Slovenija

Sporni odnosi med stečajnimi upravitelji in sodniki: nadzor naj bi odpovedal na celi črti

Ljubljana, 17. 09. 2012 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./STA/Ni.J.
Komentarji
129

Stečajni upravitelj Brane Gorše je domnevno slabe terjatve prodal znancu Jožetu Šušteršiču. Ta je v nekaj letih zaslužil kar sedemkrat več. Gorše naj bi imel zveze tudi pri stečajni sodnici. Na sporne odnose med stečajnimi upravitelji in sodniki se je ostro odzval pravosodni minister.

Sodstvo
Sodstvo FOTO: Reuters
Stečajni upravitelj Brane Gorše je poslovnemu znancu Jožetu Šušteršiču prodal domnevno slabe terjatve za osem milijonov takratnih tolarjev, so poročali v oddaji 24UR. Toda že v dveh tednih je dobil Šušteršič denar vrnjen, v nekaj letih pa je zaslužil kar sedemkrat več. Zato sta leta 2006 sledili ovadbi zoper stečajnega upravitelja. Potem pa se je začelo zavlačevanje, sprva na policiji, nato je avgusta 2008 tožilec zahteval sodno preiskavo, ki jo je sodišče potrdilo šele po 16 mesecih. Sodna preiskava je potekala skoraj dve leti in pol, šele maja letos je bila vložena obtožnica zoper Goršeta.

Kot so izvedeli v 24UR, naj bi imel Gorše zveze tudi pri stečajni sodnici Jelki Rozman, ki se ni odzvala na nepravilnosti, še bolj neverjetno pa je vmesno dogajanje na policiji, ki je v poročilu zapisala, "da Šuštaršič Jože ves denar vlaga naprej in da zato zaenkrat ni zaslužil 'niti centa'" ter "da se Šušteršič Jože in Gorše Brane sploh ne poznata niti nista kadarkoli poslovala". Pod poročilom je po poročanju 24UR podpisan vodja ljubljanske kriminalistične policije Branko Japelj. Gre vsaj za malomarnost policistov, kar je ugotovil tudi tožilec Jože Kozina, znan iz uspešne obsodbe Bineta Kordeža, ki je Japlju zapisal: "Vaši zaključki nimajo nikakršne opore v dejstvih, ki se več kot nazorno zrcalijo iz listninske dokumentacije." Iz te namreč izhaja, da sta Gorše in Šuštaršič na identičen način poslovno sodelovala že leta 2001, so poročali v omenjeni oddaji.

Da ne obvladuje razmer na sodišču, je v sobotnem TV Klubu pokazal tudi predsednik okrožnega sodišča Anton Panjan. Sredi leta 2008 je sodišče ugotovilo številne nepravilnosti pri sodnikih Didi Volk, Jelki Rozman in Gregorju Collauti. Kljub vsemu pa so ti sodniki še sredi leta 2010 dobili v vodenje sedem novih stečajev, so še poročali v 24UR.

Pličanič in Petrič sta spregovorila tudi o prijateljevanju med sodniki in stečajnimi upravitelji.
Pličanič in Petrič sta spregovorila tudi o prijateljevanju med sodniki in stečajnimi upravitelji. FOTO: POP TV
'V tej državi se preveč stvari dela po domače'

Prijateljevanje in povezave med stečajnimi sodniki in stečajnimi upravitelji sta ob robu svojega srečanja komentirala tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

Petrič je dejal, da zadeve sicer ne sme konkretno komentirati, si pa želi, da bi imeli sodnike z več avtoritete, kar je povezano tudi z njihovimi etičnimi načeli. Dejanja, ki so prejšnji teden prišla v javnost, po njegovem mnenju prav gotovo ne prispevajo k povrnitvi ugleda v sodstvo. "V tej državi se preveč stvari dela po domače," je med drugim dejal Petrič.

O nepravilnostih so bili obveščeni kriminalisti, sodstvo, tožilstvo, protikorupcijska komisija in pravosodno ministrstvo, toda nadzor je odpovedal na celi črti. Vse bolj je očitno, da nadzorne institucije nimajo dovolj znanja ali pa se nekaterim preprosto ne da delati tega, za kar so plačani. 24UR

Medtem je minister Pličanič povedal, da je v primeru domnevno spornih odnosov med nekaterimi stečajnimi upravitelji in sodniki že odredil službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev.

Pličanič je dejal, da je v času od razkritja domnevnih nepravilnosti tudi sam že prejel kar nekaj elektronskih sporočil in iz pogovorov z ljudmi ugotovil, da gre za cel kup dejanj, ki jih je treba raziskati. "Že to, kar sedaj vem, pa kaže na to, da gre za zelo velike nepravilnosti," je poudaril.

Če bodo v preiskavi ugotovljene nepravilnosti, bo preiskavi sledilo sankcioniranje posameznikov, tako stečajnih upraviteljev kot tudi sodnikov, je napovedal minister. Maksimalna sankcija za sodnike je lahko njihova razrešitev, podobno pa je tudi, ko gre za stečajne upravitelje.

Če se bo v preiskavi izkazalo, da obstaja sum kaznivega dejanja, bo minister aktiviral tudi državno tožilstvo in kriminalistično policijo. "Uporabil bom vse svoje pristojnosti, da to raziščem in stvari pridem do dna," je dejal Pličanič.

Če bodo v preiskavi ugotovljene nepravilnosti, bo preiskavi sledilo sankcioniranje posameznikov, tako stečajnih upraviteljev kot tudi sodnikov, je napovedal minister.
Če bodo v preiskavi ugotovljene nepravilnosti, bo preiskavi sledilo sankcioniranje posameznikov, tako stečajnih upraviteljev kot tudi sodnikov, je napovedal minister. FOTO: POP TV

Minister napovedal spremembo zakonodaje

Minister je napovedal tudi, da bo po izvedeni preiskavi treba spremeniti insolvenčno zakonodajo. Novela zakona je po njegovih besedah že pripravljena, v "luči razkritij" pa bodo na ministrstvu premislili, kaj lahko še storijo. "Očitno tudi sama zakonodaja, ki ureja te postopke, omogoča dovolj manevrskega prostora za taka dejanja," je poudaril.

Dodal je, da sicer ni povsem prepričan, da je vse, kar se je dogajalo, tudi nezakonito po veljavnem pravu. Po njegovem mnenju sicer ni problematična samo zakonodaja, temveč tudi njena implementacija, za kar pa je odgovorno prav sodstvo.

Na vprašanje, ali po razkritju domnevno spornih nagrad stečajnim upraviteljem na ministrstvu morda razmišljajo o moratoriju na stečajne postopke, je minister odgovoril, da o tem ne razmišljajo in da postopki normalno tečejo naprej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
21. 09. 2012 11.36
nadzor je odpovedal ..plače naj tud odpovejo tem ,ki bi mogli delat za nas !!!!to pomeni ,da bomo vsak delali po svoje ...pravico v svoje roke ..se je že začelo z streljanjem!!!!vedno več bo tega se mi zdi!!!
dunc46
21. 09. 2012 11.30
SEM ZA TO TAKOJ DA GREMO POD AVSTRIJO PA DA PPOL VIIDM KJE BOJO FRAJERJI !!!??PRVI BODO ,DA RECEJO NE ,KER SE BOJO ZBALI ZA SVOJE VEZE IN PLEN!!!JAZ DA MI SE KDO KAJ OD TEH BLIZI ...PU PLUNEM V FACO BILO KJE OD SODIŠČ DOL!!
godhead
18. 09. 2012 12.39
+2
banda lopovska pokvarjena brez vsakršnega čuta za socialo, vi bi se igrali pravico?????????
Majda Božnar
18. 09. 2012 12.25
+2
Ja, in minister Pličanič bi uvedel NOTRANJI NADZOR! Isto pravilo velja, kot za banke - ne smeš pustiti opicam, da čuvajo banane!
nono1
18. 09. 2012 08.30
+6
Vse te svinjarije takšni ljudje delajo že vsa leta, Zakaj ? Ker so v tem povezani prav vsi od politikov, gospodarstvenikov, organov pregona, sodišč,,,,, Zato pa vse tako dolgo in uspešno traja, država in s tem mi navadni hlapci pa gremo rakom žvižgat.
Samo.Jst
18. 09. 2012 07.49
+2
In spet bo ostalo le pri obljubah in parolah...
Maribor?an 1
18. 09. 2012 07.28
+16
20 LET SE TO DOGAJA, ZDAJ JE PAČ ZMANJKALO DENARJA IN POČASI POKA PO ŠIVIH . TAKO JE V BANKAH , TAKO JE V JAVNIH ZAVODIH ITD.....
01xxy
18. 09. 2012 07.07
+17
Zgodilo se seveda ne bo nič. Ropanje se bo nadaljevalo. Brez sramu . Brez sodelovanja pravosodja Slovenija ne bi mogla biti mafijska država.
cepec22
18. 09. 2012 07.07
+7
To smo cakali, da priznajo, da kradejo in da se vse dela po domace. To je vzrok krize, saj tatovi imajo, posteni, pa so revezi in nastaja prepad med njimi in nami. Sramota! Vse bi bilo treba zamenjati in zaceti znova, saj je vse prepleteno z zvezami in poznanstvi. Mi, ki nobenega ne poznamo, pa naj crkujemo? Ali je to nova svica in demokracijska dezela? To so butale in naj se vodstvo zaveda, da bo enkrat konec tega . Bucman in kompanija jo bodo skupili! Pa brez zamere.
zek
17. 09. 2012 23.41
+17
FORUM 21+LDS+SD+NJIHOVO SKORUMPIRANO SODSTVO+POPOLN NADZOR NAD BANKAMI JE OROPANA SLOVENIJA ---- Tu gori pa še kup slepcev,ki jim še zmeraj ploska NACJONALNI INTERES+RDEČA ZVEZDA PA JIH BODO SPET VOLILI in karavana bo ob partizanskih pesmih kradl.. naprej
pika50
18. 09. 2012 00.03
+2
Še sreča, da nas krade le levica. Si predstavljate, kaj bi šele bilo, če bi nam kradla še desnica? :-))))))))))))))))))
Jeanus1
17. 09. 2012 23.12
+7
Potrebujemo samo še podatek, kdo je slikal to sodniško- stečajniško mafijsko navezo. Nam bo v pomoč, da bomo videli v katerem grmu tiči zajec! Očitno nekdo od protagonistov...
Jeanus1
17. 09. 2012 23.19
+8
Verjetno gre tu zgolj za male igrice "velikih mojstrov", da ima raja kost za glodanje in na videz nekaj žrtvenih jagenjčkov, za katere bo itak poskrbljeno, ampak za zaveso, na skrivaj. Bi stavil!
tron3
17. 09. 2012 22.49
+7
He,he.. zastaralni rok je že potekel, ona dva pa še nakladata!
9794106
17. 09. 2012 23.21
+12
zastaralni rok za stečajne postopke....za delovanje sodnika v skladu z etiko in pravnimi normami pa ne.....
fobija
17. 09. 2012 22.09
+7
Stečajni upravitelj Brane Gorše vodi prisilko Gradisa skupine G, imam prav? Videl na Ajpesu.
Jeanus1
17. 09. 2012 23.16
+12
Evo, Gorše je naredil iz tega zelo lep biznis, brez vloženega centa, torej na naš račun in na račun žuljev tistih, ki so zadevo gradili desetletja. Če to ni pokvarjeno...Da ga ni sram hoditi v tisti kravati, pošpricanega z vsemi mogočimi dišečimi pršili, ki zdaj že pošteno zaudarjajo!
POIVRE
17. 09. 2012 22.00
+6
»Halo, Bing, kako kaj brat?« je vprašanje za naše stečajne upravitelje, politike, bankirje, kriminaliste...pravosodje. Bing, večinoma odgovarja, da je brat v zaporu. Če ne morete najti tiste, pokličite na pomoč Alana Forda in grupu TNT, ki bo skupaj z Brojem 1, Bob Rockom, Sir Oliverjem, Debelim Šefom, Grunfom in slabotnim Jeremijom, poiskal lopove. Pomagala bo papiga Klodovik. Ne pomagala, Klodovik bo vodil akcijo in našel bo Superhika, ki krade revnim in daje bogatim. Za mlajše, Bing je lik, s katerim se Sir Oliver po telefonu dogovarja o prodaji ukradenega blaga.
dajns
17. 09. 2012 21.17
+14
ma da vidim teve napovedi ministra.od tega ni nič samo blabla in vsi se smejijo z polnimi vrečami denarja
6zabica
17. 09. 2012 21.11
+29
Hvala lepa za tako pravno državo...sodišče je itak republika zase...kjer si pravica zatiska oči!!!!!!!! In kjer si kriv, pa če tudi nisi, ker je tako odločil sodnik...brez izvedbe dokazov, ker ima itak svoje mnenje...Po domače povedano naš sodni sitem in cel sistem je za v rit brcnit....!!!!!!!!!
Tone 12345
17. 09. 2012 22.07
+10
Hvala lepa za tako pravno državo!V kapitalizmu punca nikoli ni bilo pravne države!In je tudi ne bo!Ker je sistem neverjetno skorumpiran podkupljiv kar se v sloveniji kaže že 20 let!oD POLITIKE do najmanjšega posameznika!Tukaj be more bit poštenja govorim o osnovnem človekovem poštenju-kjer te stanje prisili v nenormalno korupcijo kjer se dela vse po žlahtah in vezah!!
dreko123
17. 09. 2012 21.09
+22
ok pustmo to, raje napište vsa imena vpletenih, kdaj bo sojenje in koliko let bodo dobili?
6zabica
17. 09. 2012 21.12
+17
Imena vpletenih - so osebni podatki; sojenje- ne bo ga; koliko let-0...saj vsi vemo kako se znajo sprenevedati.
resslovenka
17. 09. 2012 20.51
+18
No sedaj mi je veliko bolj jasno, zakaj kot upniki v stečaju nismo mogli z bivšimi sodelavci do podatkov o poteku stečaja in do stečajne upraviteljice. Pa tudi zakaj ZPIZ nima podatkov za dve (2 ) leti o plačanih prispevkih, zakaj se gospa stečajna ni obremenjevala z mojo urgenco preko e-pošte, pravtak niti s ZPIZ-ovo in zakaj sindikat ki nas je zastopal ni niti mignil. Ej, dragi državljani kam so nas vsi skupaj pripeljali...
fobija
17. 09. 2012 22.18
+18
spomni se stečaja TAM-a, po 15 letih so komaj povedali, kam je romal denar, stečajniki so ga posojali in ga na ta način tanjšali; in kdo so bili ti gospodje oz. gospa? Če veš matično, ki jo dobiš na BIZiju, boš lahko preveril na Ajpesu (e-objave), sodišče itak ne briše firm, ki so izbrisane iz registra; sami sebi delajo zmedo. Najbolj pa me kuri, ker bom zaradi takih Qurcev delal do smrti, oni pa si bojo riti sončili, kasneje greli v toplih krajih, ulica se mora zgodit; s to novo zakonodajo bodo samo soseda proti sosedu naščuvali in se nam smejali.
Tone 12345
17. 09. 2012 20.51
+12
Ma dejte no saj to kar opisujete sedaj se dogaja že od vsega začetka prisilnih poravnav raprodaji in talanju družbenega premoženja na ta način!!Že od leta 1994 naprej za vsako podjetje s temi kvazi stečajnimi upravitelji ki niso imeli pojma s čim upravljajo niti niso poznali podjetij za katere so jih določili!
binmister
17. 09. 2012 20.44
+27
Čudno kaj se dela in noben nikomur nič ne more .SI Mobil me je preganjal 11 let ker sem ostal dolžan 30 € in so mi vzeli 1.100,oo € in niso jemali ko sem delal ampak od bolniške .Tile stečajni pa milijone in nikomur nič .Kaj je z Zidarjem ? Hilda baje zastopa v Bosni Austrijski Strabag kaj je z Bavčarjem in stotine drugih ? Niso krize povzročili delavci ampak tisti ki so najemali kredite in ki so pokradli ter uničili podjetja
resslovenka
17. 09. 2012 20.56
+11
Hja kaj se pritožuješ. Za nas navadne smrtnike veljajo drugi zakoni. Če si slišal izjavo g. Pličaniča, ki je danes izjavil, da je zakonodaja za stečajne postopke preohlapna. Ja, ja preohlapna, nedodelana, pomanjklijiva... kot vsaka ko je treba lopniti po "višjih nivojih" in če samo pomislim, koliko so pokasirali tisti ki so tako in podobne zakonodaje vkup coprali. Da je le za nas "rajo" nedvoumna in ekzaktna!