Slovenija

'V tem primeru gre tudi za nacionalni interes'

Ljubljana, 10. 03. 2016 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije rešitev, ki so jo za pomanjkanje anesteziologov izbrali v UKC Maribor z zaposlovanjem tujih anesteziologov preko posrednika, zapostavlja slovenske zdravnike. Opozorili so tudi, da so posredništva sporna tako s finančnega kakor moralnega vidika.

V Zdravniški zbornici Slovenije torej v posredništvu vidijo težavo, kaj pa predlagajo, da se razmere v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor izboljšajo?

Kratkoročna rešitev za hudo pomanjkanje anesteziologov v UKC Maribor je čimprejšnja zaposlitev novih specialistov anesteziologije, ki bodo zapolnili vrzel, nastalo zaradi slabega kadrovskega načrtovanja in vse številčnejših odhodov zdravnikov v tujino, so prepričani na zbornici. Dolgoročna rešitev pa je po njihovem mnenju bistveno izboljšanje delovnega okolja, da zdravniki ne bodo več odhajali v tujino oz. v druge bolnišnice.

Zbornica je izpostavila, da ima UKC Maribor z novoodobrenimi specializanti anesteziologije trenutno preko 30 mladih zdravnikov ter da to "daleč presega" potrebe, ki so jih v zavodu javili zbornici. Ob tem so opozorili, da bo treba te zdravnike po končanem šolanju tudi zaposliti. To bi moralo vodstvo bolnišnice upoštevati tudi, ko želi za trenutno rešitev pomanjkanja anesteziologov zaposliti tuje zdravnike, so dodali.

Po mnenju zbornice gre v tem primeru tudi za nacionalni interes, opozorili so tudi na vidik skrbne izrabe javnih sredstev.

Anestezist
Anestezist FOTO: Thinkstock

V UKC Maribor za zaposlitev anesteziologov s Hrvaške koristijo storitve posredniškega podjetja, kar je po mnenju zbornice sporno tako s finančnega kakor moralnega vidika. "Upravičeno domnevamo, da niso bile izrabljene vse možnosti, s katerimi bi pod približno enakimi pogoji v bolnišnico pritegnili slovenske zdravnike," so dodali na zbornici. Tudi zato "druge odgovorne institucije", med njimi ministrstvo za zdravje in inšpekcijske službe, pozivajo, da v skladu s pooblastili opravijo svoje delo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
10. 03. 2016 17.17
+2
Ma ne to je čist normalno da posrednik v dveh dneh pokasira plačo anesteziologa!!