Slovenija

V UKC Ljubljana bodo imenovali koordinatorja otroške srčne kirurgije

Ljubljana, 12. 02. 2013 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V UKC Ljubljana na področju otroške srčne kirurgije iščejo dolgotrajno in bolj učinkovito rešitev od zdajšnje. Če se jim bo uspelo dogovoriti z münchensko bolnišnico, bodo že jeseni prekinili pogodbo z izraelskim krirugom. Z ministrom Gantarjem pa so se v UKC dogovorili, da bodo imenovali koordinatorja oz. vodjo programa srčne kirurgije.

Skalpel
Skalpel FOTO: Thinkstock

Minister za zdravje Tomaž Gantar je prepričan, da lahko UKC varno izvaja projekt otroške srčne kirurgije in da so otroci v dobrih rokah. Z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra so se dogovorili, da bodo imenovali koordinatorja oz. vodjo programa.

Prav koordinacija programa otroške srčne kirurgije po mnenju ministra v UKC šepa, saj v procesu zdravljenja otrok s srčnimi napakami sodelujejo tri stroke.

Za koordinatorja bodo po besedah strokovne direktorice UKC Brigite Drnovšek Olup imenovali starejšega človeka, ki uživa spoštovanje vseh treh strok. Določeno osebo že imajo v mislih, a imena še nočejo izdati, dokler se s kandidatom ne dogovorijo.

Drnovšek Olupova dodaja, da je uspešnost zdravljenja na omenjenem področju primerljiva z drugimi centri po Evropi. Težave so po njenih besedah nastale predvsem zato, ker izraelski kirurg David Mishaly, ki sodeluje pri operacijah, pride v UKC operirat načeloma enkrat mesečno. Ker takrat operirajo več otrok, nastane težava pri pooperativni intenzivni terapiji.

Iščejo nov partnerski center v Evropi

Že več let si prizadevajo, da bi sodelovali s kakšnim evropskim centrom, ki bi bil bližje in bolj dostopen. Zdaj se dogovarjajo z bolnišnico v Münchnu. Direktorica še opozarja, da bodo otroke s težjimi okvarami na srcu vsekakor operirali v tujini. Pogodba z Mishalyjem se izteče sredi jeseni. Če se bodo do takrat dogovorili z münchensko bolnišnico, bodo sodelovanje z izraelskim strokovnjakom prekinili.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Tako bi večino otrok ob pomoči tujega zdravnika operirali v UKC, dokler slovenski kirurgi ne bi bili v celoti izobraženi. Tuji kirurgi pa bi morali do takrat pogosteje prihajati v Ljubljano in ne le enkrat mesečno. Mishaly ocenjuje, da bi lahko slovenski kirurgi samostojno operirali v dveh ali treh letih.

Minister pa je izpostavil potrebo po tem, da bodo v UKC tudi v prihodnje zagotavljali dovolj domačih zdravnikov za sodelovanje v programu otroške srčne kirurgije, "glede na to, da je to področje danes podhranjeno". Opozoril je, da je težko program izvajati "na osnovi enega človeka, saj se to na dolgi rok ne izide".

Srčna kirurgija težava od leta 2007

Problem programa srčne kirurgije otrok na UKC Ljubljana sega v leto 2007, ko je iz kliničnega centra odšel Vladimir Sojak, s čimer so ostali brez srčnega kirurga za otroke. Zato so se z izraelskim zdravnikom Mishalyjem dogovorili, da bo pri nas operiral otroke ter hkrati pri nas usposabljal mlade otroške srčne kirurge.

Lani je v medije prišla informacija o višini honorarja Mishalyja, poleg tega je svetovno priznani kirurg takrat operiral brez slovenske licence. Pred kratkim je v javnost prišlo tudi poročilo notranje revizije, ki je pokazalo na več sistemskih slabosti v programu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 02. 2013 19.40
-2
Smrtnost je primerljiva stito v drugih centrih, opraciej na srcih so pa evedno tveganje, ne vem zakaj takšan medijska pozornost zdaj, otrok ki je umrl ni ne prvi ne zadnji, žal. Zakaj ravno zdaj ta "afera"? Kot "afera Nekrep", kot d aje bil tisti otrok edini, ki ej umrl v bolnišnici. To em spominja na sojenje Simpsonu pred leti v ZDA, med tem so jih pa na električnem stolu psoptavilio nekajdeset.
BASILEIA RHOMAION
12. 02. 2013 20.03
Zato ker smo butalci.Temu tudi primeren butalski zdravstveni sistem.
weinheim
12. 02. 2013 20.33
+2
Če ne poznaš bistva problema,je lahko komentirati v stilu...zakaj takšna medijska pozornost.Če v konkretnem primeru ne bi bila opozorjena širša javnost in s tem medijska pozornost,bi se še naprej dogajale nepravilnosti in sistemske napake.Mogoče pa boste tudi sami kdaj imeli bolnega otroka(bog ne daj!) in boste bolj razumeli skrb staršev- bolnikov.
Tonček Balonček
13. 02. 2013 09.05
Zakaj pa pri prejšnjem primeru niso "ukrepali" oziroma "opozorili" širše javnosti? A zdaj smo pa spoznali bistvo problema? Kaj pa je bistveni problem?