Slovenija

FOTO in VIDEO: Cerar za CNN: '13 tisoč ljudi je za Slovenijo enako, kot če bi v ZDA v enem dnevu prišlo 2 milijona ljudi'

Ljubljana/Brežice/Šentilj, 26. 10. 2015 05.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 33 min
Avtor
S.S./K.H./STA
Komentarji
0

Premier Cerar je v pogovoru za CNN dejal, da je o razpadu EU govoril le kot o grožnji ter da še naprej verjame v Evropo. Največ prebežnikov slovensko mejo še naprej prestopa pri Rigoncah. Državni sekretar Šefic je krajanom Dobove zagotovil, da bodo od torka begunce popisovali kar na vlakih. Vstopno točko v Rigoncah pa nameravajo ukiniti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tako obsežen val beguncev nemogoče obvladovati
    02:11
    Iz 24UR: Tako obsežen val beguncev nemogoče obvladovati
  • Iz 24UR: Domačini: Kdaj bo spet normalno?
    03:01
    Iz 24UR: Domačini: Kdaj bo spet normalno?
  • Iz 24UR: Humanitarna pomoč beguncem
    02:39
    Iz 24UR: Humanitarna pomoč beguncem
  • Iz 24UR: Evropski dogovor o reševanju krize
    01:46
    Iz 24UR: Evropski dogovor o reševanju krize
  • Iz 24UR: Slovenski premier na britanski naslovnici
    01:40
    Iz 24UR: Slovenski premier na britanski naslovnici
  • Iz SVETA: Na meji se še vedno vijejo dolge kolone beguncev
    02:02
    Iz SVETA: Na meji se še vedno vijejo dolge kolone beguncev
  • Iz SVETA: Reportaža s Šentilja
    01:46
    Iz SVETA: Reportaža s Šentilja
  • Iz SVETA: Manj gostov zaradi strahu pred begunci
    01:34
    Iz SVETA: Manj gostov zaradi strahu pred begunci
  • Iz SVETA: Glavna skrb vlade, kako obvladovati begunski val
    01:47
    Iz SVETA: Glavna skrb vlade, kako obvladovati begunski val
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje in kako pomagati?
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Kje in kako pomagati?
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Izjava o razpadu EU le opozorilo'
    01:10
    Iz 24UR ZVEČER: 'Izjava o razpadu EU le opozorilo'
  • Iz 24UR ZVEČER: Lobnikar o aktiviranju varnostnikov
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Lobnikar o aktiviranju varnostnikov

Največ beguncev je tudi danes prispelo v Rigonce. Do 21. ure je zeleno mejo tam prestopilo pet večjih skupin prebežnikov. Zvečer je bilo tako v sprejemnih in nastanitvenih centrih po Sloveniji okoli 16 tisoč ljudi. Mnogi so čez dan odšli proti Avstriji, a ker ta ni takoj sprejela vseh, se je tudi pred avstrijsko mejo nabrala množica beguncev. Proti Avstriji so sicer zvečer z Jesenic v spremstvu policistov odpeljali tudi vlak s 600 begunci.

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic pa je na sestanku lokalne skupnosti in predstavnikov države krajanom Dobove zagotovil, da bodo od torka begunce in migrante popisovali kar na vlakih in da dobovskega centra ne bodo širili. 

Premier Miro Cerar je v Bruslju pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov. Interesi Slovenije so bili z zavezami vrha EU-Balkan upoštevani, ali bo dogovor uresničen, pa se bo pokazalo v nekaj dneh, je ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Eden od sklepov nedeljskega mini vrha EU in Balkana o begunski krizi je razmestitev pripadnikov Frontexa v Šidu v Srbiji v neposredni bližini meje s Hrvaško. Pripadniki Frontexa bodo pomagali pri nadzoru prehoda meje in registraciji beguncev tudi na meji med Grčijo in Makedonijo. Pričakovati je, da bo to nekoliko upočasnilo prihod beguncev in migrantov po balkanski poti.

Med drugim je dogovor mini vrha EU-Balkan, da bodo v Sloveniji v tednu dni namestili 400 policistov. Slovenija pa namerava v obvladovanje begunske krize vključiti tudi zasebne varnostne službe. Na predlog policije in zdravstvenega osebja pa bodo na MNZ skušali angažirati dodatne prevajalce, ki bodo pomagali na terenu.

"Ključno je, da je treba te zaveze spoštovati v praksi. Če od jutri naprej ne bo tako, potem se situacija ne bo bistveno spremenila. V tem primeru smo na poti, ki sem jo označil že ob prihodu," je poudaril. Ob prihodu na vrh je namreč opozoril, da brez konkretnih in takojšnjih ukrepov v begunski krizi EU preti razpad.

Zaradi te svoje izjave se je slovenski premier znašel na naslovnicah nekaterih tujih medijev, na pogovor v svojo oddajo pa ga je povabila tudi novinarka CNN Christiane Amanpour. Premier Cerar je v intervjuju dejal, da je o razpadu EU govoril le kot o opozorilu, o grožnji ter poudaril, da še naprej verjame v Evropo. Begunski pritisk na Slovenijo pa je ponazoril s tem, da je to tako, kot če bi v ZDA v enem samem dnevu prišlo 2 milijona ljudi.

Slovenija je medtem pri Evropski komisiji zaprosila za približno deset milijonov nujne finančne pomoči za soočanje z izjemnim pritokom beguncev in migrantov.

Do danes je sicer slovensko mejo prestopilo več kot 76 tisoč beguncev in migrantov. Največ jih je iz Sirije, sledijo državljani Afganistana, Iraka, Pakistana in drugih držav. Od začetka begunske krize v Sloveniji do danes pa je za azil v Sloveniji zaprosilo 49 beguncev in migrantov.

Dogajanje smo ves dan spremljali v živo:

V torek naj bi začeli begunce in migrante popisovati na vlakih

22.16: V dobovskem kulturnem domu je potekal sestanek lokalne skupnosti in predstavnikov države, na katerem so se seznanili s novim načinom popisovanja migrantov, ki prihajajo s hrvaške strani. Državni sekretar Boštjan Šefic je domačine obvestil, da bodo v torek migrante začeli popisovati na vlakih in da dobovskega centra ne bodo širili.

Predsednik sveta krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je potrdil, da jih je Šefic obvestil, da naj bi v torek začel veljati sporazum med Slovenijo in Hrvaško, po katerem bi migrante popisovali že na vlakih. Prebežniki tako ne bodo več čakali na zeleni meji in jih bodo z vlaki pripeljali vse do Dobove, kjer jih bodo oskrbeli in vkrcali na novi vlak ter jih odpeljali naprej.

Dobovčani so ga sicer opozorili, da bo le ena taka točka premalo, a jim je Šefic odvrnil, da so tudi na to pripravljeni. Dobovčani so Šefica tudi pozvali, da naj takoj spraznijo in počistijo začasni dobovski sprejemni center v nekdanji tovarniški hali. Ta namreč stoji v neposredni bližini pokopališča, bliža pa se tudi dan mrtvih. Izpostavili so še več svojih zahtev, od katerih ne odstopajo. Če jim država ne bo prisluhnila, bodo vztrajali in drugače ukrepali. Boranič je še ocenil, da je država zdaj storila korak v pravo smer in da se zaveda, da lahko v pogovorih s Hrvaško stvari izboljša.

Po zagotovilih vladnih predstavnikov bi z novo ureditvijo ukinili tudi vstopno točko v Rigoncah in hkrati razbremenili Dobovo ter Brežice, je še povedal Boranič.

Hrvaška ni najavila novih skupin beguncev

21.30: Hrvaška policija slovenski do te ure ni napovedala prihoda morebitnih novih skupin tujcev.

V zadnjih urah so sicer policisti iz območja Rigonc v sprejemne in nastanitvene centre po državi z vlaki in avtobusi spremljali več kot 1.300 tujcev.

Ob 21. uri je bilo tako v sprejemnem centru v Brežicah še okoli 3.000 tujcev, v začasnem centru v Dobovi 2.000, v novem centru v Dobovi 2.300 tujcev in v Rigoncah 1.500 tujcev.

Vlak s 600 begunci z Jesenic odpeljal v Avstrijo 

20.40: Pred nekaj minutami je iz Dobove krenil potniški vlak, so sporočili iz PU Kranj. Vlak bo predvidoma okoli 23.30 uri preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 beguncev in migrantov, ki so jih v Sloveniji že evidentirali.

Prevoz poteka v organiziranem spremstvu policije ter v vednosti in z odobritvijo avstrijskih varnostnih organov.

Begunske zbirne centre sta si danes ogledala tudi škofa Glavan in Lipovšek

20.33: Novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Stanislav Lipovšek sta si danes na terenu ogledala, kako se Slovenija spopada z begunsko krizo. Obisk sta začela v vojašnici v Cerkljah ob Krki, nato pa sta škofa v spremstvu predstavnikov celjske in novomeške Karitas obiskala begunske zbirne centre v Brežicah, na Dobovi in v Rigoncah.

Kot so v sporočilu za javnosti zapisali na Slovenski škofovski konferenci, sta se škofa v Cerkljah ob Krki seznanila z delom in odgovornostmi vojske ob begunski krizi. V vojski so jima pojasnili, da je situacija, kljub nepričakovano velikim in nenapovedanim valom beguncev pod nadzorom, da pa bo treba rešitev krize iskati na evropski oziroma svetovni politični ravni.

Škofa sta nato obiskala še begunske zbirne centre v Brežicah, na Dobovi in v Rigoncah. Tam so jima prostovoljci Karitas predstavili njihovo delo, ki se tiče predvsem preskrbe beguncev s prehrano, oblačili in najnujnejšo humanitarno pomočjo.

Škofa sta se seznanila tudi z delom in odgovornostmi vojske ob begunski krizi.
Škofa sta se seznanila tudi z delom in odgovornostmi vojske ob begunski krizi. FOTO: Slovenska vojska

Zeleno mejo v Rigoncah danes prestopilo 7500 ljudi

20.23: Zeleno mejo pri Rigoncah je zvečer začela prestopati danes že peta skupina s približno 1500 prebežniki. Skupaj s temi je mejo v Rigoncah danes prestopilo približno 7500 prebežnikov.

Na zeleni meji v Rigoncah je bilo zvečer še približno 3000 tujcev. Policisti na območju zelene meje v brežiški občini razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah, so poudarili na novomeški policijski upravi. Sicer pa nadaljujejo tudi z organizacijo prevozov in spremljanjem migrantov.

Dobova  

V začasnem begunskem centru v Dobovi je bilo ob 19. uri približno 2000 migrantov, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa približno 1200. Od jutra je iz Posavja v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države krenilo pet vlakov in več kot 20 avtobusov. Policisti pa ob upoštevanju logističnih in namestitvenih omejitev nadaljujejo s prizadevanji, da bi z območja Brežic in Dobove v notranjost države kar najhitreje prepeljali večje število tujcev in na ta način razbremenili omenjeno območje.

Brežice

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 19. uri 4500 prebežnikov. Pred tem jih je bilo tam ob 14. uri približno 3700, zjutraj in dopoldne pa se je njihovo število gibalo okrog 3500. Tudi prevozi od tam stalno potekajo. Po podatkih novomeške policijske uprave je bilo v sprejemnih centrih v brežiški občini ob 19. uri približno 11.000 migrantov.

Šentilj

Okoli 3100 tujcev, ki so bili od jutra v nastanitvenem centru Šentilj, je popoldne odšlo v smeri Avstrije. Avstrijski varnostni organi so 1100 med njimi že sprejeli, 2000 pa jih pred mejno črto še čaka na vstop, so sporočili z mariborske policijske uprave. Popoldne so iz Dobove v Šentilj prispele še tri vlakovne kompozicije s skupno okoli 2350 tujci. Tudi ti se trenutno nahajajo v nastanitvenem centru v Šentilju. Sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi sta trenutno prazna.

Premier Cerar za CNN: 'Verjamem v Evropo, svet potrebuje Evropo'

Premierja Cerarja je zaradi svoje izjave, da EU grozi razpad, če se ne bo uspešno spopadla z begunsko krizo, v svoji oddaji gostila Christiane Amanpour.
Premierja Cerarja je zaradi svoje izjave, da EU grozi razpad, če se ne bo uspešno spopadla z begunsko krizo, v svoji oddaji gostila Christiane Amanpour. FOTO: CNN

20.09: Premier Miro Cerar je nastopil v oddaji Christiane Amanpour na ameriški televizijski mreži CNN. V pogovoru je dejal, da je bil današnji mini vrh EU-Balkan korak v pravo smer in da so zaveze, ki so jih dale države, močne. Kot ključno je izpostavil izboljšanje sodelovanja med državami.

Dejal je, da mora Evropska unija za zajezitev begunske krize poskrbeti na zunanjih mejah, predvsem v Grčiji, in poiskati rešitev na izvoru, v Siriji. Evropa mora doseči dogovor s Turčijo, da preprečimo priliv beguncev v Grčijo in tako v EU, je še dodal.

Slovenija je pod velikim pritiskom, je dejal Cerar. V Slovenijo prihaja vsak dan več kot 10 tisoč ljudi. To je, kot da bi v ZDA v enem dnevu prišlo 2 milijona ljudi, je bil nazoren Cerar.

Na vprašanje, kakšne ukrepe bo Slovenija sprejela, če se države ne bodo držale dogovorov in ali bo Slovenija posnemala Madžarsko, je Cerar odgovoril zelo diplomatsko. "Če se bodo razmere poslabšale, bomo razmislili o strožjih ukrepih," je dejal. Ob tem je Cerar pojasnil tudi svoje izjave o razpadu EU. Kot je dejal, je o razpadu govoril le kot o opozorilu, o grožnji, ki je možna. Poudaril pa je, da še vedno verjame v Evropo ter da jo svet potrebuje.

V namestitvenih in sprejemnih centrih po državi več kot 15.800 ljudi

19.55: V nastanitvenih centrih v Sloveniji je bilo ob 18. uri nastanjenih nekaj več kot 4800 migrantov, nekaj več kot 11.000 pa jih je bilo v obravnavi v sprejemnih centrih. Skupaj je bilo torej v namestitvenih in sprejemnih centrih nekaj več kot 15.800 beguncev in migrantov.

19.42: Avstrija je okoli 18. ure sprejela 1484 migrantov, ki so v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so sporočili iz PU Murska Sobota.

Popoldne so sicer v Gornjo Radgono pripeljali novo skupino s 338 begunci in migranti iz Rigonc. Iz Brežic pa so v sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi pripeljali 11 avtobusov z begunci. Ko jih bodo evidentirali, jih bodo premestili v nastanitveni center v Gornji Radgoni. V nastanitvenem centru v Lendavi pa trenutno ni migrantov.

Erjavec: Ali bo nedeljski dogovor uresničen, se bo pokazalo v nekaj dneh

19.00: Interesi Slovenije so bili z zavezami vrha EU-Balkan upoštevani, ali bo dogovor uresničen, pa se bo pokazalo v nekaj dneh, je ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Če ne bo in migracijski tok ne bo pojenjal, bo Slovenija primorana ukrepati, je dejal. Med drugim bi na meji vzpostavili strožji nadzor in nekaj vstopnih točk. To bi bilo namreč v tem primeru nujno, da ne bi prihajalo do razpršenega in nenadzorovanega vstopanja migrantov, je pojasnil Erjavec. 

Minister je ponovil, da je bila ena od težav slaba komunikacija z nekaterimi državami, zlasti s Hrvaško. Zdaj pa je dogovor tak, da bodo Hrvati sporočali kdaj, kam in koliko migrantov bo prišlo na slovensko mejo. Poleg tega bodo predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex prisotni na grško-makedonski in hrvaško-srbski meji, okrepila se bo tudi operacija Poseidon. Za Slovenijo pa je po Erjavčevih navedbah zlasti pomemben dogovor, da naj bi k nam prišlo na pomoč 400 policistov.

Po njegovih besedah je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar v pismu članice EU že obvestila, da naša diplomatsko-konzularna predstavništva vzpostavljajo stike in zbirajo podatke, koliko je katera članica pripravljena prispevati policistov ter druge pomoči. Sicer pa je Erjavec še spomnil, da je bilo na nedeljskem srečanju kot pomembno izpostavljeno, da je treba čim prej doseči dogovor s Turčijo, večja pozornost so namenili tudi Grčiji, kjer se sprejemne zmogljivosti povečujejo.

Slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva vzpostavljajo stike in zbirajo podatke, koliko je katera članica pripravljena prispevati policistov ter druge pomoči.
Slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva vzpostavljajo stike in zbirajo podatke, koliko je katera članica pripravljena prispevati policistov ter druge pomoči. FOTO: Vitomir Petrović

Zagreb ponuja policijsko pomoč Ljubljani pri oskrbi beguncev

18.30: Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes ponudil Sloveniji pomoč hrvaških policistov pri nadzoru meje v času begunske krize, kot tudi pomoč v šotorih in drugi opremi za namestitev beguncev, je poročal hrvaški radio. 

Ostojić je hrvaškim novinarjem danes še pojasnil, kako naj bi uveljavili sklepe nedeljskega vrha EU-Balkan v Bruslju. Po navedbah hrvaškega radia je dejal, da bo šlo za verižno reakcijo v državah, ki so na balkanski begunski poti med Grčijo in Nemčijo. 

Kot primer je navedel, da če bo npr. Avstrija sporočila, da ne more sprejeti 12.000 beguncev, temveč manj, bo to pomenilo, da se bodo države dogovorile, koliko bi lahko sprejela vsaka naslednja država, kot so Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija in Grčija. Če dogovora med državami ne bo, bo celoten verižni sistem padel v vodo, je dejal Ostojić. Poudaril je še, da v državah na balkanski begunski poti ne bodo namestili hotspotov, temveč t.i. počivališča.

Ostojić ni odgovoril na novinarsko vprašanje, kdaj bodi pripadniki Frontexa okrepili nadzor in registracijo beguncev na srbsko-hrvaški meji. Dejal je le, da so pripadniki Frontexa že leto dni na hrvaških mejah z BiH, Črno goro in Srbijo, na katerih spremljajo izvajanje nadzora na zunanji meji EU, je še poročal hrvaški radio.

V skladu z nedeljskih dogovorom iz Bruslja, naj bi Frontex svoje ljudi razporedil v Šidu v Srbiji nedaleč od hrvaške meje. Zagreb in Beograd sta se prejšnji teden dogovorila, da bodo prevažali ljudi z vlakom brez ustavljanja ob meji proti zimskemu hrvaškemu tranzitnem begunskem centru, ki ga pripravljajo v Slavonskem Brodu. Center naj bi odprli 2. novembra.

Število beguncev iz Sirije bi se lahko še povečalo

18.28: Združeni narodi ocenjujejo, da je iz sirskih provinc Alep, Hama in Idlib od oktobra, odkar so se začeli ruski zračni napadi, zbežalo vsaj 120 tisoč ljudi. To pa je precej več, kot so sprva ocenjevali, ko je bila ta številka okoli 50 tisoč.

V sprejemnih centrih v Posavju je 11 tisoč ljudi

18.10: Okoli 11 tisoč ljudi je bilo ob 17.30 uri v sprejemnih centrih v Posavju, so sporočili iz PU Novo mesto. Od tega jih je bilo v sprejemnem centru Brežice 4.800, v začasnem centru v Dobovi 2.000. v novem sprejemnem centru v Dobovi 1.200 in v Rigoncah okoli 3.000.

Pet vlakov in več kot 20 avtobusov pa je od jutra tujce vozilo v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države. Policija pa še naprej vozi nove begunce v druge centre in s tem skuša razbremeniti vstopne točke.

18.00: V zapuščeni tovarni Beti v Dobovi ni prostora za vse begunce in migrante, ki so prispeli. Številni zato čakajo zunaj, novi pa še naprej prihajajo, poroča novinarka oddaje 24ur Irena Joveva.

V zapuščeni tovarni Beti spet veliko beguncev
V zapuščeni tovarni Beti spet veliko beguncev FOTO: Irena Joveva

Šefic: 'Stanje na terenu je še naprej izjemno zahtevno'

17.50: Slovenija bo v obvladovanje begunske krize vključila tudi zasebene varnostne službe, je dejal Šefic. Že od danes je na voljo za aktiviranje od 50 do 60 zasebnih varnostnikov.

Kmalu bodo v obvladovanje razmer vključili tudi pooblaščene uradne osebe finančne uprave. Prav tako se bo v pomoč od srede dalje prek javnih del vključevalo brezposelne, da se bo tistim, ki so najbolj izčrpani, omogočilo počitek, je še pojasnil. Pomagali bodo pri razdeljevanju hrane in čiščenju centrov.

17.48: Od 17. septembra do danes je za azil v Sloveniji zaprosilo 49 ljudi.

17.46: Dva prihoda skupin beguncev sta danes bila najavljena, tako da se komunikacija s Hrvaško izboljšuje, je dejal Šefic. Okoli polnoči je najavljen še en vlak.

17.42: Razen manjših izjem, najav o prihodu beguncev s Hrvaške nismo imeli, je še enkrat poudaril Šefic.

Nezadržno se bliža zima, ki je zelo velik izziv. "Migracijski tok se ta trenutek še ni umiril in če se bo nadaljeval s tem tempom, bomo morali sprejeti določene ukrepe," je dejal Šefic.

Že zdaj pa šotore v nastanitvenih centrih ogrevajo. Šefic je spomnil, da se je pretekli teden nekaj skupin vrnilo z meje ob Avstriji, saj bi tam morali noč čakati na mrazu, medtem ko so pri nas šotori ogrevani.

17.37: Če pri obvladovanju beguncev ne bomo uspešni, bomo morali sprejeti določene ukrepe na meji, je na novinarsko vprašanje o možnosti postavitve ograje na zeleni meji, odgovoril Šefic. "To razpršenost beguncev ne bomo mogli v nedogled tolerirati," je dodal.

Vlada išče način, kako razbremeniti Rigonce in Brežice, ki so z begunci najbolj obremenjene. Predlog, ki ga nameravajo predstaviti tudi Hrvaški, po besedah Šefica predvideva bistveno hitrejši postopek prihoda beguncev, registracije, oskrbe s hrano in nato nadaljevanja proti nastanitvenim centrom. Tudi sama lokacija bi bila bolj umaknjena od mesta.

Če bo Hrvaška pravočasno najavila prevoze, zlasti vlake, bi lahko ta sistem dobro deloval, je povedal Šefic.

Izrazil je upanje, da bo vstopna točka v Rigoncah ukinjena, saj je Slovenija tam ne želi. O tem se bodo pogovarjali s Hrvaško, pri čemer upa, da bodo uspešni.

17.34: Kar se tiče odziva EU, je Šefic zadovoljen, da so na zahtevo Slovenije sklicali mini vrh EU-Balkan. Ta lahko po njegovem mnenju bistveno prispeva k stabilizaciji razmer. Že kmalu naj bi Sloveniji pri obvladovanju reke beguncev v skladu z nedeljskim dogovorom na pomoč priskočilo tudi 400 policistov iz drugih držav EU. Po besedah Šefica bodo v Slovenijo prišli do konca tedna.

Sloveniji so pomoč pri reševanju begunske krize sicer že poslale Češka, Madžarska in Nizozemska, v kratkem pa naj bi pomoč prišla tudi iz Nemčije. Pomagajo tudi UNHCR, Unicef, Karitas in Rdeči križ.

17.25: Ekipa NIJZ na terenu ni ugotovila, da bi bili lokalni prebivalci, kjer se gibajo migranti, zdravstveno ogroženi, je poudarila Tušarjeva.

17.24: Včeraj so v brežiško bolnišnico sprejeli 43 beguncev, 12 na kirurgijo, 4 na interno kliniko, 19 na pediatrijo in 8 na ginekologijo. Razlogi za sprejem so bili različni: zvini, bolečine v trebuhu, dehidracija, izčrpanost, krvavitve, nosečnost ...

Iz sprejemnih centrov po Sloveniji so poročali tudi o posameznih primerih garij, noric, hepatitisa, tuberkuloze, je pojasnila Tušarjeva.

17.20: Najbolj zahtevna situacija je v brežiškem centru, je dejala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Sandra Tušar. Dejala je, da delo na terenu zahteva skrajni napori zdravstvenih ekip. Zdravstveno oskrbo zagotavljajo predvsem ekipe iz zdravstvenih domovi v regiji. Poleg teh ekip, so na pomoč priskočile tudi medicinske ekipe SV, SNMP Ljubljana, ZD Domžale, ter nekaj ekip iz sosednjih držav.

17.17: Direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But je znova pozval prostovoljce naj se na terenu priključujejo na organiziran način. Sistem vzpostavljen preko Slovenske filantropije. Ljudje naj nikar sami ne vozijo pomoči v sprejemne centre, je dejal.

17.14: V Slovenijo je v drugem begunskem valu prišlo 76.306 ljudi. Doslej so obdelali podatke za 36.550 ljudi. Največ jih je iz Sirije (21255), sledijo državljani Afganistana, Iraka, Pakistana in drugih držav.

17.07: Na predlog policije in zdravstvenega osebja bodo na MNZ skušali angažirati dodatne prevajalce, ki bodo pomagali na terenu. 

17.04: Številčni prihodi povzročajo številne težave z organizacijo, je v uvodu tiskovne konference dejal državni sekretar na MNZ Boštajn Šefic. Razmere, kakršne imamo, ko prihaja od 9 tisoč do 13 tisoč ljudi dnevno, povzročajo težave nam, pa tudi drugim državam, je dejal.

Kljub velikemu navalu beguncev in migrantov, pa je dejal, da delo poteka brez večjih zapletov. Zato je pohvalil vse, ki sodelujejo pri obvladovanju begunske krize.

Kot je dejal Šefic, registracija glede na število ljudi poteka dovolj hitro. Skušajo maksimalno razbremenjevat vstopne točke. A ker v našo državo prihaja na tisoče ljudi na dan, je zanje izjemno težko poskrbeti v trenutku, odgovarja na nekatere kritike. Kot namreč pravi, je situacija pod nadzorom, a zelo zahtevna.

Karitas beguncem pomaga tudi preko številnih prostovoljcev.
Karitas beguncem pomaga tudi preko številnih prostovoljcev. FOTO: Slovenska karitas

Karitas razdelil velike količine hrane

16.52: Sodelavci in prostovoljci Karitas so v tem vikendu na terenu poleg hrane, ki jo je zagotovila Uprava RS za zaščito in reševanje, beguncem razdelili tudi veliko količino hrane, ki so jo kupili iz različnih donacij. Med drugim 7.500 litrov mleka, 10.000 ribjih konzerv, 34.000 konzerv tune/rib z zelenjavo, 10.000 kosov muesli rezin, 20.000 kosov Linolade, 4.000 kosov marmelade, 4.000 paketov medenjakov, 83 kartonov narezka, 5.000 zavitkov keksov, 1.000 plastenk vode. Predvsem otrokom so razdelili tudi 500 kilogramov bonbonov in 3.000 kosov raznih sladic.

V sodelovanju s Karitas Madžarske so čez vikend v Dobovi zagotovili tudi ekipo zdravnikov prve pomoči iz Madžarske, ti bodo s pomočjo na terenu nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Begunce so oskrbovali v dveh ogrevanih šotorih, ki so ju pripeljali s seboj, jutri dopoldne pa bo madžarska karitas v Dobovo dostavila še en večji ogrevan medicinski šotor s 100 posteljami za pomoč beguncem, so zapisali v Slovenski Karitas.

Begunska kriza v Sloveniji tudi pod budnim očesom tujih medijev

16.41: Že od vsega začetka begunske krize, predvsem pa v zadnjih tednih, številni tuji mediji redno spremljajo dogajanje v Sloveniji. Med drugim CNN, ARD, ZDF, BBC, NZZ, Die Welt, Irish Times, FT, TAZ, ORF, Deutsche Welle, Bild, France24, Jutarnji list, dpa, AFP, APA, Reuters, Reuters TV, New York Times in Hina.

Pozornost svetovnih medijev je v minulih urah požela zlasti izjava premierja Mira Cerarja ob nedeljskem prihodu na mini vrh EU in Balkana v Bruslju. Dejal je namreč, da bo EU brez konkretnih in takojšnjih ukrepov začela razpadati. V zvezi s tem je voditeljica televizijske mreže CNN Christiane Amanpour za danes ob 20. uri po srednjeevropskem času na Twitterju napovedala pogovor v živo s slovenskim premierjem.

Slovenska vojska že osmi dan pomaga na terenu

15.38: Slovenska vojska (SV) že osmi dan sodeluje s policijo pri obvladovanju begunske krize. Trenutno je na terenu 600 pripadnikov SV, ki pomagajo policistom, še 50 vojakov pa pomaga Civilni zaščiti.

Trenutno je na terenu okoli 650 vojakov, ki pomagajo pri obvladovanju begunske krize.
Trenutno je na terenu okoli 650 vojakov, ki pomagajo pri obvladovanju begunske krize. FOTO: Slovenska vojska

Kot so zapisali na svoji spletni strani, je "do zdaj Slovenska vojska s Policijo sodelovala že z okrog 2.600 pripadniki, z 250 vozili in s helikopterjem ter pri pomoči Civilni zaščiti z 2.300 pripadniki in 330 vozili."

Med drugim so pripravili tudi že več kot 30 tisoč toplih obrokov.

Vojska na terenu pomaga policiji in pripadnikom Civilne zaščite
Vojska na terenu pomaga policiji in pripadnikom Civilne zaščite FOTO: Slovenska vojska

V Termah Čatež kljub begunski krizi mirno

15.36: V Termah Čatež, ki so blizu žarišč, kamor v Slovenijo prihaja največ beguncev, ne občutijo zunanjega dogajanja. "Kljub razmeram v neposredni okolici Term Čatež je v Termah Čatež povsem mirno," so poudarili in dodali, da njihovi gostje ne občutijo dogajanja zunaj čateškega termalnega kompleksa.

V Rigoncah sprejemajo že četrto skupino migrantov

15.21: Pred 14. uro je zeleno mejo pri Rigoncah začela prestopati že četrta skupina migrantov danes, skupno pa je mejo v Rigoncah danes prestopilo že skoraj 6000 ljudi. Zeleno mejo so začeli prestopati malo pred 14. uro.

Hrvaški varnostni organi so slovenske pred tem obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1500 migrantov. Skupaj s temi je mejo v Rigoncah danes prestopilo že skoraj 6000 prebežnikov. Pred prihodom nove skupine je bilo v Rigoncah približno 1200 migrantov. Približno 350 tujcev so od tam prepeljali na območje mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, kjer v tamkajšnjem begunskem popisnem objektu prav tako opravljajo policijske postopke.

Dobova

V začasnem sprejemnem centru v dobovski nekdanji tovarniški hali je bilo ob 14. uri približno 1500 migrantov, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa približno 1700. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je zagotovljena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive logistične in nastanitvene zmogljivosti potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države.

Brežice

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 14. uri približno trenutno 3700 migrantov, zjutraj in dopoldne pa se je njihovo število gibalo okrog 3500. Tudi prevozi od tam stalno potekajo.

Gornja Radgona

Nastanitveni center v Gornji Radgoni je okoli 13. ure zapustila druga skupina okoli 370 tam nastanjenih migrantov, v omenjenem nastanitvenem centru je tako nastanjenih še okrog 370 migrantov. V nastanitvenem centru v Lendavi ter v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi pa migrantov trenutno ni, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

14.57: Iz PU Maribor so sporočili, da je v skupini, ki v Šentilju čaka na sprejem v Avstrijo 4140 ljudi. Večino so v Šentilj dopoldne z vlaki in avtobusi pripeljali iz sprejemnih centrov v Sloveniji, ti pa so kmalu po prihodu v nastanitveni center Šentilj tega zapustili.

Sprejemni center Središče ob Dravi in Gruškovje sta bila ob 14. uri prazna. Kršitev med postopki policije ni bilo, so še sporočili.

Iz blagovnih rezerv za begunce za zdaj mleko, voda, kurilno olje in posteljnina

14.46: Iz podatkov Zavoda RS za blagovne rezerve je razvidno, da je do zdaj država za prehrano beguncev sprostila 5000 litrov mleka, pakiranega v embalaži po en liter, in 100.000 kosov pollitrskih pakiranj mleka. Skupaj torej 55.000 litrov. Sprostila je tudi 500 kilogramov mleka v prahu in 100.000 litrov vode.

Od opreme, namenjene za nastanitev, je sprostila 1636 terenskih postelj, 38.050 rjuh, 38.329 prevlek za odeje in 42.585 prevlek za blazine. Sprostila je tudi 68.400 brisač, 16.000 krp za umivanje, pet kovčkov za reanimacijo in 68 merilnikov krvnega tlaka. Sprostila je tudi 50 različnih vrst zdravil v različnih količinah in 6.055 respiratorjev (naprava, ki ščiti uporabnika pred vdihavanjem škodljivih snovi).

Med energenti pa prevladujeta kurilno olje in dizelsko gorivo - do zdaj je bilo sproščenih do 100.000 litrov kurilnega olja in do 10.000 litrov dizelskega goriva. Iz blagovnih rezerv je bilo zagotovljenih tudi sedem agregatov.

Slovenija zaprosila za pomoč

14.04: Slovenija je v nedeljo zaprosila za približno deset milijonov nujne finančne pomoči za soočanje z izjemnim pritokom beguncev in migrantov, so danes sporočili v Evropski komisiji v Bruslju. Komisija bo po pričakovanjih odobrila približno deset milijonov evrov nujne pomoči v okviru sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost, a o podrobnostih in natančnem znesku se še usklajujejo s slovenskimi oblastmi, so pojasnili v Bruslju.

Za Slovenijo je sicer v sklopu rednega financiranja v okviru omenjenih skladov v obdobju 2014-2020 namenjenih okoli 56 milijonov evrov. Od tega so bili v letu 2015 že izplačani približno štirje milijoni evrov. Nujno pomoč, ki je na voljo članicam unije pod največjimi migracijskimi pritiski v tem letu, je unija zaradi izrednih razmer nedavno povečala za 100 milijonov evrov. Pred tem je bilo nujno financiranje letos že podvojeno na 73 milijonov evrov, a so bila ta sredstva izčrpana.

13.35: Danes okoli 13.ure je, kot je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš, nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila še druga skupina nastanjenih migrantov (okrog 370). Tako je tam še okrog 370 migrantov. V nastanitvenem centru v Lendavi ter v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

Reševalci so v Rigoncah na pomoč priskočili nosečnici.
Reševalci so v Rigoncah na pomoč priskočili nosečnici. FOTO: Tanja Volmut

Statistika 

13.40: Število beguncev in migrantov, ki so vstopili na območje Slovenije do 26. 10. 2015 do 12. ure, je po podatkih policije 76.306, v Avstrijo jih je odšlo 52.003. V sprejemnih centrih jih je 8.162, v namestitvenih objektih pa 1.301. V fazi premeščanja (z vlaki in avtobusi) je trenutno 2.388 migrantov (podatek velja za 26. 10. 2015 ob 12. uri). Na policiji poudarjajo, da gre za operativne in ne uradne podatke, zato prihaja do razhajanj. Nekateri migranti, ki vstopijo v našo državo, tudi ne vstopijo v sprejemne in nastanitvene centre, a sami nadaljujejo pot v Avstrijo. 

Tabela o prihodih beguncev
Tabela o prihodih beguncev FOTO: Policija
Tabela o odhodih beguncev
Tabela o odhodih beguncev FOTO: Policija

Nova skupina prihaja v Rigonce

13.27: ''Na zeleni meji v Rigoncah policisti sprejemajo novo skupino ljudi, ki prestopa zeleno mejo. Hrvaški varnostni organi so nas obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1500 migrantov,'' je sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto. 

Danes je zeleno mejo v Rigoncah prestopilo že skoraj 6000 migrantov.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3700 migrantov, v začasnem centru Dobova 1500, v novem centru v Dobovi 1700, v Rigoncah pa še okoli 1200 (pred prihodom zadnje skupine tujcev). Okoli 350 tujcev smo prepeljali na območje Mejnega prehoda za mednarodni cestni promet Obrežje, kjer prav tako potekajo policijski postopki.

''Slovenski policisti razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive logistične in nastanitvene kapacitete potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti držav,'' je še pojasnila. 

Koalicijski poslanci želijo pojasnila

13.20: Koalicijske poslanske skupine pričakujejo, da jih bo premier Miro Cerar čim prej ustrezno seznanil z dogovori oz. zavezami mini vrha EU-Balkan, je pojasnil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Po njegovih besedah so namreč o dogovorih seznanjeni več ali manj iz medijev, drugih konkretnih informacij pa še niso prejeli. Premierju bodo predlagali, da čim prej skliče koalicijski vrh.

Izhajajoč iz informacij, ki jih ima iz medijev, sicer vodja poslancev DeSUS ocenjuje, da dogovori mini vrha EU-Balkan begunske krize ne bodo rešili, saj rešitve niso odvisne le od tega. Upa pa, da so dogovore, ki so jih sprejeli, vsi poslušali in slišali, je dejal in pojasnil, da to v veliki meri nanaša na Hrvaško. Spomnil je na težave s to sosedo, ki "posluša, a slabo sliši", ugotavlja Jurša.

13.15: Tudi danes do zdaj največ beguncev prihaja v Rigonce. 

Znova velik naval beguncev iz Srbije v Hrvaško. Čim prej jih bodo skušali prepeljati v Slovenijo 

11.00: Od polnoči do 9. ure je na Hrvaško iz Srbije vstopilo 3079 beguncev in migrantov, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Kot so dodali, je bilo ob 9. uri v začasnem tranzitnem centru v Opatovcu nekaj manj kot 1500 oseb. O začetka begunskega vala na Hrvaškem je v 40 dneh prispelo več kot 256.200 oseb.

Hrvaška begunce in migrante iz Opatovca prevaža z avtobusi in vlaki proti slovenski meji. Tudi danes pričakujejo velik pritisk beguncev iz Srbije, ki jih bodo čim prej prepeljali proti Sloveniji.

Eden od sklepov nedeljskega mini vrha EU in Balkana o begunski krizi je tudi razmestitev pripadnikov Frontexa v Šidu v Srbiji v neposredni bližini meje s Hrvaško. Pripadniki Frontexa bodo pomagali pri nadzoru prehoda meje in registraciji beguncev tudi na meji med Grčijo in Makedonijo. Pričakovati je, da bo to nekoliko upočasnilo prihod beguncev in migrantov po balkanski smeri.

Hrvaška in Srbija sta se prejšnji teden dogovorili, da bosta begunce in migrante peljali z vlakom neposredno iz Šida proti Slavonskem Brodu, v katerem pospešeno pripravljajo zimski tranzitni center za begunce in migrante. Zmogljivosti centra so ocenjene na od 6000 do 10.000 ljudi.

9.57: Končni cilj migrantov je Nemčija. Vojska tako ureja center v nekdanjem letališču Tempelhof v Berlinu.

Prva skupina danes že odšla v Avstrijo

9.12: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo nastanjenih 995 migrantov. Danes pred 9. uro je prva skupina migrantov (okrog 750) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo, je pojasnila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno. Iz nastanitvenega centra Lendava trenutno poteka prevoz 489 migrantov v Gornjo Radgono. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migranotov.

V Rigonce prihaja že tretja skupina danes: samo danes tja prišlo več kot 4000 ljudi

Zaprta cesta v Dobovi
Zaprta cesta v Dobovi FOTO: Tanja Volmut

9.10: Po 9. uri policisti v Rigoncah pričakujejo novo, danes že tretjo skupino migrantov, ki bo prestopila zeleno mejo. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je na vlaku, ki je pripeljal v bližino meje med državama, 1403 tujcev, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3500 migrantov, v začasnem centru Dobova 3100, v novem centru v Dobovi 2000, v Rigoncah pa še okoli 1200. Prvo skupino, v kateri je bilo okoli 1530 ljudi, so v Rigoncah danes sprejeli med 1. in 2. uro, druga skupina, ki je štela 1250 ljudi, pa je tja prispela okoli 6. ure.

Migrante iz Rigonc odpeljali tudi v Celje

9.00: V nastanitvenem centru v Celju so včeraj zvečer nastanili še 300 migrantov, ki so v Slovenijo vstopili na območju Rigonc. Migrante so v nastanitveni center Celje pripeljali z avtobusi. V nastanitvenem centru je bilo nastanjenih že 247 migrantov, ki so včeraj okoli 16. ure iz Hrvaške prišli na mejni prehod Dobovec. Skupaj je trenutno v nastanitvenem centru Celje 547 migrantov, ki bodo danes v dopoldanskem centru z avtobusi odpeljani v namestitveni center Šentilj, je sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin.

Razdelili več kot eno tono kruha

8.56: Pri zagotavljanju potrebnih materialno tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo beguncev sodelujejo tudi pripadniki civilne zaščite. Včeraj je, kot so sporočili Iz Uprave za zaščito in reševanje, sodelovalo več kot 400 pripadnikov CZ, članov organizacij in društev, humanitarnih organizacij, prostovoljcev in delavcev URSZR ter 45 pripadnikov Slovenske vojske. Med drugim so pripravili in razdelili 5180 toplih obrokov hrane, dostavili 800 litrov čaja, 130 litrov mleka in 1.306 kilogramov kuha.

8.06: Potem ko so nekatere ocene v nedeljo kazale, da bi lahko v državo prišlo kar 15.000 beguncev, je iz danes objavljenih podatkov policije razvidno, da jih je v nedeljo iz Hrvaške vstopilo okoli 10.000, skupaj pa že več kot 73.000. Avstrija jih je doslej sprejela skoraj 48.000.  

7.46: Na spletni strani policije so objavili podatke glede zasedenosti nastanitvenih lokacij za tujce po Sloveniji danes, 26. oktobra 2015, ob 6. uri. V nastanitvenih centrih je bilo skupno nastanjenih 3.167 ljudi, od tega je bilo največ ljudi v Šentilju (1039) in v Gornji Radgoni (800). V sprejemnih centrih pa je bilo 9.455 ljudi: v Brežicah je bilo 3.500 oseb, v Dobovi, v tovarni Beti 3.100, v Livarni pa 2.000.

7.25: Zaradi povečanega pretoka migrantov je stari mejni prehod Šentilj (na regionalni cesti Šentilj - MP Šentilj) zaprt v obe smeri za ves promet, obvoz po avtocesti je možen tudi brez slovenske vinjete; MP Rigonce je zaprt v obe smeri za ves promet, zaprta je tudi cesta med Dobovo in MP Rigonce, obvoz je označen; v Gornji Radgoni na mostu čez Muro pa je polovična zapora med 7. in 20. uro, so zapisali na prometnoinformacijskem centru. 

V Paradižu mejo prestopilo skoraj 600 ljudi 

6.30: V skupini, ki je državno mejo prestopila v Paradižu (občina Cirkulane), je bilo 568 oseb. Te in še nekaj drugih oseb so policisti sprejeli v sprejemnem centru v Gruškovju. Tam so skupno sprejeli 868 ljudi, ponoči so jih prepeljali v Šentilj, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Bojan Kitel

V sprejemnem centru Središče ob Dravi so sprejeli 320 oseb, ki so jih prav tako prepeljali v Šentilj. Ob 6. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 1039 oseb. 4258 oseb je iz Šentilja že odšlo v Republiko Avstrijo, je o dogajanju v minuli noči še zapisal Kitel. 

6.27: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 800 migrantov, v nastanitvenem centru v Lendavi pa 489 migrantov. Iz Brežic je bilo danes v jutranjih urah v sprejemni center v Petišovce prepeljano okrog 170 migrantov, ki bodo po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono. V sprejemnem centru v Dolgi vasi trenutno ni migrantov, je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš

Milanović ne razume, zakaj Slovenija povzroča toliko hrupa

6.20: Hrvaški premier Zoran Milanović je po mini vrhu EU in Balkana o begunski krizi v Bruslju izrazil začudenje nad besedami slovenskega kolega Mira Cerarja o nesodelovanju Hrvaške. V komentarju izjav Cerarja, ki je ob prihodu na mini vrh dejal, da od Hrvaške pričakuje drugačno obnašanje kot doslej, je Milanović poudaril, da Cerar tega na samem sestanku ni rekel. "Na sestanku tega ni rekel. Tam je govoril, da je problem Grčija," je povedal Milanović.

"Te priložnosti ne bom izkoriščal za preigravanje z njim. Velikokrat sva se slišala, preden se je to začelo, in tudi zdaj sva v stiku. Če ima on potrebo po tem, da v notranjepolitične namene govori takšne stvari, mu ne zamerim. Neumno bi bilo, da zdaj obtožujem Slovenijo, da ni bila pripravljena," je dejal hrvaški premier.

"Vse je jasno. To traja že predolgo ter najbolj obremenjuje Avstrijo in Nemčijo, Slovenijo in Hrvaško pa manj, zato ne vem, zakaj ta hrup. To je celo neiskreno. Če zmore Hrvaška, zmore tudi Slovenija," je še izpostavil Milanović.

Milanović je sicer med rezultati vrha izpostavil dogovor, da bodo na mejo med Hrvaško in Srbijo prišli predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex, kar bi moralo v teoriji upočasniti tok ljudi, saj predvideva strožje postopke, a pod pogojem, da bo vse skupaj delovalo od Grčije preko Makedonije in Srbije. Če bo tako, bo to v redu, če ne bo, bo Hrvaška po njegovih besedah še naprej nadzorovala razmere, dokler se ta zgodba ne konča, hrvaški državljani pa bodo živeli normalno in urejeno. "Dobro bi bilo, da se to čim prej konča, a to je odvisno predvsem od Turčije in Nemčije," je še izpostavil.

V Slovenijo bodo namestili 400 policistov. Cerar svari pred razpadom EU. 

Mini vrh EU: Cerar, Juncker in Merklova
Mini vrh EU: Cerar, Juncker in Merklova FOTO: Reuters

6.05: Premier Miro Cerar je v nedeljo v Bruslju pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov. Dogovor mini vrha EU in Balkana je, da bodo v Sloveniji v tednu dni namestili 400 policistov. Cerar je po mini vrhu EU in Balkana opozoril, da je sedaj ključno spoštovati sprejete zaveze, ki so močne in pomenijo korak naprej. Če se to ne bo zgodilo, pa bo Slovenija morala storiti vse, da poskrbi za svojo varnost in interese, je poudaril.

"Ključno je, da je treba te zaveze spoštovati v praksi. Če od jutri naprej ne bo tako, potem se situacija ne bo bistveno spremenila. V tem primeru smo na poti, ki sem jo označil že ob prihodu," je poudaril. Ob prihodu je opozoril, da brez konkretnih in takojšnjih ukrepov v begunski krizi EU preti razpad.

Cerar je po vrhu v Bruslju tudi znova izpostavil, da je Slovenija pod "absolutno nenormalnim pritiskom" in da je "stanje že nevzdržno". Samo zahvaljujoč izjemnim naporom policije in vojske, civilne zaščite in vseh ostalih prostovoljcev in služb, humanitarnih in drugih organizacij, še zmoremo ta silni napor," je dejal.

Če se bo to nadaljevalo, bo treba po premierjevih besedah stopnjevati ukrepe. "Vsekakor bom že jutri opravil posvet v okviru operativnega štaba in če bo potrebno, bom v teh dneh sklical tudi svet za nacionalno varnost," je napovedal in zatrdil, da bodo od danes naprej natančno opazovali, ali Hrvatje in tudi druge države na balkanski poti spoštujejo današnje zaveze.

Voditelji držav EU in Balkana, ki so se udeležili vrha, so sicer sprejeli dogovor o treh ključnih ukrepih. Zavezali so se h krepitvi sprejemnih zmogljivosti na balkanski migracijski poti. V Grčiji in državah zahodnobalkanske migrantske poti naj bi število mest povečali na 100.000. Poleg tega so se voditelji enajsterice zavezali, da se bodo vzdržali enostranskih dejanj. Tretji izziv držav pa bo krepitev nadzora zunanje meje, zlasti med Grčijo, Makedonijo, Albanijo in Srbijo v sodelovanju z evropsko agencijo za zunanje meje Frontex, so zapisali v skupni izjavi.

Številka presega vse meje razumnega

Slovenski policisti, pripadniki civilne zaščite, gasilci in drugi, ki pomagajo beguncem, so na koncu z močmi.
Slovenski policisti, pripadniki civilne zaščite, gasilci in drugi, ki pomagajo beguncem, so na koncu z močmi. FOTO: Reuters

6.05: V Slovenijo je minuli konec tedna vstopilo okoli 25.000 beguncev. Na notranjem ministrstvu so posvarili, da to presega meje razumnega, in na izčrpanost aktivnih na terenu. Samo v soboto je v Slovenijo po navedbah policije vstopilo 9925 migrantov, sinoči pa so z notranjega ministrstva sporočili, da naj bi jih do polnoči vstopilo 15.000. S tem je število pribežnikov, ki so doslej vstopili v Slovenijo, preseglo 80.000. Na notranjem ministrstvu so že opozorili, da tako velikega vala ne zmore normalno obvladovati nobena država.

V Rigonce še naprej prihajajo večje skupine beguncev 

5.53: Med 1. in 2. uro ponoči so policisti v Rigoncah sprejeli skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je bilo v tej skupini 1530 migrantov. Okoli 6. ure pa policisti na zeleni meji v Rigoncah pričakujejo novo skupino, ki naj bi štela 1250 tujcev. Tujce, ki so zeleno mejo prestopili zvečer in ponoči so policisti pospremili in prepeljali v sprejemne in začasne centre v Brežice in Dobovo, kjer jim je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba, je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3500 migrantov, v začasnem centru Dobova prav tako 3500, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa 2000. V Rigoncah trenutno ni migrantov (pričakujemo novo skupino).

''Vso noč so potekali prevozi migrantov z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države. V zadnjih desetih urah je bilo v organizaciji in spremstvu policistov z vlaki in avtobusi v sprejemne in nastanitvene centre v notranjost države prepeljanih 4000 tujcev. Z organizacijo prevozov in spremljanjem migrantov policisti nadaljujejo tudi v jutranjih urah,'' je še zapisala. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1