Slovenija

'Najhladnejšo noč oziroma jutro pričakujemo v sredo', v četrtek lahko sneži tudi ob morju

Ljubljana, 26. 02. 2018 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Močna burja in nizke temperature, tako bi na kratko povzeli vremensko napoved za prihodnjih nekaj dni. Na Kredarici so namerili celo –27 stopinj. Mrzlo bo do vključno četrtka, ko se obeta novo sneženje. Vremenoslovci so zaradi burje, ki v sunkih piha več kot 100 km/h, izdali oranžno opozorilo.

Ponedeljek so zaznamovale nizke temperature in burja, ponekod pa je naletaval tudi sneg. Dnevne temperature se v večjem delu države niso dvignile nad –5 stopinj Celzija. Do četrtka bo še mrzlo. V večjem delu Slovenije bo srednja dnevna temperatura pod -7 stopinj Celzija. Občutek mraza bo stopnjeval veter. 

"Danes izjemen mraz vlada tudi v sredogorju in visokogorju. Na Kredarici smo namerili kar 27 stopinj Celzija, kar je tudi za takšne višine redka temperatura. V Zgornjesavski dolini so imeli 20, drugje pa zaradi oblakov in vetra noč in jutro nista bila ekstremno hladna. V Babnem Polju se je živo srebro tako spustilo 'le' do 14, v Ljubljani pa do 9 stopinj. So pa temperature celo ob morju padle pod ledišče, kar je tudi redek pojav," je dejal Blaž Šter, dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso). 

Tudi drugod po državi so se zbudili v mrzlo februarsko jutro – v Ratečah so na primer namerili –20 stopinj, v Celju –10, v Murski Soboti in Postojni pa –12.

"Današnje jutro je v gorah med najhladnejšimi v zadnjih 50 letih. Na Kredarici smo izmerili 27,1 stopinje Celzija, kar je najnižja temperatura po noči s 6. na 7. januar leta 1985 (28,3 stopinje). Na Rogli in Krvavcu (danes 20,2 stopinje oziroma 20,6 stopinje Celzija) je bilo zadnjič hladneje 5. februarja 2012 (20,7 stopinje)," so na družbenem omrežju Twitter zapisali na Arsu. 

Ledene sveče na pomolu v Izoli.
Ledene sveče na pomolu v Izoli. FOTO: Bralka Žana

Zaradi burje zaprto koprsko pristanišče

Zaradi močne burje je še vedno zaprto koprsko pristanišče, tako da trenutno ni vplutij ali izplutij ladij, so pojasnili na upravi za pomorstvo. Po podatkih agencije za okolje so se v Istri sicer zbudili v za obmorske kraje neobičajno nizke temperature. Na letališču Portorož so tako namerili šest stopinj Celzija pod ničlo, ob tem piha severovzhodnik s hitrostjo 29 kilometrov na uro, ki v sunkih doseže 50 kilometrov na uro.

Luka Koper je zaprta zaradi močnega vetra.
Luka Koper je zaprta zaradi močnega vetra. FOTO: Ervin Čurlič

Tudi v prihodnjih dneh se mraz ne bo poslovil, ravno nasprotno.

Jutri bo na Primorskem občasno delno jasno, drugod pretežno oblačno. Veter bo postopno slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od –15 do –8, na Goriškem in ob morju okoli –5, najvišje dnevne od –4 do –9, po nižinah Primorske okoli 0 °C, še pravijo vremenoslovci.

Arso je zaradi burje izdal oranžno opozorilo.
Arso je zaradi burje izdal oranžno opozorilo. FOTO: ARSO

Burja s sunki nad 100 km/h, precej dela za gasilce, zaprta je primorska avtocesta v predoru Kastelec

Na Agenciji RS za okolje so izdali oranžno opozorilo zaradi burje. Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo do noči na torek ponekod presegali hitrost 100 km na uro.

Do vključno četrtka bo mrzlo. V večjem delu Slovenije bo srednja dnevna temperatura pod –7 °C, kar je okoli 10 stopinj manj, kot je povprečje za ta čas.

Občutek mraza bo še stopnjeval severovzhodni veter, na Primorskem pa močna burja, je dejal Šter. "Najhladnejšo noč oziroma jutro pričakujemo v sredo, ko bo termometer pokazal okrog 15 stopinj," je povedal Šter. 

Gasilci so imeli zaradi vremenskih nevšečnosti ponoči precej dela. Ob 2.52 je pri naselju Ocizla v občini Hrpelje–Kozina zaradi močne burje padel električni vodnik od daljnovoda. Zaradi kratkega stika je zagorelo, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Posredovali so Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so pogasili okoli hektar grmovnih in travnatih površin. Brez elektrike so ostala naselja Ocizla, Petrinje, Beka, Kastelec in Socerb. Napako odpravljajo delavci Elektra, so še zapisali na spletni strani.

Tudi danes dopoldne je močan veter raznašal zabojnike in odkrival strehe. Ob 9.06 so na Ankaranski cesti v Kopru delavci cestnega podjetja Koper odstranili s cestišča predmet, ki ga je prinesel močan veter. Ob 10.30 pa je po Krožni cesti v Kopru močna burja razmetala komunalne zabojnike. Posredovali so delavci Marjetice Koper.

Takole piha v Izoli.
Takole piha v Izoli. FOTO: Branko Furlanič

Kako je v prometu?

Zaprta je primorska avtocesta med Kastelcem in Kozino proti Ljubljani, obvoz je urejen po regionalni cesti. Prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton je na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica, med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo (1. stopnja), še dodajajo na Prometno-informacijskem centru

Ponekod veter dela tudi snežne nanose, zato svetujejo previdno vožnjo. 

Previdno! Na strehah se nabirajo ledene sveče 

Ponekod na strehah so se nabrale dolge ledene sveče, ki pa se lahko lomijo in padajo. Takole so se ledene sveče nabrale tudi v strunjanskem tunelu. ''Prizor je našim terenskim delavcem vzbudil asociacijo na Postojnsko jamo, vendar je v tunelu potrebna previdnost, saj se ledene sveče lomijo in padajo. Prosimo, da se izogibate prehodu skozi tunel, dokler ne mine zmrzal,'' so opozorili na Javnem podjetju Okolje Piran. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prihodnjih dneh zelo mrzlo, četrtek prinaša novo sneženje

V sredo bo precej jasno, jutro bo ponekod zelo mrzlo. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. V četrtek zjutraj bo še nekaj jasnine, čez dan se bo od juga pooblačilo. Do večera bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju.

"Koliko snega bo zapadlo, je še nemogoče reči," je povedal Blaž Šter, "saj je dogajanje nepredvidljivo. Trenutno kaže na rahle padavine, od petka naprej pa tudi na otoplitev."

Nad severno polovico Evrope je obsežno območje visokega zračnega tlaka, nad južnim Balkanom pa ciklonsko območje, ki se počasi pomika proti vzhodu. Od severovzhoda priteka nad naše kraje mrzel in občasno bolj vlažen zrak.

Kakšno je vreme v vašem kraju si preberite tu. 

V gorah zmerna nevarnost snežnih plazov, spontano plazenje malo verjetno

Po podatkih Urada za meteorološko napoved je nevarnost snežnih plazov v gorah povečini zmerna, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom nad gozdno mejo. Predvsem tam lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz, na strmih mestih z napihanim snegom pa lahko ponekod sprožite snežni plaz tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

Burja bo počasi slabela, a nizke temperature ostajajo.
Burja bo počasi slabela, a nizke temperature ostajajo. FOTO: iStock

Spontano plazenje je malo verjetno. Snežna odeja je zaradi mrzlega vremena večinoma mehka in rahla. Ponekod je nastala skorja zaradi vetra, vetru izpostavljene lege so močno spihane in zato lahko tudi trde. Veliko je klož. V ponedeljek bo oblačno in ponekod tudi megleno. Občasno lahko naletava sneg, a ne bo omembe vrednih padavin. Pihal bo večinoma zmeren severovzhodnik. Tudi v torek bo večinoma oblačno, manj oblačnosti utegne biti ponekod na Bovškem.

Mrzlo bo, pihal bo šibak, ponekod zmeren severovzhodnik. V noči na sredo se bo delno zjasnilo in čez dan bo precej jasno. V višinah se bo nekoliko segrelo. Pihal bo šibak severni veter. V četrtek se bo od jugozahoda postopno pooblačilo, na zahodu bo proti večeru začelo rahlo snežiti. Še malo topleje bo predvsem v višjih legah.

Lavinske razmere se v naslednjih nekaj dneh zaradi mrzlega vremena skorajda ne bodo spreminjale. Sneg bo ostal suh in rahel, severovzhodni veter bo še prenašal sneg v zamete. Zaradi nizkih temperatur bo predvsem v mraziščih možen nastanek globinskega sreža.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadabra
26. 02. 2018 21.57
+7
Pač pišejo o tem, da je zima. A boste že enkrat nehal jamrat? Če pišejo, da je hladno vas moti, če pišejo, da je zima vas spet moti, če pišejo, da bo vreme suho vas ponovno moti...je komu v tej državi sploh kaj prav?
bracobaldo
26. 02. 2018 21.00
+2
Zakaj zaprejo predor Kastelec? Zna kdo to strokovno razložiti .
emilzapata
26. 02. 2018 20.56
+7
Sibirci, ki vedo kaj je prava zima, imajo pregovor: v naravi ni slabega vremena, po njihovo " v priridi njet plahoj pogodij."
BUONcaffee
26. 02. 2018 19.49
+6
Ljudje so pozabili kaj je zima.
Ni_Nicka_76
26. 02. 2018 18.58
+3
Odejca pa kamin....
Jožica2611
26. 02. 2018 18.56
+12
V četrtek bo znova snežilo. Kaj hudiča pa te zdaj iz lufta dol leti?????
Sputnik
26. 02. 2018 18.57
+8
jebivoje
26. 02. 2018 20.33
-1
CHANEL MADEMOISELLE
26. 02. 2018 17.48
Gremo se na obalo kepat. Juhuhu
staridida
26. 02. 2018 18.14
Našvasan_zob
26. 02. 2018 17.42
-2
Derezice derezice, da ne bo urgence..
simple_mind
26. 02. 2018 17.40
+0
No, pa še malo "globalnega segrevanja", ne ?
Našvasan_zob
26. 02. 2018 18.07
-1
Povej to 48 Poljakom k so včer zmrznl.... A jim bo lučka nesla venc na Poljsko...
kameltrajbar
26. 02. 2018 17.13
+1
uuf.....brije odzunej...smo se kr odvadl tega....-))))
Belibog
26. 02. 2018 17.11
+32
Vse politike na burjo, če mi ne znamo lopovov od strant, naj to narava naredi.
kameltrajbar
26. 02. 2018 17.13
-17
Brakedirt
26. 02. 2018 18.34
-11
beli bogi bi odstranjeval, vas je za vzorec,ste lahko samo tiho, komunisticni nesposobnezi
Brakedirt
26. 02. 2018 18.45
-9
pa seveda morajo vsi placanci stisniti plus...
CtrlDelete
26. 02. 2018 16.41
+0
Lep pozdrav iz sončnega Balija!
korintos23
26. 02. 2018 16.47
+5
Misliš da je v Prlekiji hudo? Piha ja, samo pridi pogledat kaj imamo na mizi.
nikhrast
26. 02. 2018 17.06
-2
Je še tako umazan in smrdljiv kot je bil. Na Silver Screen pa slučajno film Road to Bali.
srebrnibreg
26. 02. 2018 17.20
+1
staridida
26. 02. 2018 18.04
+2
Daoist
26. 02. 2018 15.54
+26
Po mestu hodim, kot čebula, dve kapi, dva puloverja, dolge gate, čez trenirka, volnene nogavice, puhovka, pa smučarske rokavice in me prov prijetno greje. Potem mi pa kolega jamra da ga zebe, ko se obleče v neko tanko leder jakno, eno kapo, brez rokavic in v all-starkah, hah.
Von_Clausewitz
26. 02. 2018 15.45
+3
Mislim, da ste malo pobrkali. Kot prvo to je tunel Parenzana, ki se nahaja na vrhu Jagodja=Izola. Ogled pa je opravila komunala iz Pirana, ker se pač tunel meji z Izolo.
CIGU MIGU
26. 02. 2018 15.28
+3
v morju so opazili osla ki plava proti savudriji,na obali pa je bil voz polhen rib,,le kaj se je zgodilo,,vsi se čudijo kaj je osla pognalo v hladno morje
Bassettt
26. 02. 2018 15.18
+11
Ni slabega vremena! So le slaba oblačila in nestrpnost z nepametjo v prometu, predvsem na avtocesti!
periot22
26. 02. 2018 15.06
+2
Zdaj pa hitro vsi na morje!
jebalvisvoju
26. 02. 2018 15.00
+15
obala je zakon... plunes v zrak pa prileti kamen v sosedov avto hehe
Tomvojo
26. 02. 2018 15.11
+6
Daš juho ven hladit in tako hitro zmrzne da je še led topel. (Lažnivi Kljukec.)
cocoe
26. 02. 2018 18.59
+3
BUONcaffee
26. 02. 2018 14.26
-5
Očitno enim ni prav da je zima. Dajmo potem pregrevat ozračje, da boste veseli.
korenjak1
26. 02. 2018 14.28
+3
Tomvojo
26. 02. 2018 15.12
+2
Zamurci majo povečini dalšiga od 30, nad si enga.
yeboslav
26. 02. 2018 14.01
+14
Res presenetljivo da so na gosto poseljenem obmocju,na kredarici seveda,namerili KAR -27stopinj.novinarji,da ni vas nebi nikol zvedu da je mozna taka temperatura na 2400m
Fery Zaka
26. 02. 2018 15.12
+2
Seveda ne. Nekako si te ne predstavljam, da bi jo šel tja gor izmerit.
Zmaga Ukrajini ..
26. 02. 2018 15.45