Slovenija

Björkqvist: Objavljenih citatov nisem izrekel

Ljubljana, 23. 03. 2011 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V tožbi SDS proti časopisni hiši Delo in Dejanu Karbi je pričal finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist, ki je dejal, da ga je novinar napačno citiral. Karba odgovarja, da gre za različni interpretaciji, bistvo pa je isto.

Kaj Erik Björkqvist
Kaj Erik Björkqvist FOTO: POP TV

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je prek videokonference pričal Kaj Erik Björkqvist v procesu, kjer SDS toži časopisno hišo Delo zaradi navedb o nakupu osemkolesnikov. Zaslišanje glavnega finskega preiskovalca v zadevi Patria je predlagalo sodišče, saj jih je zanimala vsebina pogovora med Björkqvistom in novinarjem Dela Dejanom Karbo, ki je pisal članek o zadevi.

Björkqvist: Mediji so me že večkrat narobe citirali

Björkqvist, ki je na sodišču v Helsinkih pričal v zvezi s tožbo SDS proti časopisni hiši Delo, je večkrat poudaril, da Karba z njim ni opravil intervjuja, temveč je prinesel nekatere dokumente, ki jih je sam pridobil. Citatov, ki so bili objavljeni v Delu, pa da ni izrekel. Slovenski mediji naj bi ga sicer že večkrat narobe citirali, je dejal.

Hkrati se Björkqvist med zaslišanjem, ki ga je prenašalo ljubljansko okrožno sodišče, ni spomnil, ali je Karbi dejal, da "imajo ogromno podatkov" o stekanju denarja v SDS. Prav tako se ni spomnil, ali je Karbi dejal, da je svoje navedbe pripravljen ponoviti.

Po njegovih besedah naj bi Karba celo dejal, da v zvezi s srečanjem na Finskem ne bo objavil članka, zato je potezo novinarja označil za nemoralno in neetično. Čeprav celotnega članka ni prebral, je Björkqvist prepričan, da citati v njem "niso tisto, kar je on rekel", zaradi česar je tudi zaprosil za popravek.

Je pa finski preiskovalec dejal tudi, da je Karbi potrdil, da gre preiskava tudi v smeri, ali je denar prek nekaj posrednikov končal v rokah državnih uslužbencev in ene od strank. Karba naj bi se mu pozneje v telefonskem pogovoru tudi opravičil. Kljub temu da je Björkqvist Karbo med omenjenim srečanjem, do katerega je prišlo novembra 2009 na Finskem, opozoril, da to ni intervju ali dajanje izjav, si je Karba delal zapiske, Björkqvist pa naj bi ga ob tem večkrat popravil. Še pred tem je opozoril, da Karba angleščine ne obvlada najbolje.

Novinar Dela naj bi sicer Björkqvista kontaktiral, da mu pokaže dokumentacijo, ki jo je sam pridobil, vendar je ni želel predati slovenski policiji, saj ji po besedah finskega preiskovalca ni dovolj zaupal. Karba je tako na Finsko prinesel podatke o brezplačnikih Ekspres in Slovenski tednik in opozoril, da v omenjenih časopisih ni oglasov, zato "se mora financiranje dogajati na drugačen način".

Prav tako je Karba Björkqvista opozoril na prodajo podjetja brata Janeza Janše, Rajka Janše, v Luksemburg v začetku leta 2007. Vrednost podjetja naj bi bila nizka, kljub temu pa so v Luksemburgu zanj plačali 1,7 milijona evrov. Ker prodaja časovno sovpada s smermi preiskave v zadevi Patria, je Karba menil, da bi prodajo lahko povezali s korupcijo. Finci so te podatke posredovali tako avstrijski kot slovenski policiji, Björkqvist pa več ni želel pojasniti, saj se predkazenski postopek v zadevi Patria še ni končal.

Nina Zidar Klemenčič: Karbo bi lahko ovadili zaradi krivega pričanja

Pooblaščenka stranke SDS Nina Zidar Klemenčič je po zaslišanju menila, da so besede finskega preiskovalca nedvomno pokazale, da Björkqvist ni izrekel niti ene od izjav, ki jih je Karba v članku uporabil kot citate. Zato gre po njenih besedah "za očitno še en medijski konstrukt, kar je zelo žalostno". Po njenem mnenju je Karba na Finsko odšel z "nekimi lastnimi interesi". Dodala je, da bi Karbo v SDS lahko tudi ovadili zaradi krivega pričanja.

Karba: Pomembna je vsebina

Karba, ki je pričakoval, da se bo današnje zaslišanje odvilo, kot se je, pa vztraja, da je Björkqvista vprašal, ali se je denar stekal v SDS, Finec pa naj bi mu jasno odgovoril, da se je. Kot je pojasnil, je finski preiskovalec na zaslišanju z izjavo, da Karba slabo govori angleško, želel špekulirati, da se med pogovorom nista dobro razumela. Opozoril je, da je Björkqvist sicer dejal, da ga je Karba narobe citiral, vendar je pozneje na vprašanje sodnice, kako je Karbi odgovoril na konkretna vsebinska vprašanja, dejal, da se ne spomni. "Ali ni to malo čudno?" se je vprašal. Po njegovem mnenju gre tukaj za različni interpretaciji oziroma kot je karikiral, če bi isto pecivo nekdo imenoval kremna rezina, nekdo drug pa "kremšnita". Bistvo pa je isto, je poudaril in dejal, da je pomembna vsebina.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
24. 03. 2011 16.59
robba saj so ga lahko le spomnili, da je malce preveč rekel. A ni rekel, da preiskava še ni končana? Še enkrat si prečitaj. Mogoče so ga Finci spomnili? -kolk je ta jj sposoben tip, obvlada sceno doma in na tujem... --saj še jezika ne zna....., ugled zunaj pa tudi ni bogvekaj.
robba
24. 03. 2011 16.09
saintjozef 23.03.2011, 21:35 -4 robba saj so ga lahko le spomnili, da je malce preveč rekel. A ni rekel, da preiskava še ni končana? Tale tvoj "mali kaplar" pa nikdar ne pobira kostanj iz žerjavice s svojo roko in pri tem poslu so sodelovali razni umetniki, tudi iz tujine, tako, da so temu gospodu lahko oni razložili kaj sploh je umetnost. upala, kad nema unutaršnjeg neprijatelja, treba tražit spoljašnog,a? kolk je ta jj sposoben tip, obvlada sceno doma in na tujem...
saintjozef
24. 03. 2011 11.44
loden ... to se ti sam zdi, ker še vedno živiš v JAJCU...:))) Lahko noč , še enkrat. Tudi ti me postavljaš nekam po svoji oceni. Veš, za razliko od JJ nisem hodil v Jajce, poznam njegov pomen iz šole pa nič več. Veš, "levičar" sem postal po zaslugi desnice. Prej se nisem kaj dosti brigal za te stvari, ko pa smo postali samostojni, sem se seveda zavedel, da mi je dolžnost sodelovati. In sem zaprepaden nad pokvarjenostjo politikov. Bi želel, da me ne prestavljaš in ocenjuješ po svoji presoji. Saj ponavadi napišem dovolj jasno, kaj mi ni prav. Ps Zemlja je vseeno postrani
saintjozef
24. 03. 2011 08.53
dule10024.03.2011, 06:401 Saintjozef "Jaz sem levičar......." Kaj se sprenevedaš in česa se sramuješ ? Takole samougotavljanje in pritikanje lastnosti drugim kar tako, je že ena značilnost desnih, da pa berete napisano tako kot vam paše pa sploh. Če sem ti napisal, da NISEM volil desnice ne rabim bit pogumen in na listi levih ni bil le Pahor. Slovenija je ŽE BILA NA KOLENIH, ko jo je nova vlada prevzela, le da so jo desni z izsiljenimi "pozitivnimi" bilancami z berglami pokonci držali. Seveda je skup padla, Pahor pa pač ni sposoben, da bi z odločnimi potezami popravil stanje. Tudi ti nisi vedel, ko si pred tem volil prejšno vlado, da bo iz Slovenije tako razvalino naredila. Da ne boš skakal, da ni res, povej koliko denarja so dali tajkunom in koliko za razvoj.
dule100
24. 03. 2011 06.40
Saintjozef "Jaz sem levičar......." Kaj se sprenevedaš in česa se sramuješ ? Junaško povej, da si volil in da podpiraš to vlado. Vidiš in ravno ti, so spravili Slovenijo na kolena ! Drugače pa kar brez skrbi opiši naš profil. Seveda pa moraš imeti za to malo občutka, predvsem pa taktnosti !
loden
24. 03. 2011 01.16
saintjozef 24.03.2011, 01:03 1 loden Res???:))) Zemlja je pa še kar okrogla....:) --ampak stoji postrani. ... to se ti sam zdi, ker še vedno živiš v JAJCU...:))) Lahko noč , še enkrat.
saintjozef
24. 03. 2011 01.03
loden Res???:))) Zemlja je pa še kar okrogla....:) --ampak stoji postrani. Vsem lahko noč.
saintjozef
24. 03. 2011 00.59
dule100 Veš tipični profil vas levičarjev je precizno profiliran... Jaz sem levičar vsaj na tem portalu in to ZATO, ker ne podpiram Janšo, ker obsojam plenitve, ki so jih izvedli TUDI v Janševi vladi in obsojam vse, ki so spravili dobra podjetja na kolena ter spravili ob kruh tisoče ljudi. Ali sodim v TA TVOJ TIPIČNI PROFIL? Me mika, da bi si tudi jaz dovolil profilirati vas, desničarje pa se bojim, da ne bi bilo niti objavljeno.
nefretete
24. 03. 2011 00.59
Dule, okusi so različni. Saj se bom poslovila še jaz. Smo že poslušali : Roxette - Never is a long time ? Lahko noč.
loden
24. 03. 2011 00.58
saintjozef 24.03.2011, 00:44 0 loden24.03.2011, 00:340 saintjozef 24.03.2011, 00:31 ... odlagališče komunalnih odpadkov...:))) Oprosti, nisem vedel. V Hrastniku poznam le kulturni dom. Veš, tudi to imajo tam. Res???:))) Zemlja je pa še kar okrogla....:)
dule100
24. 03. 2011 00.52
Nefretete Oprosti, kako sem lahko spregledal tvoje vprašanje. Po delu paše malo nočnega življenja. Pa vidim, da je program nezanimiv.
saintjozef
24. 03. 2011 00.44
loden24.03.2011, 00:340 saintjozef 24.03.2011, 00:31 ... odlagališče komunalnih odpadkov...:))) Oprosti, nisem vedel. V Hrastniku poznam le kulturni dom. Veš, tudi to imajo tam.
dule100
24. 03. 2011 00.41
Wizeman Za to ni treba biti ravno pameten, da to ugotoviš ! Veš tipični profil vas levičarjev je precizno profiliran. Za vas je ključ vsega še vedno revolucija, ali če hočeš bolj posodobljeno - vera v osvobodilno boj, ki za vas še vedno pomeni nekakšen začetek sveta. V to dogmo je treba verjeti, jo ponavljati in seveda če se le da, prenašati na mlajše generacije. Na način revolucije potem razlagate tudi ekonomijo, kulturo, šolstvo, zavode. Skratka vse, kar v državi kaj pomeni mora biti prežeto s to logiko. Razumljivo pa je, da potem pričakujete, da boste tudi nagrajeni in odgovorni samo v skladu s to logiko !
loden
24. 03. 2011 00.34
saintjozef 24.03.2011, 00:31 ... odlagališče komunalnih odpadkov...:)))
loden
24. 03. 2011 00.33
wizeman 24.03.2011, 00:14 0 @saintjozef 24.03.2011, 00:10 Če smo pošteni, smo nekateri volili Pahorja samo zato, da ne bi (bog nas obvarji še te nesreče) Ivan postal premier. Realno gledano je bila to edina možnost za kaj takega. In Pahor se tega zelo dobro zaveda. :=)))))
saintjozef
24. 03. 2011 00.31
loden24.03.2011, 00:200 saintjozef 24.03.2011, 00:10 Kaj to pomen??? VSE V Hrastnik?:))) Pa res, kaj to pomeni?
dule100
24. 03. 2011 00.29
V bistvu je doktrina kontiunitete zelo preprosta, predvidljiva pa tudi cinična. Večkrat je posmeh zdravi pameti !
saintjozef
24. 03. 2011 00.28
dule10024.03.2011, 00:210 Saintjozef Ti, ki imaš visok nivo morale in poštenosti si gotovo volil Thalerja ! Ti odgovorim na to le zato, da vidiš, da sem prebral.
wizeman
24. 03. 2011 00.24
@dule100 24.03.2011, 00:21 0 Saintjozef Ti, ki imaš visok nivo morale in poštenosti si gotovo volil Thalerja ! Analogno tvoji ugotovitvi, imate torej Janševi volilci nizek nivo morale in poštenosti....
saintjozef
24. 03. 2011 00.23
dule10024.03.2011, 00:140 Saintjozef Če je to res, kar trdiš, nisi volil nikogar z levice ? Lepo, da te zanima. Z desnice sigurno ne.