V veljavi pokojninska reforma in fiskalni pakt

Z novim letom začenja veljati pokojninska reforma, ki upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let. Začela pa je veljati tudi medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki predstavlja pomembno orodje za krepitev javnofinančne discipline v Evropi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Upokojenka

(Foto: Thinkstock)

Z novim letom začenja veljati pokojninska reforma, ki upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let. Vendar se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Starostno mejo za starostno upokojitev bo mogoče znižati. Obdobje za izračun pokojninske osnove pa se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let.

Starostno pa se bo po prehodnem obdobju mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. V tem primeru se bo pri moških prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2017, medtem ko pri pokojninski dobi zanje že zdaj velja, da mora znašati 40 let. Pri ženskah se bo prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2018, za pokojninsko dobo pa z letom 2017.

Veljati je začel fiskalni pakt

Z današnjim dnem je začela veljati tudi medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki predstavlja pomembno orodje za krepitev javnofinančne discipline v Evropi. Njegovo pravočasno uveljavitev je omogočila Finska, ki je pogodbo kot 12. članica območja z evrom ratificirala 21. decembra. Skupaj je pogodbo doslej ratificiralo že 16 članic Unije, med njimi tudi Slovenija.

Voditelji 25 članic EU so medvladno pogodbo o fiskalnem paktu, ki naj bi dolgoročno zagotovila ustrezno proračunsko disciplino in pomagala preprečiti nove krize, podpisali marca. K podpisu nista pristopili le Češka in Velika Britanija.

20 evrov

(Foto: Thinkstock)

Temelj pogodbe je fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj – primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije – na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Novo leto prineslo tudi znižanje davka od dohodkov pravnih oseb

V skladu z aprila lani sprejeto novelo zakona se davek od dohodkov pravnih oseb z letom 2013 znižuje na 17 odstotkov. Dodatno se bo znižal tudi v prihodnjih dveh letih, dokler ne bo znašal 15 odstotkov. Od znižanja davka si vlada obeta učinek na rast BDP in povečanje zaposlenosti.

Dodatne spodbude za podjetja in poenostavitev davčnih postopkov prinaša tudi nova novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Z njo se uveljavlja možnost ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov za tista podjetja, ki letno ustvarijo manj kot 50.000 evrov prihodkov. To pomeni, da jim ne bo treba dokumentirati dejanskih stroškov, ampak se jim bo 70 odstotkov prometa priznalo kot normirani strošek, na razliko pa se bo obračunal davek po veljavni stopnji.

Rtv-prispevek je od danes nižji za pet odstotkov, tako bodo gospodinjstva odslej mesečno plačevala 12,11 evra. Prihodki Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bodo zaradi tega letos zmanjšali za 4,2 milijona evrov, kar pa je vodstvo javnega zavoda že upoštevalo v programsko-poslovnem načrtu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 61
mobius 02.01.2013 13:54:33
Jaz imam pa predlog, po končanem šolanju, naj bi se vsi upokojili za 10 let, potem pa delaš do smrti hehe.
Več komentarjev