Slovenija

Varuhinja opozarja: Bolniki na forenzični psihiatriji ne morejo na svež zrak

Ljubljana, 06. 08. 2012 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi kadrovskih in tehničnih težav v Enoti za forenzično psihiatrijo na psihiatričnem oddelku UKC Maribor ne izvajajo zakonske pravice zaprtih oseb do bivanja na svežem zraku, opozarja varuhinja človekovih pravic. "To pa je nesprejemljivo," pravi.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik na uradni spletni strani opozarja na številne težave, s katerimi se soočajo bolniki na Enoti za forenzično psihiatrijo, ki deluje v okviru psihiatričnega oddelka v UKC Maribor (Enota).

Kot je zapisala, so odprtje Enote avgusta leta 2011 pozdravili kot velik napredek na področju duševnega zdravja obsojencev in pripornikov iz celotne Slovenije, zdaj pa jih o težavah obveščajo tako bolniki kot tudi zdravstveno osebje.

Vsaki zaprti osebi, tudi tisti, ki se nahaja na zdravljenju v zdravstveni instituciji, je treba zagotoviti bivanje na prostem.
Vsaki zaprti osebi, tudi tisti, ki se nahaja na zdravljenju v zdravstveni instituciji, je treba zagotoviti bivanje na prostem. FOTO: POP TV

Še posebej so zaskrbljeni tudi zaradi pojasnila Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, da je z veliko težavo zagotovila varovanje s strani (le) petih pravosodnih policistov, čeprav je bilo po projektni nalogi predvideno, da bo za varovanje v Enoti skrbelo 13 pravosodnih policistov. V strokovnem timu Enote je tako v izmeni za sedaj le en pravosodni policist in en dodatni v času med 7. in 18. uro. Ker predvidenih novih zaposlitev še ni, pravosodni policisti ne zmorejo opraviti vseh nalog, ki so predvidene za to delovno mesto – zagotavljanje varnosti, spremljanje bolnikov na konziliarne preglede in preiskave ter spremljanje bolnikov na sprehodih na dvorišču.

V Enoti za forenzično psihiatrijo, ki deluje v okviru psihiatričnega oddelka v UKC Maribor, obravnavajo tako bolnike z izrečenim ukrepom obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva, kot tudi osebe, ki prestajajo kazen zapora ali je zoper njih odrejen pripor ter v takšnem statusu potrebujejo psihiatrično zdravljenje v bolnišnici. Enota je začela delovati v začetku junija 2012.

Kadrovske težave so poleg nekaterih razlogov tehnične narave, na primer pomanjkljive varovalne ograje, vzrok, da se v Enoti ne izvaja zakonska pravica zaprtih oseb do bivanja na svežem zraku. "To pa je po stališču Varuha nesprejemljivo, saj je treba bivanje na prostem zagotoviti vsaki zaprti osebi, tudi tisti, ki se nahaja na zdravljenju v zdravstveni instituciji, izjemo od tega lahko predstavljajo le zdravstveni razlogi," je zapisala Čebašek Travnikova.

Tudi Evropski odbor za preprečevanje mučenja in nehumanega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT) poudarja, da morajo imeti vse osebe na psihiatričnem zdravljenju možnost vsakodnevnega gibanja na svežem zraku. Ob tem ne gre tudi spregledati, da je CPT ob zadnjem obisku v Sloveniji v začetku leta 2012 prav ob obisku Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor opozoril na zaskrbljujoče dejstvo, da "bolniki, ki so bili pod strožjim nadzorom pravosodnih policistov, praviloma dolgo časa niso imeli dostopa do gibanja na prostem (celo več mesecev)". 

"Upoštevajoč navedeno, bomo vse odgovorne dodatno spodbudili, da čim prej sprejmejo vse potrebne ukrepe, da se vsem bolnikom v Enoti vendarle omogoči nekajurno bivanje na prostem," je zaključila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdecimak
07. 08. 2012 08.13
+5
Še ena "porabnica" proračunskega denarja,za katero je popolnoma vseeno,če je več ne plačujemo!! Mimogrede: kaj se dogaja z deklico,ki jo je v oskrbo dobila njena mati ?? Ste na tekočem ,gospa varuhinja?? Ali to ni vaše delo??
zajcek_prerok
06. 08. 2012 21.40
+14
tle rešujete probleme zapornikov, drogerašev ki ne dobijo metadona, zapornikov ki nočjo jest hrane, probleme v žabjeku.... halooooo??? sami proračunski porabniki ki kolnejo nad sistemom ki jim daje! pišite o nas, ki vplačujemo v proračun, in ki ne da zavračamo hrano kot vodušek, ampak nimamo hrane, ker je predraga, ne da je pličanič obljubil nove zapore, naj raj zgradi stanovanja za mlade in boli me če drogeraći nimajo metadona kr se ravsajo po metelkovi, za moje zdravje ni denarja, čeprav plačujem v zdravstveno blagajno, pa moram še doplačevat in čakat v čakalnih vrstah po več mesecev... sramota!
mario7
06. 08. 2012 21.00
+11
Zakaj se varuhinja ne oglasi takrat,ko delavci po več mesecev ne dobijo plače za pošteno delo? Vse skupaj ena in ista mafija!
Dongjang1
06. 08. 2012 19.16
+17
Tud varuhinja bi morala včasih mal na zrak
m12
06. 08. 2012 18.25
+32
a bi tale naša varuhinja še malo pregledala določbe glede človekovih pravic delavca ( recimo da dobi delavec pošteno plačilo, delovne pogoje, skladne z zakonodajo, plačilo prispevkov, odpravnine) z vsaj polovično zavzetostjo, kot jo kaže do zapornikov
sonas
06. 08. 2012 18.46
+32
le kako so prišli na forenzično psihiatrijo???? po pomoti? verjetno bo treba prej poskrebeti za koga drugega, ki bolj potrebuje pomoč oziroma varstvo človekovih pravi...