Gospodarstvo

Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav ostajata strateški naložbi

Ljubljana, 09. 05. 2024 14.01 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je potrdila predlog nove strategije upravljanja državnih naložb. Vanjo je vključenih 84 kapitalskih naložb države, pri čemer jih je 34 klasificiranih kot strateških, osem je pomembnih in 42 portfeljskih. Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav tudi v prihodnje ostajata strateški, Telekom Slovenije pa je opredeljen kot pomembna naložba.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal finančni minister Klemen Boštjančič, je ministrstvo novo strategijo pripravljalo z vso potrebno previdnostjo in odgovornostjo ter jo tudi dolgo časa usklajevalo z vsemi deležniki. "Želeli smo, da je ta dokument, ki predstavlja osnovno orodje države za aktivno lastništvo, res kakovosten," je poudaril.

Strategija po Boštjančičevih pojasnilih upravljalcu naložb Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), delničarjem, širšemu kapitalskemu trgu in nenazadnje splošni javnosti sporoča svoje cilje pri upravljanju družb v lasti države.

Slovenski državni holding (SDH)
Slovenski državni holding (SDH) FOTO: Bobo

Pri pripravi strategije so sledili predpisani strukturi iz zakona o SDH in jo prilagodili trenutnim razmeram. Nekaj podjetij je bilo namreč po letu 2015, ko je bila sprejeta zdajšnja strategija, prodanih ali so šla v stečaj, hkrati pa je bila k SDH pripojena Družba za upravljanje terjatev bank.

"Predlog nove strategije zato ne vključuje le kapitalskih naložb, ampak se nanaša na širše naložbe države, na primer tudi terjatve in nepremičnine v lasti SDH," je dejal Boštjančič. SDH bo tako skladno z novo strategijo lahko preko družbe DSU začel tudi s projektiranjem in gradnjo t. i. dostopnih stanovanj.

Med strateške naložbe (minimalni državni delež v teh naložbah pa je 50 odstotkov in ena delnica) so uvrščene predvsem državne naložbe v sektorjih energetike in prometa. Med 34 takimi naložbami tudi v novi strategiji ostajata Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav, je bil jasen minister.

Pošta Slovenije je namreč edina družba, ki je zmožna izvajati univerzalne poštne storitve na območju države, in sicer z odločbo Akosa. V Zavarovalnici Triglav pa ima država oz. Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z zakonom varovan 34-odstotni delež, ki že zagotavlja višji delež, kot velja za pomembne naložbe.

Pošta Slovenije
Pošta Slovenije FOTO: Bobo

Kot je zagotovil Boštjančič, je bil osnutek strategije pripravljen izključno na strokovnih kriterijih, privatizacija omenjenih Pošte in Zavarovalnice Triglav, ki so se je bali predvsem sindikati in tudi del koalicije, pa nikoli ni bila namen. Bojazen, da bi družbi privatizirali, je zdaj z njuno uvrstitvijo med strateške naložbe tudi dodatno odpravljena, je poudaril minister.

Med pomembne naložbe (minimalni državni delež 25 odstotkov in ena delnica) se po predlogu osnutka uvrščajo Istrabenz Turizem, Krka, Mladinska knjiga založba, NLB, Petrol, Pošta Slovenije, Sava, Sava Re in Zavarovalnica Triglav, po novem pa tudi Telekom Slovenije. Ta je bil doslej uvrščen med portfeljske naložbe, a njegova prodaja ni bila izpeljana.

Med portfeljske naložbe so medtem uvrščene npr. tiste v Cetisu, Cinkarni Celje, Geoplinu, Siju in Termah Olimia, ki so v veljavni strategiji pomembne naložbe, Hitu, MLM, Istrabenzu, Thermani, Uniorju in Talumu, ki tako ne bi bil več strateška naložba.

Ključen ekonomsko cilj strategije je sicer dvig produktivnosti. Ciljni donos na kapital celotnega portfelja je še vedno določen pri osmih odstotkih, pri čemer se upošteva tudi vrsta in specifičnost posameznih naložb.

SDH bo na podlagi strategije nato sprejel letni načrt upravljanja naložb, v katerem se opredeli podrobne cilje pri upravljanju posameznih naložb ter ukrepe in usmeritve za doseganje teh ciljev, tudi merila za merjenje uspešnosti državnih naložb, ki so oblikovana glede na vrsto na naložbe. K obema dokumentoma soglasje poda še vlada.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
12. 05. 2024 21.09
+1
triglav treba razbiti na prafaktorje samo sesalci priklopljeni
Nightingale
09. 05. 2024 21.59
+2
So našli novo luknjo za plenit...
Andrej Lon?ar3
09. 05. 2024 19.51
+2
Ko to napišejo vemo,da mislijo drugače,narobe.
ap100
09. 05. 2024 18.33
+2
ni ratalo, gremo korak nazaj pa bomo drugič probali
ToSmJesz
09. 05. 2024 15.41
+3
Spet ta tovarišijski državni kapitalizem. Ste se kdaj vprašali, zakaj so bogatejše tiste države in družbe, kjer tega ne gredo? V Financah lepo pišejo, da le 4% tujega kapitala zaposluje in proizvaja 25% vsega našega proizvoda. In hkrati so najvišje plače v 9 od 10 takih.
zibertmi
10. 05. 2024 19.22
+1
ja sam si pozabil ,da smo v sloveniji rekordni po korupciji.največ je je v džavnih firmah.od občin naprej do praktično vseh firem,ki imajo državno last.pa ,da ne pozabimo slabe banke,ki strankarskim kolegom,kot je bila panvita ,za drobiž prodajajo naše premoženje
mr.poper
09. 05. 2024 15.24
+1
Pošta mora biti v državni lasti , in od nikogar drugega !
zdravkob
09. 05. 2024 14.35
-2
A ta SDH sploh ustreza pravilom EU? Nekaj mi pravi, da ne more država na tak način vstopat v lastništvo in tam štrene mešat. Država ima lahko javna podjetja v lasti. Ne vem pa koliko lahko kar kupuje deleže podjetij in špekulira s proračunom na borzi.
pekoči paradižnik
09. 05. 2024 15.11
+1