Slovenija

Slovensko-ruski sporazum podpisan

Moskva, 14. 11. 2009 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor in Putin sta v Moskvi podpisala sporazum o gradnji plinovoda Južni tok, ki bo potekal tudi čez Slovenijo. S tem sporazumom se zaokroža trasa plinovoda. Podpis sporazuma je pozdravil tudi predsednik Türk.

Premier Pahor si bo ogledal tudi nogometno tekmo med slovensko in rusko reprezentanco.

Predsednik vlade Borut Pahor se je v Moskvi sestal z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. Podpisala sta sporazum o sodelovanju pri izgradnji in uporabi plinovoda Južni tok v Sloveniji. S slovensko-ruskim sporazumom se zaokroža trasa plinovoda, h kateremu so že pristopile Italija, Grčija, Bolgarija, Srbija in Madžarska.

Premier Pahor je na novinarski konferenci v Moskvi izrazil zadovoljstvo nad podpisom sporazuma o Južnem toku in dodal, da sta bili obe državi pri njegovem oblikovanju trdi pogajalki. Za investicije na področju energetike si bosta državi po premierjevih besedah zavzemali tudi v prihodnje.

Borut Pahor in Vladimir Putin
Borut Pahor in Vladimir Putin FOTO: Reuters

Putin pa je poudaril, da je Rusija sporazum o plinovodu Južni tok zdaj podpisala z vsemi evropskimi partnerji, ki so potrebni za projekt. "Južni tok postaja najpomembnejši evropski energetski projekt," je povedal ruski premier.

Podpis je pozdravil tudi predsednik republike Danilo Türk. Kot so povedali v njegovem uradu, predsednika Türka veseli, da je prišlo do podpisa, ki je pomemben za slovensko energetsko bilanco v prihodnje, še bolj pa za uveljavitev Slovenije kot tranzitne države na evropskih energetskih poteh. "Predsednik je ves čas spodbujal ta napor in se zavzemal, da bi Slovenija igrala aktivno vlogo v prizadevanjih za graditev stabilne in ekološko vzdržne energetske prihodnosti Evrope," so dodali v uradu predsednika republike.

Trasa preko Slovenije še ni določena

Rusija želi s projektom Južni tok in tudi s plinovodom Severni tok – ta bo potekal pod Baltskim morjem, od ruskega Vyborga do nemškega Greifswalda – okrepiti prisotnost na evropskih trgih. Evropi naj bi zagotovil zanesljivejšo in varnejšo oskrbo z zemeljskim plinom, saj bo zaobšel Ukrajino, s katero se je Rusija v zadnjih letih večkrat znašla v t. i. plinskih sporih.

Potem ko so k projektu izgradnje plinovoda Južni tok – skupen projekt ruskega Gazproma in italijanskega Enija – pristopile Italija, Grčija, Bolgarija, Srbija in Madžarska, se s slovensko-ruskim sporazumom trasa omenjenega plinovoda zaokroža.

Njen potek čez Slovenijo sicer še ni določen: več bo pokazala študija o izvedljivosti projekta, ki bo rezultate predvidoma dala prihodnje leto. Študija je odvisna od vrste predpostavk, med drugim od smeri, po kateri bo krak prišel v Slovenijo, ali naj bi potekal severno ali zahodno od Ljubljane (in bo navezan ali na italijansko ali avstrijsko omrežje), kakšne bodo predvidene količine, ki se bodo pretakale prek plinovoda. Po pričakovanjih pa bo v Slovenijo prišel krak iz Srbije oz. Madžarske.

Po plinovodu Južni tok naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov plina, delovati naj bi začel v letu 2015, ko naj bi plin dobili tudi slovenski odjemalci. Projekt je ocenjen na okoli deset milijard evrov, po nekaterih ocenah bi se številka lahko povzpela do 20 milijard evrov.
Po plinovodu Južni tok naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov plina, delovati naj bi začel v letu 2015, ko naj bi plin dobili tudi slovenski odjemalci. Projekt je ocenjen na okoli deset milijard evrov, po nekaterih ocenah bi se številka lahko povzpela do 20 milijard evrov. FOTO: Reuters

Južni tok po načrtu sestavljata dva kraka. Poleg kraka iz Rusije, pod Črnim morjem do Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oz. Slovenije v Italijo, v Italijo pa bo šel tudi krak, ki se bo iz Bolgarije razcepil v Grčijo in nato pod Jadranskim morjem v južno Italijo. Gazprom se bo sicer o pristopu k projektu Južni tok še pogajal z Avstrijo, Hrvaško in Romunijo.

Skupno slovensko-rusko podjetje

Pogovori o sodelovanju Slovenije pri ruskem projektu so se začeli spomladi leta 2008. Skladno s sporazumom bosta Gazprom in Geoplin plinovodi ustanovila skupno podjetje, v katerem bosta imela vsak polovični delež, sedež družbe, ki bo upravljala oziroma gradila slovensko traso Južnega toka, pa bo v Sloveniji.

Po plinovodu Južni tok naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov plina. Projekt je ocenjen na okoli deset milijard evrov, po nekaterih ocenah bi se številka lahko povzpela do 20 milijard evrov.

Skupno podjetje bo moralo prestati certificiranje, kakršno je zahtevano za vse sistemske operaterje, lastnike infrastrukture, ki opravljajo javno službo. Skupno podjetje tudi ne bo imelo posebnega davčnega statusa, ki so ga več mesecev želeli na ruski strani. Podjetje bo tako upravičeno do nadomestila izpada v primeru dodatnih davčnih obremenitev, a le dokler to še dopuščajo evropska pravila državne pomoči.

Sporazum mora ratificirati še državni zbor.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEDI06
15. 11. 2009 11.32
Ker imajo Rusi razviti "visok"standard,glede korupcije,"naš" Pahor ni dobil nobene podkupnine,ali provizije za ta dobičkonosni posel. Sedaj imajo Italjani odprto pot za izgradnjo plinskega terminala pri Trstu,pod geslom,če lahko vi-potem lahko tudi mi !
DEDI06
15. 11. 2009 09.59
Naši naravovarstveniki so špica!Zaradi golf igrišča pri Lipici so napravili cel cirkus,ker naj bi škodovalo kraški Flori in Fauni !Gigantski plinovod,kipa lahko z eno elementarno nesrečo uniči večji del Krasa,pa molčijo. Pahor lahko sedaj pred nevarnostjo vse Lipicance podari Putinu,kot je podaril Hrvatom piranski zaliv.To pa po načelu,če je šla krava,naj še gre štrik. "Ker je bil na tekmi smo zmagali-Bravo naši"
vetlan
15. 11. 2009 09.21
CVIKEL, "a bo vse sporazume podpisal Pahor???'kaj bo sploh ostalo za našega Janeza" Janezek je poskušal s podpisom tega sporazuma že več krat, cca 10 let, pa očitno ni šlo tako zlahka kot pri Patrijah. hehe Pahor ni brez napak, ampak vsaj kaj premakne in rešuje, ne pa samo referendumi in politične afere, ki jih nam ponuja Janezek. Od tega pa res ne bomo siti. Vesela deklica 14.11.2009, 14:49 kadarkoli in kjerkoli vidim Pahorja, me srese mraz. Saj vem, da je ali bo, zopet nekaj narobe. Meni pa se isto dogaja, ko vidim JJ, ker lahko pričakujem kakšne nepotrebne spletke(seveda o drugih), referendumi in nalezljivo paranoju.
didlos
15. 11. 2009 04.09
Odlično - Rusi so zakon in z njimi moramo bolj držat in ne z Ameriko in ne vem s kom še !
.eu.
15. 11. 2009 01.33
Vsi nevedni ljudje ???? Ta posel je prinesel za 10 ,20 let dela za Slovenske delavce bilo kera firma bo izvajala delo. Od Rusov je bila zmeraj korist od USA si pa dobil Big Mac z bonus rezino sira HALOOOOOOO???
Tristokosmatih
14. 11. 2009 16.05
Pa ravno danes na dan tekme.....
Marjeta Malnar
14. 11. 2009 15.49
2015 bo že konc sveta oz. 2012 :P
tron3
14. 11. 2009 15.29
Sta se zmenla da naši zgubijo mi pa dobimo plin pametno Borut, pametno
hikohiko
14. 11. 2009 15.18
Tonček Balonček
14. 11. 2009 15.09
Ta sporazum je v primerjavi sprodajo Slovenske industrije jekla in nabavo topnjače navadna in popolna otročarija!
Jože Pernek
14. 11. 2009 14.55
+1
guzmin 14.11.2009, 13:59 NAJ ŽIVIJO OPORTUNISTI NAJ ŽIVIJO ANARHISTI NAJ ŽIVIJO KOMUNISTI DOL Z *****KAPITALISTI
Nad.oblaki
14. 11. 2009 14.49
Menda, da bodo plinsko cev vlekli čez Ljubljano tako, da bo mesto zaprto za cca. 5 let....možni zastoji.
Vesela deklica
14. 11. 2009 14.49
kadarkoli in kjerkoli vidim Pahorja, me srese mraz. Saj vem, da je ali bo, zopet nekaj narobe.
thc_4u
14. 11. 2009 14.47
e Pahor,Pahor,Hrvaški si šenkal naše ozemlje...upam da si z Rusi naredu dobr biznis...vsaj uvrstitev na SP v JAR
guzmin
14. 11. 2009 13.59
-1
PAHORJA JE POTREBNO NADZOROVATI ! SAJ BO POSKUSAL USTANOVITI NOVO SOVJETSKO ZVEZO ! DELAVSKI DRHALI IN REVEZEM PO RAZDELIL NASE IMETJE ! NAMESTO DA VLAGA ,BO REZERVE POSREDOVAL DRHALI ! DOL Z KOMUNISTI !!!!!!!!! ZIVEL PRAVI KAPITALIZEM !
Penzic
14. 11. 2009 13.34
Kdo bo kaj direktor novega podjetja ;-), me že zanima kdo bo dobil to funkcijo, sicer pa bravo Borut
julij13
14. 11. 2009 13.00
Zakaj pa ne plin iz Trsta??
ljudina
14. 11. 2009 12.45
lakomir214.11.2009, 11:001 Bravo, končno ena dobra poteza Borata. "Južni tok" zaobide Hrvaško in gre med drugim čez Srbijo in Slovenijo. Bitno da ide u tvoju majku Srbiju..........................
spiky12
14. 11. 2009 12.15
hahaha sam res, cakamo da bodo spet desnicarji pozivala na referendum.
Marko Varga
14. 11. 2009 11.41
a bosta Janša in Žerjav kar tiho,čakamo poziv na referendum,Jelinčič naj razglasi izdajo..