Slovenija

'Vaš premier je časten in pošten človek'

Ljubljana, 01. 12. 2010 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po objavi na WikiLeaksu je Pahor poudaril, da v depešah zapišejo marsikaj, misleč, da bodo ostale zaupne. Ameriški veleposlanik dodaja, da je Pahor časten in pošten človek, oba pa poudarjata pomembnost prijateljstva.

Iz ameriške depeše izhaja, da je slovenski premier Borut Pahor obisk pri ameriškem predsedniku Baracku Obami povezoval s sprejemom zapornikov iz Guantanama. Ponujal naj bi tudi možnost, da pri načrtovani gradnji drugega bloka slovenske jedrske elektrarne v Krškem sodeluje ameriško podjetje Westinghouse, čeprav obstaja močna konkurenčna ponudba iz Francije. Izpostavil naj bi potrebo po ravnotežju in dejal, da Francija že ima velik vložek v proizvodnji Renaultovih avtomobilov, "Deutsche Bank pa je blizu velike investicije v Slovenske železnice, ki bo vključevala najpomembnejše slovensko strateško premoženje – Luko Koper".

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci dejal, da je cilj ohraniti prijateljstvo dveh suverenih držav (Slovenije in ZDA, op. a.).
Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci dejal, da je cilj ohraniti prijateljstvo dveh suverenih držav (Slovenije in ZDA, op. a.). FOTO:
Slovenija ima zelo veliko prijateljev. Naša stališča, tudi če so različna, cenijo … Slovenija se bori za prijateljstvo … Na afriškem vrhu smo si ustvarili nove prijatelje … Slovence bi prosil, če menijo, da imamo slabo notranjo politiko, da vedo, da imamo dobro zunanjo politiko. Premier Borut Pahor

Na novinarski konferenci je Pahor najprej poudaril, da Slovenija nima zunanje politike servilne politike, temveč večkrat izrazi nestrinjanje z mednarodno skupnostjo. "Slovenija vodi suvereno zunanjo politiko." Kot primer neservilnosti je navedel odločitev o odprtju iranskega veleposlaništva v Ljubljani, kar so nekatere države Sloveniji odsvetovale.

Glede sprejema ujetnikov iz Guantanama je poudaril, da ni odobraval vojne v Iraku in se je zavzemal za zaprtje oporišča na Kubi. Kljub temu je bil pripravljen, da bi kot "prijateljska država" tudi mi sprejeli enega od zapornikov. Dodal pa je, da so za to potrebna pravna podlaga in zagotovila, da se s tem ne bo povečalo varnostno tveganje v Sloveniji. Po njegovih besedah je ''cilj Slovenije v prvi vrsti ohraniti mir in varnost za naše ljudi'', kar lahko potrdijo vsi pristojni za varnost v Sloveniji, ''od notranje ministrice Katarine Kresal naprej''. Opozoril je še na depeše v arabskem in azijskem svetu, ki lahko vplivajo tudi na varnost v teh delih sveta.

"Bilo bi me sram, če bi komur koli jaz ali moji sodelavci rekli, da bomo sprejeli enega od zapornikov, če nas bodo sprejeli v Belo hišo." Dodal je, da je bil ''naklonjen sprejemu zapornika za nobeno uslugo". Z notranjo ministrico Kresalovo sta se pogovarjala o morebitnih spremembah zakonodaje in o varnostni oceni po sprejemu domnevnih teroristov. Odločitev po njegovih besedah še ni bila sprejeta.

'Nisem prekoračil pooblastil'

Ocenjuje, da ni prekoračil pooblastil. ''Če kdo od organov meni, da sem jih, naj ukrepa.'' Poudaril je, da nima pristojnosti za sklepanje poslov. Obenem je priznal, da si ''želimo več tujih investicij'', ki jih želimo razpršiti. ''Želimo vlagatelje iz nam pripadajočega sveta.''

V moji pisarni se nikoli ni sklenil noben posel. Premier Borut Pahor

Na vprašanje, zakaj je sam iskal kontakt z odpravnikom poslov, je odgovoril, da ni obiskal le veleposlaništva ZDA, temveč tudi druga veleposlaništva, ''kar veleposlaniki cenijo''. Omenil je rusko in špansko veleposlaništvo. Obiski so bili po njegovih besedah v želji po prijateljstvu, sodelovanju in iskanju novih skupnih področjih. "Slovenija na mojo žalost še ni sprejela odločitve o gradnji drugega bloka," je še poudaril in zatrdil, da bodo vsi postopki v zvezi s tem transparentni. Obiski premierjev sicer niso ustaljena praksa v svetu, ob čem Pahor pojasnjuje, da je to njegova praksa. Povabili so ga še na kitajsko veleposlaništvo ''in bom tudi šel''.

Poudaril je, da v tujini Slovenijo dojemajo kot ugledno državo. ''V slovenskem značaju je, da sami ne znamo prepoznati teh znakov. A sam vem, kako je. Slovenijo priznavajo kot suvereno državo in jo spoštujejo. Slovenskim državljanom bi rad sporočil, da imajo vlado, ki vodi suvereno zunanjo politiko. Ni treba biti nobenega sram. Premier ni prekoračil nobenih pooblastil, poskušam samo prepričati tuje vlagatelje, naj pridejo k nam. Pooblastila bi prekoračil, če bi kaj obljubil,'' je dejal.

Vtis ameriške strani je napačen. Da je lažniv, ne bom dejal. Premier Borut Pahor

Poudaril je, da v depešah zapišejo marsikaj, misleč, da bodo zapisi ostali zaupni. Objava po njegovih besedah spravlja ameriške oblasti v zadrego, tudi s slovenske strani. Med včerajšnjim sestankom z ameriško stranjo je tudi zaznal zadrego, vendar je ameriškim predstavnikom dejal, da lahko še naprej računajo na podporo in zavezništvo, ko bo treba. ''Prijatelja spoznaš v težkih razmerah,'' je prepričan.

Cilj slovenske zunanje politike je po Pahorjevih besedah ustvariti in dobiti prijatelje prav povsod po svetu. "Moja ocena je, da največja gospodarska kriza po drugi svetovni vojni ruši nekatera ravnovesja v svetu in zastavlja se vprašanje, ali bomo nova ravnovesja v svetu dosegli po mirni poti," je pojasnil. Dodal je, da si Slovenija tega želi in si ustvarja prijatelje povsod po svetu – v ZDA, EU, Moskvi, Pekingu, v muslimanskem svetu, Indiji, Braziliji in drugod.

Veleposlanik Mussomeli: ZDA so vesele, ker imajo Slovenijo za prijateljico

Veleposlanik Joseph A. Mussomeli je poudaril, da o odnosih med državama ne moremo sklepati po izsekih, temveč je treba gledati celotno sliko.
Veleposlanik Joseph A. Mussomeli je poudaril, da o odnosih med državama ne moremo sklepati po izsekih, temveč je treba gledati celotno sliko. FOTO: Reuters

Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je danes sporočil, da so ZDA lahko vesele, ker imajo prijatelje, kot je Slovenija, s katero lahko sodelujejo na različnih področjih, tudi glede prevzema ujetnikov iz Guantanama. Še enkrat je poudaril, da ni bilo pogajanj ali izsiljevanj glede oporišča na Kubi. ''V bistvu je Slovenija izrazila pripravljenost pomagati pri zapiranju Guantanama iz humanitarnih razlogov in spoštovanja prava.''

Po njegovih besedah so bili zadnji dnevi težki za obe strani. ''Domnevna WikiLeaksova odkritja so sprožila številne špekulacije in obtožbe v Sloveniji ter drugod po svetu.'' Vendar po njegovih trditvah ne odsevajo globine in kompleksnosti slovensko-ameriških odnosov, saj so bili dokumenti izvzeti iz celotne slike. Po njegovih izkušnjah imajo tovrstne objave namen popačitve realnosti. ''Vaš premier je časten in pošten človek. V njegovi zadnji izjavi ni ničesar, kar bi lahko izpodbijali.''

Nadaljeval je, da ZDA resnično obžalujejo razkritje informacij zaupne narave. ''Diplomati kot tudi drugi ljudje morajo sodelovati v iskrenih pogovorih s kolegi, vendar pod zagotovilom, da bodo ostali zaupni. Iskreni pogovori – tako med vladnimi predstavniki kot tudi med različnimi vladami – so v mednarodnih odnosih del osnovnega barantanja. Brez tega ne bi mogli ohraniti miru, varnosti in mednarodne stabilnosti.'' Prepričan je, da morajo biti tudi slovenski veleposlaniki po svetu sposobni izmenjave iskrenih mnenj in domov pošiljati ocene o tujih voditeljih, politiki in dejanjih.

Depeša ameriškega veleposlaništva v Ljubljani
Odziv ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (623)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleksander Praprotnik
04. 12. 2010 22.33
časten in pošten- a je mogoč 1 april
Peter Kralj 1
03. 12. 2010 08.46
'Vaš premier je časten in pošten človek' TO PA TO ....
crnkamn
02. 12. 2010 23.28
sam podpiram wikileaks zaradi tega ker je vse prevec leporecenja, z strani vladajocih pred kamerami, ko pa te ugasnejo se pa pricnejo tajni dogovori, lazi, izsiljevanja ter korupcija. Upam da bomo videli tudi dokumente kaj si mislijo americani v prodaji nasega ozemlja hrvatom ter kaksne pritiske so izvajali da bi dosegli ta cilj. sam mislim da wikileaks ni nikakrsna teroristicna organizacija, temvec le medij ki sprosca tudi nekatere informacije ki so pomembne za vse drzavljane, je pa za ziher ogrozil diplomatske odnose zda z vsemi drzavami po svetu, s tem pa tudi gospodarske odnose. Mislim da bo prihajalo tudi do notranjih trenj, padcev vlad v sosednjih in upam da tudi v nasi drzavi to pa ravno zaradi prikritih informacij vladajocih do lastnih drzavljanov, zavajanj, lazi ter korupcije. vsak imperij, vlada, sistem enkrat propade in iz njega se bo kvecjemu razvilo le nekaj boljsega, vendar le z ljudmi ki niso koruptivni kot trenutno vladajoci, drugace bo slo le se na slabse.
dinadin
02. 12. 2010 18.44
a me spet brišete!!!!!!!!!!!!!
dinadin
02. 12. 2010 18.41
ja moje komentarje pa brišejo - res hvala!!!!! toliko o freedom of speech!!!!!!!!
bdso1
02. 12. 2010 18.16
"je dejal",kaj pa si misli ali napiše pa je povsem nekaj drugega!!!??? Naivneži .....??? lp
1muIc1
02. 12. 2010 14.27
pa če gre takoj cel svet v maloro, se je splačalo to doživet. videt, kako kralji slovenije, amerike, rusije, kitajske, koreje itd mencajo, jecljajo, se potijo, ko kljub temu, da vedo, da vemo, da je vse res, poskušajo nekako omiliti vse skupaj, povsem po otročje: ni čisto tako, pa čeprav je tako, stvari zgledajo drugačne kot so, to je blo nujno, vi tega ne razumete, bla bla bla, bla bla bla... neprecenljivo! :)
Franc Zabukovec
02. 12. 2010 12.46
AnyColour02.12.2010, 12:030 to ni banana republik .. to je BALKAN REPUBLIK hočemo Republiko PALMA DE KOKO
LaStellaRossa
02. 12. 2010 12.38
LJUDJE MORAMO VEDETI RESNICO ! In ta OBSTOJČI družbeni red moramo enkrat za VEKOMAJ spraviti z obličja sveta. HRANA, VODA, ENAKOST za vse, ne glede na vero, raso, religijo, spol ali kraj na svetu kjer prebivamo. VSE se bo spremenilo ! hasta la victoria siempre !
Garfield7497
02. 12. 2010 12.36
IN SEDAJ LAPA NOVI VELEPOSLANIK K JE KOMAJ PRIŠEL IN NE POZNA NOBENEGA PA PRAV DA JE PAHOR POŠTEN JA RAVNO TAKO KOT JE POŠTEN TAT
AnyColour
02. 12. 2010 12.31
vrjamem da Wiki ne laže, VENDAR ie v mojih očeh to "teroristična" organizacija ... ZELO ZELO napačen čas so si izbrali za objavljanje dokumentov.... to lahko MOČNO ogrozi diplomatske odnose med državami po svetu, .... svet se neizbežno prebližuje vojni, in ta wiki dodaje olje na ogenj vsemu... seveda bo zdaj marsikdo rekel da si ljudje zaslužijo vedet resnico, ampak za kako ceno? in tud ko izvemo vse kar ima na zalogi wiki, KAJ bo to spremenilo??? malo več postov po forumih, nekaj debat v manjših krogih,,, vendar spremenilo NIČ ne bo spremenilo na boljše z objavo podatkov, kvečemu bo to "backfire" efekt... lp.
AnyColour
02. 12. 2010 12.29
vrjamem da Wiki ne laže, VENDAR ie v mojih očeh to "teroristična" organizacija ... ZELO ZELO napačen čas so si izbrali za objavljanje dokumentov.... to lahko MOČNO ogrozi diplomatske odnose med državami po svetu, .... svet se neizbežno prebližuje vojni, in ta wiki dodaje olje na ogenj vsemu... seveda bo zdaj marsikdo rekel da si ljudje zaslužijo vedet resnico, ampak za kako ceno? in tud ko izvemo vse kar ima na zalogi wiki, KAJ bo to spremenilo??? malo več postov po forumih, nekaj debat v manjših krogih,,, vendar spremenilo NIČ ne bo spremenilo na boljše z objavo podatkov, kvečemu bo to "backfire" efekt... lp..
AnyColour
02. 12. 2010 12.03
kaj bluzite v prazno a je (bo) kdo od vas zarad tega oškodavan? ni čudno da je džava v P če slovenci samo kriztizirajo pa pljuvajo po vsem to ni banana republik .. to je BALKAN REPUBLIK
AnyColour
02. 12. 2010 12.02
kaj bluzite v prazno a je (bo) kdo od vas zarad tega oškodavan? ni čudno da je džava v P če slovenci samo kriztizirajo pa pljuvajo po vsem to ni bana republik .. to je BALKAN REPUBLIK
King_of_Gonzo
02. 12. 2010 11.43
cist jasno je razvidno kaj je pahor govoru in kaksni nameni so mu sli po glavi ko se enkrat zacne NA TO NEBOM ODGOVORU :) vsi vemo kok je ura!!mogoc je se neki rdecih simpatizerjev levice,ki vrjamejo,da izmed tok dokumentov so sli ponaredit prav slovenskega,ker je njihov pahor veci od tita hahahah v glavnem: spet ste slovenijo spravl v zadrego in zdaj nas bodo se man resno jemal po svetu!
bukefal
02. 12. 2010 10.47
Vesel sem vsakega, ki priznava svojo zmoto, ker je v preteklosti volil katerokoli levosučno stranko. Vsakemu od njih je že s tem pol odpuščeno! Se pa odlično počutim, da nisem niti v sanjah nikoli pomislil, da bi kdaj dal svoj glas komunajzarjem!!!
Ferdo Crni
02. 12. 2010 10.34
Da nadaljujem... tale zgodba s Pahorjem je glavna smešnica po celem svetu. Celo v Ameriškem šovu Daily Show Jona Stewarta so se šalili na ta račun. Še dobro, da imamo celoten svet in Internet. Če ne, bi naši mediji še danes pisali kako nesramno so nas Američani izsiljevali in podobne LAŽI.
Ferdo Crni
02. 12. 2010 10.26
Čudni so to partnerji in zavezniki. Ko je WikiLeaks objavil tudi depeše ki se nanašajo na slovenijo, so slovenski oblasti SERVILNI novinarji takoj objavili LAŽ, da nas je eden glavnih ZAVEZNIKOV torej ZDA, celo IZSILJEVAL. Oziroma, da je IZSILJEVAL predsednika vlade. Takrat Pahor ni reagiral, da bi branil "prijatelje in zaveznike", ki se jih nesramno blati. Reagiral je šele, ko so TUJI mediji objavili kaj v depešah DEJANSKO piše, da reši svojo zadnjico. Vsa zgoidba je razkrila tudi grozljivo PRAKSO slovenskih medijev, ki novice PRIKRAJAJO in MANIPULIRAJO z njimi in to tako, da ščitijo interese VLADAJOČE klike.
LaStellaRossa
02. 12. 2010 10.05
Dobiti priznanje od ADMINISTRACIJE ZDA = hudičev blagoslov !
ivo55
02. 12. 2010 09.49
V nekem drugem časopisu nekaj piše o kreditibilnosti zasvojenega tožilca, mar enako velja za to, da je tudi premje takorekoč tudi vse svoje zdravje zavozil?! Tako za tožilca kot premiera ni im ne more biti tolerance o odgovornosti! Možna je samo zamenjava - v kolikor je to RESNICA!