Slovenija

V truplih lipicancev so našli strup

Ljubljana, 20. 04. 2011 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
42

Vzrok smrti lipicancev še ni uradno potrjen, je pa znano, da so v truplih našli sledi strupa. Po poginu štirih konj so sicer v Kobilarni Lipica uvedli strožji nadzor, tudi z nadzornimi kamerami in omejenim gibanjem.

Vzroka pogina lipicancev pred dobrim mesecem še ne poznajo, so pa v vzorcih, vzetih s trupel, našli sledi strupa. Na veterinarski upravi so sicer poudarili, da "prisotnost določene substance še ne pomeni, da je bilo to vzrok pogina. To še proučujemo."

So lipicance zastrupili? (simbolična fotografija)
So lipicance zastrupili? (simbolična fotografija) FOTO: Aljoša Kravanja
Preglede tkiv poginulih vzorcev je opravil Nacionalni veterinarski inštitut pri Veterinarski fakulteti, Medicinska fakulteta in Zavod za zdravstveno varstvo Maribor.

Direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf je tudi poudaril, da še niso znani zaključki preiskave o vzrokih in okoliščinah obolelosti in pogina konj iz Kobilarne Lipica, ki jo vodita veterinarska uprava in Policijska uprava Koper. "Nas je pa včeraj v popoldanskih urah na Seji sveta javnega zavoda Kobilarne Lipica direktorica Vursa in podpredsednica sveta javnega zavoda Kobilarne Lipica Vida Čadonič Špelič obvestila, da so bili zadnji rezultati toksikoloških preiskav pozitivni." Podrobnosti še niso znane, saj preiskave še niso končane.

Po zagotovilih Rumpfa delo v kobilarni medtem nemoteno teče naprej, "smo pa po dogodku nekoliko poostrili nadzor. Na območju ožjega dela posestva tako velja strožji režim gibanja, vstop v ta del kobilarne pa je tako za obiskovalce kot zaposlene možen le skozi vhodno recepcijo, na jugozahodnem delu kobilarne pa skozi vhod pri vratarnici. Uvedli smo 24-urno fizično varovanje varnostne službe in namestili varnostne kamere, ki spremljajo gibanje po kobilarni. Vsi omenjeni varnostni postopki pa seveda v nobenem primeru ne vplivajo na obiske turistov in oglede kobilarne, ki potekajo po ustaljenem urniku in ustaljenih poteh."

Poginili štirje konji

Kot je znano, so dan po prireditvi Lipica v Ljubljani v Stožicah v soboto, 12. marca, zjutraj v Lipici pri 12 konjih v turističnem hlevu zaznali znake bolezenskega stanja. Šlo je za konje, ki jih uporabljajo za turistično jahanje in kobile v treningu. "Nobeden od v soboto obolelih konj ni bil na predstavi v Stožicah in tudi znaki obolelih konj iz turističnega hleva so bili povsem drugačni kot znaki konja, ki je zbolel v Ljubljani in bil uspavan 10. marca na veterinarski fakulteti v kliniki za konje, potem ko je 9. marca začel kazati znake kolike," je sporočil Rumpf. Tri v Lipici obolele konje so to soboto nemudoma prepeljali v Ljubljano na veterinarsko fakulteto, kjer so dva še isti dan evtanazirali. Devet konj so zdravili v Lipici, eden od njih je v Lipici poginil v nedeljo, 13. marca. Zdravljenje preostalih osmih obolelih konj so medtem uspešno zaključili. Prav tako se je v Ljubljani uspešno pozdravil en konj.

V Kobilarni Lipica smo zadovoljni, da preiskava o vzrokih obolelosti in pogina konj napreduje, zaključke pa seveda tudi v Kobilarni Lipica pričakujemo z upanjem, da bodo dali jasen odgovor na vprašanje, zakaj so konji zboleli oziroma poginili. Direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf

Rumpf je še pojasnil, da imajo v kobilarni že od leta 2009 vzpostavljen sistem nadzora nad vso hrano, s katero krmijo konje. "Sistem sledljivosti, ki smo ga lani še izpopolnili, nam zagotavlja popolno sledljivost krme od travnika do hleva. Ob natančnem spremljanju izvora pa krmo v Kobilarni Lipica na vseh točkah tudi organoleptično pregledujemo – ob nakupu, ob skladiščenju in ob razvozu iz senikov po hlevih ter ne nazadnje tudi pri samem krmljenju, kjer konjarji vsak obrok, ki ga živali dajo, posebej pregledajo. Kobilarna Lipica sicer sodeluje z več 10 dobavitelji sena iz lokalnega okolja, za vsako balo sena, ki pride v Lipico, pa imamo natančno zabeleženo, kdaj je prišla, kje je bilo seno košeno in od katerega dobavitelja je. V Kobilarni Lipica torej v vsakem trenutku vemo, od kod je bila krma, ki so jo konji zaužili," je še dodal.

Na policiji so skopi z informacijami. "Kriminalistična preiskava se nadaljuje v predkazenskem postopku. Javnost bo o zadevi obveščena po njenem zaključku. Podrobnosti preiskave do njenega zaključka ne moremo posredovati," so sporočili.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

horse lover
27. 04. 2011 20.38
bogi konji=(((((
Goky
24. 04. 2011 14.44
Samo eno majčkeno resnico bom napisal. Od dneva, ko za Lipicanca ne skrbijo več kraški konjarji in domačini v Lipici ni več ljubezni do Lipicanca ampak le osebni interes. Vsi, ki pridejo v Lipico na delo skupno z vodstvom pridejo za plačo. Pri vsem tem pa manjka ljubezen do živali. Lahko se naučijo lepo govorit o konjih vendar že v očeh človeka vidiš, da mu ni mar za njih. Lipico poznam vsak kvadratni centimeter.
bkaval
22. 04. 2011 04.25
Jaz sem zato, da se kobilarna v Lipici razpusti, konji pa prodajo. Država in njen nadzorni sistem je pokazal, da ne zna skrbeti za svoje podjetje in tako se bo rešila enega direktnega stroška, pa čeprav bo dobila te delavce na Zavodu za zaposlovanje.
TTURKSMILE
21. 04. 2011 10.43
kukizaver@ točno tako kot praviš.....itak si neumni avstrijci že lastijo lipicance ...
Komentiranje prepovedano
21. 04. 2011 09.25
Točno.... kje je bila sinica v času smrti lipicancev???
Komentiranje prepovedano
21. 04. 2011 09.24
* Ko bodo uničili Lipico, bodo lahko vseposod in po vseh dokumentarcih mirno lagali, da je Lipicanec izvorno avstrijski in je doma na Dunaju. Dunajanec, če smo natančnejši. Njihov nacionalni zaklad.
freexgirl.
20. 04. 2011 23.22
@ Matevž Zupančič ... poglej jaz se strinjam z večino, razumem problem kmeta in se mi smilijo, predvsem manjši... naša super džava pač vzame, kar lahko in na koncu dobi namanj zaslužka kmet, ki je vbistvu opravil vso delo. Kar se tiče kodiranja in klanja... verjetno je spet neugodno za kmeta, ampak nadzor pač more bit predvem zaradi bolezni itd.. Mcdonalds- ja največje možno nekvalitetno sranje za zdravje. Kar se tiče ravnanja z konji mi je znano, da tudi med "ljubitelji" ni vedno vse tako lepo, kot naj bi bilo, ampak splošno gledano je odnos ljudi do konj drugačen od ostale živine in živijo v nekoliko boljših razmerah... v Severni Ameriki konji prosto tekajo nekje 400 let od takrat, ko so jih evropejci tja prinesli in nekaj jih še dan danes... žal pa se stvari spreminjajo in kmalu se bojim, da za večino živalskih vrst ne bo več prostora zaradi egoistične narave ljudi.
Matev71
20. 04. 2011 22.56
@freexgirl lpo si napisala tole res da je z klavnimi živalmi grozno ane sam najbol me pa jezi to ane hočjo ti folk use uzet zdaj mors met vso živino pod kodami in boš mogu to zaklat ane ampak ne sam moris to dat v klavnico ane i nti vse oni vzamejo tak da ti cim man dobis:/ drugo me to fejst srbi glede folka vsim se tok zivali smilijo ane ps:men se tud če gre to za mucenje.folk pa sploh ne pomisli ka je v macdonalcu meso k je notr v eni pleskavici zmletih 10 razlicnih živali al pa hrenovke k je notr tak klump da glava peče ane :D a ni bolš zaklat enga pujsa pa ješ svezi meso z nobenim dodatkim v njem? trtjič po eni strani se men tut konji smilijo ane pa ne zarad tega k so jih zastrupl ane k konji niso vec konji nimajo svobode tolčejo jih da preskakujejo nasmiselne ovire majo jih za en butast biznis pa se koljejo jih k nwm kak lahka gdo je tisto kitasto meso konji sodijo v svobodo tak k so pred 1000 leti v juzni ameriki:D mislim da ne razmišlam čist fail:lp
CSI-Morost
20. 04. 2011 22.46
Strup, ki so ga našli, je kokain. Konjički namreč niso zmogli take talepe hoje kot Pahor, pa so malo preveč potegnili in čao bella!
Vandal2
20. 04. 2011 22.45
Dajte Lipicance Avstrijcem in jih prepovejte v Lipici, bodo lepo skrbeli za njih in jih vsaj ne bodo zastrupljali.Pri nas se te plemenite konje podarjajo Gadafijem in podobni go.lazni ter se jih zastruplja. Lipicanci si zaslužijo lepšo prihodnost
prehlad
20. 04. 2011 22.24
KAJ PA ČE SO JIH ZLORABLJALI.
freexgirl.
20. 04. 2011 22.19
@Matevž Zupančič Jaz se strinjam (če se sploh ti), da je ravnanje z klavnimi živalmi grozno... svinje, krave, kokoši... vse svoje življenje preživijo v žalostnih razmerah. Večina kmetov nima nobenih izpustov (predvem, kar se svinj tiče itd.). Te stvari so slabo urejene. Ljudje smo najbolj kruti mesojedci- dejstvo. Tu pač jokamo za konji, ki so jih umorili ljudje zaradi hudobije, jeze, zavisti, koristi ali vandalizma... ne pa zaradi prehranbenih namenov. Pa še to... Zakaj pa smo ljudje več vredni od živali? In zakaj imamo več pravic do dostojnega življenja? Moje mnenje je, da če smo inteligentnejši imamo samo še en razlog več, da ne uničujemo vsega pred sabo... in se še bolj trudimo za sožitje.
Matev71
20. 04. 2011 21.51
yugosu dam prau!!! ka tko jokate folk za zivalim ka nam daje konj drugega kot uzitek???kam nam da krava mleko sir meso in mi kmeti vse to damo v trgovino da lahko vi jete tko da se ne jokite za tri umrle konje še mau pa bo žvat bol pomembna k človeštvo damn kam smo pršl:/
googreen
20. 04. 2011 21.45
že dolgo se ukvarjam s konji in lahko vam povem, da le malokdo verjame zgodbici o strupu...bi pa seveda določenim ljudem zelo prav prišla, ker bi se rešili odgovornosti in neprijetnih vprašanj-..npr: mag Rus je bil že tretjič zraven, ko so se konji kao zastrupili...pa je še zmeraj na svojem delovnem mestu!!! tudi kot vodja rejske službe Slovenije!!! žal so vsi povezani, tako veterina kot lipica (ki je itak politično manipulirana ) ter še nekaj drugih institucij...torej, bo kdo odgovarjal ? hahaha, ja seveda, kot jih je že toliko v slo, haha
York
20. 04. 2011 21.31
Gospod Tomi Rumpf nisem ravno neka izvedenka za kriminalce, ampak bi nekaj le dodala. Ves nadzor nad hrano in gibanjem oseb verjetno ne bo prineslo željenih rezultatov, ker se običajno spregleda tisto kar je najbolj očitno. Kdo je ali so tisti, ki imajo neomajno zaupanje in se lahko gibljejo po kobilarni ponoči in podnevi ne, da bi to vzbudilo kakršenkoli sum? Oziroma ni na to osebo ali osebe nihče pozoren, saj je samoumevno, da so tam. Zastrupljevalca imate verjetno tesno ob sebi in naj niti ne pomislite. Izdajalci niso nikoli tujci, tega bi takoj opazili, so in bodo vedno domači, žal tako je.
krivadila
20. 04. 2011 19.45
MEN SE ZDI DA SO TO KADAVRI, NE TRUPLA
freexgirl.
20. 04. 2011 19.07
pa kako lahko kdo to naredi... kakšni ljudje hodijo po svetu, kar strh me je... danes konj, jutri človek...
detox106
20. 04. 2011 18.44
Avstrijci so jih zastrupil :)
tezkakovina
20. 04. 2011 17.55
Golf plac bi se širil - kobilarna je na poti .Mogoče gospodi , ki nabija bele žogice smrdi ? Proletarček-Slovenec tega NE DELA .
Tjasy87
20. 04. 2011 16.39
Yugos...ljudje bi si morali pogledati dokumentarni film Earthlings in me prav zanima koliko bi jim teknila še kakšna šunka, hamburger, obisk cirkusa ali usnjeni čevlji... Ampak ljudje ga nočejo gledati, niti slišati zanj, ker si zatiskajo oči pred resnico! Ljudje smo mesojedci in to popolnoma razumem, v divjini umirajo živali zato da lahko ostale preživijo, tak je zakon narave. Toda ljudje ubijamo nehumano in veliko preveč kolikor potrebujemo! Tega pa nebom razumela nikoli.....