Slovenija

Varčevanje na račun eksistence

Ljubljana, 04. 02. 2009 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog, da bi omejili nadomestila za bolniško odsotnost z dela, je razburil sindikate. Delavce bi silili, naj delajo bolni, meni Semolič. Zdravstvena blagajna pa bi s tem prihranila le dva promila letnih sredstev.

Nadomestila do 30 dni bolniške odsotnosti gredo v breme delodajalcev, za tem pa v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so predlogi za krčenje obstoječih pravic pri nadomestilih za čas bolniške odsotnosti z dela nesprejemljivi. Varčevanje na račun eksistence, socialnega življenja ljudi, ki so že tako prizadeti, ni prava pot varčevanja, je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Kot je pojasnil, sta oba predloga, ki sta se pojavila v zadnjem času, za ZSSS izrecno nesprejemljiva. Po prvem bi najdaljšo bolniško odsotnost, ko se še prejema nadomestilo, omejili na največ eno leto, po drugi pa zaposleni za prve tri dni bolniške odsotnosti ne bi prejeli nikakršnega nadomestila.

Kdo plačuje nadomestilo?

Semolič opozarja: Naredili bomo marsikaj, da do delavstva neprijazni predlogi ne bodo sprejeti. Ali je imel v mislih tudi demonstracije?
Semolič opozarja: Naredili bomo marsikaj, da do delavstva neprijazni predlogi ne bodo sprejeti. Ali je imel v mislih tudi demonstracije? FOTO: Damjan Žibert

Nadomestila do 30 dni bolniške odsotnosti gredo v breme delodajalcev, za tem pa v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Njegov upravni odbor je pripravil sveženj ukrepov, s katerimi naj bi preprečili primanjkljaj v zdravstveni blagajni. Med drugim predlagajo spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta predvideva črtanje pravice do pogrebnin, posmrtnin in potnih stroškov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja; uvedbo sistema primerljivih zdravil in krčenje pravice do nadomestila plače v času bolniške odsotnosti z dela.

"Upam, da bo minister razumel sporočilo sindikatov," je dejal Semolič. "Če bodo sprejeti ti, do delavstva neprijazni predlogi, bomo naredili marsikaj, da bi to preprečili," je napovedal. Ob tem je spomnil tudi na nasprotovanja sindikatov v času ministra Andreja Bručana.

Sindikalni predstavniki, ki v skupščini zavoda zastopajo interese delavcev, bodo storili vse, da predlog ne bo sprejet, je napovedala Lučka Böhm – izvršna sekretarka v ZSSS, ki je tudi predsednica upravnega odbora ZZZS. Takšno ni le stališče ZSSS, ampak tudi drugih sindikalnih konfederacij, je še dodala.

Kot ugotavlja, bi imelo znižanje nadomestil za zdravstveno blagajno "popolnoma nepomemben finančni učinek" – štiri milijone evrov oziroma dva promila sredstev, ki jih letno obrača zdravstvena blagajna. "Za bolnike pa bo ta učinek izredno boleč," je dodala.

Sistem, ki sili ljudi, da delajo bolni

Če bi ukinili nadomestilo za prve tri dni bolniške, bi delavce dobesedno silili, naj delajo bolni, meni Semolič.
Če bi ukinili nadomestilo za prve tri dni bolniške, bi delavce dobesedno silili, naj delajo bolni, meni Semolič. FOTO: POP TV
Minister za zdravje Borut Miklavčič bo stališča ministrstva glede ukrepov, ki jih predlaga upravni odbor ZZZS, predstavil na skupščini zavoda.

S tem se strinja tudi Semolič. V krizi, ko je načeta osnovna eksistenca mnogih, je po njegovih besedah pomembno ohranjanje stebrov socialne države. Dolgotrajne bolniške odsotnosti so pogosto posledica slabosti v zdravstvenem sistemu, čakalnih dob, pa tudi slabih pogojev dela, je še dodal.

Če delavec prve tri dni bolniške odsotnosti ne bi prejel nobenega nadomestila, "bi sistem dobesedno silil ljudi, da delajo bolni", je še opozoril predsednik ZSSS. Pri tem so po njegovih besedah najbolj ranljiva skupina zaposleni za določen čas, ki že sedaj večkrat pridejo na delo kljub bolezni, s povišano temperaturo. S tem pa se, je opozoril, povečuje tveganje, da bodo zboleli za kakšno hujšo boleznijo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 02. 2009 19.17
lepe besede so pahorjev sprehod po bini manekeni vedo le to,in galofak jest,ker drgač kvrcljajo možgančki
nibo
05. 02. 2009 09.17
Poslušam miljoni za banke, miljoni za podjetja, miljonske odpravnine za vso golazen ki je žetako polna denarja. Na drugi strani, zmanjševanje odpravnin, zmanjševanje odpovednih rokov, zmanjševanje socialne pomoči, zmanjševanje vseh pravic delavcem. Ko ostanemo na cesti , državo nič ne briga kako se boš znašel, o kakršni koli razumni pomoči ne duha ne sluha, vprašaš še zakaj sem plačeval dohodnino, za socialo, za slučaj brezposelnosti. Kje je ta denar!!!! Zakaj nisem upravičen do njega!!!!!! Kdo mi krati pravico do njega!!!!!
linum
05. 02. 2009 07.28
Spostovana g. Lucka Bohm, najlazje je lomiti kopja na bolnih delavcih. Sramota, mislila sem, da boste zaceli pri zdravnikih in zdravstvenim kadri. V civiliziranem svetu se tudi v zdravstvu uposteva produktivnost, ne samo na tekocih trakih v tovarnah. Poglejmo pa si to naso gnilo zdravnisko elito in jo primerjajmo z amerikanskimi in zapadno evropskimi zdravniki in boste videli, da je zaradi njih vasa blagajna prazna. Seveda g. Bohm, to pa je za vas ze prevec
helecu
04. 02. 2009 22.35
Na ZZZS-ju je zaposlenih cca. 1000 ljudi, pa še narašča ta številka. To v niti najboljših jugo cajtih tovarna ni imela toliko zaposlenih. Če bodo pogrebnine, pa nadomestila nam jemal oziroma kratili pravice, tudi toliko zaposlenih ne bo potrebno.
helecu
04. 02. 2009 22.32
V ZZZS-ju na Miklošičevi bodo pa letos nov atrij (do)gradili. Treba je šparat na bolnikih, zato da si lahko to privoščijo. Nekje so bodo morali dobivati tajkuni, da si bodo nazdravljali kako so nategnili bolnike. Pejte pogledat na Miklošičevo kakšne prostore imajo in skoz nekaj novega dograjujejo. To so varčevalni ukrepi. Saj ni problem, da pogrebnine ukinejo, bomo pa žare prinesli na Miklošičevo v atrij.
RADO62
04. 02. 2009 21.48
Teji vladi se je utrgalo in namesto, da bi poskrbeli za ponovni zagon gospodarstva gredo seveda dvigovat trošarine, cene študentskih bonov in druge kozlarije, ki so seveda kratkoročni ukrepi in skrajno neprimerni za trenutno situacijo... heh... bolano....
sonas
04. 02. 2009 21.21
Z eno besedo bolano! Treba bo na ulice! A v tej vladi resnično ne razmišljate od drugem kot o tem, kako znižati plače, katere davke še uvesti, katero naročnino še zvišati, katere storitve še podražiti?????? Pahor a ne razumeš, da smo počasi brez denarja??????
Pantokrator
04. 02. 2009 20.46
Tako je govoril Zaratustra! Ampa ste v veliki zmoti...kar si Miklavčič namisli, to tudi izpolni! Kmalu se bomo lahko pridružili onim Romunom na TRomostovju, začnite se učit špilat kak instrument, npr. harmoniko.....
mac4_m
04. 02. 2009 20.20
ej treba šparat ejga, če ne ni dost dnarja za izpolnitev 'managerskih' goljufij, pardon - pogodb. In potem lahko podjetje plačuje penale, če se tistim, ki ga upropaščajo ne izplača vse po pogodbi. Je pa vsakemu z vsaj osnovno šolo povsem jasno, da je slabše poslovanje podjetja odgovornost managerjev in ne posledica nekih finančnih kriz. Zmanjšat plače odgovornim, ukinit nagrade, prekinit pogodbe zaradi neizpolnjevanja in nesposobne managerje in nadzorne svete odpustit. Delavci delo dajejo, managerji ga rihtajo. Če je dela premalo je pač treba nesposobne vodilne brcnit v rit. Kermu butalcu še kaj ni jasno tule?
eur
04. 02. 2009 19.42
Zakaj nočejo za prve 3 dni dati nadomestila? Ker še tisti ki je pošten in ostane v bolniški zaradi viroze ali kaj podobnega itak ni v bolniški več kot 3 dni - tako bi to breme padlo na delavca, oz. bi radi dosegli da bolni hodimo v službo... Zakaj so delavci tudi v bolniški? Ker so nezadovoljni s pogoji dela, s plačami, odnosi v službi ipd - vse to vpliva na psiho, depresijo, ki vodi tudi v padec imunskega sistema in posledično v telesno bolezen. Rešitev? NAMESTO REPRESIJE, GROŽENJ IN PRITISKOV, NAJ DELODAJALCI RAJE POSKRBIJO DA SE BODO DELAVCI NA SVOJEM DELOVNEM MESTU POZITIVNO POČUTILI IN POSLEDIČNO TUDI BOLJE DELALI IN BILI MANJ V BOLNIŠKEM STALEŽU!!! Aja - v naši državi je to malo težje - je lažje izkoriščati delavce in grabiti denar v svoj žep; pa naj bo javni ali zasebni sektor...
rozi77
04. 02. 2009 18.14
STAVKAJO SESTRE-ŠOLNIKI.....Z 1000 EVRI PLAČE PA BI NEKAJ VPRAŠAL TE NAŠE LJUBE SINDIKATE KER SE VRTI VSE OKROG BOLJ KOT NE ŠOLNIKOV KI PRIDEJO ZTUDI NA 1500 EVROV NEKATERI JA A SE KAJ VPRAŠATE ZA GOSPODARSTVO KI IZPLAČIUJE PLAE TAM OD 450 REVROV DO 700?????O TEM SE PA NI NE GOVORI !!!!PA JAVNA UPRAVA DA O TEH LJUDEH NE OVORIMO IZHODIŠE JIM JE TUDI NREKJE TAM OD 1200!!!JA DRAGI SEMULIČ IN OSTALI !!!KDAJ SE BOSTE POBRIGAL ZA NAS NAVADNO RAJO ??????SINDIKATI SO SAMO MAZANJE OČI DELAVCIM!!!!IN SPRENEVEDANJE!!!!!!!
Tonček Balonček
04. 02. 2009 17.37
Janša bi dal vsakemu bolniku še topli obrok in značko s kemičnim svinčnikom!
porka.malorka
04. 02. 2009 17.17
a v gospodarstvu ko so ljudje IZGUBILI službo pa ni boj za eksistenco Nej nehajo nakladat in se naj sprijaznijo z dejstvom da niso imuni na recesijo. Nej bodo sploh veseli da majo službo in ne živijo z 500 evri - manjši delovnik 36. "Seveda gospoda bi se rada najedla pa čeprav krava crkuje"
akolar2
04. 02. 2009 17.14
Volili smo rdeče, ker so na veliko obljubljali izboljšanje sociale... No sedaj se je izkazalo, da je šlo za velik nateg... Stikajo tiste, ki še komaj živijo, da se zagotovi denar za botre in podpornike sedanje oblastne strukture, torej tiste, ki imajo neverjeten kapital /Boško itd/, da jim vrnejo usluge...
.eu.
04. 02. 2009 16.54
ZZZS VI STE SAMI LENUHI SLUŽBE PA TAKO ALI TAKO NOBENMU NE ZRIHTATE KER STE NESPOSOBNI.
KomentarDOO
04. 02. 2009 16.50
Vlada se tako obnaša, kot da smo ljudje pozabili plačevati davke zadnjih 20 let... Vsakič ko dobim plačo, mi zgoraj piše bruto od tega vsaj 25 % dobi oprav država.... ko kupim nov laptop piše na računu 20% davka...junija dobim še izpisek koliko moram še plačati za dohodnino...Res čakam, ko bo dan in mi bodo rekli, da moram plačati nekomu, da lahko delam....
Tonček Balonček
04. 02. 2009 16.44
Ni mi jasno, kako so včasih boleznine lahko izplačevali, kaj ni od takrat BDP narasel že za nekaj dest odstotkov? A zdaj je pa kar naenkrat premalo vsega. Seveda položajev za managerje ne bo nikoli zmanjkalo, če je pa podjetij 10x toliko. kot jih je bilo pred tranzicijo, vse skupaj je pa eno navadno sračje gnezdo, razen nekaj izjem, ki predstavljajo polovico gospodarstva!
strogoff
04. 02. 2009 16.26
spet ZZZS ? FAKIN ŠIT, bi rekel Soprano ! _ _ _
KomentarDOO
04. 02. 2009 16.18
Ravnanje vlade je postalo absurdno! To pa ni več kriza na finančnem trgu, ampak kriza skisanja možganov nekaterih ministrov in predvsem Pahorja, ki vse to samo gleda kot nesposobna oseba. Vse bolj se mi dozdeva, da vlado vodi Golobič! Na račun socialne varnosti ne smemo varčevati nikoli in nikdar!!!!! RTV je za našo katastrofalno Emo povabil lanskoletnega zmagovalca, kar je pobralo veliko denarja, ki bi lahko ostal v kaki državni blagajni!!! Kupujemo nove topove za že tako ali tako predrage patrie...g. Pagor se skos vozi po svetu... A na teh področjih pa ni šparanja??? A potrebujemo močno oborožitev? Ali nebi bilo prav, da bi Pahor kak prijateljski neformalni obisk izpustil in tako privarčeval??? Špara se na področjih, na katerih je to najmanj etično in dopustno. Vlada krizo umetno poglablja!!! S svojimi dejanji in konferencami v ljudeh prebujajo strah! To ni način in potrebno bi bilo res treba narediti konec temu nekonstruktivnemu in amaterskemu vodenju vlade!
RADO62
04. 02. 2009 15.13
Danes se mi zdijo Pahorjeve predvolilne obljube prav ridikulozne... Obljubili so praktično vse in še več.... Ubogi ljudje so nasedli komunističnemu pompu in za nagrado dobili prazen ničččččččččč.... heh... Pa sem vas opozarjal, da od lepotca ne bo nič, razen lepe frizurce in kumrovškega leporečja... heh.. primitivci....