Slovenija

Varovanje slovenskega zračnega prostora z napako

Ljubljana, 27. 10. 2011 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Brankovič/D.L.
Komentarji
146

Ko je v ponedeljek zaradi tehnične napake prek Slovenije nenadzorovano letelo turistično letalo, so italijanski nadzvočni prestrezniki na pomoč prileteli šele takrat, ko je ubežnik že pristajal v Splitu.

Italijanski lovci eurofighter so bili prepočasni.
Italijanski lovci eurofighter so bili prepočasni. FOTO: Reuters

Varovanje zračnega prostora očitno ne deluje tako dobro, kot želijo prikazati na obrambnem ministrstvu. Teorija pravi: vsako ubežno letalo v našem zračnem prostoru skupaj z zavezniki prestrežemo, prisilimo k pristanku in nato posadko obvladamo.

Po poročanju Dnevnika je štirisedežno turistično letalo cirrus SR 22 v slovenski zračni prostor priletelo prek Avstrije. Alarm so sporožili, ker je bilo letelo brez natančnega načrta leta in se menda ni odzivalo na pozive kontrole letenja. Ob pristanku v Splitu pa je pilot pojasnil, da so se mu pokvarile radijske naprave.

Vsaj na vajah smo bili uspešni, a v ponedeljek je šlo zares. Neznano letalo je letelo prek Slovenije, na pomoč smo poklicali zavezništvo. Na vprašanje, ali se je zgodilo prvič, da so posredovali Natovi lovci, je poveljnik bataljona zračne obrambe Andrej Jančevski odgovoril: "Ta kršitev je prva, odkar smo mi v Natu.

In pokazalo se je, da je pilot, ki ni oddal načrta leta in se nato ni odzival na pozive po radijski zvezi, po 28 minutah nemoteno nadaljeval pot na Hrvaško, čeprav so aktivirali prestreznike v Italiji. "Potreben je določen čas, da ta letala zagrejejo motorje in poletijo ter potem pridejo do slovenske meje. To znese približno 25 minut,“ je zamudo pojasnil Jančevski.

Verjeli ali ne, zadnji krik Nato tehnike, italijanski nadzvočni lovci eurofighter, ki nas skupaj z Madžari varujejo, so prišli iz Grasseta prepozno in eno bolj počasnih letal je pravočasno odletelo.

Zaradi varčevanja slovenski pilatusi niso več v pripravljenosti in poletijo le toliko hitro, kolikor blizu letališča živijo piloti, čeprav je obrambna ministrica Ljubica Jelušič 15. aprila 2009 zatrjevala, da Nato poskrbi le za vojaške vsiljivce. "V primerih, ko pa gre za civilna letala, ki se ne identificirajo, takrat pa uporabimo svoje zmogljivosti.“

Ponedeljkov primer je pokazal, da to velja le za vojaško vajo, ki je vnaprej napovedana. Zato vprašanje: smo skupaj z zavezništvom sploh še sposobni varovati naš zračni prostor? "Mislim, da ni težav glede tega. Mi zadeve v zraku vidimo in reagiramo na njih. Za določena letala, če se prestrezanje ni moglo izvesti v Sloveniji, bi se pa izvedlo v sosednjih Natovih državah,“ je odgovoril Jančevski.

Tudi če ne moremo do njih, je pomembno, da grožnje na radarjih – nedavno smo kupili še dva – vsaj dobro vidimo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turboflex
31. 10. 2011 16.58
spet samo reklame brez videa. evo vam bara najek smrdlivci
Ramzess
29. 10. 2011 11.30
Prvo se prepričajte, kaj NATO sploh v resnici je, potem pa debatirajte, ali se od njega splača pričakovati zaščito ali ne. ...
Audy
28. 10. 2011 21.12
25 minut za scramble??? USAF umira od smeha, hahaha.
Tonček Balonček
28. 10. 2011 20.18
če prav razumem, bodo ukinili to varstvo, saj tudi teoretično ni možno, da bi Italjani pravočasno prestregli sovraga na našem nebu. Če se motim, me popravite prosim! Čudi pa me, da vsa ta letala v naš prostor pridejo po NATO-vem nebu! Kaj tam počnejo s temi turisti? Do prihoda na naše nebo, bi morali biti že vsi zradirani!
kiss-my-ass
28. 10. 2011 16.39
Vsiljujeta se dve vprašanji: - ALI SPLOH POTREBUJEMO ZAVEZNIŠTVO NATO? - ALI SPLOH POTREBUJEMO VOJSKO V TAKI OBLIKI KOT JE SEDAJ?
Jimi1
28. 10. 2011 16.02
+1
Ja na vajah "vse štima" v praksi pa popolnoma nič.... V bistvu NATO-zvezi plačujemo za "zaščito neba"pa se pokaže, da takšna "zaščita" prektično ni izvedljiva.... Z npr. 3 manjšimi in cenenimi lovci prestrezniki, bi bilo minimalno varovanje izvedljivo, tako pa žel ni.... Za teroriste je naše nebo popolnoma ODPRTO !
Ramzess
28. 10. 2011 13.15
-1
Smešno, ...ignorirajo dve zadeva, prvič Slovenija je majhna (reaktivec samo prdne, pa je že čez, kaj šele malo komercialno letalo), ...drugič revež je imel težave s tehniko, oz. komunikacijami. In zdaj je že terorist, oz. naredil ne vem kakšen zločin.
ppetrov5
28. 10. 2011 13.09
+1
Mogoče je pa Pipi Strel ustvaril Nadzvočno električno letalo! Kot je rekel da bo..Pa nas je vse prehitel...To PIPI Nascal si Eurofighterje!
LJUBLJANA.
28. 10. 2011 12.03
joj Misija1, nic nimam proti slovencem,sam sem rojen tukaj, in se popolnoma dobro razumem z vsemi.. Vem,da je Slovenija ena izmed redkih drzav katera je nastala znana Karantanija leta 745,malo kasneje proti 9 veku je ratala tudi Kraljevina Bosna, naj omenim,da se predhodnica Srbije, Raška ni obstajala niti Hrvaska.. Dalo bi se na dolgo razglabljat o Bosni in njenem polozaju danes,ampak je enostavno prevec tega za zdele debatirati. Skratka vse se je poslabsalo za Bosno odkar Vatikan v 12 stoletju ni priznal Bosanske cerkve. Se enkrat nic nimam proti Slovencem in Sloveniji in ne simpatiziram nobene Bosne, v bistvu mi je Slovenija zelo lepa dezela in kot moj oce 90 bom tudi jaz, ZA SLOVENIJO!.
skydrol7
28. 10. 2011 11.16
@ Derpzed rasna nestrpnost na visku > dober kanditat za Haag. kar se pa tice nasega zracnega prostora,je pac tako malo da ga pilot Euro fighterja kratko malo spregleda..Jeez ......
Misija1
28. 10. 2011 10.36
@ Derpzed: Malo si zgresil temo se ti ne zdi? Kaj pluvas po Sloveniji in Slovencih, sam pa zivis tukaj. Potem pa se vrni nazaj v Bosno, da bos videl kaj je lakota in pomanjkanje. In potem bos tukaj na forumu govoril o slovencih hlapcih. Lepo te prosim, sram te naj bo. Zgodovina slovencev sega dalec naprej od bosnjakov, kam, to pa bos moral preverit sam, ker se mi ne da pisat. ze to da imamo drugacen jezik kot ostali del ex-JU pove dovolj. Kar pa se tice nase vojske, primerjaj jo z bosansko, potem pa ti bo vse jasno. Ce ti pa bo, pa se kar hitro poglej katero opremo imate - amerisko. Podarjeni oz. sevead kupljeni zastareli tanki M60 Patton ameriske vojske, vojaske obleke ameriskega vzorca woodland camo. in se in se lahko nastevam. TOliko o tem kdo je hlapec in kdo se komu podreja ;) Kar pa se tice clanka - skoda denarja za NATO. namesto tega bi raje nabavili dobro protizracno orozje od Rusov, ki imajo tretnutno top-protiletalsko raketno tehnologijo. Po drugi strani pa v tem primeru to ne bi kaj dosti koristilo, saj bi na koncu se kje sestrelili majhno letalo, katerega je pilotiral pijan pilot.
cronos
28. 10. 2011 10.16
iluzija koga briga za nas!?
modelx
28. 10. 2011 09.51
tale mi je všeč: Tudi če ne moremo do njih, je pomembno, da grožnje na radarjih – nedavno smo kupili še dva – vsaj dobro vidimo. to je tako kot porno - po načelu, če že ne morem, lahko vsaj gledam.
LJUBLJANA.
28. 10. 2011 09.24
Ce ne druzga kot za NATO, bi SV lahko dala za vrhunsko protiletalsko naoborozitev. Tko pa nam se stelexa za pilatuse spucat zmanka.
LJUBLJANA.
28. 10. 2011 09.20
jelen janez, avatar si na googlu najdu po slikami anti illuminati, vrhunsko si izobrazen na podrocju racunalnistva. tiho napihnjenc, ker napihnjenost slovencev samih pa ne vseh predvsem vasih voditeljev vas vodi v destrukciji in izginotje naroda. Samo milijon pravih vas je se. Ne mi o venetih saj smo vsi mesanica venetov, keltov in tracanov se malo se poduci o zgodovini, overall smo slovani hoces noces. Slovenija sama vidis,da lahko samo hlapcuje, pa se to je slab hlapec, bruka ? Primorska je prikljucena po zaslugah partizanskih enot z juga, predvsem 5 Korpusa iz Bosne kateri je prvi tudi s slovenskimi enotami vkorakal v Trst,roko na srce bili ste precej belcki pripravljeni ste bili prodati domovino na 3 dele in razbiti svoj jezik, toliko o absurdnem DOMOBRANSTVU in po pljuvanju po bosancih med tem ko so storili nekaj velikega za Slovenijo in Juzne Slovane. In ne samo v 2. tudi v 1sv. vojni je bilo precej vojakov hlapcevskih Slovenskih,se spomnis avstroogrske in vladavine Hansa ? Vsi slovenci so bili na linijah, vsi ! Hlapci, avstrijci so samo komandirali, velika vecina drzave AVSTROOGRSKE vojske ki so bili na linijah so bili slovenci in zelo veliko je bilo tudi juznjakov, spet bosancev ! Zakaj mislis,da je dzamija dobesedno pod alpami, saj veste,da je ena dzamija bila zgrajena v 1.sv vojni ne ? V Logu pod mangartom ane izobrazeni, tudi vas Dolić kot se pisem je na slovenskem koroškem, kjer je padel moj sorodnik kot prva zrtev bojev 14 let star, ta cas je,da se se dve vasi poimenovali kot zgornji in spodnji Dolići, celo kip mu je postavljen s sefom na glavi, HVALA ! Veliko smo bosnjaki dali za Slovenijo,da je obstala spostuj to ! Najlazje je bratom slovanomv zameriti, ker ves da ti bodo oprostili in oni so edini, ki te bodo resili v najbolj krizni situaciji. !
Alexxsaso@yahoo.ca
28. 10. 2011 09.15
To me spominja na naso vojno, ko je nas pilot z JLA MiG-om pobegnil cez mejo. Avstrijci so ga opazili sele, ko je ze pristajal na Celovskem letaliscu... Jim bi takrat tudi lahko pol Avstrije zbrisali iz zemljevida preden bi se sploh zavedali, da se kaj dogaja.
Luka Lovše
28. 10. 2011 09.12
Toliko o naši varnosti ;(
Pepermint
28. 10. 2011 09.09
S Pilatusi niso šli za njim, ker ga nebi ujeli. Še en dokaz, da papir prenese vse. "Močni in pripravljeni" smo le teoretično. Vaje, na katere se pripravljajo celo leto so le mazanje oči. Pa še te so odpovedane, če dežuje,... Včeraj nam je en turist z malce hitrejšim letalom od motornega zmaja demonstriral kakšni lol.eki smo. Iz čistega dolgčasa bi lahko vrgel kakšno bombico na parlament in odfrčal proti Splitu,..
Zombi
28. 10. 2011 09.08
Zaradi varčevanja slovenski pilatusi niso več v pripravljenosti in poletijo le toliko hitro, kolikor blizu letališča živijo piloti, čeprav je obrambna ministrica Ljubica Jelušič 15. aprila 2009 zatrjevala, da Nato poskrbi le za vojaške vsiljivce. "V primerih, ko pa gre za civilna letala, ki se ne identificirajo, takrat pa uporabimo svoje zmogljivosti.“ Kot da manjša civilna letala ne zmorejo terorističnega napada...baba zmešana
Zombi
28. 10. 2011 09.06
Kdaj je pa Nato koga obranil ? To je metanje denarja v vrečo brez dna pod katero sedijo določeni ki si samo polnijo žepe.