Slovenija

V Vevčah zbirajo podpise proti selitvi Papir Servisa

Ljubljana, 01. 06. 2013 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krajani ljubljanskih Vevč so začeli zbirati podpise proti selitvi Papir Servisa iz Most v Vevče. Skrbi jih namreč, da se bodo zaradi skladiščenja in predelave odpadne embalaže zaredile podgane in da bo Ljubljanica še bolj onesnažena.

Prebivalci Vevč so že dvakrat pripravili protest proti selitvi Papir Servisa.
Prebivalci Vevč so že dvakrat pripravili protest proti selitvi Papir Servisa. FOTO: Aljoša Kravanja

Prebivalci ljubljanskih Vevč nadaljujejo svoj boj za čisto bivalno okolje. Po dveh protestih so danes začeli zbiranje podpisov proti selitvi Papir Servisa iz Most v Vevče. Aleš Babnik iz Državljanske pobude Vevče je pojasnil, da bodo podpise proti selitvi Papir Servisa na lokacijo na Vevški cesti 52 zbirali aktivisti. Vsakogar od njih bodo opremili tudi s pisno obrazložitvijo, za kaj natančno zbirajo podpise.

Krajane Vevč skrbi, da se bodo zaradi skladiščenja in predelave odpadne embalaže v bližini Papir Servisa zaredile podgane in da bo Ljubljanica še bolj onesnažena. Pričakujejo tudi povečan hrup, tovorni promet in izpuste.

Papir Servis naj bi se preselil junija, vendar je bilo na okoljevarstveno dovoljenje za novo lokacijo podanih več pritožb, ki še niso rešene.

O pritožbah odloča ministrstvo za kmetijstvo in okolje, po besedah Babnika pa odločitve do petka še niso prejeli. Dokler o pritožbah ne bo odločeno, pa okoljevarstveno dovoljenje ni pravnomočno.

Arso dal zeleno luč za Papir Servis

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer Papir Servisu izdala okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov za novo lokacijo v obratu Set Vevče. Na očitke krajanov Vevč so na svoji spletni strani zapisali, "da Arso v postopkih izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za obdelavo odpadkov nima pristojnosti preverjati, ali je objekt pravilno umeščen v prostor, ali ima ustrezno uporabno dovoljenje, ter preverjati, ali se bo dovoz odpadkov izvajal po ustreznih transportnih poteh in z ustreznimi transportnimi vozili".

Kot navajajo na Arsu, je okoljevarstveno dovoljenje Papir Servisu izdano za predelavo odpadkov iz proizvodnje papirja in kartona, odpadne embalaže in ločeno zbranih frakcij papirja in kartona, plastike in kovin, ki jih bo upravljavec v obstoječi hali na lokaciji presortiral, baliral in pripravil za nadaljnjo predelavo.

Poudarjajo tudi, da so v navedenem dovoljenju opredeljeni vsi potrebni ukrepi za varovanje človekovega zdravja, kot so denimo preprečevanje emisije snovi v zrak, hrup in v tem okviru omejen čas izvajanja dejavnosti. Industrijske odpadne vode zaradi predelave in skladiščenja odpadkov v zaprti obstoječi hali ne bodo nastajale, so še zapisali v Arsu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spitzpark
01. 06. 2013 10.19
+0
Pozaprimo vse firme, bodimo veselo doma in dihajmo svež zrak...
Kosmatinc
01. 06. 2013 10.01
+1
Tam že dalj časa smrdi pa se ni nobeden pritoževal,no mogoče so dobili kakšen dinarček,sedaj bi pa spet radi in bo vse tiho.
LAPD
02. 06. 2013 07.36
-1
Ne nabijej, če ne poznaš situacije. Pred leti so nam hoteli Strojane uturit pa smo se uprli, se bomo pa še sedaj.
Tok..Tok..EU Trojka..pa to
01. 06. 2013 09.59
+2
Ko korupcija zažari v vsem svojem sijaju...pa to ...
Cisto na hitro
01. 06. 2013 09.25
+3
K Jankoviću naj jo preselijo pa bo vse ok.. kaj majo za razmislat
dragson
01. 06. 2013 09.24
+2
Potem bi morali tudi Papirnico Vevče odselit. Tovarna jih pa ne moti. Zakaj jih ne moti, ker so nekateri tam zaposleni. Dnevno se tam nahajam, in včasih prov smrdi po Vevčah z okolico. Vso srečo stanovalcem Vevč pri zbiranju podpisov. Zdaj bodo dobili novo kanalizacijo in cesto jim bodo obnovili na Cesti 30. julija. Lep dan še naprej.
hellcat_666
01. 06. 2013 09.40
+3
skrajni čas da obnovijo tisto zjahano cesto. Vem kakšno je stanje, ker živim blizu vevč (zadobrova). vem pa tudi kakšno je bilo v mostah zaradi papir servisa. ni smrdelo samo včasih, ampak je smrdelo non stop.
okcorral
01. 06. 2013 08.44
+7
Nikjer v članku ni omenjenega Jankovića, kot da on nima nič pri tem.