Slovenija

V središču bo Južni tok

Ljubljana, 21. 03. 2011 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladimir Putin, ki je Slovenijo pred desetletjem obiskal kot ruski predsednik, tokrat prihaja v vlogi premierja. Pogovori bodo tekli o dogajanju v svetu, v središču pa bo gradnja plinovoda Južni tok.

Vladimir Putin prihaja v Slovenijo.
Vladimir Putin prihaja v Slovenijo. FOTO: Reuters
Glavna tema pogovora med Pahorjem in Putinom na Brdu pri Kranju bo gradnja plinovoda Južni tok.Zaradi tega bo Putina spremljal šef naftnega giganta Gazprom Aleksej Miler, Gazprom in Geoplin pa bosta ustanovila skupno podjetje za gradnjo Južnega toka čez Slovenijo.

Vladimir Vladimirovič Putin se po desetih letih vrača v Slovenijo, tokrat v vlogi ruskega premierja. Gostil ga bo slovenski kolega Borut Pahor. Iz njegovega urada so sporočili, da je obisk namenjen krepitvi političnega dialoga ter gospodarskega in kulturnega sodelovanja.

Sogovorniki se ne bodo mogli ogniti trenutno najbolj perečim mednarodnim temam, kot so aktualne razmere v Sredozemlju, še posebej v Libiji in Egiptu, dotaknili pa se bodo tudi prihodnosti Zahodnega Balkana. Za Slovenijo je pomembno tudi sodelovanje na področju energetike, predvsem pri izgradnji plinovoda Južni tok.

Prav to je tema, ki najbolj zanima gospodarsko ministrico Ljubico Jelušič. "Kar se tiče Slovenije, dela na projektu potekajo. Jutri pričakujemo ob obisku Putina, da predsednika vlad pregledata stanje na projektu, napredek na projektu in ob tej priložnosti bomo poskušali odgovoriti na še odprta vprašanja," je povedala. Razčistiti želi namreč, koliko resnice je v informacijah, da naj bi Rusija razmišljala o opustitvi projekta oziroma, da "bi šli raje v izgradnjo naprav za utekočinjenje plina in da ne bi delali celotnega Južnega toka".

Ob tem je ministrica poudarila, da je evropski komisar za energijo Günther Oettinger potrdil, da je pomembna tudi diverzifikacija energetskih poti, ne le virov in tako, kot je bilo razumeti, ni pričakovati nasprotovanja Južnemu toku.

Glavna tema pogovorov bo gradnja plinovoda Južni tok.
Glavna tema pogovorov bo gradnja plinovoda Južni tok. FOTO: Reuters

Putina bo v Sloveniji spremljala močna delegacija, v kateri bodo minister za zveze in množične komunikacije ter sopredsedujoči Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje Igor Olegovič Šjógoljev, minister za energetiko Sergej Ivanovič Šmatko, ministrica za kmetijstvo Elena Borisovna Skrinnik, namestnik ministrice za gospodarski razvoj Andrej Aleksandrovič Slepnev, namestnik ministra za zunanje zadeve Vladimir Gennadjevič Titov, predstavniki Putinovega urada predsednika in ruski gospodarstveniki. Uradna delegacija sicer šteje 15 članov, skupaj pa bo v Slovenijo pripotovalo kar 130 ruskih gostov, so sporočili s Prokolola Republike Slovenije. 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
21. 03. 2011 21.30
Ohoho, kako se bomo spet slinili in trepljali !