Slovenija

'V tej fazi se resnični problemi šele začenjajo'

Ljubljana, 04. 11. 2009 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na eni strani lahko pričakujemo težave na hrvaški strani, saj je vprašanje, ali bo hrvaški sabor sploh ratificiral sporazum. Prva težava na slovenski strani pa se lahko pojavi že s predložitvijo sporazuma ustavnemu sodišču, meni Marko Pavliha.

Strokovnjak za mednarodno pravo Marko Pavliha
Strokovnjak za mednarodno pravo Marko Pavliha FOTO: POP TV

Za odziv na podpis arbitražnega sporazuma, ki sta ga danes v Stockholmu podpisala slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor, smo se obrnili na strokovnjaka za mednarodno pravo Marka Pavliho.

Pavliha meni, da se "v tej fazi resnični problemi šele začenjajo". Na eni strani je izpostavil težave, ki jih lahko pričakujemo na hrvaški strani, po drugi strani pa meni, da nas tudi v Sloveniji čaka kopica težav.

Pravi, da je sploh vprašanje, ali bo hrvaški sabor ratificiral ta sporazum. Če ga bo, pa je vprašanje, "kako ga bo dodatno obremenil z raznovrstnimi enostranskimi interpretacijami in izjavami, ki na eni strani nimajo nobene pravne veljave. Na drugi strani pa potrjujejo, da Hrvaška politika vseskozi drži fige v žepu, in pomenijo dodaten sum, da se lahko zgodi, da hrvaška politika ne bi v celoti upoštevala arbitražne odločbe oziroma bi jo interpretirala po svoje.“

Na drugi strani pa je Pavliha izpostavil težave, ki jih lahko pričakujemo v Sloveniji. Prva se lahko po njegovem mnenju pojavi že s predložitvijo sporazuma ustavnemu sodišču, ki bo moralo odločiti, ali sporazum pomeni spreminjanje naših meja ali ne. Če bo sodišče ugotovilo, da omogoča spreminjanje, "potem bo treba spremeniti ustavo oziroma temeljno listino, za kar pa je potrebna dvotretjinska večina. Potem bo debata v parlamentu, tam ima seveda koalicija potrebno večino in verjetno, če bo do tega prišlo, lahko pričakujemo referendum z vprašanjem, ali ljudstvo podpira ta sporazum ali ne.“

Na naše vprašanje, ali sam sodi med nasprotnike sporazuma, pa pravi, da je "delitev na nasprotnike in zaveznike, Pahorjeve in Bučarjeve, slaba".

Pahor in Kosorjeva sta podpisala arbitražni sporazum.
Pahor in Kosorjeva sta podpisala arbitražni sporazum. FOTO: Reuters

"Mislim, da je skrajni čas, da bi odgovorni politiki, v mislih imam predvsem premierja Pahorja in predsednika Türka, poskušali poenotiti različna mnenja tako s strani stroke, politike kot tudi civilne družbe. Mislim, da je zelo slabo, da se delimo na takšen način in da se prepiramo v medijih, morda bi lahko v tem času, ko je usoda sporazuma nejasna, uskladili svoje poglede," zaključi Pavliha.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jack669
05. 11. 2009 09.59
Ta je tud strokovnjak - za napisat račun! Kot da bi Harvard naredu...
odbogaposlan
04. 11. 2009 19.06
kaj meni, kaj meni! to kaqr on meni so vse babje čenče, gostilniške. A še prejema tisti bajni hornorar? a je ž e ustanovu tisto svojo univerzo ? ki naj bi bla ko prvani oxford slo.
Rok Leban
04. 11. 2009 16.50
Slovenci moramo bit sedaj enotni in ne razdeljeni.
antonino
04. 11. 2009 15.08
nisem pristaš pahorja, vendar je edini,ki je nekje začel. Vsi drugi so samo pošiljali neke note,potem ko so hrvati nekaj naredili ( mejni prehodi,razni objekti). Ti, ki so danes najglasneje proti,so imeli možnost, a na žalost naredili nič, sedaj so pa nevoščljivi drugim - slovenska posla. kar je pa res, je to, da pahor naivno verjame hrvatom, za kar mu bo še zelo,zelo žal, vendar takrat bo prepozno. Iz izkušenj vem, kaj pomeni imeti posla z hrvati
Foen
04. 11. 2009 15.02
vi ste pa res pavliha. lahko nastane težava če bo jutri potres in se primorska pogrezne v vodo...
masni
04. 11. 2009 14.57
Ustavni sodniki z Ribičičem na čelu ,da bi delovali v škodo Pahorja,bla,bla..........
PinkFrog
04. 11. 2009 14.51
Marko bravo jaz držim s tako! Čakam, da se Pahor strezni! Ni 2x za rečt, da mu niso kašnega otoka ponudil.