Slovenija

Policisti Janši: Začnite pri tajkunih in bogatih državnih funkcionarjih

Ljubljana, 26. 03. 2012 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sindikat policistov Slovenije vladi sporoča, da na varčevalne ukrepe, ki jih predlaga, ne morejo pristati. V skrajnem primeru grozijo tudi s stavko. Pridružuje se jim tudi drugi sindikat PSS, ki Janši predlaga, naj začne rezati visoke plače javnega sektorja.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Miro Majcen

Na izhodišča za varčevalne ukrepe, ki jih je vlada predstavila sindikatom, so se danes za javnost odzvali v Sindikatu policistov Slovenije, v katerem menijo, da je napovedano znižanje plač nezakonito. Pri tem dodajajo, da bi posamezne plače s tem znižanjem padle pod mejo minimalne plače, hkrati pa bi velika večina policistov padla pod prag revščine.

"Sindikat policistov Slovenije na napovedi in posege vlade, z drastičnimi ukrepi v najbolj ranljive skupine, pod nobenim pogojem ne more pristati! To lahko prinese eksistenčno ogroženost policistov. V primeru enostranskega poseganja v zakon imamo legitimno pravico in mandat, da se upremo in izvedemo vse, tudi najbolj skrajne ukrepe, da zaščitimo naše interese, ne glede na zakonske omejitve stavke," so zapisali.

Že v petek je predsednik sindikata Zoran Petrovič dejal, da lahko predlagani ukrepi povzročijo organiziran ali spontan upor, vlada pa bo s takimi potezami ogrozila splošno varnost v državi. "Takrat pa naj ne kličejo na pomoč policistov," je dodal Petrovič.

Glede neizplačila regresa pa so zapisali, da je pravica do regresa zakonsko določena z zakonom in v kolektivnih pogodbah. Za policiste je tako pravica do regresa zapisana v Kolektivni pogodbi za javni sektor, na podlagi katere bi morali v javnem sektorju prejeti regres v višini 692 evrov, izplačan pa bi moral biti skupaj s plačo za april, so zapisali. Vlada namreč v svojih izhodiščih predlaga, da letos javni uslužbenci regresa ne bi dobili, prihodnje leto pa bi jim izplačali le polovični znesek.

Odzvali so se tudi na napovedi o nižanju stroškov za prevoz na delo, pri čemer opozarjajo, da predlagana višina štirih odstotkov cene goriva za kilometer ne zadostuje niti za pokritje stroškov goriva, zato je ta predlog za njih povsem nesprejemljiv.

V sindikatu se zavedajo krize in pomena varčevanja in so v ta namen v okviru socialnega dialoga že podali več pobud, s katerimi bi lahko v proračunu policije veliko prihranili.

Policija
Policija FOTO: Bralec

PSS: Ne nam, tajkunom in bogatim državnim funkcionarjem vzemite

Še ostreje pa so se odzvali v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS). Odzval pa se je še drugi Policijski sindikat Slovenije, ki vladi predlaga, naj najprej drastično zniža plače največjih zaslužkarjev v javni upravi in vseh državnih funkcionarjev, ki posledic recesije pri plačah od 5.000 do 10.000 evrov še niso občutili. Predlagajo, da vsem znižajo plače na raven, ki ne presega plače predsednika vlade, saj potem po njihovem mnenju ne bo več treba jemati "toliko 'navadnim' javnim uslužbencem, ki so že na robu preživetja".

Prepričani so tudi, da bi vsi sindikati takoj pristali na razumne varčevalne ukrepe, če bi se jih vlada lotila resno in temeljito in če bi z varčevanjem začeli pri najbolje plačanih državnih funkcionarjih in vseh tistih, ki iz proračuna še vedno prejemajo po več tisoč evrov neto plače.

"Tako bi vaše varčevalne ukrepe ljudje lahko vsaj resno jemali, ne pa da imamo večkrat občutek, da se v bistvu norčujete iz najslabše plačanih ljudi v tej državi, upokojencev in celo mladih mamic, ki bi jih prikrajšali še v času porodniškega dopusta, da o ukinitvi socialnih transferjev za najrevnejše sploh ne govorimo," je v javnem pismu predsedniku vlade zapisal predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Hkrati Janšo sprašuje, ali je bil že narejen izračun, koliko bi prihranili, če nobena plača javnega sektorja ne bi presegala plače premierja.

PSS je javno pismo naslovil na premierja Janeza Janšo.
PSS je javno pismo naslovil na premierja Janeza Janšo. FOTO: POP TV

Sprašuje se tudi, zakaj so tarča reševanja vsesplošne recesije le javni uslužbenci z najnižjimi dohodki in zakaj drastično ne znižajo plač poslancem, ministrom, sodnikom, tožilcem, direktorjem javnih zavodov, direktorjem državnih podjetij in vsem, ki ne delijo enako usode kot ostali. "Poslanci pa varčujejo tako, da si za nekaj centov podražijo kosilo," nadaljuje in dodaja, da je to ponižujoče do vseh, ki v kriznih časih razmišljajo, kako bodo preživeli. Pri tem izkazujejo tudi sočutje do več stotisoč upokojencev, za katere država nima toliko denarja, da bi lahko dostojno živeli, in to kljub temu, da so državi pretekla leta plačevali ogromno denarja, danes pa nimajo niti za življenjske stroške.

Komentirali so tudi predlagano 15-odstotno znižanje plač v javnem sektorju. Menijo, da vlada s tem ne bo privarčevala 226 milijonov evrov, kot to sama navaja, temveč 420 milijonov evrov. Tudi oni ostro zavračajo predlagano ukinitev regresa za letošnje leto.

Dotaknili so se tudi t. i. tajkunov in odgovornih v NLB, ki so si kljub poslovnim izgubam na račun državljanov in javnih uslužbencev v letu 2011 izplačali regrese v trikratniku regresa javnih uslužbencev. Zato vladi predlagajo, naj sprejeme interventni zakon, s katerim bo obdavčila te tajkune in bogate za njihov luksuz.

Uporabili bodo vse ukrepe

Zaznali so tudi, da se preko off-shore podjetij še vedno izčrpavajo proračunska sredstva. Kot primer navajajo družbo Aktiva Upravljanje in Aktiva Čiščenje, ki ju je ustanovila AKtiva skupina, poslovne storitve, ta pa je bila ustanovljena s strani ciprskega podjetja ACTIVA INNOVATIONS. "Dokler bo država med drugim dopuščala tudi ropanje proračunskih sredstev preko off-shore družb, policisti in drugi zaposleni v policiji in MNZ ne pristajamo na nobene varčevalne ukrepe! Najprej torej začnite varčevati tam, kjer je to potrebno," pozivajo premierja.

Moti jih tudi rok za odziv na predlagane ukrepe. Pravijo, da je 10 dni premalo in da se v tem času vseh predlogov ne da niti prebrati. "V nasprotnem primeru bomo sindikati v cilju ohranitve svojih pravic in preprečitve predlaganih drastičnih ukrepov uporabili vse legitimne ukrepe tako doma kot znotraj Evropske unije," so zaključili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorc123
28. 03. 2012 22.15
-5
hehe,edino pravilno ! naj občutijo kako izgleda ko ti nekdo pobere en kos plače ,ki jo krvavo služiš skozi mesec. pikolovsko poberejo ! mi,raja , moremo plačat oni pa kar v stavko hahahaha ,,kaj dela ta TACEN,,HAHAHAHA ...pralni stroj za možgane ,,hahaha
ŠAJZEMACHER
27. 03. 2012 21.27
-2
KJE SO PA TISTI!!!?KI SO JIH GLIH"POLICAJI"PORINILI TRI ŠTUKE POD PRAG!!??????? SAMO ZATO DA SO(STE)MELI "NORME"??? ZDAJ PA KAR ŠTRAJK???PA ŠTRAJKATE ČE UPATE!! ZADN CAJT JE DA SE JE NAŠO EN KI NIMA V INTERESU,DA BI BLA TOTA DRŽAVA ŽANDARSKA! PREVEČ POOBLASTIL SO JIM(VAM)ŽE DALI!! ŠE MALO PA SKOR NEBI RABLI VEČ DOHTARJEV!!!!!!!!!!!
nahrbtnik
27. 03. 2012 19.44
+7
delam z osebami z motnjo v duševnem razvoju-zjutraj, ko pridem v službo so edini veseli in nasmejani, čeprav v pokakanih plenicah,-sem javni uslužbenec -kradem davkoplačevalski denar, ampak veste kaj-vsaj za nekoga lahko naredim nekaj dobrega. upam, da še dolgo!!!!
kawboy
27. 03. 2012 16.24
+9
Zanima me, kako lahko potem pomaga država z bančnimi garancijami Grčiji, če pa še za svoje nimamo? Če je kriza res tako huda, potem pač mi žal ne moremo pomagati drugim, če še sami nimamo?
Majda Božnar
27. 03. 2012 11.32
+7
Vlada ne more začeti na vrhu - so zakoni napisai tako, da jih ščitijo. Včerajšnja obrazložitev na POP-tv: direktorjem in menagerjem, ki so organizirano uničili vsa velika gradbena podjetja, po Zakonu ne morejo nič - lahko pa kaznujejo sama podjetja, ki pa jih tako praktično ni več. Pričakujem, da bo enaka obrazližitev tudi za TAJKUNE, ki se jim ne zgodi nič (kljub nenehnemu čiščenju njihovih hiš). NAROBE SVET, VAM REČEM! Torej, policisti: če upoštevamo tako logiko, ne morete kaznovati voznika, ki je prehitro vozil, temveč tiste, ki sto izdelali tak avtomobil, ki ti to omogoča. Ne morete delati racije pri tistih, ki so zasadili travco - kaznovati je treba tiste, ki so ugotovili, da je to zelenje opojno.....itd.
kawboy
27. 03. 2012 16.20
+1
Bolje rečeno kaznovati je treba tiste, kateri so izdelali taravico in ne tiste, ki so jo pozneje posadili. Požar se gasi v žarišču, torej v samem centru in ne samo okoli in na obrobju.
nahrbtnik
27. 03. 2012 19.29
+1
Garin?a
27. 03. 2012 10.33
+18
s policaji se strinjam. vlada naj začne pri vrhu in pri tistih zaradi katerih smo tam, kjer ne bi smeli biti. tajkunih, bančnikih, politikih...
JanezNovakJohn
27. 03. 2012 09.46
+21
*kaj je z reorganizacijo ministerstva za obrambo *Falkonom *Pilatusi *kaj delamo v Avganistanu *Bomo prodali Rusko topnjačo *pogodba z Patrijo (tu ne bo nič, podkupnine so že bile dane) * nakupi računalnikov, avtomobilov.... *Razrešitvijo nemoralnih poslancev * Zaplenitev premoženja lopovom.... *materialna odgovornost rušiteljev NLB Potrebujemo prihraniti 800 000 000. Pa toliko je škode naredila Mariborska škofija. Ali je tudi ta denar kar spuhtel.?
Shisui
27. 03. 2012 09.49
+20
Oz. na kratko povedano: Potrebujemo financno policijo.
Korenin?ek
27. 03. 2012 10.37
+10
Tonček Balonček
27. 03. 2012 11.31
+7
Potrebujemo Pravične in Predčasne volitve, to kar počnejo, nima nobene zveze s programi, ki so jih razglašali med kampanjo, gre za popolni nateg!
Andi-1
27. 03. 2012 12.18
+0
Vi bi spet one ki so nas sem pripeljali-- ali pa se motim....???
JanezNovakJohn
27. 03. 2012 09.42
+8
Se popolnoma strinjam. Ta "elita " misli da je vse od boga dano. Gotovo so prepričani da se zasluži tako da revežem pobereš, ali pa pobereš podkupnino in provizijo. Da pobereš ni zaslužek. Potrebno bo drugačno razumevanje prihodkov
hrast66
27. 03. 2012 09.38
+9
Vprašanje kdo financira v ozadju stranke? Tajkuni? Provizija za Patrijo, svetovalni inštituti,.....? Zakaj se ne uvede finančna policija? Zakaj je za to tako močno nasprotovanje določenih lobijev? Če bi bila volja v korist naroda bi se hitro uredilo. Tako pa pasivna večina dopušča aktivni manjšini, da dela te grdobije.
Shisui
27. 03. 2012 09.30
+12
Jao, tale JJ. Od dne, ko je preko slovenske mafije prisel na oblast mi je bilo jasno, da bo tole vse skup eno veliko sranje.
leon1309
27. 03. 2012 10.27
-1
JJ je prišel na oblast ker je očitno bolj sposoben politik kot je ZJ (volil nisem za nobenega). Politika se pač ravna po principu, da gredo do meje kjer se bodo ljudje uprli...in Slovenci se očitno tudi tem ukrepom ne bomo uprli - saj je vendarle kriza in če delavski sloj izgubi pravice, ki so si jih njihovi predniki priborili je to pač cena krize, katere posledice morajo vsi enakomerno trpeti..ali? Res smo ovce. Važno je predvsem to, da se po TV ves čas poudarja da je država brez denarja in da je čas krize. Resnično učinkoviti ukrepi pa so, po mnenju trenutno vladajoče koalicije, očitno zgolj manjšanje delovnopravni pravic in pravic v zdravstvu ter sociali. Aja se motim, saj so si za nekaj deset centov povečali malico v parlamentu (tako so se norčevali iz Pahorjeve ideje varčevanja, da sam plačuje reprezentanco oziroma tiste kavice ali kar je pač že imel - pa ne da ga zagovarjam ker je res, ne glede na njegov namen, izpadlo banalno; pa so sami dokaj hitro poskrbeli za podobno blamažo).
Andi-1
27. 03. 2012 12.21
+2
...sami so plačevali kavice, obenem pa delali po 2 miljarde minusa letno, vi jih pa še kar hvalite.Bolno...
nahrbtnik
27. 03. 2012 19.36
+2
leon1309-za te pravice so se delavci borili 200 let-pri nas pa jih poteptamo v 20 letih
I G N O R A N T
27. 03. 2012 08.48
-3
Menim da mi sploh ne potrebujemo policije ker smo priden deloven in posten narod
JezekTekaTeka32
27. 03. 2012 10.41
+4
Pol bo pa treba še kakšen Živalski vrt v Rožni narest za take kot si ti ...
InterReflections
27. 03. 2012 08.35
+0
Tisti, ki pogrešate delavsko samoupravljanje vam moram povedati, da imajo v Španiji delavske zadruge s samoupravljanjem, pa so ta podjetja manj uspešna kot privatna.
Manu Cocker
27. 03. 2012 08.26
+0
JJ bo dal posebne nagrade vsem policistom preko svoji racunoiv v Avbstraliji in drugje poi svetu - nemojte se sekirati dragi kifeljci.
nahrbtnik
27. 03. 2012 19.37
+1
naj da še nam v zdravstvu kake nagrade...
bingo 1
27. 03. 2012 07.36
+6
Začnite pri nekateri tajkuni pa ni treba varčevati pri vseh z nizkim plačah ker denarja je dovolj pri nekateri požrešnih----ps----bravo pridni 24 urni delavci, policisti kateri delajo dan in noč ker so za tole in usposobljeni za red in mir v lepi deželi---bingo x Ljubljana-------
godhead
27. 03. 2012 07.25
+5
boga ni, fašistom je vse dovoljeno.
irhaela
27. 03. 2012 06.51
+20
Policisti Janši: Začnite pri tajkunih in bogatih državnih funkcionarjih Policisti! Absolutno se strinjam z vami!
61810
27. 03. 2012 07.04
+16
tajkuni so nedotakljivi ker so iz njihove branže, HILDA-SDS, SROT SLS,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Andi-1
27. 03. 2012 12.23
+0
crnobrdci.prdci
27. 03. 2012 01.05
-3
naj še inkasanti probajo, kako je tistemu, ki mu napišejo položnico za 500 ojrov!
JohnyDeep
27. 03. 2012 00.08
+23
poglejte...dejte tako kot v bosni... policisti se dejte podkupiti...ne nam pisati kazni in sprejmite 20€ podkupnine... nekajkrat na dan in bomo vsi veseli... ker denar ki ste ga pridno kradli nam...si ga zdaj lastijo tajkuni...
_LF_
27. 03. 2012 00.53
+9
res je, vi boste imeli več od tega, država pa manj! In to vas in nas popolnoma zadovoljuje, če bi država hotela rezultate od vas, naj, vam, dajo višje plače, vi pa se potrudite in napišete kakšno kazen več.
leon1309
27. 03. 2012 10.24
Ne, ne neučinkovitost policistov bi teoretično lahko privedla do privatizacije tega dela javnega sektorja.
resenik
26. 03. 2012 23.13
+21
Kje je tisti miljon nagrade ljubljanske banke za "uspešno" vodenje navzdol a ga je vrnil
resslovenka
27. 03. 2012 12.32
Rokovnjac
26. 03. 2012 22.56
-22
Vse sorte se slis v spodnjih komentarjih,kako Slovenci trpite.Malo poglejte nas staro generacijo.Na primer mene.Leta pedest prejsnjega stoletja sem se zacel ucit za schlosarja.Vozil sem se z vlakom na siht vsak dan,pol ure pes poti do postaje,eno uro in pol na vlaku in potem spet pol ure pes poti do Mostovne v Siski.To je trajalo sest let,po sestih letih je blo pa se bolj zanimivo,dve uri in cetrt na vlaku.pespoti pa iste.Vsako jutro sem vstal cetrt cez dve zjutraj,da sem se privlekel do mostovne pravocasno na siht. Danes se pa vozite z dragimi avtomobili in se tekmujete,kdo ima lepsega.Jest bi vas vse skup stlacu na Goli otok,pa tam jambrajte,dost vas mam!
Joze Noriker
26. 03. 2012 23.17
+17
krasno, hvala - torej ste se v tistih svojih časih naučili le maščevanja in nerazumevanja - kaj šele fleksibilnosti, da spremljate sodobni čas s sodobnimi problemi! halo?? kar je bilo težko vam v tistem času, je v drugi preobleki težko tudi danes - ne podcenjujte sodobnih problemov! ste s penzijo zadovoljni? vam je malo odtrgamo, ker se takrat še niste vozili dovolj dolgo v službo in se niste trudili dovolj prišparati oziroma -ste trošili premalo in s tem niste dovolj prispevali v skupno blagajno? ja.... pa ste takrat tudi imeli napoved dohodnine, pa razmerje 1 l bencina s povprečno plačo 1:1000; kg kruha 1:450 itd?? delavci so si v tistih časih gradili hiše in zaradi inflacije čez leta plačevali smešno nizke zneske, to ste pozabili dodati!
nahrbtnik
27. 03. 2012 19.39
+1
mene pa zanima kolk let je tale schlosar vplačeval v pokojninsko blagajno