Slovenija

FOTO in VIDEO: Šentilj: begunca sta se stepla. Policisti reagirali hitro in učinkovito ter brez uporabe prisilnih sredstev

Ljubljana, 30. 10. 2015 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 25 min
Avtor
Jasna Simončič/S.S./STA
Komentarji
0

Pritisk na Avstrijo v Šentilju je močan, zato ne uspejo sprejemati vseh beguncev sproti. Med begunci in migranti zaradi dolgotrajnega čakanja pred mejo zato občasno zavre. Sicer se po besedah Šefica stanje umirja, da k nam prihaja manj ljudi, a to se lahko hitro spremeni. Nemčija medtem omejuje vstop beguncev na pet prehodov.

Več videovsebin
  • Med begunci in migranti je zaradi dolgega čakanja v Šentilju zavrelo
    03:12
    Med begunci in migranti je zaradi dolgega čakanja v Šentilju zavrelo
  • Jutro v Šentilju
    02:54
    Jutro v Šentilju
  • Iz SVETA: Tehnična ovira na meji z Avstrijo
    01:17
    Iz SVETA: Tehnična ovira na meji z Avstrijo
  • Iz SVETA: Priprave policistov na delo
    02:33
    Iz SVETA: Priprave policistov na delo
  • Iz SVETA: Razmere na Vrhniki
    01:54
    Iz SVETA: Razmere na Vrhniki
  • Iz SVETA: Tonin o razmerah v Sloveniji
    04:44
    Iz SVETA: Tonin o razmerah v Sloveniji
  • Iz SVETA: Kako je v Dobovi?
    02:21
    Iz SVETA: Kako je v Dobovi?
  • Iz 24UR: V Šentilju večkrat napeto
    02:55
    Iz 24UR: V Šentilju večkrat napeto
  • Iz 24UR: Tehnične ovire da, a ne še zdaj
    01:35
    Iz 24UR: Tehnične ovire da, a ne še zdaj
  • Iz 24UR: Reševanje beguncev ladje Triglav
    02:09
    Iz 24UR: Reševanje beguncev ladje Triglav
  • Iz 24UR: Razmere na južni meji se umirjajo
    02:20
    Iz 24UR: Razmere na južni meji se umirjajo
  • Iz 24UR: V službi tudi 18 ur
    02:39
    Iz 24UR: V službi tudi 18 ur
  • Iz 24UR: Zaostrovanje v Nemčiji?
    01:27
    Iz 24UR: Zaostrovanje v Nemčiji?

Iz Hrvaške je danes na železniško postajo v Dobovi prispelo več vlakov, na katerih je bilo skupno nekaj več kot 6000 ljudi. Razmere so se v Dobovi zdaj umirile, namestitveni center Beti je prazen, prazen je tudi center v Brežicah. Begunci oziroma migranti namreč relativno hitro zapustijo Dobovo in pot nadaljujejo do Šentilja.

Tam so razmere bolj napete, saj Avstrija ne more tekoče sprejemati migrantov. Zato se med ljudmi razraste nezadovoljstvo in pritisnejo na ograjo. Nekaj oseb se je tam tudi steplo, a so policisti hitro pomirili strasti.

Prav zato, da bi bolje obvladali situacijo, so Avstrijci začeli postavljati ograje, a ne gre za ograje na zeleni meji, ampak za regulacijske ograje. S temi usmerjajo migrante ne točko, kjer jih potem popisujejo, prav tako bodo dodatne ograje naredili na obeh straneh mejnega prehoda, da prebežniki tega ne bi obšli.

Da je stanje na terenu bolj umirjeno kot v preteklih dneh je komentiral tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. V Slovenijo je sicer v drugem begunskem valu vstopilo že blizu 105.000 migrantov, iz Slovenije pa skoraj 84.000, je še dejal državni sekretar.

Čeprav je stanje zdaj bolj umirjeno, se lahko čez noč spremeni, je dejal Šefic. Največjo težavo predstavlja morebitno zaprtje nemških meja. Tega Nemčija, kot se je zavezala na mini vrhu EU-Balkan, ne bo storila, lahko pa radikalno omeji sprejem beguncev. "A Slovenija lahko hitro in učinkovito reagira na novo situacijo," je dejal državni sekretar, ki verjame v ustreznost pripravljenih ukrepov.

Dogajanje smo spremljali v živo:

21.25: V večernih urah je bilo v sprejemnem centru v Špilju na avstrijskem Štajerskem nekaj manj kot 1500 beguncev, so pa oblasti obenem že začele v državo spuščati približno 950 beguncev, ki čakali na vstop tik pred mejo. Iz nastanitvenega centra v Šentilju naj bi bilo sicer na poti proti Avstriji še okoli 500 ljudi, je sporočila štajerska policija.

Nemčija vstopanje beguncev iz Avstrije omejila na pet prehodov

20.08: Begunci bodo po novem iz Avstrije na nemško Bavarsko vstopali le še prek petih prehodih, so danes sporočili na nemškem notranjem ministrstvu. Državi sta po besedah tiskovne predstavnice ministrstva o tem dosegli dogovor, namen ukrepa pa je boljši nadzor nad begunskim valom.

Na petih vstopnih točkah - zaenkrat ni jasno, za katere prehode gre - naj bi sedaj vzpostavili t.i. mesta za prevzem in nadzor. "Želimo doseči urejen postopek in to čez cel dan," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala tiskovna predstavnica ministrstva. Kot je dodala, bo ukrep začel veljati nemudoma.

Medijskih poročil, da naj bi na izbranih prehodih lahko na uro v državo vstopilo 50 beguncev, ni potrdila. Kot je dejala, se ni mogoče dogovoriti o številkah, saj se ne ve, koliko beguncev bo sploh prišlo do meje.

Med Berlinom in Dunajem je sicer ta teden padlo kar nekaj težkih besed glede ravnanja v begunski krizi. Nemške oblasti so avstrijske obtožile, da begunce pošiljajo na mejo brez predhodnih najav. Pomanjkanje usklajevanja naj bi prispevalo k temu, da so oblasti še komaj poskrbele za nove prišleke, so bili kritični na Bavarskem.

Begunca sta se sprla in pretepala

18.36: Na območju policijske uprave Maribor so danes med 14. in 18.30 v nastanitveni center v Šentilju sprejeli 2949 migrantov, ki so jih z vlaki in avtobusi pripeljali iz različnih sprejemnih centrov v Sloveniji. Nastanitveni center je zapustilo 4046 migrantov. Ob 18.30 uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju tako še 1638 migrantov, so sporočili s PU Maribor.

Med postopki z migranti so v nastanitvenem centru v Šentilju ob 14.55 obravnavali kršitev javnega reda in mira, ko sta se dva migranta sprla in pretepala.

Policisti, ki so bili v bližini, so reagirali hitro in učinkovito, saj so z ukazovanjem, brez uporabe prisilnih sredstev, intervencijo uspešno zaključili ter vzpostavili red. Zoper oba tujca je bil izveden prekrškovni postopek, so pojasnili.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna in vanju migranti tekom popoldneva niso prispeli.

Begunci.
Begunci. FOTO: Urad Vlade RS za komuniciranje

Avstrijski poslanec: Madžarska ograja v Avstriji ne pride v poštev

17.16: Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner zdaj iz ograj spet dela neograje, v parlamentu pa ji bomo jasno povedali, da ograje, kakršnim smo priče na Madžarskem, pri nas ne pridejo v poštev, je danes v Špilju povedal zvezni poslanec Zelenih Peter Pilz, ki dopušča možnost postavljanja tehničnih ovir za zagotovitev urejenega prehoda meje.

"Lahko pride do tehničnih zapor in podprli bomo načrte, da se zagotovi urejen prehod migrantov, nihče v Avstriji pa ne želi beguncev iz Sirije prikrajšati do njihove pravice za azil. Kdor azil potrebuje, bo azil v Avstriji tudi dobil," je dejal poslanec sicer opozicijske stranke.

Kot je dejal, se njihova vlada sooča z nekaterimi nejasnostmi in če teh nejasnosti ne bo zmogla rešiti sama, ji bo pri tem pomagal parlament. Tehnične rešitve morajo biti po njegovem takšne, da bodo zagotavljale urejen prehod meje, hkrati pa da bo še naprej poskrbljeno za begunce tudi v zimskih razmerah in za njihov nadaljnji transport.

10. vlak prek Jesenic

16.50: Iz Dobove je ob 15.07 krenil izredni potniški vlak, ki bo predvidoma okoli 18. ure preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 593 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Prevoz, enako kot vsi prejšnji, poteka v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju. To je deseti tak organiziran in usklajen prevoz migrantov preko Jesenic in prvi, ki ga poleg slovenskih policistov spremljajo še vojaki in nemški policisti. S tem vlakom bo od 22. oktobra v
Avstrijo preko Jesenic skupno prepeljanih 6.000 migrantov.

16.48: Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes dejal, da načeloma ne nasprotuje ograjam za zajezitev migrantskih tokov, a po njegovem mnenju morajo te stati na zunanjih mejah EU, da so koristne. V intervjuju za švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung se je Kurz izrekel še za spremembo evropskega azilnega sistema.

Odbor in komisija podprla vlado pri morebitni postavitvi tehničnih ovir na meji s Hrvaško

16.44: Parlamentarna odbor za obrambo in komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sta izrazila podporo vladi pri morebitni odločitvi o postavitvi tehničnih sredstev oz. ograje na meji s Hrvaško.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je izpostavila, da sta vojska in policija dosegli, da kljub velikemu pritisku migrantov ni prišlo do njihove razpršitve po državi. Varnostne razmere je ocenila za obvladljive, se pa vlada po njenih besedah pripravlja tudi na primer omejevanja sprejema migrantov s strani Nemčije in Avstrije, vključno z morebitno uporabo tehničnih sredstev.

Do ravnanja vlade so zelo kritični v opoziciji, zlasti v SDS. Predsednik SDS Janez Janša je med drugim dejal, da se je za obvladovanje zahtevnih razmer treba zahvaliti predvsem operativi. "Višje ko gremo, več je praznih besed," je povedal. Opozoril je tudi, da bi se razmere v primeru strožjih ukrepov Avstrije in Nemčije lahko drastično spremenile v enem samem dnevu, in izrazil dvom, da je vlada na to pripravljena.

16.02: Izpoved policista: 

Pod "oklepi" policistov Posebne policijske enote (PPE) se skriva obilo poguma in še več srčnosti.O tem priča tudi...

Posted by Slovenska policija /The Slovenian police on 30. oktober 2015

15.47: 1438 migrantov, ki je danes v dveh skupinah zapustilo nastanitveni center v Gornji Radgoni, so okoli 15. ure sprejeli v Avstrijo. Promet prek mostu čez Muro je sproščen. Danes dopoldne je bilo iz Dobove v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas prepeljano okrog 450 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja bodo migranti nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono. Na poti iz Dobove v sprejemna centra v Petišovce in Dolgo vas je še okrog 300 migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

''Zavedamo se nevarnosti''

15.30: Šefic je nadaljeval, da zagotovo ne moremo reči, da je kriza konča, ker se stanje umirja. ''Čez noč se lahko spremeni. obstaja tudi stopnja tveganja zaradi političnega dogajanja v Nemčiji. Glede na dogovore na mini vrhu najverjetneje ne bo zaprla meje, lahko pa zelo zaostri sprejemanje,'' je dejal Šefic in dodal, da imajo pripravljene ukrepe, ki jih bodo uvajali postopamo. ''Zavedamo se nevarnosti. Naš cilj je, da Slovenija ne bi bila preobremenjena,'' je dejal Šefic. 

Dodal je, da je nemogoče postaviti ograje na južni meji (670 kilometrih) v 14 dneh. Dejstvo je, da je vsako ograjo mogoče preskočiti, zato morajo biti tam tudi ljudje. Zakomplicira se tudi za lokalne prebivalce, saj potem so zaprti vsi maloobmejni prehodi, del njive je na eni, del na drugi strani žice, presekane so poti. Vsekakor pa ni dvomov, da bomo zaščitili državo. 

''Ne gre za postavljanje ograj na zeleni meji''

Boštjan Šefic
Boštjan Šefic FOTO: POP TV

15.17: Šefic je komentiral tudi postavljanje ograj na meji z Avstrijo. Dejal je, da gre za regulacijske ograje, z namenom, da migrante tako usmerijo v registracijske centre. ''Ne gre za posebne aktivnosti. Najavili so, nimamo težave, celo nasprotno, menimo, da bo prehajanje meje potekalo še bolj tekoče,'' je dejal in dodal, da se težave pojavijo predvsem, ko prebijejo ograje, saj se takrat vse ustavi. ''Ne gre za postavljanje ograj na zeleni meji,'' je dejal Šefic. 

Največ potreb za zdravniško pomoč na Šentilju 

15.12: Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je dejala, je tudi za zdravstvene delavce to dobra novica, da se stanje umirja. V Posavju so štirje zdravniki, pomagajo jim tudi Zdravniki brez meja. Poudarila je, da je organizacija zdravstva tam zelo dobra. Oskrba v Brežicah se normalizira, včeraj so oskrbeli 46 migrantov od približno 3000. 

Zdravniki Karitasa so zdaj zapustili Brežice in so odšli v Šentilj, saj so tam potrebe večje. Zaenkrat ekipe na terenu ne potrebujejo pomoči, je pa v pripravljenosti ekipa zdravstvenega doma Celje, je dejala Tušarjeva. 

Stanje na terenu sta si po njenih besedah ogledala tudi predstavnika Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki sta pohvalila dobro organizacijo oskrbe.

Število beguncev upada 

15.07: Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da je danes stanje v primerjavi s preteklimi dnevi nekoliko bolj umirjen. Dogajanje poteka brez posebnosti. Včeraj je prišlo v Slovenijo samo 5341 migrantov, danes do 6. ure 2168. Število beguncev upada. 

49 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito v Sloveniji. Nekateri so sicer že prekinili postopek in so najverjetneje že zapustili našo državo. Šefic je poudaril, da nov sistem registracije na železniški postaji Dobova funkcionira, glede Šentilja pa je dejal, da bo ta konec tedna izgrajen začasni peron. To pomeni, da bodo begunci izstopali na peronu in po 50 metrih vstopili v nastanitveni center. To je po njegovem mnenju bistveno bolje za migrante, policiste, pa tudi krajane Šentilja.

Komentiral je tudi novico, da Nemčija množično vrača migrante. Dejal je, da tega ni, ampak se je nekaj ljudi samih vrnilo v svoje države. Množičnega vračanja iz Nemčije ni, je zatrdil. 

Vlaki bodo znova začeli voziti

15.03: Popoldne okrog 16:30 bo znova vzpostavljen mednarodni železniški potniški promet med Slovenijo in Hrvaško prek mejnega prehoda Dobova. Prvi vlak bo iz Ljubljane proti Zagrebu odpeljal ob 14:45, so sporočili s Slovenskih železnic. Promet med državama je bil 17. septembra zaradi begunske problematike prekinjen med Brežicami in Zagrebom. V tem času so med krajema vozili nadomestni avtobusi. 

Kdaj se bodo zbirali podpisi?

14.57: Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi določil 2. november, zadnji dan pa je 6. december, je navedeno na spletni strani DZ. Pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma so v sredo vložili predstavniki Radia Študent.

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivk in volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov. Kot je navedeno na spletni strani DZ, je pobudnik za zbiranje podpore določil geslo: Proti militarizaciji.

Več tisoč ljudi znova prispelo v Dobovo

14.49: Danes dopoldan (nekaj po 6. uri in okoli 10.30) sta na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljala še dva vlaka z nekaj manj kot 2200 migranti. Naslednji vlak pričakujemo v Dobovi okoli 16. ure. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, so tujci v spremstvu policistov nadaljevali pot proti sprejemnim in nastanitvenim centrom v notranjost države, je povedala tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik

Danes do 13. ure so policisti na treh vlakih in 25 avtobusih v sprejemne in nastanitvene centre pospremili 3859 tujcev. Trije vlaki so odpeljali proti Šentilju, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Petišovce, Vrhniko in Logatec. V sprejemnem centru v Dobovi je trenutno nekaj več kot 2500 tujcev.

Avstrijci od 7. ure sprejeli 3000 migrantov

14.10: Avstrijski  varnostni organi so med 7. in 14. uro iz nastanitvenega  centra v  Šentilju sprejeli 3000 migrantov. V nastanitveni center jih je v tem času prispelo 1330, trenutno pa se jih centru v Šentilju 2730.

Ker zapuščanja  nastanitvenega centra potekajo na podlagi dogovora z avstrijskimi varnostnimi organi o številčnih zmožnostih sprejema usmerjano in ob določenih terminih, pri izhodih nastaja gneča. V teh  primerih  policija v sodelovanju z drugimi subjekti vlaga vse napore v varno in uspešno izvajanje nalog, so sporočili s PU Maribor.

Policija poziva, da z droni ne vznemirjajo migrantov

Med opravljanjem nalog so policisti dopoldne ugotovili, da je nekdo z dronom preletaval nastanitveni center v Šentilju in s tem povzročil vznemirjenje in strah med migranti. Zaradi tega policija poziva vse, da z droni ne vznemirjajo migrantov in s tem posledično ne ovirajo dela  policije in drugih institucij, ki pomagajo migrantom v krizi.

Brežiški župan Molan: Stanje v občini boljše

13.58: Stanje v brežiški občini je po izpraznitvi dveh begunskih centrov in ureditvi prevoza migrantov z vlaki, boljše kot pred dnevi in pod nadzorom, je za STA ocenil župan Ivan Molan. Povedal je, da so prebivalci Dobove in Brežic zadovoljni, da je policija izpraznila sprejemna centra za begunce v nekdanji hali tovarne Beti v Dobovi in v Brežicah, hkrati pa pričakujejo, da bodo še pred skorajšnjimi prazniki v Dobovi za migranti tudi vse počistili.

Tudi stanje v sprejemnem centru na območju v nekdanje dobovske livarne, kjer je bilo dopoldan približno 2400 migrantov, je označil za mirno, da tam vse poteka po načrtih in da je pod nadzorom.

Glede območja zelene meje na Rigoncah je dejal, da so vaščani in prostovoljci tam za prebežniki v glavnem počistili in razkužili, na terenu pa je ostala le še policijska oprema, zaščitne ograde in podobno.

Rešitev ugodna tudi za hrvaško stran

Župan je pristavil, da je rešitev dovažanja migrantov z vlaki ugodna tudi za hrvaško stran. Zato meni, da do težav ne bo prihajalo, razen če Slovenija števila pripeljanih migrantov ne bi zmogla odpraviti naprej, oziroma če bi Avstrija in Nemčija spremenili politiko njihovega sprejemanja.

Ker bi v takem primeru v Sloveniji nastal zamašek, bi morala biti ta, še preden pride do česa takega, na to pripravljena in korak pred sosedi. Sicer pa bi morale število prihajajočih migrantov ustrezno uskladiti že države pred hrvaško mejo, je opozoril brežiški župan.

Glede možnega poslabšanja stanja je ocenil, da slabše, kot je bilo pred dnevi, ko je na območje brežiške občine dnevno prišlo tudi do 15.000 migrantov, ne more biti. Če se bo to ponovilo, pa se bodo morali vsi pristojni ustrezno odzvati.

Poslabšanja stanja si sicer ne želijo. Njihov cilj pa ostaja to, da se stanje popolnoma umiri in da življenje vrnejo v ustaljene tirnice, je še povedal Molan.

13.51: Avstrijci sprejemajo begunce, a morajo najprej počakati, da se sprostijo kapacitete v namestitvenih prostorih, ker pa kar naprej prihajajo nove množice, jih ne morejo tako hitro sprejemati. Migranti in begunci zato dolgo časa čakajo pred avstrijsko mejo, zaradi tega pa pogosto postanejo nestrpni, nemirni in pritisnejo na ograjo, da bi jih čim prej spustili v Avstrijo. Na vsake toliko zato pride do naraščanja napetosti, množica občasno pritisne na ograjo, nekaj ljudi spleza čes, nato pa se zadeve spet umirijo. Razmere ostajajo pod nadzorom.

Naraščanje napetosti v Šentilju:

 

13.31: Člani odbora DZ za obrambo ter komisije za nadzor varnostnih služb bodo odločali o predlogu odbora, da vlada začne s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško, je po zaprtem delu seje povedal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič.

"Glede na to, da ta hip proti Sloveniji koraka okoli 380.000 pribežnikov, govoriti o tem, da ima vlada kaj pod nadzorom, meji na slab humor," je v izjavi novinarjem po zaprtem delu seje odbora ter komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb dejal predsednik komisije Branko Grims.

Dokler gre razprava v smer, kako odpirati dodatne koridorje in pospeševati prehod, je to po Grimsovem mnenju popolnoma varnostno in ekonomsko zgrešeno. Pač pa bi morala razprava v smer, kako učinkovito zaščititi meje, jih ustrezno zapreti in zavarovati, je prepričan.

Odbor predlaga vladi, da začne s postavljanjem orgaje na meji s Hrvaško

Vlada sicer zagotavlja, da je pripravljena na črne scenarije, a po Mahničevih besedah kljub zagotovilom vlade še niso prešli od besed k dejanjem. Zato sta z Grimsom tudi predlagala sklep, o katerem bodo glasovali v javnem delu seje, ki pravkar poteka, da odbor predlaga vladi, da začne s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško.

Po njegovih besedah so mu predstavniki Slovenske vojske pojasnili, da bi lahko - če bi angažirali vso vojsko, policijo in gradbena podjetja - na 670 kilometrih meje ograjo postavili v dveh tednih. Mahnič poudarja, da gre za ograjo po zeleni meji, z namenom koncentracije vstopa migrantov. Nihče si namreč ne želi, da bi bili begunci oz. migranti razpršeni po vsej Sloveniji in ne bi vedeli, kje so, je še dejal.

Popravek: Avstrijci obavljajo poškodovano ograjo, in še ne postavljajo nove

13.13: Ograja, ki so jo pripeljali na avstrijsko mejo (vnos 10. 41), je namenjena lažjemu usmerjanju ljudi ter nadomeščanju delov ograje, ki se je poškodovala, ko je čez njo plezala skupina migrantov, in še NI del fizičnih preprek, ki jih bodo Avstrijci postavljali na zeleni meji, je pojasnila naša novinarska s terena.

Razmere v Šentilju - 6
Razmere v Šentilju - 6 FOTO: Reuters

Avstrijci migrante sprejemajo, a je pritisk relativno močan, novi pa še prihajajo

12.50: Razmere glede migrantov so v Avstriji še naprej napete, še posebej v Špilju, čeprav so se v zadnjih nekaj urah nekoliko izboljšale, je v Špilju povedal tiskovni predstavnik štajerske deželne policije Leo Josefus. Kot je dodal, so z avtobusi v notranjost države že prepeljali večje skupine. Trenutno je v njihovem sprejemnem centru 2600 ljudi.

Avstrijski varnostni organi trenutno sprejemajo skupine novih migrantov, ki prihajajo iz namestitvenega centra v Šentilju, kjer je po Josefusovih podatkih še vedno okoli 4500 migrantov, zato je pritisk relativno močan, novi begunci pa še prihajajo.

Na vprašanje, ali bodo vsi ti prebežniki lahko še danes vstopili v Avstrijo, je dejal, da bodo to skušali narediti, čeprav se morajo prilagajati razmeram. Avtobusi bodo namreč lahko migrante odpeljali šele, ko se bodo sprostile zmogljivosti v drugih njihovih namestitvenih centrih. To lahko traja nekaj časa, a se trudijo kljub težkim razmeram, je dodal.

Težje poškodovan avstrijski policist

"V glavnem je med migranti mirno, a prihaja tudi do napetosti. V četrtek je tako prišlo do incidenta, v katerem je bil težje poškodovan eden od avstrijskih policistov, ki je posredoval v fizičnem spopadu med dvema migrantoma," pravi tiskovni predstavnik avstrijske policije.

V zvezi s komunikacijo med avstrijskimi in slovenskimi policisti je dejal, da še naprej zelo dobro sodelujejo, kot je še dejal, pa žal številke ne govorijo nič dobrega in kažejo na to, da se bo število beguncev v naslednjih dneh lahko še povečevalo.

12.43: Policija avstrijske Štajerske pričakuje, da bo čez dan prišlo več tisoč novih beguncev. Kot so sporočili iz policije avstrijske Štajerske, naj bi okoli 13. ure v Radgono iz Slovenije prispelo še 500 oseb.

Tako v Radgoni kot v Špilju brez težav poteka prevoz beguncev v notranjost države.

Spori med nemškimi političnimi strankami vodijo v strahove ljudi

12.17: Nemški podkancler Sigmar Gabriel, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPD), je danes napadel kanclerko Angelo Merkel zaradi sporov o beguncih znotraj njenih konservativcev. Kot je dejal, so spori med krščanskimi demokrati (CDU) Merklove in krščanskimi socialisti (CSU) ministrskega predsednika Bavarske Horsta Seehoferja neodgovorni.

Merklova si je z odločitvijo 5. septembra, da za begunce odpre nemške meje, prislužila mednarodno hvalo, v lastnih vrstah pa ostre kritike. V CSU pritiskajo, naj se število novih prihodov migrantov omeji.

Seehofer je ob tem Merklovi večkrat politično zagrozil, pri čemer je nazadnje izjavil, da "bo razmislil o vseh možnostih", če Berlin ne bo pristal na njegove zahteve po nadzoru in omejitvi števila prosilcev za azil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Socialdemokratski podkancler je danes spor znotraj konservativnih vrst označil za preprosto neodgovornega, "saj ljudi ne miri, temveč vodi v naraščajoče strahove, da stvari ne bomo mogli obvladati".

'Spor ogroža zmožnosti vlade za vladanje'

Spor med CDU in CSU bi bil po njegovem mnenju neobičajen že v normalnih razmerah. "Ob izjemnih izzivih, s katerimi se sooča naša država zaradi velikega prihoda beguncev, pa ta spor med CDU in CSU ogroža zmožnosti vlade za vladanje," je za spletno izdajo tednika Spiegel dodal Seehofer, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Če se bo klevetanje nadaljevalo, bo ljudi le še bolj odvrnilo od politike, pridobila pa bo skrajna desnica, je posvaril Gabriel, ki je sicer ta teden napovedal, da se namerava leta 2017 potegovati za kanclerski stolček.

Merklova se bo s Seehoferjem v soboto sešla na pogovorih o beguncih, v nedeljo pa se bosta nato oba sešla še z Gabrielom.

Največje jabolko spora v koaliciji so zahteve CSU po vzpostavitvi t. i. tranzitnih con na meji z Avstrijo, kjer bi migranti čakali na deportacijo. SPD tranzitna območja zavrača, saj da bi bila takšna ograjena območja enakovredna centrom za pridržanje.

Vse ekipe nujne pomoči so ves čas v pripravljenosti

11.13: Na očitke tujih medijev, da pri obravnavanju beguncev Slovenija ne nudi dovolj medicinske pomoči (vnos ob 8.54) so se za 24ur.com odzvali tudi na Rdečem križu. Očitke so zavrnili in pojasnili, da je vseh 91 ekip prve pomoči ves čas v pripravljenosti, vsak dan je od 12 do 15 ekip prve pomoči RKS v sprejemnih in nastanitvenih centrih in v dogovoru s civilno zaščito in policijo prvo pomoč nudijo tudi zunaj centrov.

Avstrija bo na meji postavila tehnične prepreke

10.41: Ker je v zadnjem času več migrantov avstrijsko mejo prečkalo mimo policistov, so se tamkajšnje oblasti odločile, da na mejo postavijo fizične prepreke, ki bodo onemogočite takšno nelegalno prehajanje in zagotovile urejen in nadzorovan prehod migrantov in beguncev.

10.15: V begunskem zbirnem centru v Špilju na avstrijski strani meje s Slovenijo je bilo ponoči mirno. Zjutraj je bilo tam 4200 oseb, ki so jih vse nastanili v ogrevane šotore. V Radgoni ponoči niso zabeležili nobenega novega prihoda beguncev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Radgoni na sploh trenutno ni več beguncev. Bodo pa danes v Špilju nadaljevali s prevozom beguncev v notranjost države.

Policija avstrijske Štajerske sicer pričakuje, da bo danes čez dan prišlo več tisoč novih beguncev.

Razmere v Šentilju:

 

Avstrijci spet sprejemajo migrante

9.19: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo nastanjenih 961 migrantov. Malo pred 9. uro je prva skupina migrantov (okrog 700) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti tamkajšnjemu nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno, so sporočili s PU Murska Sobota.

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno nastanjenih 189 migrantov, ki jih bodo tekom dopoldneva prepeljali v nastanitveni center v Gornjo Radgono. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

Pred obalo Grčije umrlo 21 ljudi

9.10: Ljudje se v želji po boljšem življenju kljub ostrejšim vremenskim razmeram še vedno podajajo na nevarno morsko pot do Grčije. Ponoči sta pred obalo Grčije potonili dve ladji, pri tem je umrlo 21 ljudi.

Gre za novo begunsko tragedijo v Egejskem morju po nizu brodolomov v sredo, po katerih so našteli 17 smrtnih žrtev, med njimi 11 otroških.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters
Očitki na račun ravnanja z begunci in migranti

8.54: V tujih medijih se pojavlja mnogo očitkov glede obravnave beguncev in migrantov v Sloveniji, zato smo se z vprašanji o njihovi resničnosti obrnili na vlado.

Zdravstveno varstvo prebežnikov

Eden izmed očitkov je ta, da je v Sloveniji v bližini beguncev in migrantov videti le policiste in vojake, ne pa tudi zdravnikov in humanitarnih delavcev. Z vladnega urada za komuniciranje so pojasnili, da za zdravstveno varstvo migrantov skrbijo zdravstvene ekipe tako v sprejemnih kot nastanitvenih centrih. "Zdravstveno varstvo je organizirano s pomočjo sodelovanja zdravstvenih domov iz posameznih regij. Koordinacijo na terenu vodijo zdravstveni domovi, ki gravitirajo na sprejemne centre, v kolikor se pokaže potreba, se aktivirajo tudi okoliški zdravstveni domovi. Pri zdravstveni oskrbi migrantov na terenu sodelujejo tudi predstavniki slovenskega in madžarskega Karitasa, prostovoljni zdravstveni delavci ter zdravniki brez meja," so pojasnili.

Postopek poteka tako, da ob prihodu migrantov vodja sprejemnega centra najbližji zdravstveni dom seznani o prihodu migrantov. Če ta znotraj rednega dela ali z zdravniki prostovoljci ne more zagotoviti zdravniške ekipe, vodja službe nujne medicinske pomoči zagotovi prisotnost ekipe nujne medicinske pomoči v sprejemnem centru, so pojasnili na vladi. Pregledajo osebe, za katere zdravstvena služba oceni, da je pregled nujen. Če sumijo, da gre pri migrantih za katero od nalezljivih bolezni, aktivirajo epistemološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če migrant v sprejemnem centru potrebuje nujno  zdravljenje v zdravstveni ustanovi, ga zdravstveno osebje pospremi tja, so še dodali.

Ministrstvo za zdravje zagotavlja zdravila in potrebne medicinske pripomočke za tiste zdravstvene domove, ki v sprejemne in nastanitvene centre napotijo svoje ekipe.

Slovenija zagotavlja osnovno preskrbo

Na vladi so povedali tudi, da migrantom, ki prehajajo državo, Slovenija zagotavlja osnovno preskrbo, kar pomeni, začasno namestitev v sprejemnih in namestitvenih centrih ter prehrano. Vojska vsak dan pripravlja in v nastanitvene ter sprejemne centre dostavlja tople obroke hrane. "Na primer včeraj je dostavila 5.895 toplih obrokov hrane, 850 kg kruha, 970 litrov čaja ter 130 litrov mleka. Poleg toplih obrokov so migrantom na voljo tudi hladni obroki v obliki paketov s hrano, ki jih razdeljujejo humanitarne organizacije, Rdeči križ, Karitas, Adra," so pojasnili.

Slovenska vojska vsak dan pripravlja in v nastanitvene ter sprejemne centre dostavlja tople obroke hrane.
Slovenska vojska vsak dan pripravlja in v nastanitvene ter sprejemne centre dostavlja tople obroke hrane. FOTO: Slovenska vojska
Dražja prodaja zdravil?

V več medijih se je pojavil tudi očitek, da begunci in migranti kupujejo zdravila, pri tem pa jim "prodajalci" zaračunajo nekajkrat višjo ceno, zato smo odgovorne vprašali tudi, ali so res zasledili kakšen tak primer. Povedali so, da policija takih primerov oziroma kaznivih dejanj v tej zvezi ni obravnavala.

8.44: Včeraj zvečer so v Nastanitveni center Celje pripeljali 533 tujcev. Po končanem evidentiranju so jih namestili v prostore centra, kjer so ostali čez noč. V dopoldanskih urah  jih bodo z avtobusi odpeljali v Gornjo Radgono, so poročili s PU Celje.

O varnostnih razmerah tudi poslanci

7.46: Od uvedbe novega sistema prevoza beguncev se posavski centri vse bolj praznijo, zato je najbolj obremenjeno šentiljsko območje, kjer pa postavljajo začasno železniško postajališče tik ob nastanitvenem centru. O varnostni situaciji ob prihodu beguncev pa danes razpravljajo tudi poslanci.

Dopoldne se bodo na skupni seji namreč sešli člani odbora za obrambo in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Informacijo o trenutni varnosti situaciji v Sloveniji bodo obravnavali za zaprtimi vrati.

Sledi še odprti del seje, kjer bodo člani obeh komisij govorili o varnostnih razmerah v Sloveniji v primeru neuveljavitve spremenjenega zakona o obrambi, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden in omogoča možnost dodelitve dodatnih pooblastil vojski pri varovanju meja. Njegovo uveljavitev je, vsaj začasno, ustavila zahteva za začetek referendumskih postopkov.

Stanje se nekoliko umirja

Čeprav je v drugem begunskem valu v državo vstopilo že več kot 100.000 ljudi, pa se stanje glede na statistike v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko umirja. V državo je v četrtek prišlo nekaj manj kot 8000 beguncev, Avstrija jih je sprejela približno toliko.

Ukrepe za obvladovanje begunske krize je v četrtek obravnavala vlada, ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je dejala, da so ti naravnani v obvladovanje nedovoljenih migracij. Vsebinsko o ukrepih, ki so jih obravnavali, ni govorila, je pa dejala, da vključujejo tudi najbolj restriktivne.

6.49: Avstrijski varnostni organi ponoči zaradi prezasedenosti niso sprejeli migrantov, zato se jih v nastanitvenem
centru Šentilj nahaja 3400, so sporočili s PU Maribor. Avstrijski varnostni organi bodo s sprejemanjem nadaljevali danes.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna in vanju migranti tekom noči niso prispeli.

Begunci in migranti v Šentilju.
Begunci in migranti v Šentilju. FOTO: Damjan Žibert

6.09: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 961 migrantov, v Lendavi pa 189 migrantov. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

Zjutraj v Dobovi več kot 2400 migrantov

5.51: Za nekaj več kot 1000 begunci, ki so v Dobovo prispeli z vlakom v četrtek zvečer okoli 20.30, so postopek evidentiranja opravili v sprejemnem centru v Dobovi, nato pa so jih z avtobusi in v spremstvu policistov prepeljali v nastanitveni center na Vrhniki.

Nato je okoli 1. ure ponoči v Dobovo prispel nov vlak z nekaj več kot 1000 migranti, ki so jih po opravljenem osnovnem policijskem postopku ter zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniški postaji pospremili v slovenski vlak, s katerim so nadaljevali pot proti Šentilju.

Nekaj po 4. uri je s Hrvaške pripeljal vlak s 1040 tujci. To skupino so policisti zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih zmogljivosti pospremili v bližnji sprejemni center v Dobovi, kjer jim nudijo zdravstveno in humanitarno oskrbo. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 5.30 nekaj več kot 2400 migrantov, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Četrti vlak je v Dobovo prispel davi okoli 6. ure, na njem je bilo več kot tisoč migrantov, ki bodo pot nadaljevali proti Šentilju, če bodo to omogočale logistične in nastanitvene zmogljivosti, so pojasnili na novomeški policijski upravi.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni