izgubila kompas?
  • Iz 24UR: Šami na psihiatriji
    02:31
    Iz 24UR: Šami na psihiatriji
  • Iz 24UR: Deportacija ali ne?
    01:35
    Iz 24UR: Deportacija ali ne?

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na novinarski konferenci pojasnil, da so se na četrtkovi seji vlade pogovarjali o 51. členu zakona o tujcih, ki govori o državnem interesu, da neki osebi dovolijo ureditev statusa tujca. Minister je dejal, da sirski begunec Ahmad Šami ni vrhunski športnik ali umetnik. Dodal je, da ga je čudilo, da ta problem skušajo reševati po tem členu, ker obstaja bolj elegantna rešitev z ureditvijo primernega statusa na Hrvaškem.

Ta člen je namreč namenjen za izjemne posameznike, ki s svojim znanjem ali izkušnjami doprinesejo Sloveniji. Rešitev z 51. členom bi bila res sporna in bi lahko vlada padla, je dejal Erjavec in dodal, da ni izsiljeval ali pogojeval z izstopom iz koalicije. 

Poudaril je, da ni dobro, da se politika vtika v konkretne primere, sploh če gre za pravnomočne sodbe. Erjavec obžaluje, da se je razprava, sicer neformalna, na vladi zgodila, saj sta tako Šami kot javnost dobila napačno predstavo.

Erjavec je še spomnil, da mora oseba, ki izpolnjuje pogoje po 51. členu zakona o tujcih, izpolnjevati pogoj samostojnega preživljanja. Sicer pa je prepričan, da bi Šamija z odločitvijo na podlagi tega člena spravili v slabši pravni položaj, saj bi dobil status tujca, ki velja največ za pet let in tudi ne upošteva združevanja družine. Če bi dejansko želeli na ustrezen način urediti njegov status, bi bila prava rešitev status begunca, meni Erjavec.

Ahmad Šami
Ahmad Šami FOTO: Kanal A

Na vladi so po njegovih besedah tudi izpostavili, da lahko Šami vedno uredi svoj položaj na Hrvaškem, nakar bi imel tudi pravico prihoda v Slovenijo. Pri tem navaja dve možnosti, in sicer zaprositev za status begunca na Hrvaškem, s čimer bi prejel potni list na podlagi konvencije, ali ureditev položaja tujca.

Erjavec tako ne razume, zakaj Šami ne želi urediti statusa tako, kot predvideva pravnomočna odločba in "zakaj je treba na vsak način izsiliti rešitev na podlagi 51. člena zakona o tujcih, ko ima vendarle bolj elegantno možnost, da to uredi v Zagrebu".

Erjavec je nadaljeval, da se primera Šami in somalijska deklica povsem razlikujeta. V slednjem primeru je namreč ministrstvo posredovalo in deklico pripeljalo v Slovenijo. V primeru Šami ne gre za združevanje družin, kot je šlo to pri primeru deklice. 

Kot meni, gre v primeru Šami za nabiranje političnih točk, a pri tem je glavna žrtev ravno Šami. Glede na to, da je Hrvaška članica EU in spoštuje človekove pravice, Erjavec ne vidi razlogov, zakaj si statusa Šami ne uredi tam. Poudaril je, da naj rešitev iščejo predvsem pravni strokovnjaki in ne politika. 

Poudaril je, da bi morda moral zakonodajalec urediti pravno podlago glede posebnih humanitarnih razlogov. 

Brglez: Glede na spremenjene okoliščine upam, da bodo pristojni za Šamija našli rešitev

Podpredsednik SMC in predsednik Državnega zbora (DZ) Milan Brglez je beguncu Ahmadu Šamiju zaželel čim prejšnje in čim boljše okrevanje. "Glede na spremenjene okoliščine upam in verjamem, da se bo zanj našla ustrezna rešitev od vseh pristojnih," je v izjavi novinarjem dejal Brglez pred sejo izvršnega odbora stranke, na kateri po njegovih navedbah tega ne morejo obravnavati.

Kot je v izjavi poudaril Brglez, danes v zvezi s primerom Ahmada Šamija ni nikakršnega izrednega vrha stranke SMC, kot so poročali mediji. To informacijo je sicer stranka danes že zavrnila.

Pač pa je danes redna seja izvršnega odbora SMC, in sicer po vnaprej predvidenem dnevnem redu, ki je bil po Brglezovih navedbah dogovorjen že prejšnji torek. "Zato te zadeve ne moremo obravnavati. Vsekakor pa je to ena od zadev, ki so pomembne tudi za SMC in zame osebno," je dodal Brglez.

Kljub tem trditvam pa se bodo tej temi na današnjem zasedanju izvršnega odbora verjetno težko izognili.

Zdravstveno stanje Šamija se je sicer po birokratskih zapletih in negotovosti glede deportacije na Hrvaško pretekli teden tako poslabšalo, da so ga sprejeli na psihiatrično kliniko, v nedeljo pa po dodatnem poslabšanju še na nevrološko kliniko ljubljanskega kliničnega centra.

''Nič izrednega'' pri SMC

V SMC so danes zanikali poročanje nekaterih medijev, da bo vodstvo SMC danes na izrednem vrhu stranke razpravljalo o primeru sirskega begunca. "Danes bo, kot veliko ponedeljkov do zdaj, potekala seja izvršnega odbora stranke. Nič izrednega ali v čemerkoli neobičajnega," so zapisali.

Zdravstveno stanje Šamija se je sicer po birokratskih zapletih in negotovosti glede deportacije na Hrvaško pretekli teden tako poslabšalo, da so ga sprejeli na psihiatrično kliniko, v nedeljo pa po dodatnem poslabšanju še na nevrološko kliniko ljubljanskega kliničnega centra.

Aktivist in Šamijev zastopnik Miha Blažič novejših informacij o Šamijevem zdravstvenem stanju nima, saj od nedelje popoldan z njim ni bil v stiku.

Tudi tega, kako bo Šami ravnal v prihodnje, da bi rešil položaj, v katerem mu grozi deportacija na Hrvaško, Blažič v tem trenutku ne more napovedati. Kot najverjetnejšo pa še vedno ocenjuje možnost, da bo znova vložil prošnjo za azil. A to bo lahko naredil šele, ko bo njegovo zdravstveno stanje stabilno. Kdo drug namreč prošnje v njegovem imenu ne more vložiti, je dejal.

Glede postopka deportacije za zdaj ni še nič novega. Tudi glede na Šamijevo zdravstveno stanje pa Blažič ostaja optimist in dvomi, da bi v tem trenutku ministrstvo za notranje zadeve naredilo "nekaj na hitro".

Šamiju namreč grozi deportacija po tistem, ko se je Slovenija izrekla nepristojno za odločanje o njegovi prošnji za azil po dublinski uredbi in je njegovo prošnjo zavrgla, sodišča pa so temu pritrdila. Za Šamija so se nato zavzeli v strankah koalicije in v Levici, poslanca SD in Levice pa sta ga v torek odpeljala v DZ, s čimer naj bi preprečila deportacijo. Vlada je nato v četrtek iskala možnosti rešitve, med drugim, da bi v skladu z zakonom o tujcih ugotovila obstoj interesa države, da Šami dobi dovoljenje za začasno prebivanje. Konsenza ni našla, Šamijeva nadaljnja usoda pa ostaja negotova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni