Slovenija

FOTO: Migranti, ki jih niso spustili proti EU, na grško-makedonski meji blokirali železnico

Ljubljana, 21. 11. 2015 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
U.Z./STA/K.H./N.Š.
Komentarji
0

Begunski tok se nadaljuje, čeprav so se temperature močno spustile, padel je sneg. Pri nas težav ni, zaostrile pa so se razmere na grško-makedonski meji, kjer proti EU spuščajo le državljane Iraka, Sirije in Afganistana, ki bežijo z vojnih območij. Migranti iz drugih držav so se zato odločili za protest.

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 248.156 migrantov, Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo 237.021 migrantov.

Z zimo, ki je zajela Slovenijo, se morajo soočati tudi begunci in migranti. Pristojni so zanje pripravili 9000 ogrevanih kapacitet, na terenu pa so še naprej prostovoljci slovenskih humanitarnih organizacij in pripadniki vseh pristojnih služb, vključenih v reševanje problematike begunskega toka. V petek so za begunce na primer skuhali in razdelili 4.121 toplih obrokov hrane, 770 litrov čaja, 380 kilogramov kruha ter 150 litrov mleka.

Medtem ko pri Karitasu pravijo, da so na nižje temperature pripravljeni z odejami, toplimi oblačili in čevlji, so iz Rdečega križa sporočili, da so doslej za pomoč beguncem zbrali 60 ton oblačil in 45 ton hrane, ki so jih donirali predvsem posamezniki in podjetja.

Omejevanje begunskega toka sicer na balkanski begunski poti že povzroča nekatere težave. Med 1.500 in 2.000 migrantov se je na grško-makedonski meji odločilo za protest, potem ko so tam poostrili nadzor in naprej proti EU spuščajo le državljane Iraka, Sirije in Afganistana, ki bežijo z vojnih območij. Migranti iz Pakistana in severnoafriških držav so postavili šotore in blokirali železniško progo na grški strani. Grozijo z gladovno stavko in skušajo doseči, da jih vseeno spustijo naprej. 

Prihod beguncev in migrantov v Slovenijo smo spremljali tudi v ŽIVO:

20.08: V Hondurasu so prijeli državljanko Sirije in dva Pakistanca, ki so nelegalno potovali proti ZDA. Policija je 39-letno Hanno Maissoun, 30-letnega Muhammada Šafika in 21-letnega Nassema Abbasa prijela na kontrolni točki v bližini mejnega prehoda z Nikaragvo.

Prejšnji teden so oblasti v Hondurasu prestregle šest Sircev, ki so proti ZDA potovali s ponarejenimi grškimi potnimi listi.

Sprejemni in nastanitveni centri na območju PU Maribor in PU Murska Sobota so trenutno prazni

20.00: Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 248.156 migrantov, od tega danes do 18. ure 1960. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 18. uri 1731 migrantov, od tega največ v Dobovi in na Šentilju. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo 237.021 migrantov.

19.30: Na mejni prehod v Dobovo sta danes v spremstvu hrvaških policistov pripeljala dva vlaka s skoraj 2000 tujci, pravkar pa v Dobovi pričakujejo naslednji vlak s približno 1000 migranti. Slovenski policisti so danes največ migrantov pospremili proti Avstriji prek Jesenic in prek Šentilja, kjer je trenutno nastanjenih še okoli 550 oseb.

18.46: V nastanitveni center v Šentilju je čez dan prispelo 552 beguncev in migrantov, ki so jih z vlakom pripeljali iz Dobove. Tam je sicer bilo zjutraj nastanjenih še 2182 ljudi, ki so jih avstrijski varnostni organi na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj že sprejeli.

Trenutno je tako v Šentilju le 552 beguncev in migrantov. V sprejemnem centru Gruškovje pa ni oseb, prazen pa je tudi sprejemni center v Središču ob Dravi. Najav o prihodu novih migrantov in beguncev s Hrvaške pa mariborski policisti nimajo.

Tudi sprejemni in nastanitveni centri na območju PU Murska Sobota so trenutno prazni. Ob 9. uri je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni nastanjenih 674 beguncev in migrantov, ki so jih Avstrijci takoj sprejeli.

Kaos na grško-makedonski meji

Migranti so blokirali železnico, zato so morali odpovedati 10 tovornih vlakov.
Migranti so blokirali železnico, zato so morali odpovedati 10 tovornih vlakov. FOTO: Reuters

18.00: Med 1.500 in 2.000 migrantov protestira na grško-makedonski meji, potem ko so tam poostrili nadzor in naprej proti EU spuščajo le državljane Iraka, Sirije in Afganistana, ki bežijo z vojnih območij.

Migranti iz Pakistana in severnoafriških držav so postavili šotore in blokirali železniško progo na grški strani ter tako skušajo pritisniti na makedonske oblasti, da jih spustijo v državo. Grozijo tudi z gladovno stavko.

Grške državne železnice so sporočile, da so zaradi protesta odpovedali 10 tovornih vlakov proti Makedoniji, na mejo pa je odšel tudi grški minister za migracije Janis Muzalas. Ta je dejal, da bodo takoj sprejeli potrebne ukrepe, da ljudi začasno namestijo, saj trenutno tam ljudje spijo na prostem, vreme pa se je poslabšalo in temperature so se močno spustile. Humanitarci pa opozarjajo, da je situacija kritična in da primanjkuje tudi hrane.

Novakova: Če Slovenija ostane zunaj schengenske meje, se mora vlada vprašati o svoji nadaljnji usodi

14.15: Predsednica NSi Ljudmila Novak je na kongresu stranke izrazila pričakovanje, da bo vlada storila vse za zavarovanje slovenske meje, če bodo druge države meje zaprle. Dejala je, da bi bilo zelo neprijetno, če Slovenija ne bi bila več del schengenskega območja. To bi pomenilo tudi veliko težav za slovensko gospodarstvo in za ljudi, ki dnevno prehajajo mejo. Če Slovenija ostane zunaj schengna, se mora vlada vprašati o svoji nadaljnji usodi, je poudarila.

Se je pa zavzela za okrepitev sil na meji, saj se bo pritisk na meji ob zavračanju migrantov zelo povečal. Pričakuje, da se bodo zunanji ministri in predsedniki vlad v EU v prihodnje dogovorili, na kakšen način bomo ves ta val ustavili že na začetku, kar bi se po njenih besedah že zdavnaj morali dogovoriti.

Ljudmila Novak - 2
Ljudmila Novak - 2 FOTO: Damjan Žibert

13.20: V sprejemnem centru v Livarni v Dobovi je meteorna voda ogrožala grelce, ki ogrevajo enega od postavljenih šotorov. Posredovali so gasilci PGD Mali Obrež, ki so vodo s potopno črpalko izčrpali, poroča Uprava RS za zaščito in rešvanje.

13.00: "Na terenu pri delu z begunci smo vojaki izenačeni s policisti in delamo skupaj z njimi, pri pravicah pa smo neupravičeno različni. Pri pravicah nas bistveno razlikujeta kolektivna pogodba in pravica do stavke," so zapisali v Sindikatu vojakov Slovenije in podprli stavko policistov.

11.00: V petek so v nastanitvenem Centru v Celju evidentirali 569 migrantov. Po končanem evidentiranju so bili odpeljani v nastanitveni center Gornja Radgona. Nastanitveni center v  Celju je trenutno prazen. Danes še niso bili obveščeni o prihodu novih skupin migrantov, so sporočili s PU Celje.

Rdeči križ za pomoč beguncem zbral pol milijona evrov, a je velik del že porabil

10.30: Rdeči križ Slovenije je do zdaj za pomoč beguncem zbral 60 ton oblačil in 45 ton hrane, ki so jih donirali predvsem posamezniki in podjetja. Zbral je tudi okoli pol milijona evrov, ki jih je velik del tudi že porabil, je povedala predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah so s sms sporočili zbrali 70.000 evrov, dodatnih 280.000 švicarskih frankov je doniral krovni Rdeči križ v Ženevi, nekaj pa so dodali iz svojega solidarnostnega sklada.

Ker tok migrantov ne usiha, Rdeči križ Slovenije po besedah Pirc Musarjeve še vedno zbira tako materialno kot denarno pomoč. Materialno pomoč zbirajo na vseh območnih združenjih, predvsem oblačila in hrano, finančna sredstva pa na posebnih transakcijskih računih.

V začetku, ko še ni bil zagnan sistem blagovnih rezerv, so največ denarja porabili za hrano, preostalo pa za nakup opreme za otroke, higienske pripomočke za ženske, kupili so tudi spalne vreče, odeje in oblačila za prostovoljce. "Nabavljamo tiste stvari, za katere na terenu opažamo, da jih primanjkuje in jih iz blagovnih rezerv ne dobimo," pravi Pirc Musarjeva.

Za delo na terenu imajo trenutno na voljo 900 prostovoljcev, ki delajo in krožijo v turnusih. V obtoku je tudi 91 ekip prve pomoči s po šestimi člani in okoli 150 ljudi, ki pomagajo pri združevanju družin. "Od vseh naštetih je dnevno na terenu od 200 do 250 ljudi," pojasnjuje.

Razmere na območju PU Kranj

9.40: Včeraj so iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo evidentirane migrante prepeljali trije izredni potniški vlaki, po eden zjutraj, popoldan in zvečer. Prepeljali so 1.587 migrantov.

Danes je izredni vlak iz Dobove v Avstrijo že prepeljal 536 evidentiranih migrantov.

Prav tako je danes preko bivšega cestnega mejnega prehoda Karavanke osem avtobusov že prepeljalo 402 migranta, so sporočili s PU Kranj.

Razmere na območju PU Maribor

9.30: Sinoči ob 18. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2.094  migrantov. V center jih je ponoči z vlakom iz Dobove prispelo še 1.118, so sporočili s PU Maribor.

Avstrijski varnostni organi so preko noči na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 1.030 migrantov.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2.182  oseb, v sprejemnem centru Gruškovje pa nobene. Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.

Za danes so najavljeni prihodi migrantov z vlakom iz Dobove.

V Slovenijo vstopilo že več kot 246.000 tujcev

8.45: Po podatkih policije je v Slovenijo od 16. oktobra 2015 do danes, do 6. ure, vstopilo 246.196 migrantov. (Opozorilo: podatki so izključno informativne narave in ne izhajajo iz uradnih evidenc.)

Razdelili več kot 4.000 toplih obrokov in 770 litrov čaja

8.30: Uprava RS za zaščito in reševanje skupaj z ostalimi službami izvaja aktivnosti v zvezi z zagotavljanjem potrebnih materialno-tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo migrantov v namestitvenih enotah in sprejemnih centrih.

V aktivnostih je tako v soboto sodelovalo 533 pripadnikov Civilne zaščite, članov organizacij in društev s področja zaščite, reševanja in pomoči, humanitarnih organizacij, prostovoljcev in delavcev URSZR ter 59 pripadnikov Slovenske vojske.

Skuhali in razdelili so 4.121 toplih obrokov hrane, 770 litrov čaja, 380 kilogramov kruha ter 150 litrov mleka. Ob dostavi napitkov so dostavili še toplo vodo za pripravo otroške hrane. Ob 21. uri je bilo v sprejemnih in nastavitvenih centrih zasedenih 4.520 mest od razpoložljivih 9.413.

pomoč beguncem v Brežicah
pomoč beguncem v Brežicah FOTO: Adra Slovenija

Razmere na območju PU Murska Sobota

7.20: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 674 migrantov. V petek ob 18. uri je bilo tam nastanjenih 105 migrantov. Ob 19. uri so jih iz Celja pripeljali še 569.

V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi ter v nastanitvenem centru v Lendavi pa trenutno ni migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

Razmere na območju PU Novo mesto

7.15: V petek je na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov s petimi vlaki prispelo 5.304 migrantov. Zadnji vlak je pripeljal nekaj po 23. uri, na njem pa je bilo 1.028 tujcev, so sporočili s PU Novo mesto.

Po 7. uri pričakujejo naslednji vlak, po podatkih hrvaških varnostnih organov naj bi bilo na njem 874 migrantov.

Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1.200 tujcev. Včeraj in danes ponoči so policisti tujce po opravljenih policijskih postopkih z vlaki in avtobusi spremljali v nastanitvene centre v notranjost države. Največ jih je bilo z vlaki prepeljanih v Šentilj. Vsem so po prihodu v Slovenijo v Dobovi nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo.

Namestitveni center Šentilj - 12
Namestitveni center Šentilj - 12 FOTO: Aljoša Kravanja

Za zimo pripravljene ogrevane kapacitete za več kot 9.000 migrantov

7.00: Prostovoljci Civilne zaščite ter humanitarnih in drugih organizacij se pripravljajo na oskrbo migrantov v hladnejšem času leta.

Kot je povedala Jana Lampe iz Slovenske karitas, je razmere sicer težko predvideti vnaprej, se jim bodo pa sproti prilagajali in "poskrbeli, da begunci ne bodo na mrazu in da bodo deležni toplih prostorov, tople hrane in napitkov". Zato so se prostovoljci Karitas opremili tudi s posodami za kuhanje čaja, medtem ko tople obroke že od vsega začetka zagotavlja Slovenska vojska.

Že nekaj časa zbirajo topla oblačila in obutev, ves čas pa prejemajo tudi ponudbe za pomoč sestrskih organizacij v tujini. Tako so ravno v četrtek prevzeli topla oblačila in odeje, ki so jim jih pripeljali kolegi iz češke Karitas, v ponedeljek pa jim bo sestrska organizacija iz Slovaške dostavila še 5.000 parov novih nogavic.

Za napovedane temperature bo ogrevanje v šotoriščih po mnenju Lampetove še zadoščalo. V primeru znatnejših ohladitev pa bi bilo treba razmisliti o namestitvi v zidane objekte, je povedala.

Lampetova ocenjuje, da bodo lahko poskrbeli, da bo ljudem toplo. "Prijazen pogled, nasmeh, topla beseda. To mislim, da človeka vedno najbolj pogreje," je še poudaril in dodala, da njihovi prostovoljci to zvesto delajo.

TABELA:

Nastanitveni centri:mesta        ogrevanje
Azilni dom, Ljubljana230           zagotovljeno
Center za tujce, Postojna350zagotovljeno

Nastanitveni Kompleks Logatec  

202zagotovljeno
Samski dom Kotnikova, Ljubljana90zagotovljeno
Počitniški dom Debeli Rtič, Ankaran120zagotovljeno
Črni les, Lenart v Slov.goric    200zagotovljeno
Stara šola, Maribor  100zagotovljeno
Bivši Kajuhov dijaški dom, Celje250zagotovljeno
Dvorana D na sejmišču v Celju400zagotovljeno
Parkirišče na bivšem MP Šentilj2000zagotovljeno
Sejmišče Gornja Radgona     836zagotovljeno
Parkirišče, Lendava610zagotovljeno*
Vojašnica 27. oktober, Stara Vrhnika900zagotovljeno*
Športna dvorana, Ljubljana - Kodeljevo150zagotovljeno
Samski dom, Ljubljana83zagotovljeno
Bivša OŠ, Ljubljana Polje 160zagotovljeno
   
Sprejemni centri  
Šotorišče - PP Brežice10010 ogrevanih šotorov
Šotorišče - MMP Gruškovje 300zagotovljeno*
Šotorišče - MP Dolga vas802 šotora, 2 puhalca
Šotorišče - MP Petišovci   100ogrevano
Šotorišče - Središče ob Dravi150delno zagotovljeno*
Šotorišče - Livarna Dobova2000zagotovljeno
SKUPAJ:9411 

*z vpihovanjem toplega zraka ali puhalci iz mednarodne pomoči

Vir: ministrstvo za notranje zadeve

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni