Slovenija

Vlada še vedno nima posluha za sindikat javnega sektorja: bodo najslabše plačanim le dvignili plače?

Ljubljana, 17. 07. 2017 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V sredo naj bi bilo bolj jasno, ali se bodo pogajalci med sindikatom javnega sektorja in vlado uspeli dogovoriti o plačah za tiste, ki so v nižjih plačnih razredih, ali pa bo moralo vse skupaj počakati na jesen. Vladi so kot rok za sprejem normativnega dela kolektivne pogodbe za državno upravo in uprave lokalne skupnosti postavili 15. september.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Več kot 10 tisoč zaposlenih s 530 evrov neto plače
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Več kot 10 tisoč zaposlenih s 530 evrov neto plače
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj najslabše plačani delavci tako dolgo čakajo na odpravo anomalij?
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj najslabše plačani delavci tako dolgo čakajo na odpravo anomalij?
V sindikatu zahtevajo, da vlada začne vrednotiti prepovedi in omejitve iz področnih zakonskih predpisov, ki niso bile del prejšnjega plačnega sistema.
V sindikatu zahtevajo, da vlada začne vrednotiti prepovedi in omejitve iz področnih zakonskih predpisov, ki niso bile del prejšnjega plačnega sistema. FOTO: Miro Majcen

Za pogajanja o plačnih anomalijah v javnem sektorju bo očitno odločilna sreda. Takrat naj bi bilo bolj jasno, ali bodo pogajalci uspeli skleniti pogajanja za tiste v nižjih plačnih razredih ali pa bo moralo vse skupaj počakati na jesen. S potekom pogajanj pa ostajajo nezadovoljni sindikati državne uprave, ki so oblikovali svoje stavkovne zahteve.

Te so danes naslovili tako na predsednika vlade Mira Cerarja, kot tudi ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Kot je pojasnil vodja skupnega stavkovnega odbora sindikatov Frančišek Verk, gre za skupne zahteve sindikatov državne uprave, razen policistov in delavcev v pravosodju. Prvenstveno pa zahtevajo dvig osnovnih plač v celotni državni upravi – tako v plačni skupini J, kot za pooblaščene uradne osebe – za štiri plačne razrede.

Zahtevajo tudi, da se začnejo vrednotiti prepovedi in omejitve iz področnih zakonskih predpisov, ki niso bile del prejšnjega plačnega sistema, in veljajo recimo za vojake, pravosodne policiste, finančno upravo, Sovo, veterinarje. Za 40 odstotkov želijo zmanjšati delovne obveznosti za delavce nad 50 letom starosti. Za delo prek polnega delovnega časa v izjemnih ali nujnih primerih pa zahtevajo dvig plačila na štirikratnik, podobno kot je to po Verkovih besedah predvideno za policiste.

Med njihovimi zahtevami je še ureditev prispevne stopnje za poklicno upokojevanje, plačevanje prispevka za poklicno upokojevanje v času daljše bolniške zaradi poškodbe pri delu oz. poklicne bolezni, stoodstotno plačilo bolniške zaradi poškodbe, nastale na poti v službo oz. domov iz službe, ter plačilo stavke.

Vladi postavili rok, to je 15. september

Vladi so kot rok za sprejem normativnega dela kolektivne pogodbe za državno upravo in uprave lokalne skupnosti postavili 15. september. Bodo pa po Verkovih besedah začeli s stavkovnimi aktivnostmi že prej in najverjetneje napovedali stavko za konec avgusta. Kot je dejal, so na premierja Cerarja in ministra Koprivnikarja že junija naslovili dopis, a niso dobili odgovora. Tekom pogajanj pa ugotavljajo, da vlado dejansko najmanj skrbi državna uprava, je dejal Verk.

Pogajanja se sicer nadaljujejo. Danes so na skupnih pogajanjih, ki se jih udeležujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, znova govorili o plačni skupini J, kamor sodijo številni najslabše plačani javni uslužbenci. V torek se bodo sestali po resorjih oz. za posamezne anekse h kolektivnim pogodbam poklicev in dejavnosti. V sredo pa bodo sledila še ena pogajanja na centralni ravni.

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ocenil, da gredo pogajanja o delovnih mestih najnižje plačanih v plačni skupini J v pravo smer. Na današnji vladni predlog so sindikati podali protipredlog, kar bo vlada do srede preučila. Je pa Štrukelj izrazil bojazen, "da je tokrat preveč odprtih vprašanj, ki lahko na nek način onemogočijo končen dogovor".

Kot je pojasnil, to ni odvisno zgolj od skupine J, ampak tudi od pogajanj po resorjih, tudi teh v državni upravi. Štrukelj je menil, da bi problem državne uprave lahko na koncu vplival tudi na končni izplen pogajanj: "Ta pa je lahko zgolj, da se vsi dogovorimo, ali pa dogovora sploh ni za nikogar - ne za skupino J, ne za zdravstvo, šolstvo, državno upravo, socialo, za nikogar".

V dogovoru, ki so ga sklenili konec lanskega leta, so predvideli, da bodo javni uslužbenci, uvrščeni do vključno 26. plačnega razreda, pridobili pravico do izplačila višje plače s 1. julijem, ostali s 1. oktobrom. Če se pravočasno ne bi uspeli dogovoriti, pa bi upravičenim javnim uslužbencem kasneje pripadel poračun.

V prvi fazi tako iščejo dogovor za javne uslužbence do 26. plačnega razreda, in sicer v plačni skupini J kot ostalih delih javnega sektorja, ter za pooblaščene uradne osebe v celoti. A pri slednjih naj bi vlada za tiste nad 26. plačnim razredom zagotovila sredstva nad predvidenimi 70 milijoni evrov, s čimer se je po Štrukljevih besedah minister načeloma strinjal.

Če se jim v sredo ne bo uspelo dogovoriti, bodo pogajanja po vsej verjetnosti ostala odprta. Kot je pojasnil Štrukelj, so danes sicer govorili tudi o tem, ali bi lahko pogajanja nadaljevali tudi prihodnji teden, a se "zdi, da smo slej ko prej obsojeni na to, da ta teden sklenemo ta pogajanja, če bi želeli priti do dogovora". Dvomi, da je možno to nadaljevati še prihodnji teden.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
18. 07. 2017 19.40
En hišnik z lahkoto obdela več šol. Namesto kuharjev pa podjetja specializirana za hrano.
proofreader
18. 07. 2017 19.41
LLLEPI
18. 07. 2017 19.47
Pomije so vedno dobrodosle po niski ceni razlika pa v zep
proofreader
18. 07. 2017 19.39
+1
Bibliotekar 2500 bruto. Naj se malo odpovedo in dajo najrevnejšim.
proofreader
18. 07. 2017 19.36
800 evrov + prevoz + malica. Pa stavkajo.
proofreader
18. 07. 2017 18.18
+1
Štrukelj ima višje prihodke kot predsednik vlade. Ovčicam pa trgajo članarino.
LLLEPI
18. 07. 2017 17.50
+3
Zakaj najslabše plačani delavci tako dolgo čakajo na odpravo anomalij? Bi clovek rekel da niso pristevni
V SHESHELJ
18. 07. 2017 17.42
-2
Ce imate toliko proti J.S. posljite svoje otroke v privat vrtce in sole...placujte privat zdravnike...nastimajte se privat gasilce ...itd...me zanima koliko vas je sposobnih to vse financirat...nisem za to da se dvigajo place samo v J.S. sm za to da se uvede 3-1 (3delavse place -1 direktorjeva) ... mislim da bi bilo dovol denarja za vse...pa pljuvajte kolikor hocete cez nas...ampak preden komentirate vas prosim prasajte hisnika cistilko kuharja tajnico...kako prezivijo mesec pol se pa oglasajte...VERJEMITE TUT J.S. LAHKO MARSIKAJ POVE CEZ ZASEBNEGA!!! Pozdravcic
LLLEPI
18. 07. 2017 17.52
+1
Postavite se ze zase in ne stokajte in prosite.Od stokanja in jokanja ni se noben nic imel
Jožajoža
18. 07. 2017 17.08
-1
slovenci smo se pač navadili, da ne živimo od dela ampak od finančnih mahinacij.postali smo pravi specialisti,kako lepo živet z denarjem, ki nam ga država preko subvencij podarja v ogromnih količinah. upam si trditi, da 80% družinskega proračuna pri vsaki hiši je denar državnega proračuna(dokladi,sociala,penzija,vrtci,plače javnih uslužbencev,kmetijske subvencije,varstveni dodatki, zdravljenje ,ki je v 90% nepotrebno,plenjenje občin...............)
LLLEPI
18. 07. 2017 17.53
+1
LLLEPI
18. 07. 2017 16.54
+0
Ce ste se odlocili da zivite kot klosarji in prosite da vam dajo nekaj za vase delo,ki je zelo potrebno.Zakaj torej pricakujete da dobite ustrezno placilo ce zelite ziveti kot klosarji
ArkaMast
18. 07. 2017 16.37
Finančno krizo, ki jo odplačujemo, niso povzročili delavci ne v javnem ne zasebnem sektorju. Hišnik ni nič kriv, ne čistilka, ne medicinska sestra,... Kljub dviganju BDP so delavci z najnižjimi plačami še vedno v hudi krizi. Tokrat so v osebni krizi zaradi podpore politikov elit.
LLLEPI
18. 07. 2017 16.42
+1
Na zalost ste sami krivi ker pucate drekece za male denarce in se pustite izkoriscat
LLLEPI
18. 07. 2017 16.48
+1
Prav tako ze najlmanj 25 let volite iste odresitelje ki pa so samo spraznili vase racune in napolnili svoje.Ko se vam posveti da volitve ne spremenijo in da se je treba za svoje pravice borit na silo boste bpa dosegli kar vam gre
sac81
18. 07. 2017 17.20
+1
LLLEPI
18. 07. 2017 16.36
+1
sami ste si krivi kaj pa lezete vsem v rit
ArkaMast
18. 07. 2017 16.33
Znižati plače poslancem, bankirjem in vodilnim gospodarstvenikom pa bo za vse dovolj. Neki delavec mora hudo švicati za 500-600 €, noči in vikende. Če naredi napako lahko leti ven. Kaj pa poslanci, bankirji in visoki gospodarstveniki. Oni redno kaj zafurajo ... od skregane politike, do propadlih bank, razprodaj, uvažanje multikorporacij. .... a kjub temu dobe vsak mesec nekaj tisočakov plače.
LLLEPI
18. 07. 2017 16.40
+0
Ce bi vedel kaj je kapitalizem ne bi pisal takih neumnosti.Sicer ste se pa vecinoma odlocili da zelite kapitalizem,ker ste mislili da so v kapitalizmu vsi bogati..Spregledali ste pa le eno majhno stvar v kapitalizmu je bogatih le 5% ostali pa so revezi in so tu le zato da delajo skoraj zastonj za teh 5% bogatih
LLLEPI
18. 07. 2017 16.29
+1
Ti ljudje so si sami krivi da ne dobijo zasluzenega denarja,saj se vedno opravljajo svoje delo .Ko se resnicno postavijo zase in zacnejo spostovat sebe in svoje delo in delodajalcem dajo jasno vedeti da se ne pustijo iskoriscat je uspeh zagotovljen
LLLEPI
18. 07. 2017 16.30
+1
Zakja pa bi jih placali vec ce lepo hodijo v sluzbo in opravljajo svoje delo in sem pa tja malo potarnajo???
LLLEPI
18. 07. 2017 16.32
+1
Do svojih pravic se je treba izborit na pravi nacin ki ga bojo razumeli tudi delodajalci ne pa samo malo stokat tu pa tam
LLLEPI
18. 07. 2017 16.35
+1
Ce zadevo pogledamo z podjetniske strani.Zakaj bi nekomu placal vec ce za njegovo delovno mesto najdes takoj 10 ljudi ki so pripravljeni delat za taksen denar??? Ko ZACNETE SPOSTOVATI SAMI SEBE IN SVOJE DELO IN ZAHTEVTE PRAVICNO PLACILO GA BOSTE TUDI DOBILI
proofreader
18. 07. 2017 09.29
+1
V šolstvu je ura dolga 45 minut.
V SHESHELJ
18. 07. 2017 09.45
+1
Ja res je...koliko priprav in pisanja imajo po svojem delu? Ne ves ane...pozanimaj se ce je res skupaj samo 45min...
proofreader
18. 07. 2017 10.11
+0
Enkrat napišeš in do smrti predavaš eno in isto, kar so drugi pogruntali. Ni tu neke znanosti.
V SHESHELJ
18. 07. 2017 10.59
+0
Ja ko pa letno zamenjajo program ti pa obrnejo napisano na glavo....sej ti tut enkrat se naucis v fabriki stancat in stancas eno in isto...pol pa jamras da hoces visjo placo in pluvas po drugih...ko bos zaposlen v J.S. bos vidu kaksna je situacija pol se oglasaj...ocitno si se enen izmed lenuharjev z dobro placo in lahkomiselnostjo na dolu z bajnim zasluzkom da tako razmisljas...
aligator14
18. 07. 2017 12.59
-1
proofreader celo napisat jim ni treba, ker imajo knjižnico priprav - pol pa samo kopiramo in beremo....
aligator14
18. 07. 2017 13.04
+0
NajbolJePačNajbol, če bi bilo to res, kot si napisal - ne vem če bi bil zadovoljenz računalnikom na kuglice in črno belo televizijo... Ravno v proizvodnjih procesih se stvari hitro spreminjajo. Zgodovina pa je ista, prav tako zemljepis, matematika, fizika....
brezveze13
18. 07. 2017 14.17
-1
najbolj je pač, samo stokaš velikokrat vidim da gre prfoks celo prej kot njegovi učenci domov in vidim šolarje ki nosijo vsak dan sabo torbo kot da ima v njej kovaško nakovalo in to torbo mora učenec prej ko gre domov ravno tako napolniti (pospraviti) sami šolniki pa velikokrat nabirate ure ob kavi potem pa pravite da ste tako zaposleni da morate delo nositi celo domov,verjetno ste toliko nesposobni da ne uspete to opraviti v doglednem času v službi pa vam potem doma priskočijo na pomoč otroci in starši. matematika obrnjena 10x na glavo 1+1 je še vedno 2Drugače pa podpiram mnenje aligatorja
V SHESHELJ
18. 07. 2017 16.12
Dragi moji geniji Tesle in Einstaini....res grejo prej domou...doma pa dela se za 2-ure...ce delajo po pravilih ki jih zahtevao od njih...drgac pa praste kaksnega ucitelja naj vam detaljno obrazlozi...ker se men neda z vami ukvarjat...NA KRATKO VAM HOCEM POVEDAT DA V J.S. NI VSE TAKO ROZNATO KOT MISLITE...VSAK KJERKOLI DELA PRIVAT ALI NE IMA DOBRE STRANI SLUZBE IN SLABE...PA TUDI KATASTROFALNE...IN VSAK NAJ SE BORI ZA SVOJE DOBRO...TA DRZAVA JE ITAK GNILA ZA MALI NAROD! Je pa tko ce ne bomo stopili vsi skupaj ne bomo dosegli nic...poglejte kaj so stavke v npr: Nemciji ko stavkajo piloti podpirajo jih pa jih trgovci..zeleznicarji..zdravstvo itd...tukaj pa samo ena stran in pol itak ne dosezejo nic ali pa minimalno....druge drzave so zato bol urejene ker se da tako recem struje med seboj podpirajo...
Nimasmisla
18. 07. 2017 09.21
+7
veliko so dali zdravnikom in eliti tudi pri šolnikih sedaj pa ni za malega človeka
proofreader
18. 07. 2017 09.17
-2
V tujini ima javni sektor nizke plače na račun zagotovljene službe. Pri nas pa visoke plače, množica dodatkov in ugodnosti.
V SHESHELJ
18. 07. 2017 09.44
+4
Preveri zdravnike..ucitelje..pol pa kj povej...v Aus...minimalna placa 1300eur...pri nas...v javnem sektorju...dodatek na placo v sektorju J ... da sploh minimalca dosezejo...
aligator14
18. 07. 2017 13.09
+2
NajbolJePačNajbol, ne smeš gledat plača zdravnika v Austriji in primerjati s Slovensko - vsporedno je potrebno gledati plače v gospodarstvu. V sloveniji pa smo itak unikum. Povsod v tujini je povprečna plača javnega sektorja manjša od povprečne plače v gospodarstvu, razen pri nas.
aligator14
18. 07. 2017 13.10
-1
Pa tega še učitelji matematike iz javnega sektorja Slovenije ne bodo nikoli razumeli.
brezveze13
18. 07. 2017 09.05
+2
Ta štrukelj samo buri duhove, sam ima kar precejšne dohodke že iz naslova vodje sindikata in že vrsto let postavlja v ospredje javni sektor kateri pa niti ni tako slabo plačan glede na delavce v proizvodnji kateri so dejansko najnižje plačani in se tretirajo kot da so nepomembni niti nimajo pravega sindikalnega zagovornika razen semuliča ki bi naj odšel v pokoj in jih niti ni nikdar pravilno predstavil in zagovarjal ampak je vedno nekaj skompeziral, da je bilo v njegov prid samemu delavcu pa nič. Žal bi morala država in z njo tudi štrukelj ugotoviti da brez proizvajalcev tudi javnega sektorja ne rabimo. Konec koncev so pa tudi med proizvajalci in delavci izobraženi kvalificirani ljudje ki so se za svojo stroko izobraževali a se jih obravnava kot da so za na smetišče. Pri javnih uslužbencih se veliko omenjajo razni bremenilni pogoji dela sicer ne vidim neke bremenitve pri šolnikih medicincih policajih (pri javnih uslužbencih lahko izpostavimo samo gasilce zaradi njihove nepredvidljive narave dela) in če vzamemo v primerjavo javnemu sektorju proizvodne delavce kateri doživljajo vse bremenitve kot javni sektor plus tega pa 8 ur dela pod fizično obremenitvijo izpostavljen v velikih primerih hrupu vročini vlagi mrazu ne bom več našteval za kar so vsi tisti v javnem sektorju ki so najbolj glasni prikrajšani. Enemu prfoksu kot je štrukelj se lahko zgodi huda telesna poškodba ,če mu slučajno pade svinčnik na mezinec noge v času ko je za katedrom zakinkal
V SHESHELJ
18. 07. 2017 09.19
-3
Se nekdo ki je bil angelcek v soli...in ni nikoli cutil obcutil stresa in pritiska prfoksa kot ga je poimenoval....kdo tebi pride morit v sluzbo zaradi tvojega otroka za vsak padec ki ga otrok sam dozivi...mogoce kak stars? Aha ...nihce ane...razn nadrejenega...kdo pa prfoksu...vsak ki ima 5 minut casa!! Drugace pa cojdi v javni sektor pa bos videl kako je lepo tam delati...pol pa komentiraj...
V SHESHELJ
18. 07. 2017 11.00
+1
Ali pa ti v javni sektor...in nisem uciteljica in ne prfoks...sem sekto J ...BTW
brezveze13
18. 07. 2017 12.17
+2
najbolje za teženje otrok in njihovih staršev nad učitelji je kriv prav tako javni sektor ki si s tem da piše neumno zakonodajo zagotavlja posel raznim odvetnikom ki so prav tako soustvarjalci velikokrat nesmiselne preterane zakonodaje in s tem obračajo pozornost in posel na svoj mlin. Današnji starši namesto da bi se ukvarjali z otrokom mu kupijo playstation in eno norih igric otrok živi in se obnaša v stilu igrice in tv filmov ko pride v šolo hoče filmsko dominirat nad prfoksom, ko pride do konflikta ,starši v jok in k odvetniku mogoče celo dobijo odškodnino kar jim je tudi pretežno namen. V moji mladosti so otroke uzgajali starši in še kako pridno smo poslušali in ubogali šolnike ti so bili za nas zakon ,ne pa socialna služba katera se utika v družinska razmerja v normalnem stanju, kjer je kritično tako ne upajo blizu To je prvo področje za katerega bi se moral štrukelj zavzemat , da dobijo šolniki nazaj svojo avtoriteto in le tako bodo lahko učili in vzgajali mladino ,seveda mu pa to ni cilj ker cilj je sprivatizirati šolstvo,v tem primeru bodo učitelji prav tako kot ostali delavci odvisni od delodajalca (vzemi ali pusti) delodajalci bodo za svoje storitve zahtevali plačilo od staršev in še pod pretvezo koncesionarja dobivali denar iz državnega proračuna . štrukelj pa itak mora opravičiti obstoj sindikata ne glede na rezultat karavana gre naprej
V SHESHELJ
18. 07. 2017 08.55
+1
Proofreader....me zanima kje ti delas k vidm da si tok aktiven in nastrojen proti javnemu sektorju...in koliksna je tvoja placa?
trdovrat
18. 07. 2017 09.20
+2
Glede na njegovo nastrojenost proti nič krivim ljudem, sem prepričan da je prevelika, tudi v primeru da dela zastonj!
proofreader
18. 07. 2017 09.22
+1
Jaz redno plačujem visoke davke, da javni sektor lahko počiva in dela napake. Ko greš malo po svetu vidiš, kako nekvalitetne storitve nam nudi naš javni sektor.
V SHESHELJ
18. 07. 2017 09.46
+0
Postani minister...naredi reformo da bo boljsi..pokazi kaj znas..o tvoji placi pa ne duha ne sluha..
tovnak
18. 07. 2017 08.53
+9
Kaj pa če bi kdo pogledal npr. Kolektivno pogodbo za obrt in podjetništvo. Koliko tarifnih razredov ima? SEDEM !! In koliko znašajo osnovne plače v teh razredih? Kdaj se je kdo od sindikatov javil ali zavzemal za to, da se to popravi? Pa tudi novinarji se tega ne lotijo. Le zakaj?
V SHESHELJ
18. 07. 2017 09.05
+2
Tovnak se strinjam...sama drzava je obup...tisti ki so na polozaju grabijo sebi jemljejo zase in ne dajo majhnim delavcem...+++
proofreader
18. 07. 2017 08.45
+4
Kaj zdaj dva meseca počno šolske snažilke in kuharice?
V SHESHELJ
18. 07. 2017 08.52
+11
A ti povem...generalno tolcejo...ribajo kuhinje jedilnice razrede..in to tako da mislis da je vse skupaj na novo opremljeno.... da bodo lahko tvoji otroci...ce jih imas zopet vse umazali in prespricali z tempera barvicam...in se obmetavali s hrano..ali krivili vilice in limali cigumije pod mize....se kaj napisem...
proofreader
18. 07. 2017 09.16
-2
Ampak generalno se naredi enkrat. Kaj pa preostala dva meseca?
proofreader
18. 07. 2017 08.44
+5
Te dni so vsi dobro plačani birokrati po dopustih. Nikjer nikogar.