Slovenija

Vabijo turiste: Pridite na Bled, potem pa skočite še do Dubrovnika

Ljubljana, 19. 06. 2012 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
12

Turisti iz oddaljenih držav se redko odločajo za obisk le ene države, zato Slovenija in Hrvaška na tem trgu nastopata kot enotna destinacija. Promovirata obisk Bleda in Dubrovnika ter Postojnske jame in Plitvic.

Slovenija in Hrvaška sta spoznali, da se na oddaljenih trgih lahko bolje promovirata, če nastopata skupaj. Slovensko združenje turističnih agencij tako že od leta 2009 na tretjih oziroma perspektivnih trgih nastopa s hrvaškim združenjem potovalnih agencij. Torej se jim Slovenija in Hrvaška predstavljata kot enotna destinacija.

Karmen Novarlič iz Slovenske turistične organizacije je razložila, da turisti iz oddaljenih držav ponavadi ne obiščejo le ene države. Kombinacija destinacij v obeh državah tako nudi boljše poziciranje Slovenije in Hrvaške na tretjih trgih. Skupaj tako promovirajo Bled in Dubrovnik ali pa Postojnsko jamo in Plitvice.

Kot je poudaril Boris Žgomba iz Združenja hrvaških potovalnih agencij je povečanje turističnega prometa v interesu obeh držav. Gre tako za turistični promet med državama kot tudi za promet, ki prihaja iz tretjih držav. Žgomba je prepričan, da se Slovenija in Hrvaška odlično dopolnjujeta. "V končni fazi smo tudi blizu drug drugemu," je povedal.

Na Združenju turističnih agencij Slovenije pravijo, da je bolje, da Bled na oddaljenih trgih promoviramo v kombinaciji z Dubrovnikom.
Na Združenju turističnih agencij Slovenije pravijo, da je bolje, da Bled na oddaljenih trgih promoviramo v kombinaciji z Dubrovnikom. FOTO: Thinkstock

'Za Evropo skupna promocija ni potrebna'

Glede trgov, ki so državama bližje, torej evropskih trgov, pa je Tone Matjašič iz Združenja turističnih agencij Slovenije dejal, da ni potrebe, da se promoviramo skupaj. V Nemčiji ali Italiji je namreč promocija popolnoma drugačna kot pa na oddaljenih trgih. Dimitrij Piciga iz Kompasa je dodal, da denimo na nemškem trgu nastopajo kraji, kot je Portorož ali pa Rovinj. "Doba bivanja v takem kraju je tako dolga, da se turisti ne premikajo," je dejal Piciga. Če je torej za določen trg cilj neka stacionarna destinacija, potem ni veliko smisla v skupnem nastopi dveh držav. "Na bližnjih tržiščih je promocija samostojna," je povedal Matjašič. Ne nastopa le vsaka država posebej, samostojno nastopa vsako mesto oziroma lokalna turistična organizacija.

Z lanskoletno turistično sezono sta sicer tako Slovenija kot Hrvaška zelo zadovoljni, saj sta beležili zelo dober obisk. So pa pred nami, kot je dejala Novarličeva, za turizem ključni in odločilni meseci. Obe državi letos pričakujeta manj italijanskih turistov,  Matjašič pa je prepričan, da bodo letošnji izpad italijanskega trga nadomestili ravno novi trgi. "Mogoče ne popolnoma novi, ampak že azijski trgi in trgi iz Latinske Amerike," je povedal. Tako je zelo pomembno, da na naše območje pritegnemo tudi goste iz oddaljenih krajev, so se strinjali sogovorniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bebo3
19. 06. 2012 17.56
-6
to je taka neumnost kot če bi promovirali obisk Berlina in Pariza, vse v enem dnevu. Nemogoče!
avantura21
19. 06. 2012 17.54
+8
Zakaj pa ne :)) ... Meni bi bilo najbolj všeč, če bi ostala Jugoslavija, takrat so itak vsi skupaj držali :)
Flux55
19. 06. 2012 17.41
+4
Skupaj bi mogl organizirat EP v nogometu to bi bilo sila cool.
Uporabnik113189
19. 06. 2012 17.04
-5
Za vse razlike, ki so med Hrvaško in Slovenijo obstajajo razlogi. Sicer razlik ne bi bilo. Prav nobene potrebe nimamo za hrvaškim tipom turizma, ki je dokazano uničil vso njihovo naravo in morje še manj pa da se enači Bled z Dubrovnikom. Gre za zelo veliko razliko. Turisti, ki nimajo časa, da bi se ustavili nekaj dni, so zelo slabi gostje nizkega cenovnega razreda in zelo površni. To so ljudje, ki želijo tipizirano civilizacijo povsod, hotelska hrana, tipična kosila in zajtrki, standardi in najnižje cene ki so možne, svetovni jezik za sporazumevanje. Teh ljudi ne zanima ne kultura ne narod. Pridejo, se najejo, fotografirajo, posvinjajo kraj in gredo.V Sloveniji imamo že sami dovolj kradljivih tajkunov in ne potrebujemo prav nobenega hrvata, da bi se število kradljivih smradov z industrijskim turizmom povečalo. Pravzaprav potrebujemo precej bolj natančen nadzor in obnavljanje naše prave kulture, kot je odstranitev vsakega dvoma za plačilno diosciplino, skrb za čisto okolje in naravo, visoka pismenost, čustvena inteligenca in ohranjanje kulturne dediščine, skratka svoj tip turizma, ki je značilen za naše kraje. In prav nič ni narobe, če kakšen turist izve, da ni zaželjen če dela samo škodo. Hahaha, združevanje s hrvaško, ta je pa dobra. Še so naivneži, ki se niso ničesar naučili iz zgodovine..Lahko sodelujemo in smo prijazni drug do drugega, sicer pa naj ostanejo tam kjer so, pravzaprav naj izginejo nazaj tja od koder so prišli.
SLOVENISTAN
19. 06. 2012 17.40
+1
Uporabnik113189
19. 06. 2012 22.07
-1
Če dokazuješ svoje svetovljanstvo s kratico OMG, potem je o plankah vse jasno.
NavihanNavihan?ek
19. 06. 2012 16.35
+9
združitev slovenije in hrvaške bi bila po eni strani zelo dobra, večja prepoznavnost, turizem, šport.. ampak hrvaška ima veliko slabše gospodarstvo od slovenije in bi to znižalo že tako nizko plačo v sloveniji, sicer smo pa eni in drugi preponosni na svoj narod in prav je tako! :)
Drago Turinek
19. 06. 2012 16.24
+4
Za koga se pa imaš ti EuropeanLEFT?..................Skratka neprimeren komentar,ne rabiš osebne izkaznice...........
lnterReflections
19. 06. 2012 16.31
+3
Resnico govorim, ki jo večina Slovencev ne vidi, sploh pa desnosučnih in podpornikov Majerja:).
krneki_P
19. 06. 2012 16.58
+3
ja dejmo še srbijo zravn pa bo vsakih 20 let vojna xd hahahahah
lnterReflections
19. 06. 2012 16.19
-2
Sploh ne vem, zakaj Slovenija in Hrvaška nista skupaj, kot ena država!? Jezik je podoben, vera ista (katoličanska), pa še obojni so Dunajski kočijaši!
Anonimnež1
19. 06. 2012 17.03
+2
pol je bolš da je nazaj st<ra Jugoslavija,so podobni jeziki,vera je pa že tko različna v vsaki državi...