Slovenija

VIDEO: Največ beguncev v Slovenijo še naprej prihaja na območju Rigonc

Ljubljana, 23. 10. 2015 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 29 min
Avtor
Urša Zupan/STA/S.S./Natalija Švab
Komentarji
0

Begunski val skozi Slovenijo se ne umirja. Najbolj obremenjeno ostaja območje Brežic, v Dobovi so začeli postavljati nov sprejemni center. Premier Miro Cerar pa je znova opozoril na omejeno sodelovanje Hrvaške.

Od sobote je v Slovenijo vstopilo že več kot 50.000 beguncev in migrantov. Ti sicer odhajajo proti Avstriji, a kot je ob obisku v Brežicah, kjer se je mudila skupaj s premierjem Mirom Cerarjem, obrambno ministrico Andrejo Katič in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Andrejem Ostermanom, dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, jih še vedno manj odhaja v Avstrijo kot pa jih prihaja v Slovenijo.

Kot je na redni tiskovni konferenci dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, Slovenija obvladuje situacijo, vendar pa država pričakuje evropsko pomoč, tako materialno kot finančno pa tudi pomoč tujih policij. Slovenska vlada je ocenila, da bi za mesečno oskrbo okoli 8000 migrantov na dan za hrano, osebje in material potrebovali nekaj več kot deset milijonov evrov.

Najbolj obremenjeno je še naprej brežiško območje. So pa danes v Dobovi že začeli postavljati nov sprejemni center. Begunci morajo namreč zdaj na sprostitev zmogljivosti v centrih čakati tudi po več ur, zaradi česar se je oglasila tako varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer kot Amnesty International Slovenije (AIS). Varuhinja je vlado pozvala, naj ob prihodu beguncev zagotovi spoštovanje človekovih pravic na vstopnih točkah na mejnih prehodih predvsem s tem, da pospeši njihov sprejem in registracijo. V AIS pa dodajajo, da je bilo kljub trudu pristojnih za zagotavljanje zadostnih kapacitet v noči na petek kar 2000 beguncev v brežiškem sprejemnem centru prisiljenih spati zunaj na tleh. Še 1400 pa jih je preko polj v temi, v spremstvu policistov hodilo proti Brežicam.

Slovenska politika si medtem po besedah premierja Mira Cerarja želi evropske rešitve pri obvladovanju begunskega vala. Čeprav ni pristaš postavljanja ograj pa ne izključuje možnosti njihovega postavljanja, če bi se razmere zaostrovale – tudi zaradi nekooperativnosti sosednjih držav.

Cerar je ponovno okrcal Hrvaško in dejal, da stoji za svojimi kritikami na račun sosedov, da besede s tem v zvezi skrbno izbira, da pa od hrvaškega premiera Zorana Milanovića na svoje predloge ne dobiva odzivov, ki bi kazali na željo po sodelovanju. Milanović je namreč danes dejal, da se Slovenija brez razloga pritožuje nad hrvaškim ravnanjem z begunci. "Hrvaška ne evidentira beguncev, pošilja jih premražene in bolne, ponoči in prek mrzlih rek in se o tem ne pogovarja z nami. Potem pa kaže fotografije bolnih in premraženih beguncev, ki jih sama ni oskrbela, kot da je to naša krivda. To pa ni res," je o tem dejal Cerar.

Do ravnanja Hrvaške je bila kritična tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Hrvaško ponudbo, da bi lahko migrante registrirali kar na vlakih na poti v Slovenijo je označila za "zelo nespodobno, glede na to, da je Hrvaška članica EU, ki je dolžna spoštovati pravila".

Medtem je Radio Študent sprožil pobudo za zbiranje podpisov volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. Tega so potrdili poslanci, nasprotniki pa pravijo, da se z uveljavitvijo omenjene spremembe begunce in nenadzorovane prehode državne meje izkorišča za militarizacijo slovenske družbe in države. Predsednik državnega zbora Milan Brglez na to pobudo pravi, da obžaluje, da se pobudniki referenduma "ne zavedajo resnosti položaja, v katerem se je - ne po svoji krivdi - znašla Slovenija". Žalosti ga tudi dejstvo, da so v naši državi nekateri pripravljeni žrtvovati blaginjo, človekove pravice in varnost državljanov samo zato, da bi udejanjili svoje ideološke postulate", so še navedli v njegovem kabinetu. Brglez pa je pobudnike pozval k ponovnemu premisleku.

Begunci pred Hrvaško mejo v Srbiji - 6
Begunci pred Hrvaško mejo v Srbiji - 6 FOTO: Reuters

Begunci in migranti še naprej množično vstopajo v Slovenijo. Dogajanje smo spremljali V ŽIVO:

22.00: Okoli 21. ure je večina tujcev – približno 3.250 – zapustila nastanitveni center v Šentilju in odšla v sosednjo Avstrijo. Avstrijski varnostni organi so jih vse sprejeli. V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno še okoli 400 tujcev. Tja naj bi sicer napotili še vlak s šestimi vagoni iz Dobove, na katerem bo od 600 do 800 tujcev, so sporočili iz PU Maribor.

Hrvaška policija je slovenski zvečer na Gruškovju predala okoli 600 tujcev, ki so jih do tja pripeljali z desetimi avtobusi. Tujce v sprejemnem centru evidentirajo, nato jih bodo z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

Sprejemni center Središče ob Dravi je trenutno prazen. Drugih najav pa na območju PU Maribor ta trenutek nimajo.

21.57: Iz PU Novo mesto so sporočili, da so jih hrvaški kolegi obvestili, da bo v bližino meje pripeljal vlak s 1370 begunci in migranti. Ti so okoli 21. ure začeli prestopati zeleno mejo v Rigoncah. 

Kot je zapisala tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik, se policisti v Brežicah in Dobovi soočajo z izjemno zahtevnim humanitarnim in logističnim izzivom. Najprej bodo poskrbeli na otroke in slabotne osebe. "Velike napore policija namenja organizaciji prevozov in že v prvem delu noči so načrtovani trije vlaki iz Posavja v namestitvene in sprejemne centre v notranjost države," je še zapisala Drenikova.

21.00: Trenutno stanje v glavnih centrih …

RIGONCE: Zeleno mejo pri vasi Rigonce je danes prestopilo okoli 9000 migrantov. Število je približno, ker hrvaški varnostni organi slovenskim ne sporočajo redno, kdaj in koliko ljudi bodo prepeljali v bližino države meje.

DOBOVA: Na obrobju Dobove je začelo nastajati novo šotorišče za več kot 2000 migrantov. Prehodni begunski center v nekdanji proizvodni hali tovarne Beti so popoldne začeli čistiti.

BREŽICE: V brežiškem sprejemnem centru je bilo ob 17. uri 2750 ljudi. Policisti prebežnike ves čas vozijo v druge centre po državi ali na vlak, njihovo število zato stalno niha.

ŠENTILJ: Na Šentilju trenutno pred starim mejnim prehodom na vstop v Avstrijo čaka okoli 2000 migrantov. Pričakujejo še en vlak iz Dobove, na katerem je okoli 1450 migrantov.

GORNJA RADGONA: V centru je po zadnjih podatkih 200 migrantov, ki so jih pripeljali iz Lendave. Sicer imajo danes v Pomurju na razpolago 15 avtobusov.

LENDAVA: Tam je za zdaj ostalo okoli 360 migrantov.

GRUŠKOVJE: Hrvaški varnostni organi so na mednarodni mejni prehod Gruškovje zvečer pripeljali deset avtobusov z migranti.

SREDIŠČE OB DRAVI: Sprejemni center v Središču ob Dravi je za zdaj prazen.

20.20: Na območju mejnega prehoda Dobovec je nocoj  v Slovenijo vstopilo okoli 300 migrantov. Do mejnega prehoda so jih pripeljali hrvaški avtobusi. Migrante bodo v Dobovcu evidentirali, nato jih bodo z avtobusi odpeljali v namestitveni center Celje.  Večina migrantov prihaja iz Sirije, med njimi
je veliko družin z majhnimi otroci. Predstavniki nujne medicinske pomoči jim nudijo oskrbo, predstavniki civilne zaščite pa so poskrbeli za osvežilne napitke, prigrizke in sveža oblačila.

19.50: Dogajanje v Brežicah.

19.30: Iz Dobove proti Jesenicam je v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov, ob 19.25 odpeljal izredni potniški vlak, ki bo v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Migrante, večinoma gre za družine, bodo avstrijski varnostni organi prevzeli na železniski postaji na Jesenicah, pot pa bodo z vlakom potem nadaljevali proti Avstriji, so sporočili s PU Kranj.

19.15: Travnik v Rigoncah, kamor se zgrinjajo prebežniki, varujeta policija in vojska. Policija si pomaga tudi z nekaj službenimi psi, ki so za mlajše begunce prava atrakcija. Prebežniki medtem tudi po več ur čakajo na sprostitev kapacitet v Dobovi in v Brežicah. Je pa danes na obrobju Dobove začelo nastajati novo šotorišče, v katerem naj bi prostor zagotovili za dodatnih več kot 2000 migrantov.
Prvi šotor naj bi bil nared še danes, tako da bodo lahko vanj namestili prvo skupino migrantov, ki že čakajo pred njim. V naslednjih treh dneh pa naj bi postavili še dva šotora, v vsakem od njih pa naj bi bilo prostora za okoli 700 prebežnikov.

18.40: Begunski val čez Slovenijo se ne umirja.

18.25: Predsednik vlade Miro Cerar vzpostavlja stalno in neprekinjeno delovanje medresorske analitične skupine, ki mu bo enkrat dnevno redno poročala o dogodkih prejšnjega dne v zvezi z begunskim valom. Skupina deluje v okviru Nacionalnega centra za krizno upravljanje, so sporočili z vlade. Cerar se je tako odločil zaradi lažjega spremljanja in usklajevanja dejavnosti državnih organov pri obvladovanju begunske krize.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Twitter

Brglez pobudnike referenduma poziva, da ponovno premislijo

17.55: Predsednik DZ Milan Brglez obžaluje, da se pobudniki referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki ga je DZ sprejel v sredo, ne zavedajo resnosti položaja, v katerem se je - ne po svoji krivdi - znašla Slovenija. Brglez zato pobudnike, Radio Študent, poziva k ponovnemu premisleku, "ali želijo zaradi svojih parcialnih interesov ogroziti skupnostne interese in varnost slovenske države in njenih državljanov". Poleg tega predsednika DZ žalosti dejstvo, da "so v naši državi nekateri pripravljeni žrtvovati blaginjo, človekove pravice in varnost državljanov samo zato, da bi udejanjili svoje ideološke postulate", so še navedli v njegovem kabinetu. Radio Študent je namreč sprožil pobudo za zbiranje podpisov volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. Po dopolnitvi lahko DZ na predlog vlade odloči o dodatnih pooblastilih vojske pri varovanju državne meje. Kot so prepričani pobudniki, se z uveljavitvijo omenjene spremembe begunce in nenadzorovane prehode državne meje izkorišča za militarizacijo slovenske družbe in države.

Milan Brglez - 3
Milan Brglez - 3 FOTO: Miro Majcen

17.40: S PU Maribor so sporočili, da so jih hrvaški varnostni organi obvestili, da bodo okoli 18.00 na mejni prehod Gruškovje pripeljali 10 avtobusov migrantov. Sprejeli jih bodo v sprejemnem centru Gruškovje, kjer jih bodo evidentirali, nato pa odpeljali v proste nastanitvene centre. Zaradi te napovedi so 4 avtobuse, ki so bili iz območja PU Novo mesto namenjeni v sprejemni center Gruškovje, trije pa v sprejemni center Središče ob Dravi, preusmerili v sprejemne centre na območju PU Murska Sobota. V Šentilju okoli pa okoli 18.20 pričakujejo vlak iz Dobove, na katerem je okoli 1.450 migrantov.

17.35: V Amnesty International Slovenija so opozorili, da so bili v brežiškem sprejemnem centru včeraj begunci prisiljeni, da spijo zunaj, na tleh, kar je "nedopustno, saj je bila ob 2. uri zjutraj v Brežicah temperatura samo 4 stopinje Celzija". Kot pravijo, v Brežicah tudi ni bilo ustrezno poskrbljeno za vodo in hrano, ko je okoli 1000 beguncev več ur čakalo prevoz. Vlado pozivajo, da poskrbi, da bodo vsi ljudje ustrezno nameščeni in oskrbljeni.

17.20:  S PU Novo mesto so sporočili, da od 16.30 na območju Rigonc zeleno mejo prestopa nova skupina migrantov, danes že peta. Po prvih ocenah bi v tej skupini v Slovenijo lahko vstopilo okoli 1500 ljudi. Policisti bodo glede na proste kapacitete tujce namestili v sprejemne centre, kjer jim bo nudena tudi zdravstvena in humanitarna oskrba.  "Pojasnjujemo, da so prvi podatki o številu tujcev, ki vstopajo v Slovenijo preko zelene meje le okvirni. Z natančnimi številkami ob prihodu tujcev namreč ne razpolagamo, saj nam hrvaški varnostni organi ne sporočajo kdaj in koliko oseb bodo prepeljali v bližino meje med državama," so še zapisali v sporočilu za javnost.

17.00: Zunanji minister Karl Erjavec je v četrtek zvečer podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo, v katerem je v imenu vlade Evropsko komisijo prosil, naj Sloveniji za obvladovanje nastalega položaja glede beguncev nameni nujno finančno pomoč, so danes sporočili z MZZ. Slovenska vlada je ocenila, da bi za mesečno oskrbo okoli 8000 migrantov na dan za hrano, osebje in material potrebovali nekaj več kot deset milijonov evrov, je Erjavec zapisal v pismu, v katerem poudarja, da nastali položaj presega vse zmogljivosti Slovenije, tako finančne kot človeške in materialne.

16.10: Večja skupina beguncev iz centra v Šentilju je danes vnovič samovoljno odšla proti Avstriji. Kot so povedali avstrijski policisti, so sprejeli 3000 beguncev in jih večino tudi že popisali. Zdaj jih prevažajo z avtobusi v namestitvene centre. Na slovenski strani v Šentilju je še nekaj več kot 400 tujcev, pričakujejo pa vlak iz Dobove.

16.08: S PU Maribor so sporočili, da je bilo danes ob 16.00 v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih  nekaj  več kot 1.600 tujcev - po tem, ko sta v Šentilj prispela dva vlaka iz Dobove, prvi okoli 13.30, drugi okoli 15.10. V  Šentilju v poznih popoldanskih ali večernih urah pričakujejo nov vlak iz Dobove. Sprejemna  centra  Središče  ob  Dravi  in Gruškovje sta še vedno prazna. V Središču  ob Dravi pričakujejo 3 avtobuse, v Gruškovju pa 4 avtobuse tujcev iz območja PU Novo Mesto, so še sporočili s PU Maribor.

Na pomoč beguncem tudi preko javnih del

16.05: Na ministrstvu za delo pripravljajo poseben program javnih del, namenjen pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov. Prve brezposelne bodo v program predvidoma začeli vključevati že sredi prihodnjega tedna. Skupaj naj bi v tem okviru zagotovili 200 javnih delavcev. Udeleženci teh javnih del bodo izvajali koordinativne naloge, pomagali bodo pri čiščenju in urejanju ter priskočili na pomoč humanitarnim organizacijam pri razdeljevanju hrane in drugega materiala v sprejemnih in nastanitvenih centrih za begunce. Prednost pri vključevanju bodo imeli prostovoljci, ki že delajo v sprejemnih in nastanitvenih centrih in so prijavljeni v evidenci dolgotrajno brezposelnih oseb na zavodu.

16.02: Slovenija za zdaj še ni uradno zaprosila za nujno finančno pomoč EU pri soočanju z begunsko krizo, je pa ta prošnja pričakovana, so danes pojasnili v Bruslju. Slovenija naj bi sicer po neuradnih informacijah Evropski komisiji sporočila, da potrebuje za pomoč pri obravnavi prebežnikov na meji najprej 400 policistov, dolgoročneje pa do 2000. Sloveniji je v okviru evropskega sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost in meje v obdobju 2014-2020 na voljo okoli 56 milijonov evrov; v letih 2014-2015 je od tega že prejela štiri milijone evrov, kaže statistika komisije. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pravi, da je strošek migracijske krize za Slovenijo v šestih mesecih ocenjen na 140 milijonov evrov. Premier Miro Cerar pa je dejal, da naj bi vlada komisiji predlagala, da bi Slovenija v šestih mesecih dobila 60 milijonov evrov pomoči.

15.37: Brežiški župan Ivan Molan je dejal, da bodo dobili dodatno pomoč za čiščenje in podobno, saj se zadev ne da več obvladati s prostovoljci.

15.34: Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je dejala, da nikakor ne pride v poštev, da bi Slovenija že na hrvaških vlakih evidentirala begunce. ''Zavedamo se tveganja, da Nemčija zapre meje. Če se to zgodi, bomo poostrili ukrepe,'' je dejala.

15.32: Glede nameščanja ograj je državni sekretar Boštjan Šefic dejal, da nameščanje takšnih ali drugačnih ograj ostaja možnost, da pa takšne ovire ne ustavijo nikogar, če ob njih ni policistov ali vojakov, kar se je pokazalo tudi na Madžarskem. "Če pa bo ta nuja, da se prepreči nenapovedane vdore v slovenski prostor, bo treba tudi o tem razmišljati, a upam, da se zadeve spremenijo."

Cerar ostaja kritičen do Hrvaške: Če schengenskega sistema ne jemljemo resno, potem se nam podre celotna EU

15.25: ''Slovenija begunce na tej poti oskrbi, vem, da tudi Hrvati delajo, ampak problem je kooperativnost,'' je dejal premier Miro Cerar in dodal, da stoji za kritikami, da v Slovenijo Hrvaška begunce pošilja bolne, prek rek in z nami ne komunicira.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Twitter

15.22: Premier Miro Cerar je dejal, da ostaja v stiku z Milanovićem, a pričakuje drugačen odnos, da bi se torej Hrvaška držala dogovorov, da bi tok beguncev obravnavali varno in humano. ''Če schengenskega sistema ne jemljemo resno, potem se nam podre celotna EU,'' je dodal.

15.16: Premier Miro Cerar je potrdil, da so se z Avstrijo dogovorili za začasen prehod beguncev prek prehoda na Jesenicah. Glede ograje pa je dejal, da mora to Evropa to rešiti skupaj in to s takšnimi ukrepi, da Evrope ne razdvajamo. Sam ni pristaš žičnatih ograj, a če se bo pritisk nadaljeval, bi lahko postavili tudi tehnične ovire in to do tiste točke, da bomo zagotovili ustrezno varnost.

15:15 Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da so ljudje na terenu zelo obremenjeni. "Za vodenje centrov uporabljamo vodje vseh izpostav, ki niso neposredno obremenjeni, iz obrambnega ministrstva smo dobili 20 uradnikov, ki so pripravljeni pomagati in s strani slovenskih častnikov 42 ljudi, ki imajo izkušnje in jih bomo razporedili na vodenje centrov." Kot je povedal, so na terenu člani taborniške, skavtske organizacije, Adre Slovenija, na pomoč bodo pozvali zaposlene iz javne uprave. 

15.10: Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic pravi, da kljub velikemu molku hrvaške strani, skušajo s Hrvati doseči operativni dogovor o vstopnih točkah, da bi se prekinil trenutni način dotoka ljudi na slovensko mejo. "Tudi občina Zavrč ni bila nikoli predvidena kot vstopna točka, a bomo morali zaradi prihodov s Hrvaške, tej občini, ki se je doslej odlično organizirala sama, pomagati, ker tega sami ne morejo obvladati več. Rešitve bomo poiskali še danes," je dejal Šefic.

Kot je povedal, naj bi pomoč UNCHR prišla kmalu: "Pride precej opreme, pa tudi pomoč Češke v obliki šotorov. Potem pričakujemo še pomoč Evropske komisije." Šefic bo jutri obiskal Gornjo Radgono in Rigonce. Kot pravi, so obiski na terenu še posebej pomembni, da dobijo informacije iz prve roke in jih nato upoštevajo pri načrtovanju nadaljnjih aktivnosti.

15.05: Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je o dogajanju v zadnjih 24 urah dejal, da je situacija podobna kot včeraj, čeprav je prišlo nekaj manj ljudi, ko jih je bilo skoraj 13.000. Pod največjim pritiskom so Rigonce, kjer je ob enih spet začelo vstopati 1500  migrantov. "Kar je velika obremenitev," je dejal Šefic. "Tudi pretekla noč je minila v znamenju nenapovedanih prihodov, imeli smo tudi nosečnico, ki je bila že skoraj med porodom. Situacija se je srečno končala, rodila je v ptujski porodnišnici." Šefic je dejal, da so stvari pod kontrolo in "tečejo normalno". Danes do 14. ure je v Slovenijo vstopilo 50.410 migrantov. V sprejemnih centrih jih je 8830, v nastanitvenih centrih pa 1957.

Pristojni po Sloveniji iščejo večje objekte, ki bi bili primerni za nameščanje beguncev

14.22: Na družbenih omrežjih se širijo sporočila, da naj bi na območju mestne občine Kranj nameščali begunce. Zato so na kranjski občini državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica zaprosili za pojasnila. Kot so poudarili, jim je zagotovil, da ta trenutek ni dogovora o nameščanju beguncev na območju MO Kranj. ''Potrdil pa je, da po Sloveniji preverjajo večje objekte, ki bi lahko bili primerni za nameščanje beguncev, vendar le kot rezervo, če bi dejanske potrebe res nastopile. Povedal je še, da se bodo v primeru potrebe po namestitvi dogovarjali z lastniki objektov in se tudi pogovorili z župani občin, kjer objekti za morebitno namestitev stojijo,'' so še sporočili s kranjske občine.

14.14: Vsi migranti (1166), ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so bili okoli 14. ure sprejeti v Republiko Avstrijo. Na mostu čez reko Muro bo odstranjena signalizacija in promet v obe smeri bo potekal tekoče, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno 778 migrantov, ki bodo v popoldanskem času prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

14.06: S češkega veleposlaništva so sporočili, da bo danes ponoči iz Češke odposlana prva pošiljka s humanitarno pomočjo Republiki Sloveniji. Tako Češka izraža solidarnost in pomoč Sloveniji, ki se je znašla v primežu begunske krize.

 ''Ekipa čeških reševalcev iz gasilske reševalne brigade, ki bo v Ljubljano prispela jutri zjutraj okrog 8. ure, bo v Republiko Slovenijo pripeljala 22 šotorov za 110 oseb, sorazmerno število ležišč, pokrival in 22 razvlaževalnikov zraka,'' so zapisali in dodali, da se bo nadaljnja pomoč določala na podlagi aktualnih potreb Slovenije in zmožnosti Češke.

14.00: Zavod RS za blagovne rezerve je za pomoč beguncem in migrantom sprostil nekaj blagovnih rezerv. Za njih je do vključno četrtka namenil mleko, vodo, postelje, respiratorje, medicinske pripomočke, zdravila, plinska olja in agregate, je sporočil direktor zavoda Anton Zakrajšek.

13.50: Po 13. uri je zeleno mejo pri Rigoncah pričela prestopati nova skupina migrantov, ki po grobih ocenah šteje okoli 1.500 ljudi. Tujce, ki so mejo prestopili okoli 9. ure, so policisti pospremili v začasni center v Dobovi, od tam pa bodo z vlakom v spremstvu policistov prepeljani v Šentilj, so sporočili s PU Novo mesto.

13.40: Premier Miro Cerar se mudi na obisku v Brežicah. V kratkem pričakujemo njegovo izjavo.

Avstrijska policija pojasnila, kaj se je dogajalo pri Špiljah 

13.35:  Tiskovni predstavnik policije na avstrijskem Štajerskem Leo Josefus je potrdil, da je nekaj tisoč ljudi pri Špiljah danes res peš prečkalo tire. Promet so zato prekinili in ga bodo sprostili, ko se bo položaj ob progi umiril in bodo begunci v zbirnem centru. Potrdil je, da je bila situacija "nekaj časa res zelo nevarna, a zdaj ni več, saj je železniški promet zdaj ustavljen". Da so zaradi varnosti zjutraj progo na tem odseku začasno zaprli in da sodelujejo z avstrijsko stranjo, so potrdili tudi na Slovenskih železnicah.

Sicer pa so Avstrijci danes sprejeli 3.000 beguncev in jih večino tudi že popisali. Zdaj jih prevažajo z avtobusi v namestitvene centre. Zavedajo se, da je na slovenski strani še več tisoč beguncev, da se pritok nadaljuje, a kolikor je bilo razbrati iz njegovih besed, jih bodo še naprej sprejemali.

Čakanje na avtobus v Brežicah.
Čakanje na avtobus v Brežicah. FOTO: T.V.

13.14: Na PU Maribor pravijo, da je bilo ob 12. uri v nastanitvenem centru Šentilj nekaj več kot 400 tujcev. V Šentilju še vedno pričakujejo vlak iz Dobove, na katerem so večinoma ženske in otroci. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna. Novih najav prihodov tujcev v tem trenutku nimajo.

13.05: Malo pred 13. uro je nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila druga skupina nastanjenih migrantov (okoli 550). Odšli so proti  nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi  migrante sprejemajo.  Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno. V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno nastanjenih 778 migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

Erjavec: Ograje bi uporabili, a le kot pomoč

12.40: Zunanji minister Karl Erjavec je potrdil razmišljanja oz. poizvedbe pristojnih, da bi naročili varovalne ograje in jih, če bo treba, uporabili. "A ne z namenom, kot je to storila Madžarska. Če se tok preusmeri na Madžarsko, jim žičnata ograja ne bi pomagala," je poudaril in dodal, da Slovenija težav z migracijskimi tokovi ne more rešiti s postavitvijo žičnate ograje. Poleg tega so za takšno ograjo potrebne človeške sile, je spomnil in dodal, da na Madžarskem žičnato ograjo varuje več tisoč policistov in drugega osebja.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Po njegovem prepričanju bomo v prihodnjih dneh deležni pomoči članic EU in Evropske komisije, če se položaj ne bo izboljšal. Obenem pa ocenjuje, da se bo začel reševati problem dotoka beguncev v Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo. "Z ukrepi je treba začeti v Grčiji, Makedoniji, Srbiji," je pojasnil in ponovil, da bo Avstrija ravnala oz. ravna tako kot Nemčija.  Tudi če se bodo razmere v Sloveniji bistveno poslabšale, pa po njegovem mnenju ne bi bilo razloga za razglasitev izrednega stanja po 92. členu ustave. Ne gre namreč za vojno nevarnost, je dodal.

PREBERITE TUDI: Rdeči noski so obiskali begunce in razveselili najmlajše med njimi.

12.15: Od 17. septembra do vključno 22. oktobra je za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji zaprosilo 47 oseb. Od tega 22 državljanov Iraka, sedem državljanov Irana, šest državljanov Kosova, štirje državljani Afganistana, po dva državljana Albanije in Nigerije ter po en državljan Kameruna, Maroka, Sirije in Srbije, je sporočilo notranje ministrstvo.

Blizu Dobove začeli postavljati nov sprejemni center za begunce

11.48: Pri Dobovi so že začeli postavljati nov sprejemni center za begunce. Šotore so dostavili že zjutraj, prvi naj bi bil postavljen do večera, druga dva pa v naslednjih treh dneh. Vsak od šotorov bo sprejel 700 ljudi. Vodja brežiške izpostave civilne zaščite Zdenka Močnik upa, da bo šotorišče primerno za bivanje. Potrdila je, da bo v novem sprejemnem centru koordinacijska skupina civilne zaščite in vojaška bolnišnica ROLE. 

Močnikova je še dejala, da si v civilni zaščiti prizadevajo dobiti nove zaloge hrane, vode in oblačil. Ljudi in humanitarne organizacije poziva, naj se zavedajo zunanjih temperatur. Begunci potrebujejo topla oblačila, saj prihajajo iz krajev, kjer takšnih oblačil ne potrebujejo v taki meri. 

11.40: Slovenska vojska je danes še bolj vključena v pomoč pri reševanju migrantske situacije, in sicer na območju Novega mesta, Maribora, Brežic in Šentilja. Okoli 650 jih sodeluje pri širšem varovanju državne meje, zagotavljajo logistično podporo in s helikopterjem Bell 206 spremlja situacijo. Sodelovali bodo tudi pri spremstvu prevozov, varovanju zbirnih in nastanitvenih centrov ter izvajali različne prevoze potnikov. Pri logistični podpori v vojašnicah pa jih sodeluje še več (priprava in kuhanje obrokov, priprava in dostava različne opreme …). Pri dosedanjih aktivnostih večjih posebnosti niso zaznali, so sporočili z Ministrstva za obrambo.

Katičeva obiskala Šentilj: 'Ljudje ne vidijo težav, le izzive'

11.30: Ministrica za obrambo Andreja Katič je obiskala nastanitveni center v Šentilju, kjer je danes preko 120 vojakov. Izrazila je zadovoljstvo, da so odzivi ljudi, ki so vključeni v reševanje migrantske krize, pozitivni. Kot je povedala, ljudje ne vidijo težav, ampak izzive. Zelo jo veseli dobro sodelovanje vojske, policije in prostovoljcev.

Dejala je tudi, da je vlada stopnjevala svoje ukrepe za rešitev migrantske krize in vključila Slovensko vojsko v pomoč policiji. "Imamo pripravljen tudi predlog, da Slovenska vojska dobi določena omejena policijska pooblastila. Gre za to, da je število policistov v Sloveniji omejeno. Upam, da bo Evropa razumela, da je Slovenija na tej migrantski poti najmanjša država. 5000 do 10.000 beguncev za nas pomeni, kot bi Nemčija dnevno sprejela 500.000 migrantov," je povedala in poudarila, da bodo slovenski vojaki lahko opravljali samo tisto delo, za katerega so usposobljeni in opremljeni.

11.05: Slovenska karitas je z donacijami doslej zbrala nekaj več kot 60.000 evrov, od tega so posamezniki v denarnih sredstvih prispevali preko 40.000 evrov, ostalo pa so darovala podjetja v materialu. V zadnjih šestih dneh je bilo vsak dan v dnevni izmeni več kot 50 prostovoljcev in v nočni približno 20. Do sedaj je v izmenah sodelovalo 257 prostovoljcev, ki so od sobote opravili preko 3.000 ur. Vse njihovo delo in tudi ostalo logistiko pa koordinira 14 zaposlenih sodelavcev Slovenske in škofijskih karitas. Kako lahko pomagate, preberite tukaj.

Erjavec pisal Pusićevi: Dialog med državama naj se okrepi

10.30: Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je odgovoril na pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić, v katerem je poudarila pomen regionalnega sodelovanja in povezovanja ter skupnega delovanja z EU pri reševanju aktualnih razmer, povezanih z begunsko-migrantsko krizo. Strinjal se je, da je aktualni migracijski val vse države v regiji postavil pred resno preizkušnjo. Poudaril je, da potrebujemo enoten odziv, temelječ na solidarnosti znotraj EU. Prav tako potrebujemo bolj učinkovito upravljanje na zunanjih mejah unije.

Posebej jo je opozoril na nujnost tesnega sodelovanja in komunikacije med državami vzdolž t.i. balkanske poti pri soočanju z begunsko problematiko. Tesna koordinacija in takojšnja izmenjava informacij je ključnega pomena za obvladovanje razmer. Pozval je naj stori vse, da se bo dialog med državama okrepil in da bodo begunci in migranti v Slovenijo vstopali na dogovorjenih vstopnih točkah. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo nedeljski vrh v Bruslju ustrezno naslovil izpostavljena vprašanja, so sporočili iz MZZ.

Novinar: 'Begunci v Avstrijo vstopajo nenadzorovano, policija je nemočna'

10.03: Vstop beguncev iz Slovenije v Avstrijo ne poteka več organizirano, ti so zaobšli mejo in hodijo po železniških tirih, poroča novinar televizije N24 Steffen Schwarzkopf:

Nemčija pohitela z uveljavitvijo nove azilne zakonodaje

10.00: Nova, ostrejša azilna zakonodaja, ki sta jo prejšnji teden potrdila oba domova nemškega parlamenta, bo namesto 1. novembra, kot je bilo predvideno, stopila v veljavo že jutri, poročanje nemške medijske zveze Redaktionsnetzwerk Deutschland povzema tiskovna agencija dpa. 

Po navedbah zveze, v katero je vključenih več kot 30 nemških dnevnikov, bi tako lahko prve prosilce za azil, ki jih bodo zavrnili, množično začeli vračati v domovine že v začetku prihodnjega tedna. Zvezne oblasti in nemške dežele naj bi že pripravljale sezname.

Nova velika skupina beguncev pri Rigoncah

9.50: S PU Novo mesto so sporočili, da je okoli 9. ure zeleno mejo pri Rigoncah pričela prestopati že tretja skupina migrantov. Tudi ta po grobih ocenah šteje do 2.000 ljudi. V zadnjih desetih urah je tako na območju Rigonc v Slovenijo vstopilo že okoli 6.000 migrantov. Tiste, ki so mejo prestopili okoli 4. ure, policisti peš spremljajo in usmerjajo v sprejemni center v Brežicah. Ženske, otroke, bolne in invalide so tja prepeljali z avtobusi.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3.700 migrantov, v začasnem centru v Dobovi pa okoli 1.200. Policisti so od 22. oktobra od 19. ure do 23. oktobra do 7. ure z območja Brežic in Dobove v notranjost države spremljali 14 avtobusov in tri vlake, ki so v namestitvene in sprejemne centre prepeljali 2.687 migrantov.

Skupina beguncev hodi proti Brežicam.
Skupina beguncev hodi proti Brežicam. FOTO: T.V.

Nastanitveni center Šentilj zapustili vsi tujci

9.45: Okoli 9. ure so nastanitveni center Šentilj zapustili vsi tujci, ki so bili tam nastanjeni, tako, da je sedaj prazen. V sprejemnem centru Gruškovje je bilo ob tej uri še nekaj več kot 400 tujcev, ki čakajo na prevoz v nastanitveni center Šentilj. V Šentilju okoli 13.30 pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 600 tujci (prejšnji predviden prihod je bil ob 12. uri). Sprejemni center Središče ob Dravi je prazen, so sporočili s PU Maribor. Novih najav prihodov tujcev v tem trenutku nimajo.

9.40: Novinarji na terenu poročajo, da begunci preko Šentilja množično vstopajo v Avstrijo:

9.30: Po podatkih Policije je v Slovenijo od 17. oktobra do 8. ure danes zjutraj vstopilo 47.510 beguncev, med katerimi je bilo 45 odstotkov žensk in mladoletnikov. Samo v četrtek je državo vstopilo 9.339 tujcev, danes do 8. ure pa še 4.700. Avstrija jih je v četrtek iz Slovenije sprejela 10.367. Največ, 55 odstotkov prebežnikov prihaja iz Sirije. Statistiko si lahko pogledate tukaj.

9.15: Okrog 9. ure je prva skupina migrantov (okrog 600) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno, so sporočili s PU Murska Sobota.

URSZR včeraj razdelila 2.170 toplih obrokov

8.25: Uprava RS za zaščito in reševanje skupaj z ostalimi  službami izvaja aktivnosti v zvezi z zagotavljanjem potrebnih materialno tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo v namestitvenih enotah in sprejemnih centrih. Kot so sporočili, je bilo včeraj angažiranih preko 450 pripadnikov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in 83 pripadnikov Slovenske vojske, ki so med drugimi pripravili in razdelili 2.170 toplih  obrokov, dostavili so 100  litrov  čaja, 100 litrov mleka in 800 kg kruha. V namestitvenih centrih je bilo ob 21. uri od skupaj 8.049 razpoložljivih mest, zasedenih 5.722.

V nastanitvenih in sprejemnih centrih okoli 14.000 tujcev

7.50: Po podatkih Policije je bilo ob 6. uri zjutraj v nastanitvenih in sprejemnih centrih po državi vsega skupaj 14.168 tujcev.

Nastanitveni centri: sejmišče Gornja Radgona: 1.166, šotorišče Integral: 780, šotorišče Šentilj: 4.014. 

Sprejemni centri: center za tujce: 16, Brežice 3.700, Dobova 1.200, Gruškovje 792, Rigonce 2.500.

Pri Šentilju.
Pri Šentilju. FOTO: Reuters

Avstrija ponoči ni sprejela nobenega begunca

7.10: Ob 7. uri je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih okoli 4.500 tujcev. V sprejemnem centru Gruškovje jih okoli 500 čaka na prevoz v nastanitveni center Šentilj. V Šentilju okoli 10. ure pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 560 tujci, ob 12. uri pa vlak z okoli 600 tujci. Sprejemni center Središče ob Dravi je prazen, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl. Novih najav v tem trenutku nimajo.

Avstrijski varnostni organi v Šentilju ponoči niso sprejeli nobenega tujca, o čemer so slovensko policijo obvestili že v četrtek zvečer. Znova naj bi jih začeli sprejemati ob 8. uri zjutraj.

7.03: S PU Murska Sobota so sporočili, da je bilo tekom večera in ponoči iz Brežic v sprejemni in nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljanih 1.166 migrantov, vsi so bili v Gornji Radgoni evidentirani in nastanjeni.

Ponoči je bilo iz Zavrča in Brežic v sprejemna centra v Petišovce in Dolgo vas prepeljanih okrog 780 migrantov, kjer trenutno poteka evidentiranje. Po končanih postopkih so migranti nastanjeni v nastanitvenem centru Intergal v Lendavi, je še dodala tiskovna predstavnica Suzana Rauš.

6.50: Tako je okoli 500 migrantov na meji z Avstrijo preživelo hladno noč. Greli so se z ognjem:

6.25: Obrambna ministrica Andreja Katič bo danes okoli 10. ure obiskala nastanitveni center v Šentilju.

6.05: Zaradi povečanega pretoka migrantov je stari mejni prehod Šentilj (na regionalni cesti Šentilj - MP Šentilj) zaprt v obe smeri za ves promet, obvoz po avtocesti je možen tudi brez vinjete. Mejni prehod Rigonce je zaprt v obe smeri za ves promet. V Gornji Radgoni na mostu čez Muro je polovična zapora med 7. in 20. uro, obvešča prometnoinformacijski center.

PREBERITE TUDI: Nujno potrebujejo športno obutev, topla oblačila, hrano in tople odeje

Ponoči pri Rigoncah zeleno mejo prečkalo 4.000 tujcev

6.00: Nekaj po polnoči so policisti pri Rigoncah ponovno izsledili skupino tujcev, ki je prestopala zeleno mejo. Okoli 2.000 tujcev so pospremili v sprejemni center v Brežice in v začasni center v Dobovi. Zadnja skupina je mejo prestopila okoli 4. ure. Po prvih ocenah gre prav tako za okoli 2.000 migrantov. Ta skupina tujcev je trenutno še na območju Rigonc, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

Policisti so tudi ponoči nadaljevali z organizacijo prevozov migrantov iz sprejemnega centra Brežice in začasnega centra Dobova v namestitvene in sprejemne centre po državi. Vsi prevozi potekajo v spremstvu policistov.

Trenutno je v sprejemnem centru v Brežicah okoli 4.200 migrantov in v začasnem centru v Dobovi 1.200 migrantov, je še zapisala Drenikova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni