Slovenija

FOTO: Brglez prepričan, da je država pri žrtvah povojnih pobojev zatajila

Ljubljana, 01. 11. 2014 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob dnevu spomina na preminule je Milan Brglez zapisal, da v Slovenji prevečkrat gledamo drug mimo drugega, to pa pripisuje nezaceljenim ranam za žrtvami vojne, vojnega in povojnega nasilja. Pravi, da je tu država zatajila.

Danes obeležujemo dan spomina na mrtve, ki je namenjen obisku grobov svojcev. Po vsej državi v spomin na pokojne potekajo spominske slovesnosti.

Na ljubljanskih Žalah so predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar položili vence ob pomnik padlim v vojni za Slovenijo, ob spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, k lipi sprave in h kostnici žrtev iz prve svetovne vojne. Poleg njih sta bila prisotna tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman ter generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Pahor je ob postroju častne enote Slovenske vojske venec najprej položil k Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91 na novih Žalah, zatem k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941 - 1945 v spominskem parku.

Delegacija je nato venec položila še k lipi sprave, obisk Žal pa končala pri Kostnici žrtev iz prve svetovne vojne, kjer so v spomin na žrtve pripadniki častne enote izstrelili tri strele. Obisk državnega vrha na Žalah si je ogledalo več deset obiskovalcev pokopališča.

Predsednik republike Pahor je nato ob 14. uri venec položil tudi ob spominsko obeležje pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu ter pozneje še k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu pri Ljubljani. Pri grobnici na Urhu sta vence sicer že prej položila tudi predsednik DS Bervar in ljubljanski župan Zoran Janković. Spominske slovesnosti in polaganja vencev bodo sicer potekali tudi v mnogih drugih slovenskih občinah.

Dan vse svetih

V Katoliški cerkvi 1. novembra praznujejo dan vseh svetih, medtem ko se vernih rajnih spominjajo dan pozneje. Ob prazniku vseh svetih po župnijah potekajo slovesne maše, na pokopališčih pa molitve. Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je maševal na ljubljanskih Žalah, kjer je vodil tudi molitev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo.

V svojem nagovoru je poudaril, da so med svetniki mnogi preprosti ljudje, matere in očetje, ki so zvesti svojim dolžnostim. "Niso bili brez napak, delali so tudi popravne izpite. A z vztrajnim prizadevanjem iz dneva v dan, od spovedi do spovedi, so popravljali svoje življenje in ga usmerjali po poti Božje volje," je dodal. Glavan je spomnil tudi na preganjanje kristjanov po svetu zaradi njihove vere.

V okolici večjih pokopališč je ponekod tudi spremenjen prometni režim, a ne v Ljubljani, kjer za urejanje prometa skrbijo policisti in redarji. Ti svetujejo, da upoštevate cestno prometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima. Ob obisku grobov pa ne pozabite zakleniti avtomobilov in v njih na vidnih mestih ne puščajte vrednejših predmetov.

Brglez: Nekoč je bil to vesel praznik

Brglez je ob tem prazniku na spletni strani državnega zbora zapisal svoje misli o njem. Pravi, da nas praznik opominja tudi na našo začasnost, tak pogled na minljivost pa je plod moderne dobe. Nekoč je bil namreč dan spomina na preminule vesel, saj so se takrat živeči posamezniki spominjali vseh radosti, ki so jih doživljali s preminulimi.

Premier Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik državnega sveta Mitja Bervar
Premier Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik državnega sveta Mitja Bervar FOTO: Damjan Žibert

Brglez pravi, da je prvi november tudi dan opomina na to, kar so nam naši predniki omogočili in česa vsega nismo nikoli dokončali. Pravi, da bi bilo prav, da se ob tem zahvalimo vsem tistim, "ki so sanjali, a niso doživeli naše samostojne države, ki so se zanjo borili, a je niso dočakali". Dodaja, da se moramo spomniti tudi pesnikov, pisateljev, politikov, vojakov, znanstvenikov, podjetnikov, učiteljev, duhovnikov in drugih posameznikov ter posameznic, pa tudi vsakega, ki je v srcu čutil s slovensko bitjo.

Ugotavlja, da v Sloveniji prevečkrat gledamo drug mimo drugega, naš stisk roke pa je hladen, kar pripisuje nezaceljenim ranam za žrtvami vojne ter žrtvami vojnega in povojnega nasilja na celotnem ozemlju Slovenije. Prepričan je, da je tu država zatajila, "saj ureditev dostojnih grobišč vseh žrtev prvenstveno ni (in ne sme biti!) politično vprašanje, ampak je vprašanje etike in humanistični imperativ".

"Nam, danes živečim državljankam in državljanom Slovenije, ni treba žrtvovati ničesar, da bi smeli pokopati svoje mrtve. To moramo storiti čimprej, saj bomo le tako vsaj simbolično zaključili to temno poglavje naše zgodovine," je še zapisal in zaključil, da bomo medsebojno spoštovanje dosegli le, če se bomo soočili in spravili s preteklostjo. "Brez soočenja in priznanja, ni spoznanja. Brez slednjega pa ne moremo graditi tistega, za kar so se zavzemali vsi naši predniki, tj. dobrobiti za vse državljanke in državljane naše države.," je zapisal na koncu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (932)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
03. 11. 2014 15.11
+0
Pa en lep pozdrav tovarišem in tovarišicam , na kratko rečeno ; dobrim ljudem !
B?AN
03. 11. 2014 14.47
+3
Končno ena pametna izjava predstavnika SMC ,bom postal še njihov podpornik.
modelx
03. 11. 2014 14.48
+0
tudi tem se zareče. ti kar ostani pri s()Sovcih, nas bo 90% bolj zadovoljnih
B?AN
03. 11. 2014 14.53
-1
Ja ,zaenkrat bom res ostal pri teh kateri še nekaj razmišljamo z svojo glavo in ne tako kot nam narekujejo Murgelski mediji.
prašek
03. 11. 2014 15.10
+0
deathbite
03. 11. 2014 13.31
+3
Dokler bodo dvojna merila v Sloveniji, ni sprave!
deathbite
03. 11. 2014 13.35
+1
Spomenik (Grahovo) izdajalcem-da, spomenik Titu-ne! Tu se kaže nedemokratičnost slovenske politike! Od t.i. "levih" poslancev nima nihče jajc, da bi sprožil ustavno presojo o spomeniku, kot so jo "desni" za poimenovanje Titove ulice! Banda nazadnjaška!
dule100
03. 11. 2014 14.48
-2
Nazadnjaki ? Poglej kaj pišeš ! Rad bi postavil spomenik množičnemu morilcu !
B?AN
03. 11. 2014 14.49
-1
Ivan ti si največji zdrahar ter podpihovalec mržnje na tem forumu. S..... kaj pametnega delat, ter prenehaj cuzat državo za socialo.
prašek
03. 11. 2014 15.09
-1
V Grahovem stoji spomenik podpornikom največjega zdraharja v Evropi !
belaovca
03. 11. 2014 13.22
+3
božo se je oglasu.....poglejte twitter....
deathbite
03. 11. 2014 13.30
+3
Zakaj bi pa stranke varčevale?! Naj narod crkne!
belaovca
03. 11. 2014 11.42
+3
Studio City @StudioCity..........Nocoj: Izstop Velike Britanije iz evrodružine in odcepitev Katalonije? Kakšna bo nova EU? Gosta evroposlanca: @tfajon & @lojze peterle............taprava dva......
deathbite
03. 11. 2014 12.31
+4
batom@pinkponk.com
03. 11. 2014 13.54
+0
tron3
03. 11. 2014 11.18
+2
OOOO... kaj je pa sedaj to! med ta rdeče se je vtihotapil še en ta bel, saj do sedaj je skrival to svojo plat!!
modelx
03. 11. 2014 10.30
+5
res je, država je zatajila. ni sankcionirala poveličevanja narodne izdaje, kot jo vse države, ki so krvavele tudi zaradi domače izdaje: francija, norveška, danska, nizozemska, belgija, poljska,....
SDS_je_poden
03. 11. 2014 09.48
+6
Sprava? Dejmo pogledat, kako so z izdajalci ravnali v zahodnem svetu. Torej zakaj bi bili mi drugačni? Dejanje izdaje lastnega naroda je najbolj zavrženo in podlo dejanje, razumem, da so to naredili zaradi lastnih ambicij, nekega pohlepa po nečem, ampak potem po koncu vojne ne moraš ostati tu in pametovati, kako ti nekaj pripada. Izgovor, da so se borili proti komunizmu je jalov, ker proti temu režimu bi se dalo boriti tudi po vojni, z nevojaškimi sredstvi. Šlo je za navadno preračunljivost, mislijo na neko osebno korist (predvsem RKC), marsikateri preprosti človek je bil pa pač zaveden. Poboji? Nobena vojna ni lepa, ne poštena, ne pravična. Vojna je najgrozovitejše dejanje. Pobijalo se je na obeh straneh, tako da ni nihče nič bolj ali nič manj kriv. Torej izdajalci in njihovi zagovorniki, pot do Argentine vam je znana, ali se je poslužite, ali pa zaprite kljune. To je vse pravica, ki vam pripada, pravica do odločitve.
zvit kot presta
03. 11. 2014 10.00
-2
Tudi komunisti bi se za politilčno prevlado lahko borili po vojni z nevojaškimi sredstvi, pa so vojno in okupacijo zlorabili za proletarsko revolucijo in nasilen prevzem oblasti.
El Koronito
03. 11. 2014 10.06
+1
wolfterier
03. 11. 2014 10.10
+0
Ljudstvo se je l.42 uprlo partizanskemu terorju,ropom in umorom.Samoobramba je sveta pravica,napad na lasten narod pa izdaja in zločin.
SDS_je_poden
03. 11. 2014 10.11
+1
zvit kot presta: se strinjam, vendar je razlika v tem, da oni za prevzem oblasti niso kolaborirali z okupatorjem. Se strinjava?
SDS_je_poden
03. 11. 2014 10.13
+1
wolfterier: Samoobramba potrebuje kolaboracijo z okupatorjem? Hočeš to povedat?
modelx
03. 11. 2014 10.25
+0
butastterier, v franciji sta bili dve vrsti odpora in sta celo sodelovali, ko je bilo to potrebno. pa še namig, a ni čudno, da je bil levi odpor tudi tam učinkovitejši. kar pa se tiče klobasanja o povojni denokratični borbi komunistov za vlada
modelx
03. 11. 2014 10.27
+1
vladanje, pa zopet primer iz francije: v glavnem je krvavel levi odpor, degaulle pa se je samo pripeljal v osvobojeni pariz. po vojni jih je pa nasadil in sam kot desnoušniški konzervativni parazit prevzel vladanje. je pa res, da so tako levi, kot desni obračunali z domačimi izdajalci. pa nič sodno in milostno. slučajno danes kdo kaj sliši o narodni spravi in kulturnem pokopu izdajalcev v franciji?
zvit kot presta
03. 11. 2014 13.05
+1
za pravično družbo: načeloma se strinjam s tabo, čeprav je potrebno povedati, da je zgodovina po 2. svetovni vojni zelo jasno pokazala, da je bil komunizem za celotno vzhodno Evropo, tudi YU, ideološki in nedemokratični okupator za dolgih 50 let.
zvit kot presta
03. 11. 2014 13.08
+0
Pa še to, tudi sam menim, da je kolaboracija s sovražnikom pogojih vojne dopustna le v izjemnih pogojih in zelo selektivno. In pri nas se je v začetku oblikovanja vaških straž zgodilo ravno to. Zaradi velikega nasilja in zločinskega terorja komunistov nad ideološko drugače usmerjenimi Slovenci v Ljubljanski pokrajini in občasno tudi širše (Gorenjska, Primorska), se je ljudstvo zateklo po pomoč k Italijanom. Očitno so bili ti tedaj manjše zlo.
SDS_je_poden
03. 11. 2014 13.16
-1
zvit kot presta: ne zagovarjam komunizma v kakršni koli obliki, da ne bo pomote. Vendar vseeno trdim, da domobranci nimajo kaj čivkat. Odločili so se, posledice morajo nosit sami, ne pa da mi jambrajo na vsakem koraku z povojnimi poboji. Za moje pojme, je kolaboracija nedopustna.
modelx
03. 11. 2014 14.38
-2
butastkotpresta, daj povej mi, kakšne izjemne razmere so vodliele generala petaina, junaka prve svetovne vojne, da je v drugi vojni kolaboriral z nemci? in potem je njegova smrtna obsodba francije montiran proces, ali kaj?
zvit kot presta
03. 11. 2014 14.48
+3
Za FR ne vem, pisal sem za slovenske razmere. Je pa v FR neka posebnost. Dejansko so Francozi v "Višijski" franciji bili deležni mnogo manj okupatorskega nasilja kot drugod po Franciji. So ga pa toliko bolj nastradali npr. judje. Ampak kot rečeno pisal sem o naših domačih razmerah.
cirenij
03. 11. 2014 09.03
-2
Kot vidim, pri nas nikoli ne bo sprave ali vse dotlej, dokler se bodo po parlamentu preganjali nekateri, ki jih ne bom omenjal. Vsi povojni poboji so bili z žegnom zahoda, kdo bi prevzel odgovornost za preživetje in rovarjenje vseh teh? Naj jim bo lahka zemljica slovenska. So že davno tam zgoraj in Bog jim je sodil. In če so bili neupravičeno pobiti, tudi njihovim morilcem. Ne sodimo, da ne bomo sojeni!!!
ratio
02. 11. 2014 22.54
+10
Že res, da je druga svetovna vojna daleč. Niso pa daleč nasprotja, ki so takrat slovenski narod razdelila na dvoje. Prav ta nasprotja so politični poligon, ki dela našo politično sceno izredno neučinkovito, na drugi strani pa navdaja s skrbjo, da smo še vedno razklani na isti način, kot pred 70 leti. Zločini so se dogajali. Na obeh straneh. Partizani so se za povojne poboje vsaj opravičili. RKC se za organizacijo kvizlinške vojske na slovenskih tleh ni niti opravičila. Mar to pomeni, da se lahko zgodi, da bodo svoja dejanja izpred 70 let ponovili? Mislim, da potrebujemo opravičilo RKC in obljubo, da se kaj takega v nobenem primeru ne bo ponovilo, da bi lahko zaključili s poglavjem o spravi. Če po 70 letih ne morejo priznati, da so z organiziranjem kolabioracionistične vojske naredili zločin proti narodu, potem mislim, da do prave sprave ne moremo priti. Če namreč vztrajajo na tem, da so ravnali prav, potem se lahko upravičeno bojimo, da bodo dejanje ponovili.
sinhron
02. 11. 2014 18.48
+9
Ob takih praznikih in takih sporoćilih si ne moreš kaj , da ne bi skušal povedati tudi resnice za razliko od mnogih , ki trdijo , da je velika krivica bila storjena tistim , ki so jih pobili po vojni , ko so bežali preko slovenskega ozemlja in tiste , ki so bili znani kolaboracionisti ! Bežali so tisti , ki so se med vojno udinjali okupatorju in pobijali in izdajali domače ljudi in to bi morali naši zgodovinarji enkrat za vselej na glas povedati , da bi slišali tudi tisti , ki želijo te ljudi rehabilitirati in prikazati tok zgodovine v drugačni luči ! Dokler tega ne bo pri nas ne bo miru in politične volje , da se presežejo okviri teženj cerkve in desnih strank !
korintos22
02. 11. 2014 19.06
+9
Avstrija in Nemčija so rehabilitirali vse vojne zločince! Po SDS!
napoleon3
03. 11. 2014 08.17
+4
To ravno ne drži, pobijali so tudi tiste, ki niso bežali, problem teh pobojev je da ljudje niso imeli sojenja, eno je obsoditi in usmrtiti vojne zločince eno je pa pobiti vse povprek. Saj so tudi drugje v zahodnih državah pobili svoje kvizlinge ampak so jim sodili. In zavedati se moramo, da vse ki so jih pobili tudi niso bili vojni zločinci, pobili pa so tudi civiliste. Res pa je da hočejo nekateri medvojne dogodke sedaj prikazati v drugačni luči, čeprav je dejstvo, da so se partizani borili proti okupatorju.
korintos22
03. 11. 2014 08.37
+1
Koliko civilistov je samo Francija dala na hladno!
wolfterier
03. 11. 2014 15.55
+2
V Franciji niso nikogar vrgli v rudniški jašek in dvanajstkrat zazidali..
lnterReflections
02. 11. 2014 18.15
+3
Ideološke teme, ki spadajo v 21. stoletje so: verski davek, obdavčitev prostitucije, istospolne posvojitve in poroke, legalizacija konoplje, umetna oploditev, itd., ne pa povojni poboji. To spada v 20. stoletje.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.18
+9
Razen verskega davka je tudi vse ostalo nepomembno za razvoj ekonomije in države.
belaovca
02. 11. 2014 18.22
+2
samo kaj češ...tisti iz 20 stoletja so se zrinli v 21 stoletje.....in zdaj je cela štala.....
CyberWorm99
02. 11. 2014 18.23
+4
dawk na prostitutke pa legalizacija ganđe je tut keš za držawo : ))
lnterReflections
02. 11. 2014 18.25
+1
Legalizacija in obdavčitev bordelov ter konoplje prinese veliko denarja v davčno blagajno. Sedaj dilerji in prostitutke to služijo brez davka, le s to razliko, da je prostitucija dekriminalizirana, konoplja pa ne.
CyberWorm99
02. 11. 2014 18.33
+2
pa še pr ganđi bi pol lohka bil mal turizma : )) k w amsterdamu : )) w amsterdam ge polowica folka sam zato da se ga pol zadewajo tam : )))
belaovca
02. 11. 2014 18.35
+1
lnterReflections
02. 11. 2014 18.35
+2
Če bi pa dovolili umetno oploditev, bi lezbijke financirale slovensko zdravstvo, tako pa se umetno oplodijo v tujini, rodijo pa v Sloveniji.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.39
+4
Najprej mora biti prostitucija legalizirana in potem favek na njo. Za zadevanje pa moramo najprej rešiti na čigave stroške se zdravijo posledice in kdo odgovarja za nastalo škodo storjeno v gospodarstvu zaradi zakajenih delavcev. Iz mojega žepa naj ta denar ne vlečejo. Potem mi je pa vseeno.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.41
+2
Umetno oploditev pa dovoliti samo zdravstveno nesposobnim za spočetje otroka.
CyberWorm99
02. 11. 2014 18.41
+2
majn srebrni k pa za alko : )) mugoče bi blo clo manj alkoholikou zarad tega : ))
lnterReflections
02. 11. 2014 18.42
+1
Prostitucija je dekriminalizirana, kar pomeni, da je isto kot medsoseska pomoč, kjer ti sosed plača nekaj na roke, ni mu pa treba plačati prispevkov in davkov.
lnterReflections
02. 11. 2014 18.43
+0
"srebrnibreg 02.11.2014 18:41:08 Umetno oploditev pa dovoliti samo zdravstveno nesposobnim za spočetje otroka." Saj to sploh ni problem. Gre lezbijka na Nizozemsko, plača 5.000€, da jo umetno oplodijo ter polni zdravstveno blagajno Nizozemske namesto Slovenije.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.45
+5
Cyber- a misliš, da tiste posledice alkohola zagovarjam? Vse je isti pa, če je to zakajanje oziroma snifanje, alkohol, cigarete ali kaj drugo.
CyberWorm99
02. 11. 2014 18.46
+2
jst ti sam powem da ma manjše posledice k pa alko al pa tobak : )) sprobano wse : )) najbolj me alko uniči tko mislim fizično : )))
lnterReflections
02. 11. 2014 18.47
+1
srebrnibreg, moralo bi biti obratno. Konoplja legalizirana, pa alkohol prepovedan.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.47
+4
Venus- po mojem imamo pri nas zadosti kandidatov, da to zastonj naredijo, če je sploh za to sposobna, če pa ni pa itak ni za otroka. Pa tudi Nizozemci naj potem skrbijo za njenega otroka ne pa naša sociala.
CyberWorm99
02. 11. 2014 18.48
+1
če se ga kdaj napijem kacga slabo duma skuhanga šnopsa sm k bi me tramwajn powozu : ))) če sm bil pa zadet pa drug dan k da ni blo nič skor : )))
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.49
+5
Cyber- ne vem katero je hujše, ker nič od tega ne uživam. Za vse pa naj bo enako, ker to ni potrebno nič uživati, ker škoduje zdravju in, ker škoduje zdravju naj si vsak sam plačuje posledice lastne neumnosti.
lnterReflections
02. 11. 2014 18.51
+2
Če to naredi na Nizozemskem, ti sploh ne moreš vedeti, da je to tam naredila. Sloveniji lahko reče, da ji ga je Nizozemec naredil. Sedaj pa dokaži, da je umetno oplojena.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.52
+4
Venus- vsak otrok mora imeti očeta takšnega ali drugašnega in vsak oče se naj skrbi za svojega otroka. Enostavno kot pasulj bi nekateri rekli.
lnterReflections
02. 11. 2014 18.53
+0
srebrnibreg, o tem sva se enkrat že pogovarjala. Tisti, ki uživajo tobak in alkohol, polnijo zdravstveno blagajno preko trošarin in si tako plačajo zdravstvene posledice za alkohol. Lahko pa naredimo, da si mora vsak sam plačati, vendar je potem treba ukiniti trošarine.
lnterReflections
02. 11. 2014 18.54
+1
Kako boš rešil ta problem, da se samske ženske in lezbijke hodijo oplodit na Nizozemsko? To je podobno kot tisti, ki skrivajo denar v davčnih oazah.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.54
+4
Venus- ne biksaj ga. Trošarina NI za zdravljenje posledic uživanja teh substanc.... Zelo enostavno je to rešiti. Mati pove ime očeta, da tudi on skrbi za otroka, če pa ne pove si pa pač sama preživlja otroka. Zelo enostavno. Svoj denar ne mislim dajati za preživljanje tujih otro, ker tudi mojega ni nihče drugi preživljal razen naju dveh starišev. Vedno bom pa dal denar, kateri izgubijo enega od starišev s smrtjo ali invalidnostjo, da niso sposobni tega sami početi.
lnterReflections
02. 11. 2014 19.01
+1
Zakaj ne dajo potem trošarine na hrano? Če je samska, ga bo sama preživljala, če pa lezbijka, ji bo pa pri tem pomagala partnerka, ki ga lahko posvoji. Po zakonu iz leta 1977, lahko partner posvoji biološkega otroka svojega partnerja, če se partner s tem strinja.
srebrnibreg
02. 11. 2014 19.13
+4
Tisto kar bosta dva delala brez pomoči iz državne blagajne me ne zanima. Pišem ti o tem, da naj državo to sem pa tudi jaz ne fehtajo denar za preživljanje svojih otrok ampak naj jih preživljajo starši.
lnterReflections
02. 11. 2014 19.22
+1
Otroški dodatki pripadajo tako samskim kot parom. Tukaj ni razlike, razlika je samo v višini.
srebrnibreg
02. 11. 2014 20.21
+5
Otroški dodatek je eno socialna pomoč pa drugo. Zakaj bi morala država oziroma jaz vzdrževati in plačevati vrtec otroku, katerega pravi oče vozi v vrtec z dragim avtomobilom uradno ga pa ne prizna, čeprav živi skupaj z njegovo mamico in tem svojim otrokom. Uradno ga pa neprizna zato, ker koristi državo oziroma mene.
lnterReflections
02. 11. 2014 21.29
+1
Se strinjam s tabo! Pripadajo mu otroški dodatki, ne pa socialna podpora.
belaovca
02. 11. 2014 18.09
+3
pa še podložnik predalič.......Božo Predalič @BozoPredalic...............Prihaja nov teden in z njim nadaljevanje Kozlovske sodbe v primeru @JJansaSDS.............Sodniki ohranite vsaj prgišče dostojanstva in prekinite farso................sodniki mirne vesti še eno nulo zraven pripišite...
batom@pinkponk.com
02. 11. 2014 18.52
+2
normalno da je kozlovska, če pa sodijo, ko....
pe?navodo
02. 11. 2014 19.32
+4
KO....zlu si mislil napisat verjetno. ne bo držalo. Res pa je da sodijo KO.... RUPTIV............
pe?navodo
02. 11. 2014 18.04
+6
Odbor2014 @odbor2014 @petra_jansa : "Gre za nosilce levega fašizma, ki še vedno častijo ikono zločinca Josipa Broza Tita."
pe?navodo
02. 11. 2014 18.05
+8
Tako to zgleda če so janšisti čist zmedeni v glavah. Kaj naj človek sploh reče ? Lahko si samo tiho in še čudiš .
pe?navodo
02. 11. 2014 17.58
+2
Janša @JJansaSDS Današnje volitve v Donetsku. Drug datum, podobna legitimnost kot 13.7.2014 v Sloveniji.
pe?navodo
02. 11. 2014 18.00
+5
Zakaj se pa potem tako oklepa NELEGITIMNEGA MANDATA ? In upam da POPRAVI napako prejšnje vlade in ČIMPREJ PRIZNA Krim in Doneck ter samoodločbo naroda.
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.03
+5
Saj tisti malikovalci lopovije pod imenom neki odbor tudi stresa na desni neke šale.
zulj001
02. 11. 2014 18.19
-2
Ukvarjajte se z primanjkljajem v državni blagajni,ne pa z Janezom..........
srebrnibreg
02. 11. 2014 18.37
+7
zulj- povej v uredništvu 24ur naj na desni tisto njegovo nesnago in o njem nesnago počistijo.
botjabotja
02. 11. 2014 18.37
-3
zulj001
02. 11. 2014 18.43
-3
srebrnibreg,kakšen ti je honorar za te tvoje neumnosti.............
srebrnibreg
02. 11. 2014 19.11
+3
Jaz sem ti samo napisal kaj se tam na desni godi in nič drugega.
SmradiLeviPokvarjeni
02. 11. 2014 17.54
-13
Leve prirejene statistike ... krojenje resnice in sprenevedanja glede povojnih pobojev nedolžnih civilistov ... držijo tko kot rast BDPja po levih izračunih, pa to ... al pa bančna luknja zarad nekritih levih kreditov po izračunu nezmotljive Bratuškove ... a je treba še kej napisat ... lol ...
belaovca
02. 11. 2014 17.55
+9
deathbite
02. 11. 2014 20.38
+7
Krojenje resnice ima v rokah krojaška delavnica s Trstenjakove. Samo kroji so nekam čudni. Posod sami žepi.
deathbite
02. 11. 2014 20.38
+6
Krojenje resnice ima v rokah krojaška delavnica s Trstenjakove. Samo kroji so nekam čudni. Posod sami žepi.
CyberWorm99
02. 11. 2014 17.50
+4
drgač pa zgodowino je teško obrnt čist na glawo : ))) mrtwih tut neboste obudili s tem kar je najwažnejše per benz kruh itd nebo nč dražji zarad tega al pa cenejši tko da je to lapanje w prazno in škoda energije pr tolk bolj pomembnih stwareh k so trenutno pomembne : ))
belaovca
02. 11. 2014 17.47
+7
lej ga tega klopotca....Janez Janša @JJansaSDS...................Današnje volitve v Donetsku. Drug datum, podobna legitimnost kot 13.7.2014 v Sloveniji.................muahahahaha....za rusijo se zanima....za komuniste........
-2
GIBANJE OPS lahko povzroči številne uspehe, a ste pripravljeni?
srebrnibreg
02. 11. 2014 17.34
+8
Vsako leto na 1. November opazujem število prižganih sveč ob spomeniku padlih za domovino in na drugi strani ob spomeniku izdajalcem in pomočnikom malarjevih. Še vedno je ista dobra stara zgodba. Pri herojih padlih za domovino je ob dveh spomenikih tako rekoč gora sveč, pri onih drugih pa pri enem spomeniku gori le nekaj sveč. Tisti zagovorniki pomočnikov malarjevih bi se morali ob tem dejanju globoko zamisliti.