Slovenija

FOTO: Varno poletje: na plaži pazite na sebe in svoje predmete

Koper, 27. 05. 2015 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preventivna akcija Varno poletje, ki letos poteka že četrtič, v ospredje postavlja varnost na kopališčih. Akcijo bodo poleti večkrat ponovili na različnih kopališčih. Po predstavitvi njenih ciljev so reševalci pokazali pravilno reševanje utopljenca.

Čeprav nas misli na morje, sonce in plažo obdajo s prijetnim občutkom pomirjenosti, pa uživanje v poletnih radostih ni vedno popolnoma brezskrbno. Tudi na kopališčih moramo skrbeti za svojo varnost in razmisliti, kako jo lahko izboljšamo.

Policijska uprava Koper je v sodelovanju z družbo Hoteli Bernardin d.d. in Fakulteto za turistične študije Turistica letos že četrtič izvedla preventivno akcijo Varno poletje.

Slogani na različnih artiklih

V središču letošnjega dogodka je bila varnost na kopališčih. Organizatorji želijo obiskovalcem Obale in tudi lokalnim prebivalcem približati pomen varnosti. Tega so se lotili s preventivnimi slogani na različnih artiklih, ki jih pogosto najdemo na plaži, kot so žoge, kape, frizbiji, nepremočljive vrečke za telefon in plastenke z vodo. Ti napisi posameznika opozarjajo, naj med predajanjem morskih radosti pazi na svoj denar in telefon, z varnim plavanjem in skakanjem v vodo pa tudi nase. Artikle in slogane so izbrali s pomočjo študentov Turistice, da bi se čim bolj približali kopalcem in jih tako osveščali o pomenu skrbi za svojo varnost in varnost svojih osebnih predmetov.

Na novinarski konferenci je vodja preventivnega projekta Varno poletje 2015 Leon Godejša predstavil njegove temeljne smernice. Preventivni akciji so se poleg upravljavcev plaž, Hotelov Bernardin, Kampa Fiese, Krke Strunjana, Komunale Koper in Okolja Piran pridružili tudi reševalci Prehospitalne enote Koper. Ti so, poleg reševalcev iz vode, ob nesrečah na morju prvi na kraju nesreč, je zapisala Anita Leskovec, predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi.

Preiskali kar 60 odstotkov kaznivih dejanj

Direktor PU Koper Danimir Rebec je predstavil varnostno situacijo na območju te uprave in jo ocenil kot ugodno. Povedal je, da so lani preiskali kar 60 odstotkov kaznivih dejanj. Zadovoljen je zaradi dviga ravni preiskanih premoženjskih kaznivih dejanj, ki obiskovalce plaž najbolj obremenjujejo.

Predsednik uprave družbe Hoteli Bernardin Marko Jazbec je izpostavil rešitve in načine, ki jih uporablja podjetje, ko se sooča z varnostnimi izzivi. Poudaril je, da je varnost osnovni standard, ki ga je potrebno zagotavljati gostom in obiskovalcem.

V akciji bodo delili s slogani popisane kape, žoge, vrečke za telefone, frizbije ...
V akciji bodo delili s slogani popisane kape, žoge, vrečke za telefone, frizbije ... FOTO: PU Koper

Pomen ureditve plaž

Vanda Zidarič, Inšpektorica za naravne in druge nesreče, je javnosti predstavila pomen ureditve plaž skladno z veljavno zakonodajo. Njena skrb sta urejenost in varnost tako plaž kot reševalcev.

Vodja Prehospitalne enote v Kopru Matej Rubelli Furman je poudaril pomen prvih 10 minut, ki so ključne v primeru zdravstvenih težav kopalcev. Gre torej za minute, preden na kraj dogodka prispe zdravstveno osebje. Predlagal je, da bi reševalce iz vode dodatno izobraževali, da bi vsak od njih znal profesionalno zaščititi ogroženo življenje.

Pridružili so se tudi predstavniki podjetij, ki so podprla preventivno akcijo, in Matjaž Markič, eden najboljših slovenskih plavalcev, ki je bil do nedavnega tudi zaposlen na Policiji. Markič je podprl preventivno akcijo in povedal, da se tudi sam trudi vzgajati mlade plavalce v duhu varnega kopanja.

Akcije bodo potekale vse poletje

Po kratki predstavitvi ciljev preventivne akcije Varno poletje 2015 so reševalci izvedli prikaz pravilnega reševanja utopljenca. Leskovčeva je povedala, da bodo tovrstne akcije čez vse poletje ponavljali na različnih plažah, z njimi pa obiskovalce plaž opozarjali na previdnost in zaščito. Ob teh akcijah bodo delili tudi artikle s preventivnimi napisi v treh jezikih.

"Tako Policija kot turistični ponudniki si želimo, da bi bila turistična sezona čim bolj varna, zato se vsako leto trudimo z osveščanjem in preventivnim delovanjem. Zavedamo se, da lahko s skupnimi močmi naredimo veliko več kot bi naredil vsak sam," je v izjavi za medije sklenila Leskovčeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
27. 05. 2015 22.13
+1
paga bo še vedno ista. ne spoštujete odgovornosti ki jo imajo reševalci
Sputnik
27. 05. 2015 22.01
bravo sodelavci. super ste opravili
BMWmunja
27. 05. 2015 21.23
+0
Ne morem razumeti, zakaj bi nehče ukradel pametni telefon. Uporabljati ga tako ali tako ne bi mogel, pa še baterije so v glavnem vse integrirane in jih ne moreš dati v drug aparat...