Slovenija

Učiteljica sporoča ministrici: ukinitev plačila učne pomoči žali učitelje

Ljubljana, 12. 01. 2015 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ukrep ministrstva za izobraževanje, ki začasno ustavlja financiranje učne pomoči, žali učitelje, opozarja učiteljica Bojana Potočnik. Ministrstvo sicer načrtuje še druge ukrepe, med njimi tudi ukinitev financiranja interesnih dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi, glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole.

Ukrep ministrstva za izobraževanje, ki začasno ustavlja financiranje učne pomoči, ker mora privarčevati 10 milijonov evrov, je sprožil plaz nezadovoljstva.

Učiteljica: To je ukrep, ki žali učitelje

Na ukrep ministrstva za izobraževanje se je odzvala tudi učiteljica Bojana Potočnik, ki je za izjavo "na začetku svoje učiteljske poti sem učence učila, da lačni otroci živijo v Afriki, danes pa sedijo v klopi zraven njih", ki se je nanašala na financiranje slovenskega tradicionalnega zajtrka, lani prejela Večerovo nagrado Bob leta. V obsežnem in ostrem pismu ministrici, ki je zaokrožilo po socialnih omrežjih, odločno nasprotuje brezplačnemu nudenju ur dodatne strokovne pomoči.

"Nismo pripravljeni na takšna poniževanja in jim odločno izrekamo ne," pismo zaključuje Potočnikova.
"Nismo pripravljeni na takšna poniževanja in jim odločno izrekamo ne," pismo zaključuje Potočnikova. FOTO: Thinkstock

"Ta teden sem bila seznanjena, da ste 23. 12. 2014 sprejeli sklep, po katerem mi ur DSP ne boste več plačevali, vendar sem jih vseeno dolžna opraviti, ker imajo učenci odločbo. Mimogrede, odločb jim nisem izdala jaz, ampak vi in vaše pristojne službe. Tistim učiteljem, ki pa imajo to delo sistemizirano, pa boste še naprej plačevali, kar ste v okrožnici utemeljili kot nujnost varčevanja, navajam okrožnico 60350-22/2014/1, kjer pišete: 'pri čemer smo se trudili, da smo se osredotočili predvsem na tiste, ki ne vplivajo na zaposlenost strokovnih delavcev v šoli'. V praksi to zame pomeni, da ostajam zaposlena, ne bom pa več plačana za to delo. Vaša okrožnica, s katero mi od 1. 1. 2015 ukinjate mesečno plačilo ur DSP, me milo rečeno žali, če ostanem v mejah vljudnosti. Decembra sem za 9 opravljenih ur dobila neto izplačilo 58 evrov (mimogrede, to je strošek prehrane mojega otroka v šoli). Od zdaj naprej pa naj to počnem zastonj?! Bom, ko boste vi osebno dali podatek, koliko ur boste vi in vaši kolegi na ministrstvu oddelali zastonj in kolikšen bo ta znesek oz. vaš 'doprinos', ki ga boste žrtvovali v imenu varčevanja v javnem sektorju," v ostrem pismu piše Potočnikova.

"Na pot slovenskega javnega šolstva v sivino sem že opozarjala. Ukinitev plačila DSP je samo pika na i. Prva stvar je bila odprava delovne uspešnosti. Kar naenkrat smo vsi postali enaki, čeprav je jasno, da se eni trudijo bolj, drugi manj. Entuziazem v slovenskem javnem šolstvu je mrtev, ker ga sistemsko uničujete že nekaj let! Ampak koga to zanima, vas zanimajo le privarčevani evri in projekti na papirju, s katerimi se boste hvalili v Bruslju," je ostra Potočnikova.

Na tem mestu pozivam vse učitelje, ki čutijo podobno kot jaz, da se takšnim varčevalnim ukrepom odločno uprejo in zahtevajo za opravljeno delo tudi plačilo ali pa ga preprosto ne opravljajo več.  Poziv učiteljice Bojane Potočnik

Po njenem mnenju je problem tudi v tem, ker so se odločbe o DSP podeljevale tudi takšnim otrokom, ki do nje niso upravičeni, vsaj ne v takšnem obsegu. "Vse odločbe DSP niso upravičene, na kar učitelji opozarjamo že nekaj let. Oprostite, ampak teh odločb nisem izdala jaz in moji kolegi, ki naj bi jih zdaj po vaše opravljali zastonj," v pismu ministrici navaja Potočnikova.

"Še naprej delate v smeri poniževanja in razvrednotenja učiteljskega poklica, saj ste po drugi strani staršem obljubili, da bodo njihovi otroci DSP še vedno dobili in skušate sedaj nas prikazati kot nečuteča bitja, ki nočemo zastonj pomagati vsem tistim otrokom, ki potrebujejo DSP, ki vam je popolnoma ušel iz kontrole. Seveda se upiramo, ker smo na svoja pleča sprejeli že dobršen del krize in ker je na neki točki treba reči odločen in jasen NE. Ta slednji varčevalni ukrep je nepremišljen, diskriminatoren in verjetno tudi ustavno sporen, saj v ustavi piše, da smo pred zakonom vsi enaki, to lahko povedo pravniki. Bom končala pri Splošni deklaraciji o človekovih pravicah, ki v svojem 23. členu pravi takole: 'Vsakdo ima, brez kakršnekoli diskriminacije, pravico do enakega plačila za enako delo'," je nad ukrepi vlade zgrožena Potočnikova.

ZPMS: Varčevalni ukrepi, ki bodo še več otrok pahnili v revščino

Ukrep pa je zmotil tudi tiste, ki se zavedo, da bo ta ukrep dolgoročno škodil predvsem otrokom in s tem razvoju družbe. Tako v Zvezi prijateljev mladine (ZPMS) opozarjajo, da so sprejeti varčevalni ukrepi, ki naj bi poleg učne pomoči prizadeli še ukinitev financiranja interesnih dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi, glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole, nedopustni in neodgovorni. "Sprašujemo se, ali se tisti, ki sprejemajo te kratkovidne ukrepe, zavedajo, da s tem dolgoročno škodijo razvoju otrok in s tem razvoju družbe. Po nam znanih podatkih bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport privarčevalo malo, a posledice bodo trajne in nepopravljive," v sporočilu za javnost opozarja predsednica ZPMS Darja Groznik.

Problem v družbi je, ker je vsestranski zdrav razvoj otrok vse bolj odvisen od materialnega statusa njihovih staršev.
Problem v družbi je, ker je vsestranski zdrav razvoj otrok vse bolj odvisen od materialnega statusa njihovih staršev. FOTO: Thinkstock

Ukrep, ki bo še bolj razslojil družbo

Prepričana je, da bodo novi varčevalni ukrepi še dodatno razslojili družbo. Problem v družbi je, ker je vsestranski zdrav razvoj otrok vse bolj odvisen od materialnega statusa njihovih staršev, uspešnost otrok v šolskem sistemu pa vse bolj odvisna tudi od zavzetosti staršev, dodatne učne pomoči in materialnih sredstev, ki jim omogoča razvoj talentov v zunajšolskih dejavnostih. To je ob podatku, da vsaj 55.000 otrok živi pod pragom revščine, povsem nedopustno, poudarja Groznikova.

Pravico otroka do učne pomoči zagovarjajo tudi na Zavodu za šolstvo, kjer vodijo postopke o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Opozarjajo, da morajo biti varčevalni ukrepi takšni, da ne škodijo otrokom.

Odločitvi ministrstva za šolstvo, ki začasno ukinja financiranje učne pomoči, v ZPMS ostro nasprotujejo. Še posebej nasprotujejo navodilom ministrstva, ki šolam narekuje, da naj se obravnava otrok, ki imajo v dolgotrajnih strokovnih postopkih s strokovnimi odločbami ugotovljen tak primanjkljaj, ki zahteva individualno obravnavo, združuje v skupinsko obravnavo. "Bojimo se tudi, da bi v primeru, če bo primanjkljaj izvedenih učnih obveznosti učitelja postalo edino merilo za to, kdo bo izvajalec učne pomoči v šolah, njena kakovost lahko padla," še dodajajo.

"Ne moremo razumeti, kako se lahko ministrstvo zaveže, da bo varčevalo na prihodnosti države - otrocih. Pri ZPMS smo zavezani k skrbi za otroke, zato bomo trkali na vest in vrata tistih, ki s svojimi odločitvami jemljejo možnost za razvoj in enake možnosti vseh otrok," pravijo v ZPMS in dodajajo, da ne dopuščajo, da otroci na svojih ramenih nosijo posledice in bremena nespametnih odločitev odraslih.

Združenje: S tem ukrepom se vračamo 30 let nazaj

Od odgovornih na ministrstvu združenje zahteva pojasnilo o neplačevanju učne pomoči, predvsem pa, kako si sedaj ministrstvo predstavlja zagotavljanje enakih možnosti do izobraževanju dolgotrajno bolnih otrok.

V Združenju za pravice bolnih otrok okrožnico ministrstva za izobraževanje, ki je šole v ponedeljek obvestilo, da jim v bodoče ne bo več plačevalo učne pomoči za otroke s posebnimi potrebami, odločno zavračajo in opozarjajo, da so s tem bistveno prikrajšani dolgotrajno bolni otroci in mladostniki.

V javnem pismu ministrici je združenje pojasnilo, da so ure učne pomoči za dolgotrajno bolne učence zelo pomembne. Prav te ure so namreč eden bistvenih elementov pri zagotavljanju enakih možnosti do izobraževanja bolnim otrokom in mladostnikom, so opozorili v združenju. Ob tem so dodali, da je pravilnik o organizaciji in načinu dela komisij za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami že oktobra 2013 ure učne pomoči za dolgotrajno bolne otroke nerazumno in nepravično zmanjšal. Na to so člani združenja ministrstvo opozorili pred letom dni. Predstavniki tedanjega ministrstva pa so obljubili, da bodo pobude združenja preučili, a je žal ostalo le pri jalovi obljubi, in to kljub izraženemu razumevanju, navajajo v združenju.

S tem ukrepom bodo bistveno prikrajšani dolgotrajno bolni otroci in mladostniki, njihova pravica do enakih možnosti do šolanja pa bo v bodoče odvisna od dobre volje posameznega ravnatelja ali učitelja, opozarjajo v združenju. Ob tem so dodali, da "nas to vrača vsaj 30 let in več nazaj, ko v Sloveniji skrb za dolgotrajno bolne učence sistemsko ni bila urejena".

Preberite še, kakšne bodo posledice začasne ukinitve financiranja učne pomoči v šolah. O tem smo povprašali psihologinjo ter specialno pedagoginjo. Obe opozarjata, da gre za radikalne reze v pomoč učencem s posebnimi potrebami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (479)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
13. 01. 2015 11.36
-1
SLOVENIJA MORA NA NOVE PRLAMENTARNE VOLITVE,DA SE DEMOKRATIČNO IZVOLIJO LJUDJE,KI NIKOLI NISO IMELI ROK V MARMELADI.ČE SE TO NE ZGODI, PRI NAS OTROCI NEBODO VEČ IMELI, NE DETINSTVA, NE OTROŠTVA, NE MLADOSTI. JAZ SEM TO VSE IMEL. ZATO SEM NAJBOLJ HVALEŽEN ,SVOJIMA POKOJNIMA STARŠEMA IN TITU.
prašek
13. 01. 2015 11.53
+1
Vlada Mira Cerarja je demokratično izvoljena in vsaj jaz ne vem za nikogar, ki bi že imel roke, ali pa vsaj prste v marmeladi. Tisti se največkrat grupirajo v eni sekti !
prašek
13. 01. 2015 11.33
+1
Včeraj sem naletel na en zelo dober komentar, katerega bom celega prilepil spodaj :
prašek
13. 01. 2015 11.33
+18
xxxcccyyy 12.01.2015 18:49:56 81 Za tiste, ki nimate pojma, o čem pišete pišem obrazložitev: 1.) Učitelji imajo drugačne normative, kot jih imamo mi zaposleni vzasebnem sektorju. Koliko lahko delajo so napisani v normativih, ki jih določa zakonodaja in so primerjivi z vso evropo. V Nemčiji je normativ 18 ur, v sloveniji pa 22 ur tedensko. Drugo se smatra, da se učitelji pripravljajo na ure in podobno, večina pa jih dobi k tem urah še cca 8 uro podaljšanega bivanja in podobno. Povprečje je cca 26-30 ur na teden. 2.) Vse počitnice, ko so otroci doma, učitelji koristijo dopuste. Imajo cca 26 dni dopusta, 10 dni pa si pridobijo z urami (sestanki, 2xgovorilne ure na mesec, 2xkonference, varstvo otrok, ...), ki jih mi v zasebnem sektorju dobimo plačano. Učitelj ne more biti doma izven poitnic ampak samo v poletnih in 3 dni v ostalih, Preostanek ur so ali na izobraževanju ali pa na delovnem mestu. 3.) Učitelji imajo take normative in si za to niso sami krivi. Ko smo mi šli študirat bi se lahk odločali za tak poklic vendar jaz rajši delam 8 ur v gospodarstvu, kot pa 6 ur vzgajam otroke in zgubljam živce. 4.) Učitelj ima neto plačo cca 900-1100 eur in ne 2000 eur, kot pišejo nekateri s tem, da dobijo cca 25% plačane kilometrine in cca 50% zneska malice. Jaz z isto izobražbo dobim 200 eur več, seveda za 8 ur dela za računalnikom in to je povprečna plača za zaposlene v gospodarstvu z to izobrazbo. Ja pri nas v našem podjetju imajo tudi delavci minimalno plačo na gradbišču, vendar imajo 3 in 4 stopnjo izobražbe (obstajajo pa podjetja, ki so izjeme in proti tem se nič ne ukrene), ne drži pa, da ne dobijo plačanih nadur in pa dnevnic!!! 5.) Namesto, da se sedaj kregate na tem forumu, kdo ma prav in kdo ne, bi rajši malo s svojo glavo mislili in ugotovili pravo bistvo tega pisma. Učiteljica je želela samo povedati, da to ni prav, da se nekaj varčuje na otrokih, na ministrstvih pa se dodatno zaposluje in si dvigujejo plače. Ta ministrica je v času ministrovanja zaposlila cca 10 ljudi s plačo nad 1500 eur, za varčevanje pa sprejema ukrepe, ki so ustavno sporni. To je možno samo v Sloveniji, saj se tukaj ljudje rajši kregamo med sabo, namesto da bi se kregali z ljudmi, ki so Slovenijo pripeljali do tega, kje smo. Mene osebno boli k....., kakšno plačo imajo v javnem sektorju (med drugim tudi učitelji), mi pa ni vseeno, da tisti, ki so pripeljali do tega, ne varčujejo in ne odgovarjajo (med drugim jih bo na naslednjih volitvah spet volilo 25% Slovencev).Ne mi se rajši kregam in grozimo z tožbami, če kdo objavi kako ime (čisto otroško - 1xy) in se žalimo (1XY pojdite do odvetnika, mu plačajte 500€ da sproži tožbo, MASAKER se bo opravičil, ti pa vseeno ostaneš brez 500€ za stroške- he, he, he, he, he....). 6.) Jaz imam 2 šoloobvezna otroka, do danes še ne potrebujeta te pomoči, če pa jih kdaj bosta, želim, da mu učitelji to omogočijo in če to ni v službenem času, dobijo za to tudi plačilo. Učitelj plača procentualno toliko davkov koliko jaz (ne plačujemo mu ju mi v zasebnem sektorju, kot to eni pišejo), zato ima ustavno pravico, da dobi za to delo plačilo. Ja vem, to pravico imajo tudi tisti, ki delajo po 8, 10 ur na terenu, zato bi morali stopiti skupaj in bi se borili proti ukrepom, ki ponižujejo njih!!!!!!!!!
pizzamargerita
13. 01. 2015 10.33
-11
ŽALI UČITELJE?!?!?!? Najprej pomislijo nase, tako kot vedno, da bodo prizadeti otroci brez pomoči, jih pa sploh ne zanima!!!! Poglejte si analizo statističnega urad!a...: "Statistični podatki kažejo, da najmanj efektivnih ur opravijo v dejavnosti izobraževanja (128 ur na mesečni ravni)" - se pravi, za polno mesečno plači oddelajo ušivih 128 ur!!! ¨(v zasebnem pa 176!!!!)" Torej je povsem na mestu, da bi učitelji tem 128 uram dodali še ure dodatne strokovne pomoči, pa še vedno ne bi prišli do 176!!!! linka na 24ur, kjer so bili ti podatki objavljeni, mi ne pusti prilepiti.... poiščite sami....naslov "V javnem sektorju manj učinkovito izkoriščajo delovni čas"
Grremlin
13. 01. 2015 10.01
-2
Žali učitelje...ja, vedno gre samo za učitelje, mogoče bi bilo bolje, da se malo bolj osredotočijo na učence. Ko sem bil še jaz v osnovni šoli (že kar nekaj let nazaj), smo imeli cel kup dopolnilih ur, pa smo tam viseli in se dolgočasili, ker učiteljem se tako ni dalo kaj preveč ukvarjati.
Morana7
13. 01. 2015 09.41
+12
Tisti, ki delate v šolah lahko tudi priznate svoj del krivde, ker ste preprosto tiho medtem pa uprava nabira politične točke, zaposluje raznorazne sorodnike in žal na koncu tudi tisti dobri med vami izpadejo slabo. Kapo dol tej gospe, ki je premogla dovolj poguma, da si čez leta nezadovoljstva v šolstvu ne bo očitala, da za boljši jutri ni storila ničesar. Sicer niste edini v tej pasivni drži ampak vseeno, kdo najbolj pozna problematiko šolstva? Ja šolniki ne?? Je res nemogoče pričakovat, da stroka vidi problem in se ga nato strokovno tudi loti?
Redtka
13. 01. 2015 08.32
+4
180 000 Študentov, 130 000 osnovnošolcev 70 000 srednješolcev v kakovostnem šolstvu, na trgu dela pa nič uporabnega ...In to je vse o tem KAKOVOSTNEM šolstvu od A do Ž...
Redtka
13. 01. 2015 08.34
+6
Morda bi bilo dobro ko bi uvedli psihiatrično pomoč na FDV ju, parlamentu obvezno v strankah ( vladi pardon trenutni ADMINISTRACIJI) saj jo resnično potrebujejo vsi po vrsti.
korintos23
13. 01. 2015 09.07
+4
komar1
13. 01. 2015 06.36
-2
A ni ta pomoč učencem takoj po pouku. Saj učitelji niti ne oddelajo 8 ur na dan. Mislim da sploh ne gre za nadure. Komu se naj jaz v privatnem sektorju potožim, ko večkrat delam nadure, se pravi 8 + _ ? Delo mora biti opravljeno. Plača se pa tu in tam kaj dodatka.
komar1
13. 01. 2015 08.54
-6
Lepo bi bilo da tisti ki podari minus tudi argumentira ta minus.
brank1
13. 01. 2015 06.15
-8
Ko jim pa plačujemo priprave na pouk se pa nobeden učitelj ne pritožuje. Dobro vemo, da se noben starejši učitelj ne pripravlja niti pet minut. Pridejo in se lovijo pred katedrom. Izkušnje iz šole v naravi so pa v velikih primerih bile afere kateri učitelj katero tršičo tlači in če še dobiš plačano... Ali naj res zaradi plač šolnikov, ki so veliko boljše od vsakega inžinerja v industriji zadolžimo deset prihodnjih generacij.
brank1
13. 01. 2015 07.07
-6
V podjetjih je praviloma v opisu del in nalog še varnostni element " in ostala dela po navodilih vodje" to jim je potrebno napisat zraven in če kdo noče... saj jih je preveč. V gospodarstvu gre tak delavec hitro na borzo.
xxxcccyyy
13. 01. 2015 12.54
+2
Kje pa misliš da učitelji pripravljajo kontrolne naloge, te naloge popravljajo, se pripravljajo na ure...
Uporabnik215111
13. 01. 2015 05.13
+29
Naj za nedoločen čas vlada ukine sebe,tako se bo največ privarčevalo. Do sedaj še nisem slišal, da bi poslanci varčevali pri sebi. S tujim spolnim organom je lahko po koprivah skakat.
flum
13. 01. 2015 04.56
+6
ZAKAJ TAKA HIPERPRODUKCIJA UČITELJSKEGA KADRA ? OTOK BO KMAL MANJ KOT UČITELJEV. v ŠK.lOKI POZNAM ŠOLO KJEREJE RAZMERJE UČENCI UČITELJI 3:1
1enapupa
13. 01. 2015 01.06
+38
naj že enkrat uvedejo 8 urno prisotnost profesorjev na delovnem mestu in vse priprave, teste, kriterije ocenjevanja, popravljanje, pregledovanje nalog, npz, tekmovanja... naj delajo v šolah, da se boste končno nehali sekirat, zakaj učitelji odidejo po končanem pouku domov, kjer nadaljujejo delo še kakšne 3 ure
Grremlin
13. 01. 2015 10.06
+1
To, da uvedejo 8urno prisotnost ni sama po sebi rešitev. Pomembna je učinkovitost, to je šibka točka našega šolskega sistema. To je bil problem v bivši Yugi in to je problem še danes. Naša mentaliteta je problem, ne samo učitelji...
pizzamargerita
13. 01. 2015 10.39
+0
učitelji niti pod razno ne delajo 8 ur na dan. Jaz grem ob 12h šele ob polčasu na malico, hčerina prfoksa iz 1. razreda gre pa mimo mene že domov! Ne mi rečt, da se v 1.razredu doma 3 ure na dan pripravlja na pouk.....
xxxcccyyy
13. 01. 2015 12.58
+3
Najboljše bi bilo, da so učitelji prisotni na šoli po 8 ur na dan, 5 ur učijo, 3 ure pa porabijo za ostalo. Problem pa je, da vsi učitelji nimajo svoje pisarne, prav tako bi potem morali imeti govorilne ure med tem delovnem času, to pa bi bil za nas zaposlene velik problem.
M_teorija
13. 01. 2015 00.25
+10
Lepo učijo otroke, da se nič ne dela zastonj!?
gongash
12. 01. 2015 23.59
+7
naj učijo otroke izbirati študije kjer bodo dobili zaposlitev
leond1
12. 01. 2015 23.38
+2
NAJ UČIJO IN MOLČIJO DRUGAČE NA ZAVOD BREZ PLAČIL šolstvo je največji trot v državi 8 mesecev hodijo v službo za plačilo 12mesecev troti
Mojca Špende
13. 01. 2015 00.17
-6
Ja ampak, ko pa ti končaš s svojim 8urnim delavnikom in se pol po glavi praskaš cel popoldne, pa oni pišejo in popravljajo teste, pišejo učne priprave,... Tko da tistih 8 mesecev delajo praktično 2x več kot ti...
BELOBOOOG
13. 01. 2015 00.21
+0
Mjetina, zavod za statistiko je objavil, da najmanj šolniki delajo.
pingvinislo5
13. 01. 2015 01.36
+10
mam doma prfokso....ni ti lepšega lajfa. v službo ob 7:30....domov ob 13h...3 mesece dopusta....tiste teste pa popraviš med kako frej uro...saj ni kvantna fizika da bi cele dneve doma samo teste popravljal...!!
Uporabnik215111
13. 01. 2015 05.15
+6
In ti verjameš tej statistiki? Statistično v Sloveniji vsi jemo segedin, če veš kaj ti s tem želim povedati.
pincesa
13. 01. 2015 11.42
+1
Belobooog, in kako so to izračunali/izmerili? prosim razloži postopek ker to bi res rada vedela :)
jedupan?pil
12. 01. 2018 21.43
ja ja oni učne priprave pišejo 8ur v celem letu, potem pa to furajo naslednjih 15 let
Drago Kurnik
12. 01. 2015 23.17
+12
Ja sedaj morajo v javnih šolah veliko tega ukinit , da bodo lahko po nalogu desnih ustavnih sodnikov stoprocentno financirali cerkvene osnovne šole, ti sodniki bi morali za to odgovarjati pred zakonom ! !
pincesa
13. 01. 2015 11.44
Mogoče pa sodnikovi otroci/vnuki obiskujejo privat šole pa se jim zdi fajn da so le te zastonj...
piko112
12. 01. 2015 23.12
+36
Tudi ministri naj hodijo na seje zastonj. Ne pa da vsako stvar ki se je udeležijo dobijo plačano
burek200
12. 01. 2015 22.52
+0
Res je, da je za otroke treba skrbet in ravno zato verjamem, da vsem gorečim zagovornikom otrokovih pravic, ne bo težko kakšne ure prostovoljnega dela v tem smislu opraviti in jim tako zagotoviti normalen razvoj ! "Gorečnost" vezana samo na denar oziroma zaslužek, pa sama po sebi pove vse !
burek200
12. 01. 2015 23.15
-1
Pa naj definiram..razumem, da učitelji dandanašnji nočejo delati zastonj...samo boriti se za svoje pravice na hrbtih otrok s kvazi moraliziranjem, pa tudi ni na mestu! Če jim je res toliko mar za otroke, bodo pač delali zastonj in se seveda z vso pravico (na druge načine, ne na hrbtih otrok) borili za svoj prav !
xyxyxyxyxyxyxy
12. 01. 2015 23.29
+9
Ti otroci ne potrebujejo nekoga,da jim pomaga narediti domačo nalogo, temveč rabijo strokovno pomoč,ki jo učitelji v večini nimajo. Nisi še slišal za npr. ADHD, avtizem in pod. ki je zelo pogosta pri otrocih in ti rabijo strokovno pomoč. Malo si preberi literaturo in ti bo jasno.
enoh
12. 01. 2015 23.57
+2
V nasih casih ni blo teh bolezni. Zej so pa zelo pogoste.
bbbccc
12. 01. 2015 22.48
+5
Zdaj pa pošteno povejte, kaj bi se zgodil, da je tak ukrep napovedal J.J., šolniki bi bli takoj na cesti, novinarji mainstrem medijov bi vsako minuto poročal, Štruca bi s trajno paradiral pred kamerami, vstajniki bi zasedli Kongresni Trg, zdaj vidite v kakšni Hudbovsko komunistični državi živite, VSI MI SMO CHARLI.
CyberWorm99
12. 01. 2015 23.09
+5
janšota pač folk ne mara : )) ma negatiwno "karizmo" zato wsak prdec k ga nardi zrewoltira folk : ))
bbbccc
12. 01. 2015 23.41
+4
Hebote janšot, gre se za poštenje in pravico.
BELOBOOOG
13. 01. 2015 00.04
+0
Absolutist 1
12. 01. 2015 22.38
+33
Toliko denarja je imel Rotnik TEŠ 6 v sefu,pa so ga izpustili,ker mu niso mogli dokazati kako je prišel do teh miljonov.Ker niso mogli dokazati so toliko odvzeli otrokom.Mirko je pa kar tiho.
zek
12. 01. 2015 22.42
+8
Jožajoža
12. 01. 2015 22.34
+2
bojana potočnik, pusti službo, če se ti zdi, da si premalo plačana. kelnerca več zasluži, pa še sebi enake boš v lokalu stregla.plačana boš pa po učinku. če kot učiteljica zaslužiš 700 evrov za 90 ur dela, boš pa kot kelnerca zaslužila 800 evrov za 260 do 300 ur dela.
vdolinitihi
12. 01. 2015 22.47
No, stranger01, takele komentarje sem imela v mislih ...
tudi maniia
12. 01. 2015 22.55
+0
Joža, ko bodo šli kelnarit vsi iz gospodarstva, ki so ga zafurali politiki in nesposobni gospodarstveniki, pa vsi iz ju, ki so jo zafurali politiki in nesposobni gospodarstveniki in jih je bilo potrebno umestiti na najvišje plačne razrede, pa vsi mali sp.ji, ki jih obira država do kosti, potem tudi tale učiteljica ne bo več imela od kje imet place. Prav ne verjamem, da je v gostinstvu tista ddana vrednost, da bi vsi preživeli od šanka. Gostilna je kar med prvimi na listi stvari, ki se jim ljudje v krizi odpovejo
CyberWorm99
12. 01. 2015 23.19
+3
nemorš primerjat ene kelnarce k lohka dela w končni fazi sam z osnowno šolo al pa enga prfoxa k more kak fax nardit : )))