Slovenija

16 kilometrov ograje že stoji, v Šentilj prispela vojaška bolnišnica s češko ekipo

Ljubljana, 14. 11. 2015 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
V.L./STA/U.Z./N.Š.K.
Komentarji
0

16 kilometrov ograje na slovensko-hrvaški meji je že postavljene. Prav tako je vedno bolj utečeno sodelovanje Hrvaške in Slovenije pri sporočanju prihoda migrantov z vlaki. Policija je sporočila, da je v državo vstopilo manj prebežnikov, kot je iz nje izstopilo, saj je Avstrija sprejela 7101 begunca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Med begunci tudi teroristi?
    01:53
    Iz 24UR: Med begunci tudi teroristi?
  • Iz 24UR: V Sloveniji tudi poljska bolnišnica
    01:16
    Iz 24UR: V Sloveniji tudi poljska bolnišnica

Slovenska vojska je danes nadaljevala s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško. Zaenkrat so postavili 16 kilometrov ograje. V Šentilj pa so danes pripeljali tudi poljsko ambulanto Role 1, s katero je prišla tudi 20-članska ekipa z dvema zdravnikoma.

Po podatkih policije, je danes v državo vstopilo manj prebežnikov, kot je iz nje izstopilo. Do 18. ure je v Slovenijo namreč vstopilo 5294 beguncev, skupaj v drugem begunskem valu od 16. oktobra že nekaj manj kot 207.000. Medtem je iz države danes izstopil 7101 begunec. V sprejemnih in nastanitvenih centrih je bilo ob 18. uri 2414 prebežnikov.

-------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje v zvezi z begunsko krizo smo ves dan spremljali V ŽIVO:

20:00 S PU Celje so sporočili, da na vstopni točki Dobovec pravkar poteka evidentiranje migrantov, ki so jih v Slovenijo pripeljali s petimi avtobusi. Po končanem evidentiranju jih bodo odpeljali v Nastanitveni center Šentilj.

V poznih večernih urah pričakujejo v Dobovcu še skupino najmanj petih avtobusov migrantov. Tudi to skupino bodo po končanem evidentiranju odpeljali v Šentilj.

19:07 Po skupnih podatkih policije, je danes v državo vstopilo manj prebežnikov, kot je iz nje izstopilo. Do 18. ure je v Slovenijo namreč vstopilo 5294 beguncev, skupaj v drugem begunskem valu od 16. oktobra že nekaj manj kot 207.000. Medtem je iz države danes izstopil 7101 begunec. V sprejemnih in nastanitvenih centrih je bilo ob 18. uri 2414 prebežnikov.

Vojaki so postavili že 16 kilometrov žičnate ograje.
Vojaki so postavili že 16 kilometrov žičnate ograje. FOTO: Reuters

18:55 S PU Novo mesto so sporočili, da je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljalo pet vlakov z nekaj več kot 5000 tujci. V večernih urah pričakujejo vlak, na katerem naj bi bilo 1063 tujcev, za njim pa še en vlak s 1010 migranti.

Vsi tujci so bili po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, z vlaki in avtobusi v spremstvu slovenskih policistov prepeljani v nastanitvene centre v notranjost države. Trenutno v sprejemnih centrih v Posavju ni beguncev oziroma migrantov.

18:35 V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo ob 9. uri zjutraj nastanjenih 1364 migrantov. Čez dan so v nastanitveni center v Gornjo Radgono iz nastanitvenega centra Lendava prepeljali 316 migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota. Avstrijski varnostni organi so ob 9. uri zjutraj na bivšem mejnem prehodu v Gornji Radgoni v svojo državo sprejeli 935 migrantov, ob 14. uri 695 in ob 16. uri še 50. Skupno so torej sprejeli 1.680 migrantov.

Ob 17. uri je bilo iz Dobove v sprejemni center v Gornjo Radgono pripeljanih okrog 150 migrantov, ki bodo po končanih postopkih evidentiranja v Gornji Radgoni tudi nastanjeni. Ob 18. uri pa je s Hrvaške na mejni prehod Petišovce prispelo okrog 500 migrantov. Tujci bodo nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Hrvaški organi so najavili, da bodo na mejnem prehodu v Petišovcih okrog 21. ure predali okrog 500 migrantov.

18:25 S PU Maribor so sporočili, da je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2.292 migrantov. V center je iz Dobove pripeljal vlak, na katerem je bilo 596 migrantov. Iz območja PU Celje so v nastanitveni center Šentilj prepeljali 430 migrantov, iz Logatca ob 254 migrantov in z Vrhnike 641 migrantov. Iz Gruškovja so v nastanitveni center Šentilj prepeljali skupno 640 migrantov, na prevoz jih čaka še 180. Vse so nastanili v nastanitvenem centru Šentilj. Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 1.764 oseb, v sprejemnem centru Gruškovje 180 oseb, sprejemni center Središče ob Dravi pa je prazen.

Avstrijski varnostni organi so danes v svojo državo sprejeli 3.089 migrantov.

Hrvaški varnostni organi so PU Maribor najavili, da bodo na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje ponoči predali še okoli 520 migrantov, ki jih bodo z 10 avtobusi pripeljali iz Slavonskega broda. Vse bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje. V nastanitvenem centru Šentilj pa ponoči pričakujejo dva vlaka iz Dobove, s katerima bodo v Šentilj pripeljali več kot 2000 migrantov.

14.18: Avstrijska vojska od danes na avstrijskem Štajerskem skupaj s policijo izvaja poostren nadzor na območju meje. Trenutno pri zagotavljanju varnosti policiji pomaga 955 vojakov, ki želijo predvsem zaščititi morebitne prehode meje izven mejnih prehodov od Špilja do Vrhovcev. 

Kot medtem sporoča avstrijska policija, se prihodi beguncev iz Slovenije v Avstrijo nadaljujejo. Ob 12. uri je bilo v sprejemnem centru v Špilju nekaj manj kot 2.000 beguncev.

Za njihov nadaljnji prevoz v druge dele države v celoti skrbi avstrijska vojska.

Šefic: Radi bi se s Hrvaško glede prihoda beguncev uskladili več dni vnaprej

13.58: Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je od današnjem obisku sprejemnega centra za migrante v Dobovi ocenil, da je sodelovanje pri sporočanju prihoda migrantov z vlaki s Hrvaško zdaj utečeno. 

Radi bi dosegli, da bi z migrantskim tokom upravljali tudi v državah na njihovi t. i. balkanski poti in da bi se s temi oz. s Hrvaško glede prihoda prebežnikov uskladili več dni vnaprej, je pojasnil in hkrati izrazil upanje, da bi glede tega v prihodnjih dneh dosegli pomemben korak naprej.

Glede postavljanja žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji je navedel, da Slovenska vojska, ki je do zdaj na območju vse države postavila približno 16 kilometrov začasnih ovir, danes nadaljuje z njihovim postavljanjem.

Delo vojske poteka brez posebnosti, je dejal in dodal, da bodo postavljanje ovir v naseljih in vaseh lokalni skupnosti prej napovedali, kjer bodo potekale v naseljih, pa razmišljajo o nekoliko drugačnih ovirah.

Državni sekretar se je odzval tudi na nedavni smrti migrantov v mariborski in murskosoboški bolnišnici. Kot je dejal, so postopki v primeru smrti prebežnikov popolnoma jasni.

Tako kot ob drugih smrtnih primerih je treba smrt prijaviti in na upravni enoti urediti vso dokumentacijo. Če je umrli prebežnik imel svojce, jim morajo nemudoma obvestiti. Če pa ga svojci niso spremljali, jih je treba poiskati in pokojnika v skladu z njihovimi željami pokopati. To je lahko v Sloveniji ali kje drugje, je še povedal Šefic.

12.53: Slovenija nadaljuje z ograjevanjem: 

Razmere na območju PU Celje

11.39: Na vstopni točki Dobovec so včeraj zvečer evidentirali 235 migrantov, v nastanitvenem centru v Celju pa so ponoči evidentirali še 430 migrantov, je sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Vse so po evidentiranju odpeljali v nastanitveni center Šentilj.

Na območju PU Celje so včeraj skupno evidentirali 1.194 migrantov.

V murskosoboški bolnišnici umrl 46-letni Sirec

9.16: Včeraj okoli 2. ure zjutraj se je v sprejemnem centru v Petišovcih poslabšalo zdravstveno stanje 46-letnega državljana Sirije, je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. Odpeljali so ga v Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer je umrl zaradi odpovedi notranjih organov. Pristojni so odredili obdukciji. Pred tdvema tednoma je bil 46-letnik že v bolnišnici v Turčiji. 

Svojci pokojnega naj bi po prvih ugotovitvah Slovenijo včeraj zapustili v Gornji Radgoni. O njegovi smrti je bilo obveščeno ministrstvo za zunanje zadeve. Predstaniki Rdečega križa so o smrti obvestili mednarodni Rdeči križ, ki bo poskušal vzpostaviti stik s svojci.

9.14: Trije izredni potniški vlaki so včeraj iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo prepeljali 1.611 migrantov, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Danes pa je en izredni vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo že prepeljal 529 migrantov.

Namestitveni center Šentilj - 10
Namestitveni center Šentilj - 10 FOTO: Aljoša Kravanja

Razmere na območju PU Maribor

8.41: Včeraj je bilo ob 18. uri v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 1.991 migrantov in v sprejemnem centru Gruškovje 147 migrantov. Ponoči so jih iz sprejemnega centra Gruškovje z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl

V nastanitveni center Šentilj je ob 18.30 iz Dobove pripeljal vlak z 777 migranti. Malo pred polnočjo so iz Dobovca v nastanitveni center Šentilj s štirimi avtobusi pripeljali 235 migrantov, iz Bistrice ob Sotli pa s petimi avtobusi 250 migrantov. Vse so nastanili v nastanitvenem centru Šentilj.

Avstrijski varnostni organi so ob 22. uri na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 731 migrantov, po polnoči pa še dodatnih 700 migrantov.

Hrvaški varnostni organi so slovenskim ob 20. uri na Gruškovju predali 323 migrantov, ki so jih tja pripeljali s šestimi avtobusi . Vse so registrirali v sprejemnem centru Gruškovje in so jih ponoči z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj. Po. 6 uri je na isti mejni prehod pripeljalo še šest najavljenih avtobusov z migranti, vendar so še v postopku sprejema.

Ob 6. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2.292 oseb, sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi pa sta bila ob tej uri prazna.

V Šentilju dopoldan pričakujejo prihod vlaka iz Dobove in več avtobusov iz območja PU Celje, v sprejemnem centru Gruškovje pa pričakujejo osem avtobusov z migranti iz Dobove in pet avtobusov z migranti iz Hrvaške.

8.31: V petek je v državo vstopilo 7.397 beguncev, danes do 6. ure pa še 3.094. V sprejemnih in nastanitvenih centrih jih je bilo ob 6. uri 7.218. Skupno število beguncev, ki so v slabem mesecu dni vstopili v Slovenijo, znaša 205.026, od 20. oktobra pa jih je po podatkih policije državo zapustilo 185.992.

Razmere na območju PU Murska Sobota

7.20: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 1.186, v Lendavi pa 316 migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota. Včeraj ob 19.30 uri so jim hrvaški varnostni organi na Mednarodnem mejnem prehodu v Petišovcih predali 590 migrantov, ki so bili nato evidentirani v sprejemnih centrih v Petišovcih ter Dolgi vasi in nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni. Ob 18. uri je bilo v Gornji Radgoni nastanjenih že 596 tujcev.

Danes ob 4. uri je iz Republike Hrvaške na Mednarodni mejni prehod v Petišovce prispelo 316 migrantov, ki so bili po končanih postopkih evidentiranja v Petišovcih in Dolgi vasi nastanjeni v nastanitvenem cenru v Lendavi. Hrvaški varnostni organov so jim najavili, da jim bodo na Mednarodnem mejnem prehodu v Petišovcih v dopoldanskem času predali okrog 300 migrantov.

V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

7.07: Danes v Slovenijo prihaja poljska bolnišnica s Češke Role 1. Z njo prihajajo tudi zdravniki, ki bodo zamenjali tiste z mariborskega območja, ki so namreč že precej utrujeni.

7.05: Državna sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in Andrej Špenga bosta danes obiskala prenovljeni sprejemni center v Dobovi. Z obnovo so pred bližnjo zimo poskrbeli za povečanje in izboljšanje nastanitvenih pogojev za migrante, ki sicer v centru ne bivajo dlje časa, ampak jih tam le sprejmejo.

Število beguncev, ki so vstopili v Slovenijo od začetka drugega begunskega vala, je v petek preseglo 200.000. Najbolj obremenjena vstopna točka trenutno pa je prav Dobova.

Prenovljeni center v Dobovi.
Prenovljeni center v Dobovi. FOTO: Miha Drozg

Razmere na območju PU Novo mesto

7.00: Na mejni prehod Dobova sta danes v spremstvu hrvaških policistov pripeljala dva vlaka z begunci, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. Nekaj po polnoči je pripeljal vlak z 966 tujci in nekaj po 4. uri vlak z 814 tujci. Na železniški postaji in v sprejemnem centru jim je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Po opravljenih policijskih postopkih bodo tujci z vlaki in avtobusi v spremstvu slovenskih policistov nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjost države. Trenutno je v Posavju še okoli 1.500 tujcev.

Včeraj je v Dobovo s štirimi vlaki prispelo 4.116 beguncev. Vsi so z vlaki in avtobusi po opravljenih postopkih nadaljevali pot v notranjost države.

Po napovedih hrvaških varnostnih organov bo naslednji vlak z okoli 1.000 ljudmi v Dobovo pripeljal okoli 8. ure. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja