V veljavi pokojninska reforma in fiskalni pakt

Z novim letom začenja veljati pokojninska reforma, ki upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let. Začela pa je veljati tudi medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki predstavlja pomembno orodje za krepitev javnofinančne discipline v Evropi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Upokojenka

(Foto: Thinkstock)

Z novim letom začenja veljati pokojninska reforma, ki upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let. Vendar se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Starostno mejo za starostno upokojitev bo mogoče znižati. Obdobje za izračun pokojninske osnove pa se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let.

Starostno pa se bo po prehodnem obdobju mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. V tem primeru se bo pri moških prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2017, medtem ko pri pokojninski dobi zanje že zdaj velja, da mora znašati 40 let. Pri ženskah se bo prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2018, za pokojninsko dobo pa z letom 2017.

Veljati je začel fiskalni pakt

Z današnjim dnem je začela veljati tudi medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki predstavlja pomembno orodje za krepitev javnofinančne discipline v Evropi. Njegovo pravočasno uveljavitev je omogočila Finska, ki je pogodbo kot 12. članica območja z evrom ratificirala 21. decembra. Skupaj je pogodbo doslej ratificiralo že 16 članic Unije, med njimi tudi Slovenija.

Voditelji 25 članic EU so medvladno pogodbo o fiskalnem paktu, ki naj bi dolgoročno zagotovila ustrezno proračunsko disciplino in pomagala preprečiti nove krize, podpisali marca. K podpisu nista pristopili le Češka in Velika Britanija.

Evro kriza - 2

(Foto: Thinkstock)

Temelj pogodbe je fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj – primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije – na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Novo leto prineslo tudi znižanje davka od dohodkov pravnih oseb

V skladu z aprila lani sprejeto novelo zakona se davek od dohodkov pravnih oseb z letom 2013 znižuje na 17 odstotkov. Dodatno se bo znižal tudi v prihodnjih dveh letih, dokler ne bo znašal 15 odstotkov. Od znižanja davka si vlada obeta učinek na rast BDP in povečanje zaposlenosti.

Dodatne spodbude za podjetja in poenostavitev davčnih postopkov prinaša tudi nova novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Z njo se uveljavlja možnost ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov za tista podjetja, ki letno ustvarijo manj kot 50.000 evrov prihodkov. To pomeni, da jim ne bo treba dokumentirati dejanskih stroškov, ampak se jim bo 70 odstotkov prometa priznalo kot normirani strošek, na razliko pa se bo obračunal davek po veljavni stopnji.

Rtv-prispevek je od danes nižji za pet odstotkov, tako bodo gospodinjstva odslej mesečno plačevala 12,11 evra. Prihodki Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bodo zaradi tega letos zmanjšali za 4,2 milijona evrov, kar pa je vodstvo javnega zavoda že upoštevalo v programsko-poslovnem načrtu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 61
mobius 02.01.2013 13:54:33
Jaz imam pa predlog, po končanem šolanju, naj bi se vsi upokojili za 10 let, potem pa delaš do smrti hehe.
 
strucm1 02.01.2013 12:31:57
Dobil bodo za tole...kr naj izivajo narod...
 
cirenij 02.01.2013 07:33:38
Pri 65. letu lahko še edino tisti, ki so se prerivali na stolčkih in predavanjih ipd. brez vsakršnih eksistenčnih problemov aktivno delajo. Ostali folk je fizično ali psihično preveč utrujen. Seveda naši politiki upajo, da vse take že prej ali vsaj malo kasneje pobere. Vplačila za pokojnino pa v državno malho.
kimovka 02.01.2013 07:59:02
ah kaj pa misliš da boš šel v penzijo pr 50 letih ....
cirenij 02.01.2013 08:07:09
Poglej si uboge delavce, ki delajo poleti v vročini, pozimi pa v mrazu. Ali za tekočim trakom, ko rok več ne čutiš. In še in še.....
Sicer pa, če bi šel pri 50. bi se lahko nemotno ukvarjal s svojimi hobiji in vnuki. Krasno, bi imel še kaj od življenja. Tako se pa matraš od jutra do večera.
Smo različni. Deloholiki in tisti, ki vedrijo zaradi mene lahko delajo do stotke.
cirenij 02.01.2013 08:11:00
Sicer pa če gledaš zapadne oddaje so sami mladi penzionisti. Moj znanec je delal v Avstriji, se upojil pri 50. in ima 1500 EU pokojnine. Ne povežem logike. In se že več kot 10. let ukvarja z "domačo proizvodnjo".
Jurkos 01.01.2013 22:43:08
A še komu ni jasno da želijo onesposobiti ljudi...
k_komet 01.01.2013 22:45:24
marsikomu je že marsikaj jasno...sam nardit ne more več nč...:(
mobius 02.01.2013 14:09:02
Vedno lahko ukrepamo, žal so ljudje preleni tudi za to, predvsem pa so prestrašeni in čakajo, da jim bo manjšina upornikov priborila pravice, v glavnem jaz sem upornik od rojstva, v 90% primerov sem se moral boriti sam in mi je v glavnem uspelo
jansa-arms 01.01.2013 22:29:59
dobro vedo da rak najbolj rasaja med populacijo od 55 leta do 63.računajo na to,da bo precej takšnih kateri ne bodo dobili niti ene pokojnine!
 
k_komet 01.01.2013 22:28:54
Dobro jutro Provinca Slovenija....:)
???
Kaj....kakšna provinca...Slovenija je ja samostojna in suverena država .

Ahhha…kr mislite si...nč več!

Slovenija je dokončna izgubila vse atribute suverene države.
Ne verjamete...o.k...pa gremo lepo po vrst.
---------------------------

I. Zakonodajna suverenost

Zakone suverene države praviloma sprejema parlament (pri nas - državni zbor), rezen če ni z ustavo določeno drugače...:)
No...in v naši ustavi piše tole
-------------------
3.a člen
Slovenija lahko z mednarodno pogodbo, ki jo ratificira državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, prenese izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodne organizacije, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokracije in načel pravne države, ter vstopi v obrambno zvezo z državami, ki temeljijo na spoštovanju teh vrednot.

Pred ratifikacijo mednarodne pogodbe iz prejšnjega odstavka lahko državni zbor razpiše referendum. Predlog je na referendumu sprejet, če zanj glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali. Državni zbor je vezan na izid referenduma. Če je bil referendum izveden, glede zakona o ratifikaciji take mednarodne pogodbe referenduma ni dopustno razpisati.

Pravni akti in odločitve, sprejeti v okviru mednarodnih organizacij, na katere Slovenija prenese izvrševanje dela suverenih pravic, se v Sloveniji uporabljajo v skladu s pravno ureditvijo teh organizacij.

V postopkih sprejemanja pravnih aktov in odločitev v mednarodnih organizacijah, na katere Slovenija prenese izvrševanje dela suverenih pravic, vlada sproti obvešča državni zbor o predlogih takih aktov in odločitev ter o svoji dejavnosti. Državni zbor lahko o tem sprejema stališča, vlada pa jih upošteva pri svojem delovanju. Razmerja med državnim zborom in vlado iz tega odstavka podrobneje ureja zakon, ki se sprejme z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.
----------------------------
Tako se državni zbor (republike Slovenije) o tem kaj so se odločili v Bruslju zgolj in samo seznani.

Še več...takšna "zakonodaja", se v našem pravnem redu uporablja neposredno in če je slučajno neskladje z domačo in Bruseljsko zakonodajo...velja Bruseljska...:)--------------
Gremo dalje.....

II. Suverenost sodstva


Sodstvo naj bi bilo v suvereni državi, tretja veja oblasti. Pa je?
Hja, je in ni.

Kar nekaj sodišč v Evropi je, ki je nad našim sodstvom...tudi nad Ustavnim sodiščem.
O kršenju človekovih pravic na primer, ima namreč zadnjo in dokončno besedo Evropsko Sodišče za človekove pravice.

A to še ni vse. Prvotno naša Ustava ni dovoljevala izročitve svojih državljanov tuji državi, ki je želela zoper našega državljana voditi sodni postopek.

No…tudi to smo uredili kar z ustavo…:)

----------
47. člen
(izročitev)


Državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti ali predati, razen če obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s katero Slovenija v skladu z določbo prvega odstavka 3. a člena prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo.


Gremo naprej….:)

III. Monetarna suverenost…

saj veste…to je tista zadeva, ko država sama tiska svoj denar… mi smo imeli pri nas Tolarje…saj se jih še spominjate a…ne…:)

No, tud teh z vstopom v evroobmočje več nimamo.
Z prevzemom evra, smo se odrekli tudi monetarni suverenosti.

…………………..

Gremo še mal naprej…

Obrambne sile, ali drugače
…..varovanje ozemeljske nedotakljivosti…:)

Če slučajno še kdo ne ve…naš zračni prostor čuvajo letala NATA…naši vojaki, pa bolj debelo rezino kruha služijo na misijah v tujini…:)

……………..

Od vseh atributov suverenosti neke države, je do včeraj imela Slovenija le še

III. Fiskalno suverenost.

Imela je torej suvereno pravico odločanja tako glede davkov kot tudi glede proračuna.

Z današnjim dnem, je tud te suverenosti konec.

……………………..

In kaj je potem od suverenosti sploh še ostalo???

To, da smo se prostovoljno in suvereno z 2/3 večino v državnem zboru odločili, da ne bomo več suvereni.
……………………………..

Pa dobro
EUrip 01.01.2013 22:38:13
Eni, manjšina smo bili na referndumu odločno proti EU in NATU ampak smo bili res žal manjšina.
cirenij 02.01.2013 07:12:10
Hlapci pač. Še večji, kot smo bili nekoč. Ko so delegati lahko sprejemali našo zakonodajo. Cankar je bil vizionar : Hlapec si bil.......In to nas je v tako brezno pripeljalo - uničit tovarne, banke...nastlat našo rodovitno zemljo s tujimi trgovinami. Vse naše pa mora propast.
limitt 01.01.2013 21:03:38
To je pametna odločitev ?
Imeli bomo višjo penzijo in še država zasluži 130 mio
Koliko nas mora pocrkat da toliko ostane?

Ampak to ni PIRAMIDNI SISTEM je PRERAČUNLJIV SISTEM
HVALA TI DRŽAVA
 
andskajagoda 01.01.2013 20:48:21
mi bomo delali dosmrtno naši otroci bodo brez službe nebodo imeli s čim živeti upokojenci pa nam kradejo delavna mesta in še v pokojninsko blagajno nič ne gre od zasluška pa še pokojnine imajo večje kot mi zaslužimo s trdim delom me pa zanima če bo nam ki smo prva leta pokojninske dobe bili na kmetih država povrnila kupljena leta ker nimamo pravice do znižanja starostne meje menda na kmetih ni treba delat verjetno ni nihče niti od blizu videv kako se dela
mobius 01.01.2013 20:44:22
Banda to glede služenja vojaškega roka, je čista kraja dela mojega življenja, saj so mi 15 mesecev izbrisali kot da me sploh ni bilo, v vednost vsem nekateri smo v vojski tudi delali, dejansko je v vojski bilo vse na vojakih in nižjih oficirjih, jaz sem recimo redno vzdrževal radiorelejno povezavo po vsej Jugi, na razpolago sem moral biti 24 ur, lažje mi je bilo nekaj mesecev v Banja Luki kjer sem imel 8 urna dežurstva po izmenah. V Derventi pa 24 urno.
smolapataka 01.01.2013 21:27:50
Se strinjam. Tudi meni je šlo 12 mesecev in smo prav tako delali čisto redne šihte, inžinjerci smo morali delati ceste, gradit nasipe...
Ni prav to.
mobius 01.01.2013 22:41:50
Zanimiva je tudi vajeniška doba, sicer ji jaz pravim učna praktična doba, sem vsak letnik šolanja delal 7,5 mes, sedaj pa ko sem pred upokojitvijo, se teh 22,5 ne šteje niti v zavarovalno kaj šele pokojninsko dobo, delali smo pa bolj kot redno zaposleni za mizerno štipendijo, počitnic nismo imeli temveč samo dopust in to je bilo čisto izkoriščanje človeka po človeku, poleg tega pa še sistemsko kršenje človekovih pravic, saj kot vemo mladoletniki ne bi smeli delati in to je bilo nezakonito uzakonjeno izkoriščanje. Torej so izbrisali 4 leta mojega življenja, pa še obdobje ko sem bil istočasno trener in vrhunski športnik, ker sem pa deloval v športu, ki ga sistem finančno ni podpiral, še svoj zadnji dinar sem dal, da sem se lahko udeležil evropskega ali svetovnega prvenstva.

Dejstvo je, da zakone sestavljajo ter pišejo nepismeni ljudje, saj na nek način vedno zaradi njihove nesposobnosti in neznanja predvsem pa nepoštenosti, neka skupina državljanov trpi.

Ali je kdo od teh ljudi kdaj pomislil, da državljani ne prispevajo k bogastvu in napredku v neki družbi samo z fizičnim denarjem, ki ga vplačujejo v pokojninski sklad, temveč tudi z vsemi posrednimi dejanji ali delovanjem v družbi, tako da bi en del pokojnine moral temeljiti na podlagi plačil, če pa ljudje zaradi raznih vzrokov ne bi imeli polne pokojninske dobe, bi del pokojnine moral biti izplačan iz drugih virov.
mobius 01.01.2013 23:00:03
Sedaj sem se spomnil še na en zakon in to na tistega o javnih delih, zamislite si kakšno bedarijo so spisali, recimo če delaš javna dela in delaš uradno 30 ur na teden se ti v pokojninsko dobo šteje manj časa kot pa če lepo sediš doma in nič ne delaš, saj tisti, ki sedi doma dobi več dodane dobe kot ti, ki delaš, normalne pokojninske dobe, kljub temu, da moraš poleg javnih del še vedno iskati redno delo in redno pisati prošnje.

Ali pa ta fora na invalidski komisiji ti ne priznajo statusa invalidnosti, ko pa greš delati javna dela, ti pa zdravnik noče dati potrdila da si zdravstveno sposoben za delo, šele na mojo izrecno prošnjo je pristal in podpisal, tako da sem lahko 3 leta delal javna dela, sedaj pa pozor, potem so spet sprejeli nov zakon in zaradi let nisem smel delati niti to, medtem ko je ženska lahko, saj je ta zakon bil napisan tako, da smo moški spet bili na tapeti.

V glavnem našo državo vodijo nesposobneži, kateri ne znajo sešteti niti tega koliko je 1+1.
porka.malorka 01.01.2013 20:28:17
hahahah mater so naivni. Poglejte si italijo pa boste vidli rezultate za pol leta naprej
Več komentarjev