Slovenija

Zdaj je uradno: poglejte, kje vse bi vlada rezala

Ljubljana, 22. 10. 2014 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./SVET/STA
Komentarji
1682

Pridobili smo izhodišča vlade za pogajanja z javnim sektorjem in ta kažejo, da bodo nepriljubljeni ukrepi iz letošnjega leta veljali tudi vnaprej, obeta se tudi dodatno zmanjševanje števila javnih uslužbencev. Popustil je celo Erjavec in se odpovedal 21 obljubljenim milijonom za upokojenski regres.

To nas čaka!
To nas čaka! FOTO: Thinkstock
Karl Erjavec je razkril, da je popustil – od 40 milijonov, kolikor jih je za upokojenski regres izpogajal med sestavljanjem koalicije, jih je ostalo le še 19. Torej, prihodnje leto bo regres dobilo nekaj več upokojencev kot letos, vsi pa ne. Tisti z najnižjimi pokojninami pa bodo dobili še višji regres, obljublja Erjavec.

Vlada je soglasno sprejela predloge ukrepov za rebalans  proračuna za prihodnje leto, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Kot je dodal, so se odrekli marsičemu za izpolnitev zahtevnih kriterijev za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. "Cilj, ki si ga je postavila vlada v letu 2014, je doseganje primanjkljaja sektorja država na ravni 4,3 % BDP (z vključenim stroškom dokapitalizacije bank)," so na vladi zapisali v sporočilu za javnost.

To zahteva Bruselj. Slovenija naj bi se namreč po poročanju Financial Timesa znašli na črni listi petih članic, kjer bi lahko bil državni proračun v nasprotju s pravili Evropske unije. To so še Italija, Avstrija, Malta in Francija, ki pa je že napovedala, da ne bo upoštevala priporočil, da mora primankljaj spraviti pod tri odstotke BDP.

Kje vse bodo rezali?

Kot so poročali v oddaji SVET, naj bi bilo varčevanje zelo kruto, neuradno naj bi maso plač za javne uslužbence znižali za 2,5 odstotka. Tega sicer niso potrdili, so pa že znana izhodišča vlade za pogajanja s sindikati javnega sektorja za leto 2015.

Podaljšanje veljavnosti ukrepov iz leta 2014:

1. ohranitev sedanje vrednosti plačnih razredov tudi v letu 2015;
2. neuskladitev osnovnih plač z rastjo cen življenjskih potrebščin;
3. nenapredovanje v višji plačni razred, pri čemer se leto 2015 ne šteje v napredovalno obdobje;
4. nenapredovanje v višji naziv;
5. neizplačevanje redne delovne uspešnosti;
6. omejeno izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela;
7. Regres za letni dopust pripada zaposlenemu glede na plačni razred zaposlenega, in sicer:
- do vključno 15. plačnega razreda 692 €;
- od 16. do vključno 30. plačnega razreda 484,40 €;
- od 31. do vključno 40. plačnega razreda 346 €;
- od 41. do vključno 50. plačnega razreda 100 €;
- od 51. plačnega razreda in višjega zaposlenim regres za letni dopust ne pripada;
8. Premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence se zmanjšajo v obdobju od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2016 za 70 odstotkov glede na skupno višino premij po premijskih razredih, veljavnih na dan 1. 1. 2013;
9. Zmanjšanje števila zaposlenih za en odstotek, pri čemer se to zmanjšanje nanaša na zaposlene, financirane iz javnih sredstev.

Dodatni ukrepi, ki bodo zagotovili znižanje mase za stroške dela za 3 odstotke:

1. ukinitev dodatka za stalnost;
2. ukinitev dodatka za specializacijo, magisterij ali doktorat;
3. znižanje dodatka za delovno dobo;
4. znižanje dodatka za delo v nedeljo;
5. znižanje dodatka za delo na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan;
6. dodatno zmanjševanje števila javnih uslužbencev v obdobju januar 2015 – januar 2016, pri čemer se to zmanjšanje nanaša na število zaposlenih, katerih plače se financirajo iz javnih sredstev.

Predlagani ukrepi naj bi bili linearni in bi veljali za celoten javni sektor.

Podrobnosti si lahko preberete v priloženem dokumentu.

Sindikati: To je vojna napoved!

Če držijo ti podatki, je to neposredna vojna napoved javnim uslužbencem in tistim, ki delajo petek in svetek, kajti vlada se ponovno, tako kot leta 2013, skuša lotiti tistih, ki delajo ponoči, v težkih razmerah. Zoran Petrovič, Sindikat policistov Slovenije

Sindikati javnega sektorja so ogorčeni. Vsi poudarjajo, da je problematično zlasti načrtovano znižanje različnih dodatkov. Pričakovali so, da ne bo prišlo do poslabšanja položaja javnih uslužbencev, a vladni predlog predvideva prav nasprotno in "presega meje mogočega". 

"Glede na to, da so upokojenci ohranili del izboljšav za leto 2015, kar je sicer prav, enako pričakujemo za javni sektor. A trenutni predlog vlade je nasproten. Očitno želijo privarčevati pri eni skupini, v tem primeru pri javnih uslužbencih, zato da bi dali drugi skupini," je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Ponovil je, da na dodatna zniževanja na področju javnega sektorja ne bodo pristali, pri tem so pripravljeni vztrajati tudi za ceno konflikta.

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi pa je napovedal, da vlada s takšnimi ukrepi ne bo uspela, saj daleč presegajo meje mogočega.

Pogajanja se začnejo jutri popoldne, preden se bodo srečali z vladno stranjo pa se bodo sindikalni pogajalci sestali še posebej.

Še bolj oster je bil predsednik policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, ki je ocenil, da smo očitno v vojnem stanju, glede na to, da pogajalska izhodišča z "ogromno nebuloz" od vlade prejmejo večer pred srečanjem. Prepričan je, da izhodišča ne bodo sprejeta z aplavzom, medtem ko ni govora o drugih posegih v javna sredstva.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar pa je poudarila, da znižanje ali ukinitev dodatkov ne pride v poštev. Po njeni oceni bo vlada tudi morala nehati govoriti o uravnilovki. "Tukaj bomo zagotovo šli v konflikt tudi z nekaterimi drugimi sindikati, a nesporno ne more biti vse enakovredno in ni mogoče z enako lahkotnostjo rezati že tako zdesetkane vrste," je pristavila.

Otroški dodatki ostanejo, prav tako štipendije, pravi minister Židan.
Otroški dodatki ostanejo, prav tako štipendije, pravi minister Židan. FOTO: Thinkstock

V socialne pravice niso posegali

Predsednik SD Dejan Židan je poudaril, da z ukrepi za leto 2015 ne posegajo v socialne pravice, kot so otroški dodatki, pravice brezposelnih, štipendije in podobno. Kot je dodal, na te pravice ne gledajo le kot na pomoč ljudem, ki jim je težko, ampak tudi kot vložek na potrošnjo na osebni ravni. Po njegovih navedbah tako za socialne transfere ostaja približno enako sredstev kot letos, in sicer 1,3 milijarde evrov.

Študentsko delo po novem: vsako delo šteje

Po Židanovih besedah so se dogovorili tudi za spremembe študentskega dela na način, kot se je v tem letu že usklajeval, in sicer da vsako delo šteje, s čimer se bo študentskemu delu dalo pravico, da se tudi uveljavlja v času pokojnine.

Začela je vlada pod taktirko Bratuškove, nadaljevala bo Cerarjeva: boj proti sivi ekonomiji se nadaljuje.
Začela je vlada pod taktirko Bratuškove, nadaljevala bo Cerarjeva: boj proti sivi ekonomiji se nadaljuje. FOTO: Miro Majcen

Vlada bo ponovno zagnala projekt sive ekonomije

Projekt sive ekonomije, ki se ga je v lanskem letu resno lotila vlada Alenke Bratušek, bo nadaljevala tudi ekipa njenega naslednika. Najprej bodo pregledali dosedanje ukrepe in njihovo izvajanje, v štirih tednih pa morajo ministri tudi predlagati svoje ukrepe. Kot je znano, pa je vlada Mira Cerarja med drugim javno že napovedala uvedbo pravih davčnih blagajn.

Izhodišča vlade za pogajanje z javnim sektorjem

KOMENTARJI (1682)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
24. 10. 2014 15.47
+1
johann dobski, vrni diplomatski potni list ( al pa tisti, ki ga ima sposojenega) al pa naj mu ga "država" odvzame al pa razveljavi! a je to težko?
Mungos2
24. 10. 2014 12.46
+9
TROJKO V SLOVENIJO, PA BO BOLJ PRAVIČNO !!!!!!!!!!
+5
Živel Cerar, živel Karel, kar ste sejali to boste želi.
Karantanija
24. 10. 2014 12.15
+6
g. Erjavcu ni verjeti. Danes govori, kako bodo vsi upokojenci v letu 2015 dobili regres, naslednji dan izvemo, da so se namesto 40 milijonov dogovorili le za 19. Tudi upokojenci s 650 evri in več so na pragu revščine in kako si naj še zategnemo pas, ko pa je potrebno vzdrževati, vsaj velika večina je takih, tudi svoje otroke in vnuke?!!! Denar je namenjen bojda mladim nezaposlenim. Tudi prav, toda morali bi ga vzeti od nekod drugod, ne upokojencem, morda tudi tajkunom, ki - hvala bogu - že sedijo v zaporu, toda čez leta, ko se bodo vrnili, jih bodo milijončki čakali, kajne? Ali je kdo že kaj vrnil, so komu že kaj vzeli? Će bi bil še enkrat mlad, bi jo popihal iz domovine, sicer najlepše države, s trebuhom za kruhom. Drugega jim res ne preostane. Treba je živeti, ne Ž I V O T A R I T I !!!!!
švas
24. 10. 2014 11.15
+2
feniks vznikne iz pogorišča, tako bo - če bo - po moje nikoli ne bo - slovenija očiščena vse nepotrebnega balasta
švas
24. 10. 2014 11.10
+8
"Zdaj je uradno: poglejte, kje vse bi vlada rezala" - edino logično - več poreže revežem, več ostane zanjo - mramor že predlagal povečanje plač za svoje sekretarje! kaj pa tista njegova: vsi bomo morali prispevati in zategniti pas!? približno takole: do zadnje kaplje krvi slo ovc, beeeeeeeeeeee
zemljemerec
24. 10. 2014 09.44
-2
Vzgojno...sedaj pa vsem zaposlenim 1.000 € plače, upokojencem po 500 € in ukinit zdravila, brezposelnim pa potrjen potni list v roke in čao...pa ste zmagali v samohodeči demokraciji v EU z Natom nad glavo.
blokirani
24. 10. 2014 11.39
+2
hotchilipoper
24. 10. 2014 08.19
+11
Uradno je,da narod nima več denarja,zdaj pa naj zategujejo pas kar vlada sama
Angela Franko
24. 10. 2014 06.47
+36
KAKŠNO PLAČO BODO IMELI POSLANCI ???? TO MORA BITI JAVNO IN KOLIKO KOMISIJ BODO UKINILI ????TAM NA VRHU BO TREBA ZAČETI !!!!
belaovca
24. 10. 2014 09.44
-6
andreja valič zver.......Če bo jeseni za predsednika republike izvoljen dr. Milan Zver, se bomo lahko pohvalili, da imamo tudi prvo damo z doktoratom. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, je doktorirala 12. junija na Filozofski fakulteti v Mariboru z disertacijo Vloga Demosa v procesu slovenske osamosvojitve in demokratizacije.
Karantanija
24. 10. 2014 12.22
+2
Mungos2
24. 10. 2014 12.45
+3
DAEMONIUM
23. 10. 2014 21.28
+33
Kaj je vlada naredila glede ukinitve nepotrebnih zavodov, agencij? Tam so delovna mesta kjer so place od 2000eur naprej! Kaj je s stevilom obcin? Kaj je s placami direktorjev Zavodov??? Samo ajpes je potrebno pogledati pa cloveku gre na bruhanje. NA NOBENEM PODROCJU NI CISTO NIC NAREJENEGA ampak se bodo spravili na reveze v uniformah in zdravstvo oz osebje po bolnicah, oni so krivi! Na tako neumen nacin se nobena drzava ni resevala krize da zmanjsa placo policaju in mediciski sestri. Saj to ne mores verjeti a se Cerar sploh zaveda kaj pocne???
jedupan?pil
23. 10. 2014 21.36
+9
se ne zaveda. zato bo pa šel rakom žvižgat ... si upam stavit da drugo leto spet volimo kozličke
miabi
24. 10. 2014 08.46
+7
zopet par miiljonov za volitve, ki ne bodo imele nobenega učinka
jedupan?pil
23. 10. 2014 21.15
+11
banda hudiiiičeva.... TROJKKKA
dragulj4
23. 10. 2014 21.00
+9
15 SEPTEMBER BO NA PRIMORSKEM DAN ŽALOVANJA KO SMO SE PRIKLJUČILI PODALSKEMU BANANISTANU
Angela Franko
24. 10. 2014 06.49
+6
SKRIPT
23. 10. 2014 18.54
+25
naj vlada reže pri sebi, Koprivnikar je imel kot predsednik socialne zbornice 57 plačilni razred, podobno kot predsednik republike, to je nova politika, novi obrazi, da ne bo pomote to plačo se je določil sam in sedaj tak človek govori tistim v javnem sektorju, da morajo varčevati, vsi na ministrstvu za javno upravo so sekretarji ali podsekretarji, a si to znaslužijo za svoje delo, ko samo mešajo meglo, to je slovenska realsnost, kje imajo ti ljudje moralo in politično kulturo,
hotchilipoper
23. 10. 2014 18.48
+4
Za eno leto vsi na minimalca,pa sigurno rešimo državo
postenjak19
23. 10. 2014 18.46
+46
A LAHKO ENKRAT ZA VSELEJ ZRIHTAJO TO FAKING SLOVENIJO AL MORMO U ZRAK VRŽIT PARLAMENT IN VSE POLITIKE DA BO LAHKO NEKDO PAMETN PRŠU? KOJ K... VEDNO PO MALEM ČLOVEKU MORAJO UDARIT, ZAKAJ NIKOL NA POLITIKIH ALI TAJKUNIH? VISOKE DAVKE ZA VSE KI IMAJO PREVISOKE PLAČE PA JIM DAJMO 50% DAVKA... PA NA NE VEM KAKŠEN LUKSUZ... V TAKŠNI KRIZI ŽAL NE BI MOGLO BITI LUKSUZA AMPAK SI JE TREBA LUKSUZ ZASLUŽIT. NAJBOLJE BI BILO NAREDIT MINIMALNO PLAČO IN PA MAKSIMALNO PLAČO... NE PA DA SE SAM ZNIŽUJE TAMALIM... MINIMALNA PLAČA V TAKŠNI DRŽAVI PRI TAKŠNIH CENAH BI POTREBOVALO BITI VSAJ 800E ZA ZAČETEK, MAKSIMALNA PA NAJVEČ 4000E ČE VAM PA NE PAŠE PA PEJTE DELAT V TUJINO PA DA VAS VIDIM DOHTARJI PA POLITIKI KDO BI VAS SPLOH TAM GLEDU... PA K... LOPOVE ENKRAT ZA VSELEJ ZAPRET NE PA DA JIM ŠE DAJO NEKE UGODNOSTI DA SE SPLOH LAHKO KANDIDIRAJO... ZAPOR SE VE ZA KOGA JE IN ZA VSE SO ENAKI ZAKONI NE PA DA EN JANŠA MA SVOJE NEK MALI ČLOVEK PA ZARADI PARIH EVROV BO ZAPRT PAR LET...
evasle
23. 10. 2014 18.27
+32
Kradli so vodilni v gospodarstvu, bankah... v negospodarstvu pa vlekli denar od naročil, provizij.... tam zgoraj se naj zmenijo... mi spodnji, ta navadni nismo imeli NIČ pri tem... vrnejo naj pokradene milijarde, ki so jih prestavili na slabo banko!!
scernig
23. 10. 2014 18.02
+11
Dejstvo je,da je vsaka vlada zaposlovala svoje ljudi z leti se je nabralo...v gospodarstvu en človek počne več stvari ponucajo ga kjer ga rabijo na uradih pa en ćlovek opravlja točno določeno delo..tudi malo niso fleksibilni!!!Moj primer je tak,da sem se vpisal v zemljiško knjigo in ko je minilo 14 dni sem poklical na urad in povprašal zakaj še nisem dobil odločbe odgovor pa je bil,da je gospod,ki mu je dodeljen spis na letnem dopustu in da bom vknjižen ko se vrne z dopusta!!!
grega333
23. 10. 2014 18.01
+4
To je Janez Janša hotel narediti že v prvem mandatu in bi bili sedaj že na zeleni veji , ne pa da smo na začetku družbenega dna. Smo javni sektor se boji delat!!!!
lcapl
23. 10. 2014 18.44
+5
Janša je delal za svoj žep in zato je v zaporu.
S56EM
24. 10. 2014 13.09
+1
Vsi delajo za svoj žep, in ni nikoli zadosti.
hotchilipoper
23. 10. 2014 17.54
+12
narod tudi ve kje bi morali rezati
si91
23. 10. 2014 17.42
+22
zakaj ne ločijo javnega sektorja na dva dela. In sicer režija po pisarnah in javni sektor, ki je potreben državljanom(učitelji, medicina, vojska, policija..) Vsem zadnjim plačo normalno izplačevati, režiji po pisarnah pa znižati
puspan
23. 10. 2014 21.58
+1
Tocno tako. Ravno zato, ker so ustvarjalni ljudje JS namensko povezani z istoimenovanimi po pisarnah, poleg tega pa se od tam tudi izvaja vsa rezija. Ce bi prislo do locitve med tema skupinama, bi se zelo hitro pokazalo, kdo si z mnogo manj truda polni veliko vecje zepe od tistih, ki so res ustvarjalni. Zagotovo pa vem, da je to skoraj neizvedljivo, ker vrana vrani se nikoli ni izkljuvala oces.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.