Slovenija

V Zagorju ob Savi aktivnih več kot 300 plazov

Zagorje ob Savi, 13. 11. 2016 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Občina Zagorje ob Savi se loteva sanacije plazov, saj je na območju občine aktivnih več kot 300 plazov. Plazovi med drugim ogrožajo hišo in cerkev.

Občina Zagorje ob Savi se loteva sanacije plazov, saj je na območju občine aktivnih več kot 300 plazov. Do konca leta se bo tako začela sanacija plazu na dvorišču hiše pri družini Kuder. Eden večjih plazov v občini je tudi plaz Čemšenik, ki neposredno ogroža cerkveni objekt in lokalno cesto, so za STA povedali na občini.

Občina Zagorje ob Savi je letos naročila projekt za izgradnjo novega opornega zidu, zaradi porušitve starega, dotrajanega je zemljina tudi zdrsnila na dvorišče hiše družine Kuder. Vse skupaj je sicer vključno z opornim zidom na zasebni parceli, vendar je občina tako kot v mnogih drugih primerih, takoj priskočila na pomoč.

"V času deževja minulih dni je prišlo do delne poškodbe ponjave na plazu, tako da je izpod ponjave na dvorišče zdrsnilo nekaj malega zemlje, ki jo je bilo mogoče odstraniti v hipu in to ročno. Torej plaz ni niti v enem trenutku ogrožal stanovanjske hiše, stanovalci ves čas živijo v hiši," pojasnjujejo na občini.

Kar zadeva plaz Čemšenik, je stvar mnogo težja in mnogo bolj kompleksna, plaz pa ogroža cerkveni objekt in lokalno cesto. Nadškofija Ljubljana kot lastnica cerkvenega objekta je v pridobivanju projektne dokumentacije za sanacijo poškodovane cerkve. Sanacija plazu se bo začela v letu 2017, stala bo med 700.000 in 800.000 evrov, pri čemer občina računa na sofinanciranje iz državnega proračuna na račun naravnih nesreč.

Šele po sanaciji plazu bo smiselna sanacija cerkvenega objekta, ocenjujejo na občini. To so prvi ukrepi za zavarovanje območja pod in okoli cerkve. "Celotni plaz Čemšenik pa ima na globini okrog 20 metrov izjemno velike razsežnosti, vendar v tem trenutku ni tako ogrožujoč, da bi terjal takojšnjo sanacijo, seveda pa je lahko hitro tudi drugače. Sanacija tega, enega največjih plazov v Sloveniji pa bo po ocenah strokovnjakov stala okrog osem milijonov evrov in bo vsekakor državni projekt," so še navedli na občini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 11. 2016 12.44
-7
To je veliko plazov za en kraj, kako jih sploh ločijo med sabo.
Bratomil
13. 11. 2016 14.04
+7
Ramzess
13. 11. 2016 12.43
-6
So ustanovili kakšno društvo?
RdečiKarton
13. 11. 2016 12.32
+6
Kako lahko zemeljski plaz ogroža cerkev. Pa dajte no, saj jo vendar "bog" čuva. A ni to njegov tempelj? Če obstaja bo pa ja poskrbel da čudežno ostane nedotaknjena. Tako kot je pri potresu v Italiji. Dokaz božjega obstoja... :p